Co do irytujących pończoch to poprawiłem to już i usunąłem z menu płatnerza także kaptur damy, żeby nie psuł wrażenia. Poprawiony plik koszulki można juz pobrać, w sumie chyba można go podmienić bez większego ryzyka na istniejące stare sejwy z koszulki. Przepraszam za to opóźnienie, bo już dawno miałem to zrobić, ale prace nad koszulką 1.3 przerodziły się niechcący w mod o nazwie roboczej "Upadek Calradii". W skrócie opiszę co mam zamiar w nim pokazać:
- "Upadek Calradii" korzystać będzie z większości sprawdzonych pomysłów z koszulki 1.2 ( handel, zawartość sklepów, balans broni itd )
- mod opowiada historię Calradii około 50 lat później po historii znanej z Native, nie żyje już żaden ze znanych nam lordów, władców, bohaterów i pretendentów
-krótki zarys historii:
"...minęło wiele lat kiedy tajemniczy rycerz próbował zjednoczyć krainy Calradii znacząc swój szlak krwią pokonanych. Desperacki zryw pozostałych przy życiu lordów, w bitwie o ostatni zamek Calradii zakończył się jednak śmiercią tajemniczego bohatera. Calradia spustoszona walkami próbowała odzyskać dawną świetność, gdy w jej ziemie wkroczyła potężna armia kalifa. Na nowo połączone siły lordów próbowały się jej przeciwstawić, lecz na próżno. W krwawej jatce pod Ichamur armia kalifa zmasakrowała oddziały obrońców Calradii. Nowy władca miasta nadał swojemu państwu miano Kalifatu Ichamurskiego, a jego wojska długo poszerzały jego granice. Padło Curaw, padło Uxkhal...Niezwyciężonych mameluków kalifatu zatrzymała dopiero sroga zima pod murami Khudan. Siłami natury wygrana wojna nie dała jednak państwom Calradii żadnej nagrody. Rebelie chłopskie w zniszczonej Calradii osłabiły wszystkich...."
- frakcje zmieniły swoje nazwy na :
A) Palatynat Swadii
b) Wielkie Księstwo Vaegirów
c) Królestwo Nordów ( tu bez zmian )
d) Republikę Rodocką ( spolszczenie nazwy Rhodok )
e) Chanat Kergicki ( spolszczenie nazwy Khergit )
f) Kalifat Ichamurski ( nowa frakcja )
- ilość lordów zmniejszona z 20 do 18 dla każdej frakcji
- nowa, bardzo silna frakcja kalifatu
- tytuły władców i lordów zmienione na właściwe frakcjom, przykładowo Palatyn Rudolf, Wielki Kniaź Wasyl, Sułtan Al-Mutazir, Doża Andrea ( dodatkowo tytuły możnych takie jak jarl, bojar, burgrabia, emir itd ), zależne często od nazwy posiadanych zamków ( przykładowo burgabia Gotfryd z Kelredan, Robert hrabia Veluca ) itd.
- pancerze i uzbrojenie rozszerzone o bliższe realiom wczesnego XV w.
- wygląd lordów i jednostek zależny będzie od stylizacji frakcji ( barwa skóry, uczesanie, określone ubiory i pancerze )
Tyle z najważniejszych zmian, walki będą jeszcze bardziej wymagające niż w koszulce 1.2, a starcie z kalifatem będzie sporym wyzwaniem. Można będzie zostać też prawą reką sułtana i poprowadzić zastępy mameluków na niewiernych.
Obecnie trwają testy, lecz całość tekstur, modeli itd już jest gotowa. Mod będzie tylko po polsku, ewentualna angielska wersja to dalekie plany. Wersja polska korzystać będzie z dobrodziejstwa tłumaczenia Deadalusa ( za pozwolenie na tę modyfikację dziękuję raz jeszcze autorowi ).
To na razie tyle, po dokończeniu testów będzie sporo nowych wyzwań, na ile ciężkich i ciekawych to już sami ocenicie :)