Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co nowego w M&B 3  (Przeczytany 29999 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Co nowego w M&B 3
    « dnia: Stycznia 23, 2011, 16:40:12 »
    Jak w temacie. Co chcielibyście zobaczyć w kolejnej odsłonie gry zatytułowanej M&B ? Chciałabym byście napisali co chcielibyście by było zmienione, lub bardziej rozwinięte lub zupełnie nowa rewolucyjna opcja, która mogłaby poprawić grywalność M&B.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    Odp: Co nowego w M&B 3
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:56:44 »
    Chciałbym coś w stylu wojny domowej ale nie po poparciu jakiegoś chłystka mieniącego się prawem do tronu tylko wywołanej wewnętrznymi konfliktami w królestwie. Ciekawie by było gdyby dało się samemu wywołać taki swoisty bunt i obalić króla zajmując jego miejsce. Można by też dodać opcje która umożliwiała by wybór strony takiego konfliktu czyli poprzemy obecnego króla czy np. rewolucjonistów.

Chętnie zobaczyłbym w nowej wersji opcje wznoszenia warownych obozów które w razie ataku wroga podczas odpoczynku zapewniały by ochronę przynajmniej na poziomie palisady.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:04:23 »
    Miło byłoby gdyby można korzystać z wachlarza różnorodnych działań dyplomatycznych.
    Piękne miasta, ale tak rzadko korzystamy z "Pospaceruj się po ulicach" - w tym przypadku większa interakcja z otoczeniem , urozmaicone misje. Bohaterowie, aby reagowali na nasze poczynania (oczywiście byłoby wtedy wiele nowych opcji postępowania - kradzieże, pomoc żebrakowi, podniesienie żołdu lub obniżenie).
    Możliwość okupowania miasta np. w jego wnętrzu po ulicach toczyły by się walki.
    Nowe opcje dialogowe prowadzące do przyjaźni lub wrogości.
    Nowe uzbrojenie.
    Abyśmy mogli w pełni wykorzystać potencjał jednostek, nowe komendy np. co do wyboru broni
    Mam jeszcze więcej pobożnych życzeń, ale nie chcę już przynudzać.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:10:57 »
    Rozbudowana ekonomia. Możliwość inwestowania w zamki, miasta i wioski. Gracz mógłby budować we wioskach serownie, świniarnie mógłby decydować o rodzaju siewów czyli co ma być siane zborze,pszenica, kukurydza, rzepak, len i wiele innych upraw. Kopalnie srebra, złota, węgla miedzi i żelaza.
    W miastach możliwość budowania większej ilości rodzajów fabryk. Konstrukcje które ulepszałyby standard życia. Rozbudowana opcja zarządzaniem populacji w danym mieście lub wiosce.  
    Możliwość rozbudowy zamków, fosy, wilcze doły, lepsze i zróżnicowane maszyny oblężnicze.

Co do jednostek to lekkie jednostki mogą być werbowane w wioskach jak ma to miejsce, ale jednostki typu Rycerz powinien być szlachetny czyli miasto lub zamek.

Bardziej zaawansowana dyplomacja.

Na razie tyle przyszło mi do głowy.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:13:14 »
    Co do 1. punktu twojej wypowiedzi Jagodo jest już mod o sporym zaawansowaniu w tej sferze ręki Dravic'a bodajże, a nazwa się ISI, wpisz sobie w wyszukiwarce na forum, to może coś znajdziesz :)

www.pustamiska.pl

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:17:51 »
    Jeszcze można by zmienić turnieje: każda runda 1 na 1 i nie jak teraz w łachach jakichś tylko jak prawdziwi rycerze w normalnych zbrojach.
    Oraz co bardzo bym chciał: możliwość wyzwania znienawidzonego lorda na pojedynek na śmierć i życie. Gdyby nas też mógł ktoś wyzwać na taki pojedynek też było by fajnie :)
    Zwiększyć ilość drabin czy wież przy oblężeniu też by się przydało bo to zagęszczenie naszego wojska w jednym miejscu trochę głupio wygląda.

Edit: Zawody strzeleckie też były by mile widziane :)

Edit2: Nie chodziło mi o wyzwanie ot tak każdego lorda który się nawinie ale takiego z którym mamy jak najgorsze stosunki ( tak z -75 by wystarczyło xD)

Nowe komendy, no ciekawie by wyglądał obronny krąg złożony z włóczników albo coś na wzór falangi jeden przy drugim z nachodzącymi tarczami na siebie. Już widzę te masakrę wrogiej konnicy :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 17:33:44 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:25:46 »
    Dokładnie :D Jest to strasznie ograniczone, że zdobywamy zamek z jedną drabiną, mało tego ile ją budują. Jak nie mamy Inżyniera w oddziale to nawet kilka godzin. Tęgie  głowy w tej Caldarii mają, nie ma co :D
    Myślę że z tymi pojedynkami to fajna sprawa, może nie na śmierć i życie, bo po pewnym czasie nie miałbyś z kim walczyć :D ale całkiem ciekawa  opcja. Myślę że nowe opcje w trakcie bitwy jak to opisał wesch96 też mogłyby poprawić miodność gry.

@wesch96 ja kilkakrotnie walczyłam na ulicach jak zdobywałam miasto lub zamek. Odpowiada za to współczynnik ogłuszonych lub dezerterujących wrogich oddziałów.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2011, 18:05:00 »
    1. Walki na ulicach.
    Zapewne chodziło o to, że od razu z murów zeskakujemy na ulice, walczymy na placach, mo9żemy dokonywać zniszczenia itp. Dziwne, że nie mamy możliwość np pozwolić wojsku na szaber zdobytego miasta (podnosi morale, ale były właściciel i mieszkańcy są wkurzeni).
    2. Zabijanie lordów.
    Chyba był nawet oddzielny temat temu poświęcony. Jednak dziwne byłoby, że ot tak bezkarnie zaniżamy sobie stosunki z lordem/królem(a co :D) i go mordujemy. Powinno to pociągać odzew ze strony rodziny zabitego i osób, które go lubiły bądź nie.
    3. Scenariusz wojny domowej. Myślę, że w menu powinna być lista scenariuszy, np Calradia w wojnie domowej, walka wszystkich ze wszystkimi, potęga jednego i inni słabi lub na odwrót - i wtedy jesteśmy automatycznie przypisani do frakcji najsłabszej.
    4. Te damy by się do czegoś mogły przydać (np spiski pałacowe w wykonaniu kobiet :D).
    5. Więcej frakcji!
    6. Interakcja ai z graczem - abyśmy nie musieli ciągle latać za lordami, usługiwać im, ale aby oni też mogli powalczyć o nasze łaski :D.
    7. Możliwość zdobywania renomy w inny sposób niż poprzez bitwy - np dzięki operacjom handlowym (im więcej zyskamy na 1 transakcji, tym większa renoma, przez co jesteśmy bardziej godni zaufania, więcej osób/m9iast/wsi z nami handluje itp.) Można to wzbogacić o honor, np rozdanie ładunku ziarna potrzebującym (ale nie w ramach zadania), jakieś ulgi/upusty dla np lordów czy jadło za darmo dla najbiedniejszych. Można też wymóc konieczność darowizn dla miasta - siedziby naszej firmy (chyba, że prowadzimy działalność obwoźną) - ufundowanie festynu, pomnika, wpłacenie kwoty na rzecz budowy np świątyni, wytrenowanie wojska dla miasta (20 osób np jako obsługa wieży).
    linki:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6664.0 post nr 8 :D
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5332.0
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 18:20:18 wysłana przez matigeo »

Offline piti_112

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2011, 19:50:15 »
    1. Więcej możliwości oblęzeń/zdowbywania posiadłości(chodzby na wzór M&B OiM bo tam było to już bardziej rozbudowane i wyszło nawet przyzwoicie)
    2. Formacje bitewne, może armaty lub inny sprzęt tego typu(urozmaiciły by rozgrywkę)
    3. Kolejna  z opcji, która podobała mi się w OiM to taka, że nie zależnie czy to miasto czy zamek to była możliwość handlu przedmiotami
    4. Może jakieś możliwości sabotażu w miastach typu zakradnij się do m miasta i otwórz wrota po czym wpadła by do miasta nasza armia zaskakując obrońców i już w/w walki na ulicach aż pod walkę w sali lorda i na końcu)o ile jest obecny) walka z lordem i jego obstawą.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2011, 20:11:26 »
    A może by tak jeszcze dodać kilka niezależnych postaci które zaczynały by rozgrywkę z graczem i tak jak on miały by swoją historię i takie same możliwości rozwoju mogli by dołączać do różnych frakcji. Taka rywalizacja z innymi "wolnymi strzelcami" mogła by okazać się całkiem ciekawa
    . Zabijanie lordów.
    Chyba był nawet oddzielny temat temu poświęcony. Jednak dziwne byłoby, że ot tak bezkarnie zaniżamy sobie stosunki z lordem/królem(a co :D) i go mordujemy. Powinno to pociągać odzew ze strony rodziny zabitego i osób, które go lubiły bądź nie.

Całkiem niezły pomysł taka zemsta synalka za zabitego tatusia :)

PS. matigeo coś nie teges z moim postem?! :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 20:18:50 wysłana przez adamk23 »

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2011, 20:46:59 »
    Całkiem niezły pomysł taka zemsta synalka za zabitego tatusia :)

Lepiej już jak przyjdzie Ciocia alba Mama;D

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2011, 20:51:42 »
    Hmm z tymi lordami to chodziło mi o to, że takie beztroskie robienie sobie wrogów i mordowanie ich powinno być raczej na czitach :D. Przyjmujmy, że mordujesz Iryę. Zaraz leci na Ciebie horda Nordów z Ragnarfem (mści śmierć wasala) i Bulbą (Irya był jego ojcem); z drugiej strony, jacyś wrogowie (zewnętrzni?) Iryi lecą nam na pomoc i mamy fajny początek wojny :D.
    Nieźle byłoby, jak np siostra (rozbudowa ról kobiet-dam dworu :P) Lakhema (którego też ubiliśmy) knuje intrygi (np co jakiś czas napadają na nas jacyś ludzie - nie bandyci, jakaś unikalna frakcja {mafia? FBI} od wykonywania skrytobójczych wyroków, potem dowiadujemy się kto ich napuścił [może być nawet quest: dowiedz się, kto chce Cię zabić i dlaczego]), jak wiemy, że to siorka denata, to możemy ją złapać i uciszyć lub torturować (pożytek z lochów :D).
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 21:00:27 wysłana przez matigeo »

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2011, 20:58:36 »
    Może by tak jeszcze dodać możliwość zaciągnięcia się jako zwykły wojak do oddziału jakiegoś lorda. Podróżowało by się jako członek jego oddziału i brało udział w jego walkach jako pojedynczy żołnierz. Przynajmniej na początku miało by to jakiś sens. Oczywiście lordowie nieraz są strasznie leniwi i siedzą cały czas w zamku więc żeby nie było nudno to takie zadanie mogło by trwać tydzień a potem decyzja czy zostajemy jeszcze te 7 dni czy ruszamy dalej.

A z tym zabijaniem lordów to faktycznie złe stosunki to trafiają się zbyt często i można wtedy zbytnio wytępić lordów więc może gdyby miało się konkretny powód np. pojedynek o kobietę (co dość rzadko występuje) i wtedy wybór czy pojedynek o honor czy na śmierć i życie. 

Edit:
    Lordowie powinni mieć też jakiś znacznik poziomu honoru

Honorowi lordowie to już praktycznie występują można łatwo zobaczyć którzy to gdy sami mamy wysoki honor bo wtedy z automatu mamy z nimi dobre relacje nawet jeśli dla nich nie pracowaliśmy.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 21:36:42 wysłana przez adamk23 »

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2011, 21:06:57 »
    Lordowie powinni mieć też jakiś znacznik poziomu honoru. Ci honorowi nie palą wsi i poddają się tylko bardziej honorowym. Flotę też można by wprowadzić (powiększyć Calradię o jakieś wysepki i jedną dużą dla 2-3 nacji więcej). W tych wszystkich zamkach przydałoby się, gdyby wszystkie drzwi dałoby się otwierać. Co do szturmu na miasto: podczas walk można by wprowadzić spanikowanych mieszczan :D. Ich losy zależałyby od tego, co np powiemy swoim wojskom przed szturmem oraz czy sami zagwarantujemy np burmistrzowi, że miasto będzie nietknięte (jeśli złamiemy słowo to ryzykujemy potężny spadek repa i honoru :D).
    O, i jeszcze jedna rzecz: możliwość poddawania się wrogich oddziałów, jeśli dysproporcja sił jest znaczna (np 5 zbójów vs 60 piechurów). Lordowie powinni też umierać ze starości i z ran bądź po prostu ginąć na polu bitwy (wiec poddawanie się miałoby jeszcze więcej sensu, a nie, że lord (w dodatku ranny) z 20 (też rannych) luda szarżuje na oddział liczący 70 chłopa. Kiedyś widziałem, jak ranny lord z 5 rannych żołnierzy dostał się do chłopskiej (sic!) niewoli. :D
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 21:17:37 wysłana przez matigeo »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2011, 22:16:34 »
    Dokładnie :D Jest to strasznie ograniczone, że zdobywamy zamek z jedną drabiną, mało tego ile ją budują. Jak nie mamy Inżyniera w oddziale to nawet kilka godzin. Tęgie  głowy w tej Caldarii mają, nie ma co :D
    Myślę że z tymi pojedynkami to fajna sprawa, może nie na śmierć i życie, bo po pewnym czasie nie miałbyś z kim walczyć :D ale całkiem ciekawa  opcja. Myślę że nowe opcje w trakcie bitwy jak to opisał wesch96 też mogłyby poprawić miodność gry.

@wesch96 ja kilkakrotnie walczyłam na ulicach jak zdobywałam miasto lub zamek. Odpowiada za to współczynnik ogłuszonych lub dezerterujących wrogich oddziałów.

W TWEAK MB możesz zwiększyć ilość drabin przy obleżeniu.
    Walczyłem na ulicach nie raz :) Chciałem więcej takich sytuacji i interakcji.

www.pustamiska.pl