Zastanawia mnie czy tylko dla mnie post, gdzie w jednym zdaniu są "lepsza grafika" i "więcej jednostek w bitwie", jest totalnym debilizmem?
Nie zawsze zmiany "na siłę" wychodzą grom na dobre.
Przykładem może być gra Disciples III (dopiero zmiana mechaniki w dodatku "resurrection" ich zrehabilitowała), lub HOMM IV (w piątce na szczęście wrócili do rozwiązań z trójki).
Dla mnie grafika jest zupełnie wystarczająca i chciał bym, żeby była zachowana.
Jeśli uda się usprawnić silnik (tylko silnik, a nie grafikę), to może da się zrobić tak, żeby całe armie walczyły ze sobą (chętnie bym zobaczył oblężenie 1300 vs 700 obrońców)
Problem pojawi się co wtedy zrobić ze skillem taktyka, bo co wtedy będzie dawać przewaga? Może generał będzie mógł z lotu ptaka obejrzeć pole bitwy z domyślnie ustawionymi armiami i przesunąć swoją o odległość zależną od skilla taktyka...
Dodatkowo usprawnione powinno być budowanie relacji z NPC i lokacjami - więcej opcji dialogowych.
Więcej kilkupoziomowych questów - jak z samouczka.
Transport wodny - np. Tihr <-> Wercheg
Formacje - ustawienie piechoty/łuczników w dwuszeregu bez konieczności dzielenia na różne grupy. Podgrupy: możliwość ustawienia kilku grup jednej jednostce (Archers1 i Archers2 oraz wyboru ich razem poprzez grupię Archers).
Ustawianie rozkazów Wasalom/Patrolom - defensive (cel: miasto/zamek (dla patrolu), ziemie wasala (dla wasali), zadanie: przejmowanie wrogich jednostek), offensive (cel: globalny, zadanie: wypad na teren wroga i pladrowanie) balanced (cel: globalny, zadanie: patrolowanie granic i atakowanie wrogów/wiosek na granicy)
EQ - jest wystarczające, ale mogła by być możliwość zamawiania za pieniądze (lub obniżać koszt robocizny własnymi materiałami) konkretnej broni/pancerza u kowala lub zmiany przedrostka (opcja ironworks?).
Np. Przynieść do kowala Chipped Bastard Sword i ulepszyć go (za odpowienią opłatą) na Heavy lub powiedzmy Balanced, albo zlecić wykonanie nowych 5 Byrnie (za samą kasę).
Jednostki - nie widzę zbytnio potrzeby rozbudowywania tych z Native.
Enterprises - dodawanie kilku opcji: kupuj materiały poniżej, sprzedawaj towary powyżej, kupuj materiały w X, sprzedawaj towary w Y (wysyłanie automatycznych karawan)
Ja osobiście jestem w stanie zapłacić za rozbudowanego Warbanda 2 - nawet jakby by miało to oznaczać po prostu dokupienie rozbudowanego patcha.