Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co nowego w M&B 3  (Przeczytany 30124 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Co nowego w M&B 3
    « Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 30, 2011, 14:33:33 »
    Chwila... Słucham? Nie wyszło jeszcze M&B 2 a już omawiacie trzecią część? :D

No cóż. WB można na swój sposób traktować jako kolejną odsłonę M&B, która wprowadza istotne zmiany w rozgrywce. Mimo,  że nie ma w tytule cyfry II lub 2.

W każdym razie, jest mało rzeczy, które chciałbym zobaczyć w nast. M&B, a nie pojawiły się już w wszelakich modach.
    Ale są takie podstawy jak:
    - Umiejscowienie akcji w Europie. (nie koniecznie z prawdziwymi państwami, ale byłoby miło.)
    ...ciach...

Tego zupełnie nie rozumiem. Po co umieszczać akcję na kontynencie Europy, skoro nie na historycznych nacji?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #121 dnia: Lipca 01, 2011, 11:48:32 »
    Są oparte na historycznych :)
    A ja bym chciał aby można było kazać pikinierom opuścić swoje wykałaczki jak to gracz może robic w el arte de la guerra.
    Możliwość niszczenia i budowania wsi/zamków/miast.
    Mianowanie przez króla calkiem nowych lordów i jednoczesne wprowadzenie możliwości ich zabijania.
    Cały zamek podczas oblężenia do dyspozycji, a nie jakieś wieżyczki na pokaz..
    Trebusze katapulty balisty :D
    Rozbudowana walka wręcz XD
    Ilość frakcji mi pasuje akurat ^^ Ale pola bitwy mogłyby być większe.
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #122 dnia: Lipca 01, 2011, 12:19:27 »
    Tego zupełnie nie rozumiem. Po co umieszczać akcję na kontynencie Europy, skoro nie na historycznych nacji?
    Jak już powiedział Gregoriian, ponieważ frakcje M&B są luźno oparte na swoich prawdziwych, Europejskich odpowiednikach.
    Dlaczego Europa? Ponieważ dodałoby to pewnego smaczku, ponieważ można by się spodziewać gdzie co znajdę. Gdzie powinny być góry, gdzie niziny, gdzie rzeki etc. No i gdyby była Europa, to wtedy dodanie bitew morskich byłoby koniecznością. (Bo w końcu jaka jest najkrótsza droga do Egiptu - Sarranidów?)

Ale mimo wszystko, prawdziwe, historyczne nacje to jest to, czego nam trzeba. Jestem pewien, że dzięki temu byłby szerszy odbiór, ponieważ ludzie woleliby poprowadzić swój kraj do zwycięstwa, nie jakąś tam Swadię, tylko Francję, nie Vaegirów, tylko Rosję, nie Rhodoków, tylko Milan etc.

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #123 dnia: Lipca 01, 2011, 17:54:33 »
    A ja bym się bał, że turasy doszczętnie skopią tę Europę i nacje.. Nie powierzyłbym im tego ;p

Offline ghost888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lipca 01, 2011, 17:55:26 »
    Moim zdaniem wystarczy połączyć m&b z medievial 2 total warem, obie gry doskonale by się uzupełniały-medieval zyskałby akcji ,a m&b dużo elementów strategicznych.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2011, 18:06:44 wysłana przez ghost888 »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #125 dnia: Lipca 01, 2011, 18:14:14 »
    Moim zdaniem wystarczy połączyć m&b z medievial 2 total warem, obie gry doskonale by się uzupełniały-medieval zyskałby akcji ,a m&b dużo elementów strategicznych.
    To nie jest dobry pomysł, ponieważ gra, która ma być o wszystkim jest grą o niczym. Ciężko jest zrobić grę, która dobrze by łączyła kilka typów rozgrywki.
    Nawet w samym M&B tak jest. Niby jest to połączenie gry akcji z taktyczną,  akcja jest(zazwyczaj) OK, ale taktyka IMO kuleje...

Offline ghost888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lipca 02, 2011, 09:10:52 »
    To prawda ze gry typu wszystko w jednym nie wychodzą zbyt dobrze, bo bardzo duzo mozna w nich zepsuć, ale polączenie total wara z mb mialoby wszystko co wymieniono w postach powyzej i co chcielibysmy w nowm mb

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Lipca 02, 2011, 09:28:29 »
    Taka kompilacja nie jest łatwa ale...zrobienie takich filmików jak w Heroes 3 też było cudem epoki... wszystko się da.

Gdyby ludzie nie piracili => firmy robiące gry mialy by większy budżet => gry byłyby lepsze. I tyle.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #128 dnia: Lipca 02, 2011, 09:38:53 »
    Hmm. Połączenie M&B i Medka nie byłoby złe, o ile by go nie skopali. A co bym chciał zobaczyć w M&B 3 (najchętniej w zwykłym)?
    1. Jak już wymieniono na początku, ulepszone turnieje, turnieje szczeleckie, Wyzywanie na pojedynek itp.
    2. Możliwość tworzenia nowych typów żołnierzy tylko dla siebie. Uzbrajania ich itp.
    3. Nie-kulejąca dyplomacja, zakładanie i zarządzanie własnym królestwem (wiem, wiem, mody np. Diplomacy, SoD, AoM itp. próbowałem niezbyt mi pasuje)
    4. Możliwość zakładania wiosek wszędzie gdzie się chce,  a potem rozwijanie ich i wybieranie czy am to być zamek, czy ma pozostać wioską czy ma to być miasto.
    5. Nowe, fajne opcje.
    6. Możliwość PRAWDZIWEGO bronienia zamku a nie czekanie aż zmorzą głodem albo wychodzenie naprzeciw i walka w polu.
    7. Możliwość projektowania zamku
    8. Balisty na wieżach, w trakcie bitew i oblężeń. Katapulty z dwoma krasnoludami do obsługi (żart :D ), trebuszety itp
    9. Nowe uzbrojenie
    10. Możliwość wykucia/stworzenia sobie broni/pancerza ale na prawdę kując, dopasowując, ostrząc itp. a nie tylko wybranie opcji dialogowej i stracenie hajsu/zasobów
    Było tego duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo więcej, ale nie chce mi się pisać i do tego części zapomniałem.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lipca 02, 2011, 09:54:52 »
    6. Możliwość PRAWDZIWEGO bronienia zamku a nie czekanie aż zmorzą głodem albo wychodzenie naprzeciw i walka w polu.

Będę świnką i powiem, że 90% oblężeń tak wyglądało. O ile wojsko miało czas i możliwości, brało twierdzę głodem.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #130 dnia: Lipca 02, 2011, 09:57:35 »
    To mogli w M&B opcji bronienia nie robić. Lubię strzelać z muru i patrzeć jak padają pod ostrzałem. Równie dobrze mogę nie trzymać w zamku/mieście żadnego garnizonu, bo po co.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lipca 02, 2011, 10:11:49 »
    To mogli w M&B opcji bronienia nie robić. Lubię strzelać z muru i patrzeć jak padają pod ostrzałem. Równie dobrze mogę nie trzymać w zamku/mieście żadnego garnizonu, bo po co.

Ajć, wytłumaczę o co mo chodziło ;-)

Jest twierdza - weźmy na przykład Zbaraż broniony przez 15.000 obrońców. Wojska oblegające szacowane są na 115.000 wojaków.

Na początku Chmielnicki próbował wziąść twierdzę głodem - jego armia nie była specjalnie wyszkolona więc nei spodziewał się wziąść jej od razu szturmem. Na początku nawet mu się udawało - do czasu aż nie pojawiły się ściągnięte przez Mikołaja Skrzetuskiego wojska Królewskie.

Zwiastun spotkania z Królem, zmusił Chmielnickiego do podjęcie jednej z dwóch decyzji.

1) Rzucenia 115 000 ludzi na szaniec w nadziei, że zdobędą Zbaraż i zostanie ich na tyle, by obronić go przed Królem.
    2) Porzucić oblężenie.

Chmielnicki wolał rzucić oblężenie i zawrzeć pokój z Rzeczpospolitą.

Większość oblężeń przebiegała według tego schematu. Wojska w zamku nie trzymano po to, by samodzielnie odpierały dziesiątki szturmów, tylko po to, by utrzymały posterunek do czasu nadejścia posiłków.

Jeżeli machnąłem się w liczbach, to przepraszam ale nie one są tu najważniejsze.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #132 dnia: Lipca 02, 2011, 10:15:07 »
    Jakby to powiedział Jar Jar Binx: Chłamstwo. Ja zawsze biorę szturmem i po zabawie. Idę pogrzebać na forum. Kiedyś ktoś się pytał czy da się ustawić żeby zawsze szturmowali. Nie pamiętam, co mu odpowiedzieli. Ale resztę utrzymuję.
    Jacek Piekara

Offline ghost888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lipca 02, 2011, 10:21:20 »
    Zgadzam się w 100% z postem castlebreakera, ale obroncy przeprowadzali przeciez tzw."wycieczki" za mury mające na celu zaskoczsnie przeciwnika podczas snu i zniszczenie taranow drabin itp. a tego w mb brakuje.A co do szturmowania zamkow jest to debilizm bo polowa wojska zginie i spadnie ci morale a dobrych zolnierzy cięzko wytrenować.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2011, 10:29:12 wysłana przez ghost888 »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lipca 02, 2011, 10:22:35 »
    Ja zawsze biorę szturmem i po zabawie.

TY.

Ale MB to nie historia tylko gra komputerowa.