Skrypty dotyczące "smaczków" będą na razie dość ubogie. Jest to po pierwsze bardzo ciężka praca, ale przede wszystkim skupiam się obecnie na wyważeniu systemu walk. Rozbudowa skryptów będzie dla mnie priorytetem, dopiero po ukazaniu się grywalnej bety modu. Powód jest prosty. Takie ustawienia liczebności oddziałów, ich uzbrojenia i moje nowe ustawienia parametrów broni, mogą się skończyć sporym niewypałem. Minimalizuję więc ryzyko na razie do minimum. Co do przykładu nowych wyzwań bitewnych podam chociażby zmiany w jednostkach strzeleckich. Obrażenia, szybkość przeładowania i szybkość strzału wszystkich broni strzeleckich ulegają mocnym zmianom. To samo dotyczyć będzie bełtów i strzał. Powiem tylko, że obecnie komenda "wstrzymać ogień" i " rozpocząć ostrzał" zyskają nowe znaczenie. Poważnym pytaniem dla gracza będzie też co używać, kuszę czy łuk. Silniejsze łuki będą dysponować sporą siłą i zasięgiem, ale ich naciąg będzie wymagał więcej czasu, zaś oddanie strzału będzie wymagało zgrania z naciągiem. Można mówić o wrażeniu oddawania strzału z karabinu snajperskiego. Chcę też uzyskać efekt nabywania wprawy w posługiwaniu się łukiem. Zupełnie innej taktyki będzie wymagał łuk jeździecki. Co do kusz to tu poważnemu wydłużeniu ulegnie czas przeładowania, ale za to załadowane będą wygodne w oddawaniu strzału. Myślę, że nowe ustawienia łuków i kusz pomogą zrozumieć czemu dowódcy głowili się jakie jednostki strzeleckie trenować. Pojawi się nowy typ łuku, duży kompozytowy łuk piechoty i nowy typ kuszy - potężny arbalest ( napinana mechanizmem ciężka kusza o wolnym przeładowaniu i mocnych obrażeniach ). Te nowości dostaną do rąk oczywiście tylko jednostki elitarne. Podsumowując, obecnie każdy typ broni strzeleckiej i każdy typ pocisków wymaga innych przyzwyczajeń, to co sprawdzi się z łukiem długim i zwykłą strzałą nie będzie w ogóle pasować do łuku długiego ze strzała bojową. Każda zmiana ekwipunku strzeleckiego wymagać będzie wstrzelania się.
Wracając do zagadnienia balansu nowych parametrów starć, to chcę oddać do testu najpierw uporządkowany system bitewny, a gdy nie będzie zawierał bugów skupię się na poprawieniu jakości skryptów. Co do tych nowych ustawień bitewnych, w mojej ocenie wyglądają ciekawie i chociaż w pierwszej chwili wymagają zlikwidowania wielu starych nawyków z M&B, to wyglądają dość realistycznie. Przy czym zmiany w szybkości przeładowania broni mogą okazać się zabójcze dla skuteczności formacji strzeleckich. W związku z tym prowadzę testy dotyczące ciężaru wyposażenia i parametrów atletyki jednostek. Możliwe że zakończą się one także sporymi zmianami w tych ustawieniach. Jak widać jest tu sporo ryzykownych rozwiązań które trzeba będzie ocenić, na ile są strawne dla gracza. Na to pytanie odpowie grywalna beta i chcący się w nią pomęczyć gracze :)
P.S. Co do krucjat to wszędzie widzę ten temat z racji zainteresowań, więc przepraszam za pospieszne skojarzenie. Tworzenie królestwa na razie muszę pozostawić w formach znanych z Native, wszystkie siły kieruję na razie na grywalność bitewną.