Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85142 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wiktor Cegła

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem ?????
    « Odpowiedź #60 dnia: Września 04, 2009, 15:10:25 »
    Hej,

Jestem redaktorem Gamezilla.pl i sprawcą części zamieszania. Chciałbym je tu wyjaśnić:
    • o modzie o Ogniem i Mieczem, który miał być wydany przez CDP, wiedzieliśmy od dawna.
    • zakładaliśmy, że to Wasz mod, więc kiedy pisaliśmy newsa, użyliśmy tych screenów, które są z modu - bo screeny "swoje" CDP udostępnił dużo później, niż posłał informację
    • w związku z tym, że publikując te screeny zrobiliśmy zamieszanie, proponuję twórcom moda zamieszczenie napisanego przez nich artykułu na temat tego moda, w którym mogą - choć nie muszą - odnieść się do całej sprawy. Albo po prostu zareklamować swojego moda.
    Mam nadzieję, że to będzie wystarczające, nie zrobiliśmy tego celowo. Po prostu dwie gry o tym samym tytule, obie będące modami... sami się domyślacie, że można się pomylić.

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Września 04, 2009, 15:17:59 »
    Dodam Panowie, że z wielką chęcią CDP wspomoże wydanie modów w wykonaniu community. Wszytsko zależy od woli współpracy twórców moda, być może mozna go wydać albo w postyaci dodtkowej płyty do gry Ogniem i Mieczem:Mount and Blade lub też wydać go zupełnie osobno w konrecyjnej postaci. Chetnie pomożemy w jego wydaniu zarówno marketingowo jak i finansowo. Co podkreslam cały czas, obie inicjatywy są szczytne i powinny się na wzajem wspierać, anie z walczać!

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #62 dnia: Września 04, 2009, 15:23:47 »
    Czekamy na odpowiedź Tula, on jest twórcą moda.

Fajnie że chcecie pomóc w wydaniu moda. Przepraszam za brzydkie słowa z mojej strony, ale nie wiedziałem o niczym i czułem złość, jeszcze gdy zobaczyłem screeny z moda pod tematem o dodatku. Jeszcze raz życzę powodzenia w robieniu dodatku :)

Kupiłbym?
    Życzę im powodzenia w pracy, ale bym nie kupił OiM. Zresztą nie wiesz co bym zrobił, a na pewno nie kupiłbym tego dodatek.

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 15:46:47 wysłana przez Balian »

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Września 04, 2009, 15:25:23 »
     Naprawdę nie mogliście się przyp...szyć do innej gry?

PS:Balian i Castlebraker zapewne i tak kupilibyście to "coś" nawet, jeśli CDP nic, by tu nie napisało, więc te czcze wyjaśnienia możecie sobie zachować dla siebie.
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 15:31:28 wysłana przez Kąbiner »

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Września 04, 2009, 15:48:17 »
    Naprawdę nie mogliście się przyp...szyć do innej gry?

Jak napiszesz cos więcej niż takie farmazony to oczywiście chętnie ci udziele odpowiedzi. Zdania w stylu "przyp..szyć" są troche poniżej krytyki, ale zmuszając się odpisze ci, że tak musieliśmy, bo chcemy i bardzo się cieszymy że będziemy mogli wydać gre o tej tematyce, głeboko wierzymy że zrobimy to lepieij niż ty i że dzieki sporym srodkom jakie zainwestujemy w promocję i produkcje tego tytułu zadowolimy sporą rzeszę graczy. Z ciekawostek dodam, że nad Ogniem i Mieczem rozpoczelismy współpracę z Jackiem Komudą, która będzie autorem tekstów w grze..ale jak rozumim dla ciebie jest ważniejsze żeby ten mod nalezał tylko do kilku osób , które będa nad nim sobie spokojnie pracować, a reszta będzie czekąc, az uda się im skonczyc ..
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 16:23:11 wysłana przez Alkhadias »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #65 dnia: Września 04, 2009, 16:19:41 »
    Cóż może i masz rację lecz popraw post bo niektórzy mogą się niedomyślić, ze wszystko jest w cytacie, użyj też sprawdzania błędów.Może zakończmy już ten temat, kto będzie chciał kupić to kupi, ale na miejscu tula wyszlifował bym moda, by był lepszy niż dodatek i posiadał mniej błędów bo powiedzmy sobie szczerze  produkty idealne nie istnieją.

Kąbiner
     Kontroluj się , chociaż mozesz być wściekły.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Września 04, 2009, 16:23:20 »
    Znam tego pisarza :) Kupiłem jego książkę "Czarna Bandera" , niestety nie miałem jeszcze czasu jej przeczytać. Przepraszam za offtop. To pogratulować jak się zgodził.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Września 04, 2009, 17:02:13 »
    tak musieliśmy, bo chcemy
    Odpowiedz godna przedszkolaka no ale...

i bardzo się cieszymy że będziemy mogli wydać gre o tej tematyce, głeboko wierzymy że zrobimy to lepieij niż ty i że dzieki sporym srodkom jakie zainwestujemy w promocję i produkcje tego tytułu zadowolimy sporą rzeszę graczy.

Nie ja robię tego moda, ale denerwuje mnie to,  że zaniżacie wartość czyjejś pracy.Przecież, gdy wszyscy kupią tą "grę" to mod Tul'a i jego wysiłek pójdą w niepamięć.

dzieki sporym srodkom jakie zainwestujemy w promocję i produkcje tego tytułu zadowolimy sporą rzeszę graczy.

Mam nadzieję, że tą "sporą rzesze" nie będziecie odsyłać na nasze forum tylko założycie własne(w końcu to ma być zupełnie inna gra, tylko że na silniku M&B). 

ale jak rozumim dla ciebie jest ważniejsze żeby ten mod nalezał tylko do kilku osób ,

Jeśli mówiąc "kilka osób" miałeś na myśli ludzi, którzy wspierali ten mod od początku to dobrze "rozumisz", to jest dla mnie ważniejsze. 

które będa nad nim sobie spokojnie pracować, a reszta będzie czekąc, az uda się im skonczyc ..

Jak mawia stare Polskie przysłowie "Gdzie się człowiek śpieszy tam się diabeł cieszy".Zresztą ludzie czekają tak samo na premiery gier jak i na premiery modów i nie ma tu żadnej różnicy, poza tym, że modderzy podają, im aktualne i nie zakłamane informację.

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 17:04:30 wysłana przez Kąbiner »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #68 dnia: Września 04, 2009, 17:41:29 »
    PS:Balian i Castlebraker zapewne i tak kupilibyście to "coś" nawet, jeśli CDP nic, by tu nie napisało, więc te czcze wyjaśnienia możecie sobie zachować dla siebie.

Nie pozwalaj sobie ok? To,  że CDP napisało posta to nie znaczy, że od razu jestem kupiony. Nigdzie też nie napisałem, że dodatek mam zamiar kupić - nie wiem czy będę mógł sobie na niego pozwolić. Zależy od ceny. Po drugie przemyślenie swojego stanowiska i przyznanie się do błędu (w moim przypadku złość) jest mądrzejsze od wypisywania bluzgówi zbyt emocjonalnych wypowiedzi.

ludzie czekają tak samo na premiery gier jak i na premiery modów i nie ma tu żadnej różnicy, poza tym, że modderzy podają, im aktualne i nie zakłamane informację.

A kto powiedział, że Twórcy gier podają zakłamane informacje? Mam już swoje lata, w gry komputerowe gram od kilku. Kupuje zawsze oryginały i tylko raz mi się zdarzyło trafić na grę, któreje twórcy obiecywali cuda a puścili przeciętniaka.
    Pozdrawiam. Castlbreaker
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 17:44:34 wysłana przez Castlebreaker »

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Września 04, 2009, 18:15:39 »
    Pierwsza sprawa, a raczej pytanie miałeś nie udany dzień i stąd tyle jadu, czy po prostu tak masz i chciałeś się tym podzielić?

Nie zauważyłem w mojej odpowiedzi niczego co by nawiązywało do języka przedszkolaków, natomiast sporo tego było w twojej krótkie i literackiej wypowiedzi.
    Chciałem ci tylko odpowiedzieć, na towje pytanie "Dlaczego..", że dlatego, że chcemy taki produkt wprowadzić na rynek, wierzymy w jego powodzenie i cieszymy się na to wydanie, mamy do tego prawo i zamierzamy z niego skorzystać.. gdzie w tym co napisałem widzisz wypowiedź na poziomie przedszkolaka?

O jakim zaniżaniu czyjejś pracy piszesz? Wydajemy zupełnie inny produkt niż MOD, pod innym tytułem i do tego w uzgodnieniu z oficjalnymi właścicielami praw do tego, którym oddamy z zysku należny za stworzenie na ich silniku gry procent. Gdzie w tym wszytskim jest ten cios w plecy Tula i jego moda ? Czy nie może go teraz skończyć? O jaką krzywdę tak teraz gardłujesz, powiedz bo zgubiłem się zalewie żółci płynącej z twoich postów?

Wręcz przeciwnie zamierzam współpracować z serwiem Tawerny, bo cenie sobie bardzo tych którzy są skupieni wokół Mount&Blade, nie zamierzam nikogo tu odsyłać, ale chętnie skorzytsam z pomocy serwisu przy promocji gry. Widzę że masz z tym problem? Jak byś chciał to rozwiązać?

I na koniec raz jeszcze proste i szczerze pytanie do Ciebie, w czym masz problem? Nie chcesz kupować i grać w Mount&Blade:OgniemiMieczem wydane przez CDP nie ma sprawy, dzięki swobodom obywatelskim nie musisz tego kupować, chcesz dalej wspierać powstanie moda wspieraj, nikt ci tego nie ma za złe, chcesz aby mod ukazał się pod nazwa taka samą jak asza gra tez nie ma problemu, cozego więc się spodziewasz od nasd.. że nie wydamny tej gry, dlatego, że ty sobie tego nie życzysz ?

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #70 dnia: Września 04, 2009, 18:37:08 »
    tak musieliśmy, bo chcemy
    Odpowiedz godna przedszkolaka no ale...

i bardzo się cieszymy że będziemy mogli wydać gre o tej tematyce, głeboko wierzymy że zrobimy to lepieij niż ty i że dzieki sporym srodkom jakie zainwestujemy w promocję i produkcje tego tytułu zadowolimy sporą rzeszę graczy.

Nie ja robię tego moda, ale denerwuje mnie to,  że zaniżacie wartość czyjejś pracy.Przecież, gdy wszyscy kupią tą "grę" to mod Tul'a i jego wysiłek pójdą w niepamięć.

dzieki sporym srodkom jakie zainwestujemy w promocję i produkcje tego tytułu zadowolimy sporą rzeszę graczy.

Mam nadzieję, że tą "sporą rzesze" nie będziecie odsyłać na nasze forum tylko założycie własne(w końcu to ma być zupełnie inna gra, tylko że na silniku M&B). 

ale jak rozumim dla ciebie jest ważniejsze żeby ten mod nalezał tylko do kilku osób ,

Jeśli mówiąc "kilka osób" miałeś na myśli ludzi, którzy wspierali ten mod od początku to dobrze "rozumisz", to jest dla mnie ważniejsze. 

które będa nad nim sobie spokojnie pracować, a reszta będzie czekąc, az uda się im skonczyc ..

Jak mawia stare Polskie przysłowie "Gdzie się człowiek śpieszy tam się diabeł cieszy".Zresztą ludzie czekają tak samo na premiery gier jak i na premiery modów i nie ma tu żadnej różnicy, poza tym, że modderzy podają, im aktualne i nie zakłamane informację.

Proszę cię, nie podchodź tak do tego w emocjonalny sposób, bo gdyby twoje wypowiedzi sobie zwizualizować nie byłyby to sensowne argumenty i spokojna dyskusja, tylko plucie przedszkola (bez obrazy). Zaniżasz poziom całej tawerny w tym momencie, a mi jako od niedawna członkowi tej społeczności jest wstyd przed przedstawicielem CDP, mimo że uważam iż tworzenie identycznej produkcji, która z góry wiadomo iż będzie popularniejsza od produkcji Tula umniejsza w pewnym stopniu jego dzieło.

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Września 04, 2009, 18:42:41 »
    Jaki jest średni wiek użytkowników tego forum? 13 lat? Po tym co tu przeczytałem jestem poprostu zażenowany inteligencją niektórych graczy M&B.

Jaką krzywdę robi CDP Tulowi, że wydaje ten dodatek?
    Żadną. Z tego co wiem nikt nie kradnie jego pracy, żadne jego modele bez jego zgody też nie będą wykorzystane. Sam Tul i tak na modzie nie zarobi, więc nic nie traci, swojego moda robi już na tyle długo, że śmiało można go nazwac takim Mount and Blade'owym Duke Nukem Forever. Może się okazac, że mod wyjdzie za jakieś 2-3 lata a wtedy o ukraińskiej produkcji będzie już mało kto pamiętał. Pozatym jeśli mod Tula będzie na prawdę bardzo dobry to nic nie stoi na przeszkodzie by zdobył on rzeszę wiernych graczy i żadne niby konkurencyjne produkcje nie powinny mu w tym przeszkodzic.
    Sam od pierwszych wzmianek o MODZIE WFAS mam ogromnego napała na pogranie w coś związanego z M&B i dziejącego się w XVIIw. Z tego powodu bardzo się cieszę, że w najbliższym czasie wychodzi GRA M&B:OiM i bardzo chętnie w nią zagram. Zagram też z pewnością w moda Tula jeśli kiedyś wyjdzie, a jeśli się okaże lepszy to z pewnością więcej czasu spędzę przy nim. Nie zamierzam się na nikogo obrażac i z chęcią dam szansę obu produkcjom, jeśli wyszłyby w tym samym czasie (co raczej nie jest prawdopodobne) to spędzałbym wolny czas przy tej lepszej i gdzieś bym miał to co kto komuś ukradł, w końcu w grach/dodatkach/modach chodzi o jak najfajniejszą zabawę a nie o popieranie "swojego" wydawcy czy twórcy.

I na koniec wspomne, że niesamowicie mnie rozbawiła dyskusja o kradzieży nazwy. No panowie, nazwa jest Sienkiewicza więc nie ma co się burzyc ;) Mod jest modem i może się nazywac nawet jak jakiś znany film, książka czy gra, nie jest rzeczą komercyjną i nikt nie może mu lub dla niego ukraśc nazwy.

Offline bogusz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Września 04, 2009, 18:53:21 »
    Mietek
    Wreszcie ktoś kto gada z sensem :]. Mod jest darmowy więc nie widzę przeszkód, żeby posiadacze dodatku OiM nie zagrali w WFaS. Jak zostało podane OiM zostanie wydane w kilku krajach którymi bedzie można grać w dodatku, a WFaS jest skierowany do całego świata :>
    Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty, a drugim jest...

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #73 dnia: Września 04, 2009, 18:57:42 »
    O jakim zaniżaniu czyjejś pracy piszesz? Wydajemy zupełnie inny produkt niż MOD, pod innym tytułem i do tego w uzgodnieniu z oficjalnymi właścicielami praw do tego, którym oddamy z zysku należny za stworzenie na ich silniku gry procent. Gdzie w tym wszytskim jest ten cios w plecy Tula i jego moda ? Czy nie może go teraz skończyć? O jaką krzywdę tak teraz gardłujesz, powiedz bo zgubiłem się zalewie żółci płynącej z twoich postów?

W gruncie rzeczy, to nazwa moda i tego um... "dodatku" jest dokładnie taka sama, tyle, że ten dodatek ma nazwę po polsku, zaś mod po angielsku.

Jaki jest średni wiek użytkowników tego forum? 13 lat? Po tym co tu przeczytałem jestem poprostu zażenowany inteligencją niektórych graczy M&B.
    Średni wiek? masz na myśli średni wiek tych, którzy się tu wypowiadają, czy tych ~3800 userów, którzy się zarejestrowali ale się nie odzywają od czasu rejestracji?

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Września 04, 2009, 19:08:23 »
    Kąbiner, nie ciskaj się tak, proszę, bo łagodnie mówiąc, zarzucając w tak obraźliwy sposób innym poziom przedszkolaka i całą resztę sam prezentujesz taki poziom...

Osobiście uważam, że niemożliwe jest, by projekt Tula nie miał wpływu na decyzję CDProjektu o tworzeniu dodatku (bo chyba można uznać OiM za samodzielny dodatek) o identycznej tematyce, to nie może być przypadek. Ale wcale nie uważam, by była to kradzież pomysłu i sabotaż. Mod i komercyjny produkt to dwie różne broszki, i myślę, że to właśnie twórcy komercyjnej gry mają trudniejsze zadanie, bo jeśli mod Tula okaże się lepszy od ich produkcji, sprzedaż spadnie, bo skoro można mieć coś lepszego za darmo to nie ma się co zastanawiać nad wyborem.
    Mam nadzieję, że zmobilizuje to CDProjekt do włożenia w swój projekt tyle serca i starań, co Tula i pozostałych do pracy nad modem.
    Poza tym, praca Tula NA PEWNO nie pójdzie w niepamięć. (co to za bzdura?? Widzicie, jak ożyły fora i tematy związane z WFAS od pojawienia się niusa o o wydaniu Ogniem i Mieczem??). Więcej, zainteresowanie modem wzrośnie, bo jeżeli wyjdzie mniej więcej w podobnym czasie co OIM, to każdy będzie chciał porównać obie produkcje.

Jeszcze raz gratuluję twórcom With Fire And Sword za ogrom pracy i tworzenie gry, którą będzie można porównywać do produkcji robionej przez najlepszych w Polsce. Trzymam kciuki, żeby to właśnie WFAS okazał się najlepszą grą opowiadającej o wydarzeniach z książki Sienkiewicza, choć mam nadzieję, że CDP będzie postępować uczciwie, i sprzeda graczom dopracowany i interesujący produkt. :)
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)