Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Koszulka do Native 1.011/Tubylec ( koszulka dla WB )  (Przeczytany 57350 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Koszulka do Native 1.011/Koszula do Native z Warbanda
    « Odpowiedź #105 dnia: Lipca 31, 2010, 10:54:02 »
    Mam jednak pytanie o patch 1.27 i zawarte w nim nowe konie. Udostępniono 2 ale można wprowadzić 4, i tu mam pytanie do zainteresowanych. Te wszystkie nowe rumaki są przeskalowane, i wyglądają bardzo dziwacznie. Na upartego można dodać plate warhorse, ale i on jest zbyt duży. Jak uważacie, czy warto je dołączać czy też lepiej zachować normalnie wyglądające obecne koniki i nie psuć wrażenia?
    Skala owych koni, to nic innego jak wpis w Module System. Domyślnie te dwa dostępne konie mają skale 112 (podobnie jak Charger), gdzie np Saddle Horse ma 104, a Warhorse 110, Steppe Horse 96...
    Odnajdź wpis:
    horse_scale(104)
    i zmień zaznaczoną wartość na taką, jaką Cię zadowoli.

O dopasowanie jeźdźca się nie martw, bo z tym raczej problemu nie ma:

Powodzenia,

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 10:56:52 wysłana przez NIFN »

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 03, 2010, 09:00:53 »
    Dzięki NIFN tego właśnie kiedyś nie rozumiałem, myślałem ze to jakiś modyfikator do pancerza końskiego. Zobaczę czy te nowe koniki będą w miarę naturalnie wyglądać w normalnej skali. Nawet jeśli się na nie nie zdecyduję, to poprawię wreszcie skalę koni stepowych. Ludy mongolskie dosiadały małych koników, a te standardowe stepowe trochę były za duże dla nich. Nie będę przesadzał, żeby to nie wyszło karykaturalnie, ale lekko je zmniejszę żeby ten smaczek oddać w tej frakcji.

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 14, 2010, 13:24:12 »
    Prace nad modem są bliskie ukończenia opiszę więc pokrótce co udało, a czego nie udało się zrobić :)
    Dla urozmaicenia tego smętnego opisu mozolnych prac dodaję obrazki ze spotkania z wezyrem sarranidzkim:

Jak widać sarranidzki wezyr zmienił kolor skóry. Jest to zmiana która dotknęła także sułtana i sprzedawców. Jakoś nie pasowała mi wizja aryjskiego Sułtanatu Sarranidzkiego, dlatego obecnie jest to już frakcja poprawnie stylizowana na arabską.

Co do reszty zmian wyglądać powinny tak:
    - rozzuchwalone chłopstwo coraz częściej burzy się, a że czasy niepewne to i lepiej bronią swoich wiosek ( ubrani jak na chłopów przystało, ale mogą być spore problemy z wczesnymi rajdami na wieśniaków )
    - karawany kupieckie są na tyle duże, żeby odstraszać od napaści małe oddziały, ale z kolei na tyle nieduże żeby dobrze wiać przed większymi armiami
    - bandy wszelakiej maści zbójców podobnie jak karawany nie są łatwym kąskiem , a gdy widzą poważne problemy nieźle wieją
    - garnizony miast są duże i mocne
    - garnizony zamków są duże i mocne
    - oddziały lordów i królów nie dość, że są duże to są chamsko mocne
    - przesadziłem z kergickimi łucznikami odrobinę i mogą obecnie doprowadzić do szału ( wieją i są irytująco zwrotni na tych swoich małych konikach )
    - Swadia przypomina trochę Waffen SS, ale ten efekt był niezamierzony ( ot tak wyszło )
    - sklepy zostały zapełnione tylko podstawowymi produktami
    - ceny, waga, możliwości i występowanie każdej rzeczy zostało dostosowane do wyglądu ( np sztaba żelaza waży sporo, wyglądający na krótki miecz jest definiowany jako broń małego zasięgu itd )
    - wojska szkolimy teraz długo, tak samo bohaterów, jedynie nasza postać ma znośne tempo zdobywania doświadczenia
    - w w związku z powyższym najemnicy będą się mocno przydawać, a więc zwiększyłem znacznie ich koszty
    - ponieważ wiele bitew nie da się w ogóle rozegrać bez dobrej konnicy, koszty konnych poszły ostro w górę ( nie chcę dopuścić do tworzenia wielkich armii konnych ), co nie znaczy że konnica poradzi sobie sama, bo sobie nie poradzi :)
    - na koniec ponieważ ta moja przeróbka Native nie będzie adresowana do nikogo z zagranicy postanowiłem przetłumaczyć jego nazwę i ta koszulka wyjdzie jako mod o nazwie Tubylec :)
    Czego nie dotykałem, ale być może poprawię jak sił starczy do końca testów:
    - questy bez zmian
    - nazwy lordów bez zmian
    - nazwy królestw bez zmian
    - mapa bez zmian
    - kolory frakcji bez zmian ( chociaż może zmienię denny kolor Vaegirów )

Teraz biorę się za testy, bo jak zwykle są bugi, główny nacisk idzie na balans obrażeń i zasięg oszczepów, łuków i kusz. Chciałbym wypuścić Tubylca do końca następnego tygodnia. Narka :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2010, 13:58:04 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 14, 2010, 14:26:38 »
    Przeczytałem przed chwilą co ten Twój mod dodaje, no cóż...czekałem cały czas na jakiegoś trudniejszego moda ;] A tak poza tym - gość z ciężką bronią obuchową (w tym wypadku młotem) to Młocarz. Wekiernik i Buławnik(jest w ogóle coś takiego?!) według mnie powinni być jak najszybciej zmienieni.

Offline bagno

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 16, 2010, 10:38:30 »
    po wgraniu 4 plików przy probie wczytania gra sie wykrzacza.

błąd czy nie można wczytywać savow po wgraniu koszulki?

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 16, 2010, 12:40:11 »
    po wgraniu 4 plików przy probie wczytania gra sie wykrzacza.

błąd czy nie można wczytywać savow po wgraniu koszulki?

A wgrałeś to do Warbanda czy zwykłego M&B ?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline bagno

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 16, 2010, 14:38:49 »
    mam tylko warbanda

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 17, 2010, 01:24:41 »
    mam tylko warbanda
    Koszulka którą pobrałeś jest do Mount & Blade, nie do WB :P
    Do WB jest dopiero w tworzeniu :D
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.

Offline bagno

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 17, 2010, 17:59:28 »
    ok thx za odp.

Bedzie można grac na starych savach?

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    Odp: Koszulka do Native 1.011/Tubylec ( koszulka dla WB )
    « Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 18, 2010, 16:03:53 »
    Dzięki bagno za pytania, dodałem odpowiedzi na nie na wstępie tego wątku, żeby było wygodniej.
    Koszulka 1.2 działa tylko z M&B 1.10/11. Pod Warband szykuję mini mod "Tubylec". Co do starych zapisów. Jeśli grałeś w zwykły "Native" i po nałożeniu koszulki chciałbyś grać dalej, to tam nie będzie współpracy zapisów. Koszulka ma wiele zmian w parametrach i będzie Ci się najzwyczajniej psuć gra. Native zwykły jest nudny i łatwy, poprawiony koszulką staje się o wiele trudniejszy, a czy ciekawszy to już kwestia oceny.

Ponieważ dobiegają końca prace na "Tubylcem" poczekam aż do wypuszczenia mini modu i opiszę dokładnie wtedy jego zawartość na początku wątku.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 19, 2010, 02:16:54 »
    To polecam jeszcze poprawić swadie i hanat by niebyły zbyt przepakowane i wogóle odległości :D

Aha wiesz że jak zmniejszasz wielkość miecza to teksturę też musisz zmniejszyć ? inaczej miecz będzie przechodził przez wroga a nie zada mu ran... (będzie przelatywała tekstura a faktyczne ostrze będzie krótsze).

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 19, 2010, 09:51:57 »
    Kalsiver ja staram się oddawać zasięg broni zgodny z jej wielkością, natomiast wszelkie modyfikacje jej obrażeń z reguły dokonuję za pomocą zmian:
    - szybkości
    - wymogów
    - jedno/dwuręczności
    - sposobów zadawania ciosów
    - typów obrażeń
    - wielkości obrażeń

Rzecz jasna z linijką tego nie robię, a szkoda bo przydałoby się dobrze wymierzyć :)

P.S.
    Co do Swadii - będzie mocna bo ma trudne położenie geograficzne
    Co do Chanatu Kergickiego - będą mocni w terenie, jedyna ich słabość to mała ilość ciężkich jednostek w miastach i zamkach, ale jak mają tylu łuczników ( i małą niespodziankę ode mnie ), to chyba i w oblężeniach będzie z nimi problem. W terenie otwartym doprowadzają do szału, to muszę przyznać. Nie wynika to jednak z jakiegoś przepakowania, po prostu ta forma walki w średniowieczu i w M&B okazała się wydajna.

P.S. 2 Nie jestem wielbicielem przepakowanego oręża, także z reguły mocne parametry mają tylko sztuki dwuręczne, mały wyjątek robię dla broni obuchowej, gdyż historycznie okazywała się potwornie niebezpieczna. Widać to dzisiaj w działalności bractw rycerskich, gdzie o turnieje z bronią sieczną łatwo, zaś na obuchy nikt się nie chce porywać, bo to grozi po prostu śmiercią.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2010, 10:07:39 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Xarxes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 19, 2010, 11:11:46 »

To znaczy, że w sklepach będa itemy z nativa, a nowe itemy, które dodałeś będzie się dostawało w jakiś inny sposób?

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 19, 2010, 11:48:29 »

To znaczy, że w sklepach będa itemy z nativa, a nowe itemy, które dodałeś będzie się dostawało w jakiś inny sposób?

To oznacza tylko tyle że: nie kupisz wykoksanej broni w sklepie, tylko że będziesz sobie ją musiał wydropić :D czyli zedrzeć z wroga :D (o ile ci się uda go zabić)

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 19, 2010, 15:02:16 »
    W sklepach zarówno w koszulce i w "Tubylcu" są duże pustki, praktycznie pozostawiam tam niezbędne minimum dla tych co grają z opcją automatycznego zapisu. Pełne sklepy to jeden z największych błędów "Native", który przez to staje się zbyt łatwy.

Jako że akurat testowałem jednostki pustynne załączam dwa małe widoczki:

- tutaj małe nieporozumienie z pustynnymi bandytami

- a tutaj krótka rozmowa z nojonem kergickim

Idę dalej testować łuki, kusze i inne takie :)