Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85279 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobik69

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • gg
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem ?????
    « Odpowiedź #90 dnia: Września 04, 2009, 22:48:07 »
    Każdy chce zarobić. M&B ma już światową renomę, dzięki samej grze i dzięki modom. Grupa ludzi stwierdziła skoro mody powstają jak świeże bułeczki to zróbmy coś i jeszcze za to zgarnijmy kaske, logiczne nie. Niestety padło na mod o Rzeczpospolitej Obojga Narodów. takie życie, mieli pomysł chłopaki zgromadzili fundusze dogadali sie z kim trzeba i teraz będą liczyć hrywny :).

To dopiero początek niedługo żeby zagrać w dobrego moda trzeba będzie zapłacić. Nie chce tu obrażać moderów którzy tworzą mody z pasją i za free ale czasy są jakie są i każdy chce zarobić.

Nie pasuje komuś nie płacę nie gram i tyla.

M&B jak narkotyk

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #91 dnia: Września 04, 2009, 23:31:38 »
    No ale ja wciąż nie rozumiem o co biega. Mod to mod, twórczość fanów. A jeśli jakiś typ pobiera za moda opłatę bez zgody Talewords łamie prawo autorskie po prostu. A to co zamierza wydać CDP jest w pełni legalnym "na licencji" produktem. Darmowe, legalne vs płatne, legalne. Wolno i z pasją vs szybko i z jakością. I jeśli dobrze zrozumiałem, to ma być osobna gra na silniku "Mount and Blade" która nie wymaga podstawki, a nie "nakładka"?
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 23:52:08 wysłana przez Sandero »

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Września 04, 2009, 23:58:54 »
    Jak na razie to robi się głośno :) Dobra reklama zarówno dla OiM wydawanego przez CDP jak i dla moda, którego robi Tul. Jak dla mnie niech CDP wyda sobie M&B:OiM i zarobi, pokaże co tam ta międzynarodowa ekipa zrobiła za 79,90 - 99,90PLN ( bo pewnie gdzieś tyle to będzie kosztować), a potem my spokojnie zobaczymy czego brakuje, co chłopaki z Rosji skopali i ekipa moderska Tula poprawi co trzeba, wzbogaci i da nam w łapki super moda za którego pobranie będę gotowy wysłać sms na 79xx za 9zł + VAT. Przy okazji może powiększy się grono fanów M&B, co zaowocuje nowymi ludźmi w naszym gronie, a co za tym idzie, więcej ludzi zainteresuje się M&B. Jakoś nie widzę sensu wjeżdżania na CDP za to, że ukradli pomysł, skoro jak sami powiedzieli jest to dzieło Rosjan. Chłopaki z CDP tylko zarobią na wydaniu gry w Polsce i Czechach, a przy okazji będzie dobra reklama :P tylko żeby nam tu dzieci neo nie przywiało ;) W sumie jak dla mnie plusów jest znacznie więcej.

Dodam, że i tak bym nie kupił M&B:OiM, bo wiem, że za jakiś czas pojawi się, pewnie lepszy, mod, a kasę wolę odłożyć na Warbanda, który będzie za łohoho, ale będzie  :)
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Września 05, 2009, 09:02:44 »
    Na razie się nie wypowiadałem i nawet na dobre wyszło. Ochłonąłem, poczytałem argumenty CDP więc nie walnę tu posta długiego na całą stronę z większą częścią bluzgów. Prawa do Ogniem i Mieczem ma Sienkiewicz :) Tul robi moda który, jak widzę, jest strasznie rozbudowany a CDP podobnego z fabułą dla każdej frakcji itd. Kto wygra zadecyduje konkurencja i jak w tvgry mówiono "To wyjdzie na dobre dla graczy". A teraz inna sprawa: Czy może mi ktoś streścić to co powiedział Tul w tym tvgry? Nie cierpię tych "taśm". Nigdy nie słyszę co oni tam mówią a słowa Tula mnie zainteresowały...
    Pozdrawiam
    Korczak...

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #94 dnia: Września 05, 2009, 09:34:45 »
    Wczoraj mnie nie było na forum i nawet nie żałuję tego, że nie mogłem się przyjrzeć dyskusji. O samej grze nie będę się dużo wypowiadał, bo po screenach widać, że wygląda to wszystko jak dowolny mod do Mount & Blade. Trailer może i dynamiczny ale nie ma tam nic ciekawego - ileż można patrzeć na szarże husarii czy lekkiej jazdy tatarskiej? Zauważyłem kilka nowych scen i one również mnie nie zachwyciły - może z wyjątkiem zamku (Kamieniec Podolski?) pokazanego przez ułamek sekundy. Już niewiele zostało tu starych weteranów forum pamiętających czasy wersji 0.731 i 0.751 - wtedy walczyło się świetnie, mimo niezbyt ładnej grafiki. Odkąd twórcy zrobili ukłon w stronę komercjalizacji i wszechobecnego sandboxu, gra zespsuła się i straciła dawny klimat. Kolejne wersje były coraz gorsze, a gra gotowa już do sprzedaży była po prostu rozczarowująca i mierna. Mieli dodać fabułę. Gdzie ona jest? Mają na myśli te kilka "bardzo wymagających" powtarzających się questów? Ostatnia wersja zawierała tylko nową muzykę, animacje, kilka podrasowanych drzewek żołnierzy i przeważające bugfixy. Podejrzewam że Warband będzie jeszcze gorszy - bo to przecież 1.011 przeniesione do multiplayer, wzbogacone o nową grafikę, parę nowych broni, nową frakcję i kilka dupereli typu śluby z dwórkami czy rozszerzona dyplomacja. Zresztą nawet lokacje przeznaczone do multiplayer są beznadziejne - nie rozumiem jak można walczyć na koniu w khergickim mieście, gdzie w bardzo prosty sposób można wykorzystać przewagę piechoty i łuczników. Już trochę lepiej jest w ruinach, ale powiedzcie mi gdzie są otwarte pola i wzgórza, gdzie gra przynosi najwięcej frajdy? Obecny stan lokacji jest żenujący i przypomina ostrzeliwanie się z karabinów maszynowych przez Talibów w dowolnym irackim czy afganistańskim mieście. Mount & Blade: Ogniem i Mieczem to według mnie próba zaistnienia w historii Mount & Blade "ruskich", oraz zwycięstwo grubej kasy, propagandy i komercji nad bezpłatnymi modami. Tyle o grze, a teraz trochę o płatnych modach.

Zjawisko płatnych modów do gry jest znane od prawie ośmiu lat (a nawet i dłużej). Mniej więcej wtedy powstał Counter Strike - projekt fanów do Half-Life. Parę lat później został też wydany w wersji pudełkowej, w sklepach. W Mount & Blade mamy też płatne mody. W czasach wersji 0.731 powstał mod 1066: Norman Invasion, którego autorem był Earldorman Hussey. Jak już tu napisał Józef Sztacheta, mod przenosił gracza do tytułowego roku i pozwalał zdecydować czy Wilhelm Zdobywca wraz z rycerstwem zachodnioeuropejskim podbije saską Anglię. Mod - jak na tamte czasy - nie był zły i oferował solidną porcję rozgrywki. Kilka miesięcy później pewne angielskie małżeństwo, pod pseudonimami Colt i Tegan rozpoczęło prace nad konwersją modyfikacji Eorldormana Husseya do wersji 0.751. Dogadali się z TaleWorlds i rozpoczęli "sprzedaż niepełnego moda". Spotkało się to z wieloma kontrowersjami od strony fanów i projekt wkrótce upadł, ale małżeństwu przyświecał jeden cel. Tegan (czyli żona Colta) miała jakąś ciężką chorobę i oboje określali siebie jako "biednych i mieszkających w domu rodziców Colta" (oczywiście z powodu wielkich wydatków na leczenie tej choroby). Pieniądze zostały zebrane i operacja się udała. Następnie zwyczajnie porzucili moda, bo już zaczęli normalne życie. Teraz mod został zapomniany i zaledwie kilka osób o nim pamięta. Ale ja nadal w niego gram i jak dotąd nie znudził mi się :). Ostatnio powróciła sprawa płatnych modów i ten który śledzi co tydzień życie forum TaleWorlds wie o czym mówię. Dla niezorientowanych - we współpracy z firmą Paradox Interactive, Taleworlds planuje wydać kilka modów odpłatnie. A będą to The Hundred Years War, czyli mod opowiadający o wojnie stuletniej we Francji oraz Native Expansion, czyli beznadziejna kopia podstawowej gry z paroma zmianami, pochodzącymi głównie z innych modów. Amen.

PS: Mod nie jest w całości Tula. Ktoś zapomniał o Manitasie? Hę?

PS2: I jeszcze jedno. Zapomnieliście o tym projekcie - http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3211.0

Na dobrą sprawe są już trzy projekty osadzone w XVII wieku, we wschodniej części Europy.
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2009, 09:41:52 wysłana przez Kolba »

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Września 05, 2009, 12:45:32 »
     Szczerze Kolba, to żałuję, że nie odkryłem wcześniej zarówno tego forum, jak i gry, gdyż teraz wszystko powoli zaczyna się sypać, bo tak zwany "Babilon" włazi tutaj z butami, a większość userów wita go z otwartymi ramionami.Zaś co się tyczy mojej wcześniejszych wypowiedzi, to przepraszam wszystkich, ale, po prostu trochę mnie poniosło i tyle.

PS:Raczej już nie odwiedzę tego wątku, więc nie ma sensu mnie zaczepiać.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Września 05, 2009, 15:02:17 »
    Sorki, że trochę nie na temat. Kolba mówisz o planach wydania płatnego moda The Hundred Years War. To oni wogle śledzą co się dzieje na scenie moderskiej? Przecież takowy mod już istnieje, i jest całkiem całkiem. Pytam nie o kwestie finansowe, ale ideowe. Czy ktoś to przemyślał, no bo jaki w tym sens?

Offline Valgard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Września 05, 2009, 21:16:51 »
    Zobaczycie że jeśli mod CDP się przyjmie i sprzeda będą tworzyć następne o innej tematyce i powoli będą wygryzać fanów którzy tworzą modyfikacje z pasją i za free. W ich wypadku zebrać ekipę, fundusze to pestka, a sama produkcja trwa o wiele mniej czasu niż pojedynczemu moderatorowi który tworzy moda kiedy mu pozwala mu na to czas. Co więcej maja większe doświadczenie w takich projektach w końcu to ich praca.

........jeb.ć system......

Offline Maksi123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Września 05, 2009, 21:40:12 »
    A czy ktoś ludziom będzie kazał grać w takowe mody? :P Jeśli będą tworzyć dalej dodatki, i będą się sprzedawać, to będzie znaczyć, że jest popyt i ludzie nie powinni mieć tedy pretensyj.

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #99 dnia: Września 05, 2009, 23:52:29 »
    Valgard - jeszcze raz - produkcja CDP to nie mod, tylko oddzielny tytuł.

Możliwe nawet, że będzie to "samostójka" i nie będzie wymagać zainstalowanej wersji podstawowej. Oprócz nowych modeli i map, pewnie poprawią silnik, wzbogacając go o jakieś nowoczesne shadery itd.

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Września 06, 2009, 07:36:45 »
    Będzie do zwerbowania Wołodyjowski? To powinien być najlepszy "kozak" z NPC :)

Offline Valgard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Września 06, 2009, 08:07:23 »
    sorki zapomniałem że to nie mod

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Września 06, 2009, 10:40:47 »

To pewnie efekt uboczny je..nia systemu ;)

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Września 06, 2009, 10:41:50 »
    Valgard - jeszcze raz - produkcja CDP to nie mod, tylko oddzielny tytuł.

Możliwe nawet, że będzie to "samostójka" i nie będzie wymagać zainstalowanej wersji podstawowej. Oprócz nowych modeli i map, pewnie poprawią silnik, wzbogacając go o jakieś nowoczesne shadery itd.

Tak to wydanie całowicie standalone, nie wymaga wcześniejszej isntalacji M&B.

EDIT: Bo mamy wolność słowa i takie jest moje zdanie. Wyda czy zrobi, wszystko jedno.

Wolność słowa nie usprawiedliwia gadania bzdur. Wyda, a zrobi to dwie bardzo różne sprawy. Nie miejsce tu żebym ci tłumaczył, z czasem zrozumiesz.

edit down: Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu? Niby po co się z nim kontaktowali, a po jakimś czasie "ni z gruchy ni z pietruchy" taki NEWS?

Pozwalam. News pojawił się wtedy ,kiedy wydawca tej gry, Snowball dał nam znak, że czas ogłośić premierę tego tytułu. Kontaktowaliśmy się aby dowiedziec się czy ten mod wogole jeszcze żyje, czy ktos sie nim zajmuje etc. wyszlo ze nie bardzo zyje. Kontaktowalismy sie wlasnie po ty by dowiedziec sie czy nie mozna w jakis psoosb polaczyć obu produkcji. Ale ty jak rozumiem swiadek tych rozmow wiesz ze kontaktowalem sie po to zeby ukrasc pomysl na gre osadazona w realiach Sienkiewiczowskiej prozy pozostanmy wiec przy Twoim zdaniu, o Wszytskowiedzący!

edit: MIGem, szpieg z krainy deszczowców.

Hmm jaki szpieg zaczyna od przedstawienia się? Jesli byś uważniej czytał posty i forum, znalazbys miejsce w ktorym wyraznie napisalem kim i skad jestem.

Ale posty, to się edytuje... Pamiętaj na przyszłość.
    Alkhadias
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 11:09:49 wysłana przez Migem »

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #104 dnia: Września 06, 2009, 11:42:19 »

Przecież nie biję. Po prostu żeby nie wyszło nieporozumienie, iż nagle jakiś user rzuci "ej ziomki zapodaycie link do moda. pzodro!".