Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co nowego w M&B 3  (Przeczytany 29998 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Co nowego w M&B 3
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 02, 2011, 18:16:32 »
    Tyle, że tutaj mamy namiastkę feudalizmu (byle chłop ze Swadii czy Vaegirczyk może zostać rycerzem, co w rzeczywistości... no, może nie było niemożliwe, ale było bardzo trudne. Chyba, że tutaj "rycerzem" tytułują ciężkozbrojną kawalerię (co też jest dziwne, bo kawalerią w średiowieczu było rycerstwo).

Offline Muffin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 02, 2011, 18:19:33 »
    No cóż, nie będę wymieniał bo nie mam na to głowy. Ale pewne jest, że będzie dużo fajnych nowości i z pewnością znajdzie się coś do czego będzie można się przyczepić.

Poza tym temat chyba w złym dziale ;x

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 03, 2011, 18:15:26 »

Poza tym temat chyba w złym dziale ;x
    Czemu?
    Od siebie dodam, że fajnie bybyło, gdyby twórcy dodali nowe animacje ataków i nowe ciosy (jakiś z półobrotu), oraz by wreszcie zbalansowali prędkość poruszania jednostek(by nie było sytuacji, gdy rycerz w płytówce, dogania lekkiego łucznika.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 04, 2011, 12:07:28 »
    Czemu?
    Od siebie dodam, że fajnie bybyło, gdyby twórcy dodali nowe animacje ataków i nowe ciosy (jakiś z półobrotu), oraz by wreszcie zbalansowali prędkość poruszania jednostek(by nie było sytuacji, gdy rycerz w płytówce, dogania lekkiego łucznika.

Hmmm...dziwne, jakoś nigdy nie zastanawiałam się nad tym, że faktycznie rycerz biegnie tak szybko jak jakiś łucznik w zbroi skórzanej.
    Co do dowódców, to przydało by się szersze pole manewru dla nich. Dodatkowe opcje i temu podobne.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 07, 2011, 09:50:17 »
    Ciekawą opcją jest też sterowanie naszymi wojskami w trakcie bitwy, lecz nie do końca działa jak powinno.

W grze mamy trzy klasy Piechota, Strzelcy, Kawaleria. Jeżeli stworzymy kilka innych możemy dysponować całkiem zróżnicowaną armią. Ja tworzę klasy dla swoich dowódców, przykładowo dla Katrin tworzę klasę wieśniaków i milicji, Budnuk ciężka piechota, Nizar Ciężka kawaleria itd. itp. Dlaczego o tym piszę?  W trakcie bitwy gdy mamy mini mapkę. Każda z kas ma swoją flagę, którą możemy przemieszczać dzięki temu możemy przemieszczać nasze oddziały i wydawać im stosowne rozkazy. Gra w tedy bardziej przypomina mi grę strategiczną.
    Dlatego chciałabym, by w kolejnej odsłonie każdy z oddziałów mógł dysponować poszczególną formacją, która miałaby swoje zastosowanie względem innej formacji. Coś na podobieństwo uzupełniania się klas jednostek. Dobrze by było gdyby nasze jednostki przemieszczały się jako oddział a nie poszczególne jednostki. Czyli oddział to byłby cały prostokąt, a nie jak ma to miejsce w grze jednostka oznaczona jest kropką. Często dochodzi do tego, że ataki są bardzo nie skoordynowane. Mam na myśli coś ala mały blitzkrieg, skoordynowanie ataku kawaleria, strzelcy, piechota. Czasem nawet kawaleria jadąc przez las większość z nich zatrzyma się na drzewie(chore AI). To powoduje że z 40 konnych dojedzie do wroga 10 a 30 jest daleko z tyłu :(
    Generalnie fajnie to twórcy zrobili z tym przemieszczeniem i zarządzaniem wojsk, ale przydało by się to jeszcze dopracować.
    Mam nadzieję że zrozumieliście to co napisałam :D
    Pozdrawiam.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 07, 2011, 11:49:44 »
    Ja właśnie chciałbym podobnej rzeczy np. rozdzielić kawalerię na dwie cześci, jedna szarżuje na wroga, a drugą zaś prowadzę ja na flankę. Wtedy można by tworzyć wymyślne taktyki, byłbym szczęśliwy gdyby dodano opcję chorągwi np. w zakładce oddział tworzymy podgrupę - chorągiew - w której zamieszczamy różne jednostki np. piechotę i strzelców można by wtedy swobodnie gospodarować poszczególnymi klasami w odpowiednich dla nas proporcjach. Zgadzam się z Twoją opinią Jagodo, szczególnie co do nowych formacji, z czego naprzykład możemy czerpać przyjemność grając w Prophesy of Pendor.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 07, 2011, 11:54:20 »
    Przecież teraz właśnie coś takiego można bez problemu zrobić. Wystarczy tylko wykorzystać wszystkie opcje, które daje ci Warband...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 07, 2011, 12:41:06 »
    Zgadza się sir Luca, ale nie jest to w pełni wykorzystane.

Jak już wspomniałam.

Przykładowo atakuję piechotę kusznikami. Idiotyczne AI piechoty nawet nie rozwinie swoich szyków, tylko stoi tępo jak tampon w ...... Ale gdyby AI zastosowało taktykę jaką stosowały Legiony Rzymian czyli żółw  (Testudo), w końcu mamy w grze wielkie tarcze Pawęż. Zmusiło by mnie do zastosowania innej taktyki, a na pewno do użycia innych jednostek. Rozumiesz o co mi teraz chodzi. 

Podobne zastosowanie ma kawaleria. Jedzie tępo w formacji linii, a powinna jechać w kształcie trójkąta(klin), lub halabardnicy, idealną formacją nie linia tylko kwadrat.

Tak więc rozchodzi mi się o to, że mimo iż wróg dysponuje lepszymi jednostkami bez znaczenia czy ma ich więcej lub mniej musi poważnie pomyśleć nad swoim ruchem. Bitwy zazwyczaj wygrywało się po przez podejmowanie właściwych decyzji. Te niewłaściwe kierowały ku klęsce.  Tak więc siły zawsze mogłyby być wyrównane.

Drugą sprawą jest to, jak pisałam wcześniej, rzucam do ataku kawalerię. Połowa z nich zatrzyma się w lesie, a druga zaatakuje w zdecydowanym osłabieniu i czar suprise pryska.

Dobijają mnie też małe mapy bitwy. Gdy mam 500 chłopa na polu bitwy, nim je rozstawie, to wróg ciska mnie już widłami po oczach, lub podbiega jakiś zbrojny z mieczem lub kosą krzycząc kosi kosi łapki :D

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 07, 2011, 12:51:44 »
    W przeciwieństwie do powyższych osób chciałbym ujrzeć bardziej rewolucyjne zmiany, które i tak nie zostaną wprowadzone przez Armagana, jeśli będzie miała powstać nowa część gry. Według mnie Warband to kolejny patch do 1.011, który szumnie jest nazywany dodatkiem. Singleplayer praktycznie nie został ruszony i dalej mamy tę nudną samą grę z paroma drobnymi zmianami, które w większości od dawna były osiągalne dla modderów.

A więc po pierwsze, chciałbym ujrzeć fabułę prezentującą jakiś przyzwoity poziom. Za czasów bety TaleWorlds obiecywało nam utworzenie takowej, ale jak wiadomo słowa nie dotrzymano, no chyba że ktoś fabułą nazywa początkowy epizod z kupcem i bandytami w Warband, który został utworzony z pewnością na siłę i bez żadnego pomysłu. Domagam się wyrzucenia tych durnych questów od lordów typu "podaj miotłę x, zabij kupę pikseli y", gdyż nijak pasują one do gry, no chyba że ktoś jest zatwardziałym fanem sandboxu. Chcę nielinowej fabuły z wieloma wątkami pobocznymi i zwrotami akcji, abym mógł lepiej wczuć się w rolę bohatera i nie zasypiać z nudów przy wykonywaniu kolejncych zadań.

Po drugie, domagam się wzbogacenia świata gry. Dosłownie rzygam już Calradią, która mało zmieniła się od 2005 roku, kiedy to powstawały pierwsze wersje gry. Proponuję umieścić akcję gry w jakiejś innej krainie, może to być nawet wyspa na mroźnej północy. Twórcy Mount & Blade są strasznie ograniczeni i oczywiście nie mogli pomyśleć o wprowadzeniu religii, klasztorów, zakonów rycerskich lub kontemplacyjnych czy bractw kurkowych. Obecnie miasta przypominają wyglądem wielkie skupiska losowych obiektów i w niczym nie są podobne do średniowiecznych osad. Chętnie ujrzałbym w nich także burdele, gdzie za odrobinę złota można by było się zabawić i przechędożyć kurtyzany. Przydałoby się także kilka uniwersytetów i bibliotek w całej krainie, gdzie tłumnie ściągaliby żakowie.

Jako że preferuję krajobrazy wiejskie, chciałbym aby Armagan i spółka popracowali nad nową florą, a także fauną - w lasach mogły by być wilki, dziki i inne drapieżniki napadające na gracza, jeśli ten je sprowokuje, lub gdy zwierzęta chodzą głodne i szukają zdobyczy. Potrzebny jest także nowy silnik. Jako że obecna flora to chyba jakiś żart, a nie jestem jakoś specjalnie zadowolony z dodatku Polished Landscapes, nowe drzewa (przynajmniej buki, dęby, brzozy, sosny, graby i jodły), rośliny zielne (dlaczego na przykład nie ma w grze maków?), trawy (mniejsze i większe), krzewinki, mchy i ewentualnie porosty. Byłbym także zachwycony, gdybym mógł zobaczyć wodospady z odpowiednimi animacjami spływania wody, owady i ptaki krążące w powietrzu (choćby kruki szukające żeru na pobojowisku) oraz inne cuda przyrody. Wielkim urozmaiceniem byłoby wprowadzenie widocznych zmian pogody - chmury płynące po niebie, różne fazy księżyca, zachody i wschody słońca, burze piaskowe na terenach Sarranidów (lub ich odpowiedników na nowym kontynencie).

To tylko niektóre zmiany, które chciałbym ujrzeć w grze. Później napiszę jeszcze o nowym uzbrojeniu, możliwościach interakcji z otoczeniem i nowej taktyce.

Pozdrawiam,
    Kolba
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 13:13:47 wysłana przez Kolba »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 07, 2011, 13:11:25 »
    No cóż Kolba, suchej nitki nie pozostawiłeś na twórcach gry i słusznie. Uważam dokładnie tak jak ty, że Warband nie robi wielkiego szału, a i nazwanie go dodatkiem lub kolejną częścią M&B jest totalnym nieporozumieniem. Osobiście uważam że twórcy gry chcieli nabić sobie kieszenie kapustą i wcisnąć ludziom totalny szit i uważam że wyszło im to oskarowo. Grafa większej rewelacji nie robi i żeby nadal cieszyć oko grą musimy napakować grę licznymi modami i skryptami, by jako tako nacieszyć nasze oko jak i oczekiwania względem systemu gry.
    Zastanawiam się ilu graczy jedzie na M&B WB na niemodyfikowanej rozgrywce.

No ale żeby nie robić offtopicu to dopiszę się do Kolby że jako wspomniał o innej krainie ciekawym rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie większego terenu działań z większą ilością frakcji. Ciekawą opcją było by neutralne, nie należące do nikogo osady na terenie których można by było budować nowe królestwo, lub frakcje toczyły by wyścig zbrojeń, kto zajmie większą ilość bezpańskich włości.
    Zastosowanie floty też mogło by urozmaicić grę. Wojny na lądzie i morzu atakowanie flot handlowych jak to ma miejsce w przypadku atakowania karawan na lądzie.

No, ale z tego co mi wiadomo, to twórcy gdy werbują ludzi :D Może mają jakiś pomysł na nową grę ;)

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 07, 2011, 13:38:15 »
    Zastanawiam się ilu graczy jedzie na M&B WB na niemodyfikowanej rozgrywce.

Cóż, ja w ogóle nie mam Warbanda i nie zamierzam kupować tego - za przeproszeniem - ścierwa. Mimo to, grałem w betę ów rozszerzenia na swoim komputerze i w finalną wersję u znajomego. Rzuciłem u niego okiem na mody w jakie pogrywał i szczerze mówiąc żaden nie przypadł mi do gustu.

Ciekawą opcją było by neutralne, nie należące do nikogo osady na terenie których można by było budować nowe królestwo, lub frakcje toczyły by wyścig zbrojeń, kto zajmie większą ilość bezpańskich włości.

Również o tym myślałem i rozwinąłbym Twój pomysł dodając prawdziwie unikalne miejsca, nie mające nic wspólnego z losowością znaną z Native. Pustelnie, lasy, ruiny, samotne twierdze, przydrożne karczmy itp. Te zmiany zaowocują niezwykłym klimatem, który będzie nam towarzyszył przez całą grę. Jestem również za przywróceniem neutralnego miasteczka Zendar.

Zastosowanie floty też mogło by urozmaicić grę. Wojny na lądzie i morzu atakowanie flot handlowych jak to ma miejsce w przypadku atakowania karawan na lądzie.

Dobra myśl. Skoro już mielibyśmy flotę i podróżowanie po morzu, wypadałoby dodać też piratów i oskryptować abordaż statków podczas ataku.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 07, 2011, 14:02:42 »
    Wracając do pytania. To ja bym chciał, żeby zarabiało się mniej i żeby trzeba kupować każdą część zbrojenia oddzielnie (tj. przeszywanica, dublet, bigwanty, nałokietniki itd.) na pewno bym chciał, żeby w walce pojawiły się jakieś fajne animacje, że np. można komuś wbić broń w ciało i by jakaś dziura została (oczywiście dla młodszych ta opcja mogłaby być do wyłączenia ;]). Fajnie by było zobaczyć np. że nasz bohater ma np. rozwinięte kowalstwo i może sobie wytwarzać sam uzbrojenie. Mogliby także dać jakąś opcję dla chętnych, że zaczęłoby się od młodych lat bohatera i by się "czekało" np. na zamordowanie ojca i wtedy by się mściło na mordercy lub też po prostu na naturalną śmierć ale przed śmiercią ojciec by dawał np. miecz i pierścień, powiedział jakąś formułkę i jego jakieś 100 zbrojnych byłoby do naszej dyspozycji. Ale najbardziej chciałbym, żeby w najnowszej części bitwy były do rozwinięcia nawet z 1000 woja po 1 stronie, miło by było zobaczyć taką scenkę jak np. z "Królestwa Niebieskiego" jak atakują nas tacy sarranidzi w dużej ilości.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 07, 2011, 14:40:40 »
    Shagrath co do wstępu z ojcem to można też jego losy uzależnić od naszych dokonań w "samouczku", czyli po prostu takimi prostymi misjami, jakich się sami podejmujemy (do wyboru, do koloru) i , np, udaje nam się szybko i łatwo wzbogacić, to zawistni sąsiedzi mordują nam rodziciela; jesteśmy biedni, to ojciec delikatnie nas wygania; popełniamy jakieś przestępstwo lub dowiadujemy się czegoś, czego wiedzieć nie powinniśmy i tatuś ląduje w ciupie. Dalej możnaby podążać ścieżką fabularną (pomszczamy tatę) lub gramy po swojemu, jak w dotychczasowych częściach: zostajemy lordem/kupcem/itp.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Lutego 07, 2011, 15:33:03 »
    Myślę, że całkiem ciekawym rozwinięciem byłoby dodanie kilku nowych umiejętności. Przykładowo przy rozwijaniu Atrybutu Siła, nasz bohater mógłby rozwinąć umiejętność  przebijania bloków.  Inteligencja - umiejętność rozgospodarowania jadła - czyli konsumpcja jadła spada o X% od każdego poziomu. Rozwinięcie Atrybytu Zręczność pozwala rozwinąć umiejętność Zręczność/szybkość. Czyli X% do sprawniejszego, a zarazem szybszego posługiwania się bronią. Uważam że kobiety powinny mieć dodatkowy x% punktów bonusu do Perswazji.

Offline KorbA

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Lutego 07, 2011, 15:45:20 »
    1. Możliwość budowania zamków, wsi oraz miast, np. wieś przekształcała by się po jakimś czasie w miasto.
    2. Więcej możliwości dialogowych i dyplomatycznych.
    3. Możliwość zdobycia tronu po przez małżeństwo z córką króla.
    4. Nowe frakcje.
    5. Nowe bronie.
    6. Więcej możliwości handlowych oraz bardzo rozbudowany system zarządzania (miastem, wsią, zamkiem).
    7. Możliwość budowy w zamkach, wsiach i fortach budynków różnorakiego zastosowania które po odwiedzeniu lokacji będą tam stały i będzie można do nich wejść z poziomu otwartej lokacji.