Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85210 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem ?????
    « Odpowiedź #75 dnia: Września 04, 2009, 19:09:25 »
    Odejdę od wcześniejszych wypowiedzi... Trochę ochłonąłem od ostatnich godzin i chcę "wykorzystać" Pana Migem-a, by odpowiedział na kilka prostych pytań ;>
    Z góry chce zaznaczyć, że nie chce być złośliwy i nie zmuszam do odpowiadania na nie.

1. Jak wiadomo gra przeniesie nas do środkowo-wschodniej Europy XIX w. XVI wzorowanej na powieści Sienkiewiczowskiej pod tytułem "Ogniem i Mieczem". Wszystko ok, ale o ile mi wiadomo pierwsza część Trylogii opowiada o powstaniu na Ukrainie, które będzie w grze zawarte... ale również w produkcie pojawią się inne wydarzenia z tego okresu (Potop szwedzki, najazd Caratu Krymskiego itp), które już zapisane zostały w innych powieściach. Wydaje się więc, że tytuł niezbyt trafnie pasuje do owego okresu historycznego, bo opiera się nie na jednej książce, ale na całej Trylogii (jak i więcej). Rozumiem, że autor uparł się na nazwę, ale czy w Polskim nakładzie musi być ona identyczna? (nie bronie tu Tul-a, ale niektórzy odbiorcy, a w szczególności fani Trylogii Sienkiewiczowskiej mogą różnie reagować na odbieganie z tematu).

2. Oglądając trailer modele, lokacje robią wrażenie, ale po dłuższym zastanowieniu wiele osób nie widzi w tym produkcie niczego nadzwyczajnego. Taka jest prawda... Pytanie więc: czy gra będzie posiadała coś niezwykłego, nigdy wcześniej niespotykanego w innych modyfikacjach do M&B? Czy będą to nowe animacje, nowe modele postaci, nowe odgłosy, czy zostanie dodane kilka drobiazgów, których twórcy nie zdążyli dodać do gry...? Coś, co pozwoli "staremu mount and blade-owskiemu wyjadaczowi" powiedzieć to słynne "wow!"?

3. Z tego co nas poinformowaliście na gracza czeka rozbudowana fabuła osobna dla każdego królestwa i tu stawiam kolejne pytanie: Czy questy będą działać na zasadzie "przynieś, podaj, pozamiataj" lub na zasadzie gier MMO "zabij tylu i tylu...", czy może będą to długie skomplikowane zadania, w których niekoniecznie trzeba będzie sięgać po broń, które w zależności od powodzenia zadania będą zmieniały przebieg wydarzeń itp. ?

Na razie tylko tyle. Powtórzę, że nie zmuszam do odpowiedzi na te pytania, byłoby po prostu miło ;)

EDIT: dopiero teraz zauważyłem, że napisałem, że akcja "Ogniem i Mieczem" dobywa się w XIXw... jest to wiek XVI-XVII, dzięki za poprawienie ;]

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 20:23:37 wysłana przez NIFN »

Offline Mietek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #76 dnia: Września 04, 2009, 19:11:28 »
    Jaki jest średni wiek użytkowników tego forum? 13 lat? Po tym co tu przeczytałem jestem poprostu zażenowany inteligencją niektórych graczy M&B.
    Średni wiek? masz na myśli średni wiek tych, którzy się tu wypowiadają, czy tych ~3800 userów, którzy się zarejestrowali ale się nie odzywają od czasu rejestracji?
    Nie zadawaj głupich pytań. Wiadomo, że chodzi tu o osoby, które się w tym wątku wypowiadają. Np. czytając posty niejakiego Baliana sam się nadziwic nie mogę. Miewa huśtawki nastrojów jak kobieta w ciąży, a przy tym z niektórych jego postów bije taki bezsens że poprostu można się załamac. Oczywiście nie jest to wyjątek, bo osób piszących podobne głupoty w tym temacie jest jeszcze kilka.

Żeby nie było nie na temat mam pytanko do kolegi z CDP, czy ta ukraińska firma tworząca grę jest profesjonalnym producentem czy też jakąś bardzo ambitną grupą modderską?

I jeszcze jedno, zdajcie sobie sprawę co niektórzy, że CDP nie jest producentem ani pomysłodawcą tej gry a jedynie wydawcą. Więc sformułowania w stylu "decyzję CDProjektu o tworzeniu dodatku" nie są do końca trafione.

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Września 04, 2009, 19:32:55 »

1. Jak wiadomo gra przeniesie nas do środkowo-wschodniej Europy XIX w. wzorowanej na powieści Sienkiewiczowskiej pod tytułem "Ogniem i Mieczem". Wszystko ok, ale o ile mi wiadomo pierwsza część Trylogii opowiada o powstaniu na Ukrainie, które będzie w grze zawarte... ale również w produkcie pojawią się inne wydarzenia z tego okresu (Potop szwedzki, najazd Caratu Krymskiego itp), które już zapisane zostały w innych powieściach. Wydaje się więc, że tytuł niezbyt trafnie pasuje do owego okresu historycznego, bo opiera się nie na jednej książce, ale na całej Trylogii (jak i więcej). Rozumiem, że autor uparł się na nazwę, ale czy w Polskim nakładzie musi być ona identyczna? (nie bronie tu Tul-a, ale niektórzy odbiorcy, a w szczególności fani Trylogii Sienkiewiczowskiej mogą różnie reagować na odbieganie z tematu).

Hmm. Więc po kolei gra traktuje o okresie historycznym, albo raczej swoją fabułą obejmuje takie wydarzenia jak opisane zostały w Potopie, Panu Wołodyjowski i Ogniem i Mieczem, a więc odnoś się do historii Polski z czasów XVI i XVII w. Nazwa Ogniem i Mieczem jest pewną stylizacją i słowem klamrą, która spina ten okres, który można nazwać czasem Ognia i Miecza ( ze względu na mnogość konfliktów). Taką nazwę wymyślił i nadał grze wydawca i producent uznając ją za chwytliwą i trafną - - ja osobiście się z nimi zgadzam, Nazwa Mount and Blade: Trylogia Sienkieiwcza jest zdecydowanie słabsza komercyjnie, choć trafniejsza historycznie.

2. Oglądając trailer modele, lokacje robią wrażenie, ale po dłuższym zastanowieniu wiele osób nie widzi w tym produkcie niczego nadzwyczajnego. Taka jest prawda... Pytanie więc: czy gra będzie posiadała coś niezwykłego, nigdy wcześniej niespotykanego w innych modyfikacjach do M&B? Czy będą to nowe animacje, nowe modele postaci, nowe odgłosy, czy zostanie dodane kilka drobiazgów, których twórcy nie zdążyli dodać do gry...? Coś, co pozwoli "staremu mount and blade-owskiemu wyjadaczowi" powiedzieć to słynne "wow!"?

Ja mam nadzieję, że tak, Autorzy gry stawiają perzede wszytskim na nowy sposób prowadzenia fabuły, system questów oraz kilka ciekawych lokacji i pomniejszych usprawnień w silniku gry. Czy wystarczy to żeby powiedzieć WOW to zobaczymy po wynikach sprzedaży.

3. Z tego co nas poinformowaliście na gracza czeka rozbudowana fabuła osobna dla każdego królestwa i tu stawiam kolejne pytanie: Czy questy będą działać na zasadzie "przynieś, podaj, pozamiataj" lub na zasadzie gier MMO "zabij tylu i tylu...", czy może będą to długie skomplikowane zadania, w których niekoniecznie trzeba będzie sięgać po broń, które w zależności od powodzenia zadania będą zmieniały przebieg wydarzeń itp. ?

Na to pytanie jeszcze wole nie odpowiadać, i zostawic sobie tego typu informacje na dlasze etapy kampanii reklamowej.

Na razie tylko tyle. Powtórzę, że nie zmuszam do odpowiedzi na te pytania, byłoby po prostu miło ;)

Pozdrawiam!
    [/quote]

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #78 dnia: Września 04, 2009, 19:38:36 »
    Ja mam nadzieję, że tak, Autorzy gry stawiają perzede wszytskim na nowy sposób prowadzenia fabuły, system questów oraz kilka ciekawych lokacji i pomniejszych usprawnień w silniku gry. Czy wystarczy to żeby powiedzieć WOW to zobaczymy po wynikach sprzedaży.

Nie czepiam się ani nic, lecz sprostuję: Po wynikach sprzedaży zobaczy się tylko czy reklama była dobra. To czy gra jest taka, widać po ocenach i komentarzach osób które przegrały (wiem, że to dziwnie brzmi :D) w m&b wiele dni i nocy, na najróżniejszych modach.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #79 dnia: Września 04, 2009, 20:51:39 »
    A nie mówiłem Tul, że wyjdzie Tobie to na dobre! : http://tvgry.pl/

Offline lukasz172009

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Września 04, 2009, 21:03:51 »
    Brawo Tul mam nadzieję że twój mod powali CD project na kolana .

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 04, 2009, 21:17:58 »
    Po ooglądnięciu filmiku z tvgry.pl postanowiłem też coś napisać. Nie śledzę sprawy od początku, ale jak dla mnie sprawa jest prosta. CDP zakosili pomysł, bo zwęszyli łatwy zarobek, biorąc pod uwage jak rozwija sie społeczność M&B. Więc uroczyście ogłaszam wszem i wobec, że ich "wersji" nie kupię i proponuję bojkot tego co ma wyjść. Mogę się założyć, że mod Tula będzie jakosciowo lepszy i ciekawszy. Trzymam za twoją ekipę kciuki i wyrażam swoje pełne poparcie. A CDP niech nas pocałują tam gdzie światło nie sięga. Najlepiej jakby WFAS wyszedł wczesniej niż produkcja CDP i zarejestrować nazwę.........pewnie sie nie da, może oni to już zrobili.......ale cóż taki pomysł mi przyszedł do głowy.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #82 dnia: Września 04, 2009, 21:18:45 »
    A ja się bardzo cieszę że CDP zdecydowało się jednak zrobić ukłon w stronę niemałego w końcu polskiego community i zaoferować produkcję w swojskich klimatach, szkoda jednak ze tak niefortunnie dobrano epokę - historia Polski, niewątpliwie ciekawa nie sprowadza się raptem do kilku najczęściej powtarzanych w mediach frazesów (Grunwald, Husaria, Turcy, II wojna światowa) dlatego powielanie powstałego sporo wcześniej (lato 2006) pomysłu wydaje się pójściem na łatwiznę. Ale powyższe powinno wyczerpać limit narzekania ponieważ jakby nie było - to właśnie nasze community na tym zyskuje, a czas (i ludzie) osądzą który projekt będzie lepszy.

Mam nadzieję ze zakończycie to wieszanie psów bo jak ktoś już wcześniej wspomniał poziom niektórych wypowiedzi jest poniżej krytyki - jeśli nie zakończycie kłótni bardzo chętnie porozdzielam trochę warnów bo jak widze na forum ostatnio zbyt często panuje samowolka. A licytowanie się kto dodatek kupi a kto nie jest trochę żałosne - nikt do tego nikogo nie będzie zmuszał, a śmieszne bojkoty jeszcze na nikim wrażenia nie zrobiły.
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 23:13:25 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Migem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Września 04, 2009, 21:22:28 »
    Po ooglądnięciu filmiku z tvgry.pl postanowiłem też coś napisać. Nie śledzę sprawy od początku, ale jak dla mnie sprawa jest prosta. CDP zakosili pomysł, bo zwęszyli łatwy zarobek, biorąc pod uwage jak rozwija sie społeczność M&B. Więc uroczyście ogłaszam wszem i wobec, że ich "wersji" nie kupię i proponuję bojkot tego co ma wyjść. Mogę się założyć, że mod Tula będzie jakosciowo lepszy i ciekawszy. Trzymam za twoją ekipę kciuki i wyrażam swoje pełne poparcie. A CDP niech nas pocałują tam gdzie światło nie sięga. Najlepiej jakby WFAS wyszedł wczesniej niż produkcja CDP i zarejestrować nazwę.........pewnie sie nie da, może oni to już zrobili.......ale cóż taki pomysł mi przyszedł do głowy.

Mamo skąd ty bierzesz te teorie spiskowe. CDP kupiło licencje na tą grę od Snowball studios jakies niecałe pół rok temu i nie jest producentem tej gry a jej wydawcą, więc jak do Diabła mogło zakosić pomysł polskim modderom bułagam cię pojdz po rozmum do glowy i zacznij myslec logicznie. Rosjanie ktorzy ta gre robia razem z ukarincami nie slyszeli o modzie tula i nawet nie wiedza o istnieniu tego forum zapewne wiec po co wygadjuesz i wypisujesz takie bzdety?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Września 04, 2009, 21:26:19 »
    A ja się bardzo cieszę że CDP zdecydowało się jednak zrobić ukłon w stronę niemałego w końcu polskiego community i zaoferować produkcję w swojskich klimatach, szkoda jednak ze tak niefortunnie dobrano epokę - historia Polski, niewątpliwie ciekawa nie sprowadza się raptem do kilku najczęściej powtarzanych w mediach frazesów (Grunwald, Husaria, Turcy, II wojna światowa) dlatego powielanie powstałego sporo wcześniej (lato 2005) pomysłu wydaje się pójściem na łatwiznę. Ale powyższe powinno wyczerpać limit narzekania ponieważ jakby nie było - to właśnie nasze community na tym zyskuje, a czas (i ludzie) osądzą który projekt będzie lepszy.

Mam nadzieję ze zakończycie to wieszanie psów bo jak ktoś już wcześniej wspomniał poziom niektórych wypowiedzi jest poniżej krytyki - jeśli nie zakończycie kłótni bardzo chętnie porozdzielam trochę warnów bo jak widze na forum ostatnio zbyt często panuje samowolka. A licytowanie się kto dodatek kupi a kto nie jest trochę żałosne - nikt do tego nikogo nie będzie zmuszał, a śmieszne bojkoty jeszcze na nikim wrażenia nie zrobiły.
    No tak fajnie, tylko ich wersja nie bedzie free tak jak inne moduły. To najlepiiej niech PoP, RES i inne duże mody niech też zostaną wydane jako osobne produkcje.

Mamo skąd ty bierzesz te teorie spiskowe. CDP kupiło licencje na tą grę od Snowball studios jakies niecałe pół rok temu i nie jest producentem tej gry a jej wydawcą, więc jak do Diabła mogło zakosić pomysł polskim modderom bułagam cię pojdz po rozmum do glowy i zacznij myslec logicznie. Rosjanie ktorzy ta gre robia razem z ukarincami nie slyszeli o modzie tula i nawet nie wiedza o istnieniu tego forum zapewne wiec po co wygadjuesz i wypisujesz takie bzdety?
    Bo mamy wolność słowa i takie jest moje zdanie. Wyda czy zrobi, wszystko jedno.

edit down: Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu? Niby po co się z nim kontaktowali, a po jakimś czasie "ni z gruchy ni z pietruchy" taki NEWS?

edit down down: Eciepecie gdzie jedziecie :) Ja kibicuje Tul-owi. Do Rome Total War ruskie też zrobili moda OiM, jakoś świetny to mi się nie wydał, w modzie tym jest muzyka z filmu Krzesimira Dębskiego, ciekawe czy zdobyli pozwolenie, bo jakoś mi się nie wydaje.

edit: MIGem, szpieg z krainy deszczowców.
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 23:08:08 wysłana przez Kalpokor »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Września 04, 2009, 21:30:13 »
    Kalpokor, spokojnie. W sumie skoro sam Tul na filmiku się w sumie cieszy i ma nadzieję, że między jego modem a OiM CdProjektu będzie zdrowa konkurencja, to kurcze co tutaj jest do dodawania? Wszelkie wrzuty na CDP teraz będą tymbardziej nie na miejscu.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #86 dnia: Września 04, 2009, 21:35:27 »
    No tak fajnie, tylko ich wersja nie bedzie free tak jak inne moduły. To najlepiiej niech PoP, RES i inne duże mody niech też zostaną wydane jako osobne produkcje.

No to może cię zdziwie ale to nie byłby pierwszy płatny mod do M&B, w 2006 roku powstał mod o inwazji Sasów na Anglię (zwał się chyba "1066" ale niech mnie Kolba ewentualnie poprawi) i był w rzeczy samej płatny - płatne dodatki coraz częściej pojawiają się w różnych grach - chyba sztandarowy przykład Microsoft Flight Simulator. Każdy ma prawo do zapłaty za swoją pracę więc moim zdaniem nie pozostaje nam nic innego jak uszanować to.

A z tego topicu wyziewa sporo polskich kompleksów narodowych z całkowicie bezinteresowna zawiścią na czele, zaoferować coś komuś a on i tak będzie szukał dziury w całym, szukał spisków itp.

Tak, ten mod to był "1066". Tylko nie inwazja Sasów a Normanów. ;)
    No tak wiedziałem że się machnę bo ledwo co go pamiętam... poza kontrowersjami jakie spowodował;)
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 21:44:35 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Września 04, 2009, 21:51:59 »
    Ok może były, ja w M&B gram od grudzień 2008, i jedno wiem. To co jest jedną z najlepszych rzeczy w tym produkcie to możliwości jakie twórcy dali scenie moderskiej, i ile różnych i ciekawych modów powstaje które każdy może wrzucić do folderu "modules". W żadnej innej grze z czymś takim się nie spotkałem, i to czyni ja jedną z najlepszych.

edit down: Historia jedno, pomysł drugie. Tak wogle to dajcie sobie w miętę ok. Moje zdanie i mogę pisać to co myślę, nie musicie mnie komentować i przekonywać, że się mylę. Swoje powiedziałem i kropka. Ja wiem, że w świecie biznesu stosuje się rózne zagrywki włacznie z tzw. "brudnymi". I zdania nie zmienię.
    Avaritia hominem ad quodvis maleficium impellit.
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2009, 14:50:16 wysłana przez Kalpokor »

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Września 04, 2009, 22:33:59 »
    No i ok, graj sobie w mody, nikt Ci tego nie zabrania. Tylko dlaczego tak denerwuje Cię fakt wydania przez CDP płatnej gry opartej o M&B? Nie chcesz to nie kupuj. O żadnej kradzieży nie może byc tu mowy, bo historia to nie świat gwiezdnych wojen i każdy ma do niej prawo.

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #89 dnia: Września 04, 2009, 22:38:56 »
    Kalpokor, spokojnie, bo trochę śmieszny jesteś teraz. Sprawa już wyjaśniona, a nasze forum ma dobrą reklamę :). Patrzcie tylko ilu gości wchodzi.

Mod Tula też pewnie zyskał na popularności :D