Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85177 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem
    « Odpowiedź #120 dnia: Września 15, 2009, 15:07:15 »
    Myślę, że ten news powinien zakończyć spory odnośnie M&B: Ogniem i Mieczem - http://www.cdprojekt.pl/news/5150/CD_Projekt_i_TUL_Rozmowy_na_szczycie

Gratulujemy konsensusu oraz życzymy firmie CD-Projekt i ekipie WFAS owocnej współpracy. :)

Offline adas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #121 dnia: Września 18, 2009, 02:08:54 »
    Jakis czas temu pytalem do Tula czy jest zainteresowany robieniem moda globalnego
    Czy rozwazaliscie stworzenia moda regionalnego? Od Szwecji po Karpaty. Od Danii po Rizan.
    Ode mnie nie ma co liczyć na taki projekt. Zdecydowanie za dużo pracy.

A wiec nie rozumiem oburzenia ze ktos "kradnie projekt". Skoro Tul nie mial zamiaru robic moda globalnego, a jedynie watek fabularny scisle powiazany z ksiazka i  filmem OiM. Rozumiem pretensje do screenow, ale to juz zostalo wyjasnione.

Nie rozumiem tez pretensji co do tytulu. Tul nie mial do niego wlasnosci i nie byl pierwszy ktory go uzyl.

Mod Ogniem i Mieczem do gry Rome: Total War powstal wczesniej.
    http://forums.totalwar.org/vb/forumdisplay.php?f=169
    http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=155
    polskiego linku nie ma, bo ktos stracil (zmarnowal) kilkuletnia baze danych polskiego forum totalwar.org.pl :(

Tego moda tworzyli glownie Ukraincy i Rosjanie. Byc moze ci sami ludzie pracuja nad gra Ogniem i Mieczem? Nie wiem bo stracilem z nimi kontakt.

Wracajac do moda "With Fire and Sword" szkoda ze tak malo osob nad nim pracowalo. Jest tylu swietnych moderow a nikogo nie interesuje zrobienie prawdziwego polskiego moda. Nie mam nic do innych produkcji, bo kazdy lubi co innego czy to inne okresy historyczne czy tez realia fantasy.
    Jednak smutne jest to ze polscy moderzy nie moga sie zjednoczyc i zrobic chocby jednego polskiego moda. Illu graczy z przyjemnoscia zagralo by w porzadny mod przenoszacy nas w czasy wczesnego Panstwa Polskiego, wojen Polsko-Krzyzackich i oczywiscie w czasy zlotego wieku husarii.

To nie jest zarzut przeciwko polskiej scenie M&B, tak dzieje sie w wiekszosci przypadkow m.in. w przypadku sceny TotalWar. Mamy zdolnych, genialnch coderow, grafikow, moderow, ale nie potrafimy razem pracowac nad wlasnymi projektami. Anglicy, Francuzi, Rosjanie, Ukraincy... potrafia.
    A nasi moderzy zazwyczaj pojedynczo pracuja nad wlasnymi projektami. Nic dziwnego ze maja slaba motywacje i ich praca trwa kilka lat :(

Trzym kciuki za gre CDP i za wasz mod

Edit:
    Ponizej znajduje sie baner i link do polskiego forum OiM.... nieaktualny :-[
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2010, 04:36:20 wysłana przez adas »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #122 dnia: Października 06, 2009, 20:44:47 »
    Nie wiem, czy ktoś śledzi prace nad projektem "M&B Ogniem i Mieczem", ale z nudów wyczytałem, że wydawca CD-Projekt nawiązał współpracę z Panem Jackiem Komudą, który jest pisarzem, twórcą thrillerów historycznych i easternów rozgrywających się w XVII-wiecznej Rzeczypospolitej. Wszelkie więc dialogi będą spoczywać w jego rękach... Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Link do źródła: http://www.cdprojekt.pl/news/5171/Jacek_Komuda_zredaguje_Mount_Blade_Ogniem_i_Mieczem

Pozdrawiam!

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #123 dnia: Października 07, 2009, 22:57:59 »
    CDProjekt podał szczegóły dotyczące premiery Ogniem i Mieczem. Według oficjalnych informacji znajdujących się na stronie cdp premiera odbędzie się już 20 listopada. Cena gry w wersji podstawowej to 79,90 zł. Szykowana jest również wersja dla kolekcjonerów, która kosztować będzie 139,90 zł. Informacje dotyczące zawartości obu wersji będą wkrótce ujawnione.

79,90 zł za zwykłego "moda" do gry to już przesada. Nawet gdyby gra znalazła się w serii "Ekstra klasyka gier komputerowych" po 19,99 zł, nie kupiłbym jej za żadne skarby, jako wieloletni weteran Mount & Blade. Cena dla gracza, który przed zakupem gry nie spotkał się z M&B, powinna oscylować w granicach 45-60 zł. Nie wiem co oni chcą upchać do edycji kolekcjonerskiej rozszerzenia, ale chyba będziemy mogli obejrzeć zwłoki Skrzetuskiego, czy głowę Bohdana Chmielnickiego. Zakładam że znajdzie się tam duża mapa terenów Rzeczypospolitej i Ukrainy oraz kilka zbędnych dupereli.

Mount&Blade Ogniem i Mieczem, to:

* Możliwość opowiedzenia się po jednej z 5 głównych stron konfliktu: Szlacheckiej Rzeczypospolitej Obojga Narodów, Carskiej Rusi, zbuntowanej Ukrainy, głodnej nowych ziem Szwecji lub dzikiej Ordy Tatarskiej

Jak dla mnie nic nowego. Pięć frakcji to ma Native i większość modów. Pierwsze pytanie: gdzie jest Turcja? Czy nie chciało się poszerzyć mapy i objąć terenów północnych Bałkanów? A może twórcy nie umieją dodawać nowych frakcji? Wiem, że Turcja w powieści Sienkiewicza nie odgrywała jakiejś większej roli i może się czepiam, ale 5 frakcji to dla mnie za mało - jak na osobną grę. Dobrym rozwiązaniem byłoby dodanie Mołdawii (lub nawet księstwo Siedmiogrodzkie), choć nie wiem czy to państwo było niepodległe w tym czasie.

* Rozbudowana i złożona kampania dla każdej z nacji, pełna przygód i zwrotów akcji, która starczy na ponad 100 godzin gry !

To zapowiada się dosyć ciekawie, skoro nawet sam Jacek Komuda będzie maczał w tym palce. Natomiast nie mogę zgodzić się z trzema ostatnimi wyrazami - sto godzin to miało Grand Theft Auto IV, a nie jakaś podrzędna produkcja! Z pewnością jest to chwyt marketingowy.

* Znani z książek i filmów oraz kart historii bohaterowie niezależni m.in.: Pan Zagłoba, Michał Wołodyjowski, Jan Skrzetuski oraz Stanisław Żółkiewski, Jeremi Wiśniowiecki i Bohdan Chmielnicki

Czyli bohaterowie do najęcia w karczmach, zostaną podmienieni na nowych ze zmienionym ekwipunkiem i historiami? Co do zmiany imion lordów, to kwestia kilku minut roboty w Module System.

* Innowacyjny i wielokrotnie nagradzany autorski system prowadzenia walki bronią białą, strzelecką oraz walki konnej!

Za górami za lasami...Skądś to znam! Aaa, to Native!

* Wierne historycznym zapisom odwzorowanie ziem dawnej Rzeczypospolitej, Ukrainy i Rusi!

Prosta robota w edytorze map. Mam nadzieję że dodadzą trochę nowych ikonek, bo w innym przypadku mamy Native na nowej mapie!

* Spektakularne bitwy z udziałem ponad 200 postaci z możliwością bezpośredniego wzięcia udziału w walce, jak również dowodzenia jednostkami.

Wow, nie odkryli że istnieje Battle Size Changer? Gratulacje!

Podsumowując, "gra" Ogniem i Mieczem to po prostu Native z nowymi frakcjami, mapą, przedmiotami, scenami i fabułą. Jeśli nie wprowadzą nowej grafiki, zmian w silniku (udało się to w modzie Manitasa i Tula) i animacji, to ja już im podziękuję. Aha i jeszcze jedno. Obrazek pochodzący z oficjalnej strony:

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #124 dnia: Października 07, 2009, 23:06:56 »
    Rozumiem że to czerwone to tereny dostępne w grze. W takim razie gdzie ta Orda Tatarska ma być? Przecież Krym nie jest zaznaczony...
    A poza tym ta cena... Samo Mount&Blade jest tańsze a to przecież będzie tylko mod...
    Przynajmniej każdy moder będzie mógł wycenić swoją pracę teraz:-)
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #125 dnia: Października 07, 2009, 23:10:02 »
    "po tym gdy zobaczyłem ile kosztuje OiM, to myślę, że wydanie WI za 50 zł będzie okazją dla kolekcjonerów."

Inaczej tego nie ujmę. Napewno nie wydam tyle kasy na moda. Szczerze wolę sobie dobrą płytę z muzyka kupić.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Października 08, 2009, 13:03:38 »
    No i wyszło na moje :D Póki nie stanieje, na pewno nie kupię.

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Października 08, 2009, 17:43:06 »
    Rozumiem że to czerwone to tereny dostępne w grze. W takim razie gdzie ta Orda Tatarska ma być? Przecież Krym nie jest zaznaczony...
    A poza tym ta cena... Samo Mount&Blade jest tańsze a to przecież będzie tylko mod...
    Przynajmniej każdy moder będzie mógł wycenić swoją pracę teraz:-)
    O matko! A gdzie Polska?! A gdzie Litwa?! A gdzie Ukraina?! Zdrada! Hańba!
    Ale nie ma co się martwic, Szwedów i wspomnianych przez Ciebie Tatarzynów też w konia zrobili ;)
    Ah te podłe ruskie skąpce tylko swój kraj umieścili w grze, ehkm przepraszam, modzie którego każdy przedszkolak zrobic potrafi.

Proszę ludzie poczekajcie, aż to wyjdzie, wtedy będzie można pomarudzic, bo teraz podjudzacie różnych inteligentów i wychodzą takie śmieszne rozkminy jak ta w cytowanym wyżej poście.

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Października 08, 2009, 17:56:04 »
    Cos sie wam pomieszalo. To nie jest mapa obszaru gry. Zaznaczony obszar to praktycznie tylko terytorim Cesarstwa Rosyjskiego. Gdzie Chanat? Gdzie Kozacy? Gdzie Rzeczpospolita?
    Nie siejcie zamentu i nie podawajcie takich niesprawdzonych informacji.

Byl juz podawany jakis konkretny termin premiery? Prowadzona jest przedsprzedaz?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Października 08, 2009, 17:56:53 »
    Ja nie mam nic przeciwko dyskusji i wymianie poglądów ale może nie oceniajmy inteligencji osób których nie znamy... Można naprawdę łatwo się pogrążyć.
    A co do mapy to nie wiem czemu uważacie moje pytanie za twierdzenie.

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Października 08, 2009, 20:22:16 »
    Nie oceniam kolego Twojej inteligencji, nie chciałem Cię urazic. Tylko poprostu następnym razem przyjżyj się czemuś dokładnie zanim zaczniesz komentowac to coś. W końcu na obrazku nic poza terenami carskiej Rosji nie jest zaznaczone.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Października 08, 2009, 20:37:50 »
    Przeczytaj opis napisany przez twórców. Jest tam takie stwierdzenie o dzikiej Ordzie Tatarskiej... Tatarzy byli groźni dopóki sułtan Turecki im na to pozwalał. Dlatego tak mnie to uderzyło i tylko na nich zwróciłem uwagę... Ale zgodzę się z tobą że nie ma co się denerwować przed premierą. Po prostu wkurza mnie jak ktoś chce na siłę wypromować "rewolucyjny" produkt wtedy kiedy wcale na taki się nie zapowiada...

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #132 dnia: Października 09, 2009, 08:48:46 »
    http://mountblade.info/newsy.php?id=57

przedsprzedaż zostanie wkrótce uruchomiona.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline inqq

• Użytkownik
    • 101st.eu
      • 101st.eu
    « Odpowiedź #133 dnia: Października 09, 2009, 14:28:00 »
    taaa w 100% sie z adasiem zgadzam ( tak wogóle to siema,tu 1nQu1s1tOr z totalwar.org.pl :P )

101st.eu Zapraszamy!

Offline Jegomość

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Października 20, 2009, 19:26:13 »
    Hym, znalazłem ciekawą zapowiedź:

http://www.miastogier.pl/zapowiedz,pc,582.html

Trochę nie tak jest sprzedawanie czegoś takiego. Jeśli autor ma rację, to dostaniemy zwykłego moda w cenie 80 zł. Rozbój w biały dzień!