Nie wiem czy było,nie będę się rozwodził jak maja wyglądać oblężenia itp. Jeśli w Calradii nie ma magi i wszelakich stworów z fantasy. Gracz a właściwie jego postać to taki "mały Bóg" nie zginie i w ogóle ma w nosie czy polegnie. Przecież i tak ucieknie z niewoli i się zemści. Ja bym chciał(to moje widzi mi się) aby postać gracza nie była uprzywilejowana, niech ma ciężko na maxa jak w życiu. Co mam na myśli, a no to aby wprowadzono zmęczenie, czyli po paru wymachach toporem w końcu opadnie z sił(może pasek coś jak w Dark Mesiaschu?). Po przegranej...ok, nie musi ginąć ale za to kilka atrybutów w dół na stałe. Gracz musi czuć presje że jeśli pochopnie zaatakuje i przegra będzie tego żałował. Idąc dalej, forma zapisu TYLKO automatyczna. Wiem że nie wszystkim to na rękę, ale przecież w "prawdziwym "życiu nie cofniesz czasu itp.(wiem wiem to tylko gra,ale to moje przemyślenia;)) W ten sposób gracz kilka razy przemyśli co zrobić. A nie w stylu"a co mi tam, zaatakuje zamek...najwyżej wczytam sejwa" a po "łomocie","ok, wczytam, zbierę większą ekipę i próbujemy".
Sami autorzy określili że Calradia odzwierciedla średniowieczną europę, więc niech jest kilka smaczków że tak powiem odnośnie tego.
Czyli, jeśli gracz zacznie grę jako chłop, myśliwy, ogólnie niskie warstwy społeczeństwa to niech zapomni o wizycie z Królem, jeśli marzy mu się bycie najemnikiem niech zostanie wpierw poddany próbie. Bronie o dziwo w ogóle się nie zużywają, a co z repetowaniem kuszy? Z cięciwą łuku? Z ostrością broni?Wiem zbędne "bajery" ale czyż to nie nadało by smaku samej grze? Ah, bym zapomniał. A nasze mięso armatnie, grabieżcy, złodzieje, bandyci? Niech gracz ma możliwość przyłączyć się do nich(jakiś przywódca?) i wspólnie wszczynać najazdy a z czasem przejmować zamki/miasta. Jeśli gracz zajdzie za skórę jakiemuś lordowi...niech tamten wynajmie łowców głów którzy....o nie nie na polu bitwy;) Zaatakują w mieście .,we wsi,nie koniecznie w nocy. Maja przecież "nakaz lorda". Oczywiscie gracz jest sam,reszta kompanii...chm..pije,śpi? I adekwatnie do poziomu gracza wzrasta liczba łowców. Poz 5(10 łowców),poz 6(12)itd.Rozpisałem się ale pełno mam w głowie niby błahostek ale jednak sporo by ożywiły grę;)