1. Jak wiadomo gra przeniesie nas do środkowo-wschodniej Europy XIX w. wzorowanej na powieści Sienkiewiczowskiej pod tytułem "Ogniem i Mieczem". Wszystko ok, ale o ile mi wiadomo pierwsza część Trylogii opowiada o powstaniu na Ukrainie, które będzie w grze zawarte... ale również w produkcie pojawią się inne wydarzenia z tego okresu (Potop szwedzki, najazd Caratu Krymskiego itp), które już zapisane zostały w innych powieściach. Wydaje się więc, że tytuł niezbyt trafnie pasuje do owego okresu historycznego, bo opiera się nie na jednej książce, ale na całej Trylogii (jak i więcej). Rozumiem, że autor uparł się na nazwę, ale czy w Polskim nakładzie musi być ona identyczna? (nie bronie tu Tul-a, ale niektórzy odbiorcy, a w szczególności fani Trylogii Sienkiewiczowskiej mogą różnie reagować na odbieganie z tematu).
Hmm. Więc po kolei gra traktuje o okresie historycznym, albo raczej swoją fabułą obejmuje takie wydarzenia jak opisane zostały w Potopie, Panu Wołodyjowski i Ogniem i Mieczem, a więc odnoś się do historii Polski z czasów XVI i XVII w. Nazwa Ogniem i Mieczem jest pewną stylizacją i słowem klamrą, która spina ten okres, który można nazwać czasem Ognia i Miecza ( ze względu na mnogość konfliktów). Taką nazwę wymyślił i nadał grze wydawca i producent uznając ją za chwytliwą i trafną - - ja osobiście się z nimi zgadzam, Nazwa Mount and Blade: Trylogia Sienkieiwcza jest zdecydowanie słabsza komercyjnie, choć trafniejsza historycznie.
2. Oglądając trailer modele, lokacje robią wrażenie, ale po dłuższym zastanowieniu wiele osób nie widzi w tym produkcie niczego nadzwyczajnego. Taka jest prawda... Pytanie więc: czy gra będzie posiadała coś niezwykłego, nigdy wcześniej niespotykanego w innych modyfikacjach do M&B? Czy będą to nowe animacje, nowe modele postaci, nowe odgłosy, czy zostanie dodane kilka drobiazgów, których twórcy nie zdążyli dodać do gry...? Coś, co pozwoli "staremu mount and blade-owskiemu wyjadaczowi" powiedzieć to słynne "wow!"?
Ja mam nadzieję, że tak, Autorzy gry stawiają perzede wszytskim na nowy sposób prowadzenia fabuły, system questów oraz kilka ciekawych lokacji i pomniejszych usprawnień w silniku gry. Czy wystarczy to żeby powiedzieć WOW to zobaczymy po wynikach sprzedaży.
3. Z tego co nas poinformowaliście na gracza czeka rozbudowana fabuła osobna dla każdego królestwa i tu stawiam kolejne pytanie: Czy questy będą działać na zasadzie "przynieś, podaj, pozamiataj" lub na zasadzie gier MMO "zabij tylu i tylu...", czy może będą to długie skomplikowane zadania, w których niekoniecznie trzeba będzie sięgać po broń, które w zależności od powodzenia zadania będą zmieniały przebieg wydarzeń itp. ?
Na to pytanie jeszcze wole nie odpowiadać, i zostawic sobie tego typu informacje na dlasze etapy kampanii reklamowej.
Na razie tylko tyle. Powtórzę, że nie zmuszam do odpowiedzi na te pytania, byłoby po prostu miło ;)
Pozdrawiam!
[/quote]