Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Koszulka do Native 1.011/Tubylec ( koszulka dla WB )  (Przeczytany 57291 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Koszulka do Native 1.011/Tubylec ( koszulka dla WB )
    « dnia: Sierpnia 23, 2009, 17:02:16 »
    1.Koszulkę wersja 1.2 można pobrać stąd:
    - do odwołania koszulka jest obecnie niedostępna

Koszulka 1.2 pracuje tylko z Mount&Blade 1.010/11 ( zapisy nie będą współpracować z mini modem "Tubylec" )
    Koszulka jest przeznaczona do polskiej i angielskiej wersji językowej

2.Tubylca wersja 1.0 można pobrać stąd:

http://www.4shared.com/archive/KlKu9OzA/Tubylec.html
    http://mountandblade.nexusmods.com/mods/3985/

Tubylec 1.0 pracuje z Warband 1.34 wzwyż
    Tubylec jest przeznaczony tylko do polskiej wersji językowej

1.Koszulka do Native 1.011 to rodzaj mini-moda, ale słowo mod byłoby na wyrost, więc opiszę co zawiera. Koszulka nie wymaga żadnych dodatków, wystarcza skopiować jej 4 pliki do folderu z Native. Współpracuje z Native 1.011 ( spolszczonym lub nie ). Jej ideą jest poprawienie grywalności modułu Native, bez zmian w edycji mapy i frakcji. Koszulkę optymalizowałem do poziomu trudności 32 :
    -redukcja obrażeń własnych 1/4
    -redukcja obrażeń sojuszników 1/2
    -SI walki dobra
    -szybkość walki najwolniejsza
    -wielkość bitew 100
    Trudniejsze ustawienia radzę sprawdzić dopiero po przetestowaniu optymalnych :)

Ponieważ mamy już trzecią edycję koszulki o tajemniczej nazwie koszulka1.2 postaram się podsumować co zawiera, żeby nie rozwlekać pierwszego postu.

Koszulka 1.2 wprowadza do Native 1.011 następujące zmiany:
    -Królowie i lordowie stali się sensownymi przeciwnikami, ich wygląd, możliwości i uzbrojenie jest charakterystyczne dla kultury i specjalizacji danej frakcji ( przykładowo frakcja Rodoków specjalizuje się w kusznikach i sztuce inżynieryjnej )
    -zmniejszyłem możliwości Xeriny, Kradusa i Drantona ( teraz wygrywać turnieje ma gracz lub lordowie, naszym trzem bohaterom wygrane nic nie dadzą zaś innym lordom podbiją reputację )
    -poziom trudności turniejów jest lekko zwiększony
    -sklepy zapewniają tylko podstawowe produkty i służą przede wszystkim jako punkty skupu i wymiany dóbr handlowych ( wszystkie lepsze konie, broń, pancerze zdobyć można tylko na przeciwnikach )
    -wyważenie cen żywności, odpowiednie dobranie ciężaru towarów ( ceny są zależne od ciężaru, ilości sztuk pożywienia i rzadkości występowania towaru )
    --wyważenie cen produktów handlowych ( zależne od ciężaru i rzadkości występowania )
    -karawany handlowe mają troszkę liczniejszą eskortę, lecz lepszą jakościowo ( nie dotyczy to karawany z questu gracza )
    -najemnicy są drodzy w utrzymaniu, lecz stali się przydatni
    -bandy górskich i leśnych bandytów rozrosły się i wzbogaciły o oddziały kobiecych rabusiów
    -łowcy głów mają większe i bardziej zróżnicowane oddziały ( posiadają broń do ogłuszania )
    -korsarze przestali być kopią oddziałów frakcji Nordów, ale nadal są podobnym typem jednostki
    -stepowi jeźdźcy przestali być kopią oddziałów Khergitów, teraz jest to lekka jazda stylizowana na plemiona arabskie
    -w trzech ukrytych skrzyniach nie znajdziemy już teraz dziwnych przedmiotów, można je zdobyć inaczej
    -rabusie ( looters ) pozostali typowym mięsem treningowym o innych oddziałach już się tego powiedzieć nie da
    -ilość podstawowa strzał zwiększona do 40, ilość podstawowa bełtów zwiększona do 30
    -broń strzelecka dla konnicy to : łuk myśliwski, łuk nomadów, łuk khergitów i kusza myśliwska ( pozostała broń strzelecka służy formacjom pieszym )
    -minimalnie zwiększyłem moc łuku i strzał
    -lekko zwiększyłem moc kusz i bełtów ( teraz kusza powinna być skuteczniejsza, aczkolwiek nie jest przesadnie silna )
    -obecnie strzały dzielą się na:
    a) zwykłe ( bez zmian )
    b)khergickie ( zwiększone obrażenia )
    c) z zadziorami ( zadają obrażenia cięte - wzorowane na średniowiecznych strzałach z ostrzami )
    d) przebijające ( są to ciężkie strzały bojowe )
    -obecne bełty dzielą się na:
    a) zwykłe ( bez zmian )
    b) stalowe ( zwiększone obrażenia i premia do rozbijania tarcz )
    -nie można już używać niektórych typów broni konno, szczególnie dotyczy to wielkich broni drzewcowych
    -konnica może używać tylko lekkich typów tarcz
    -tarcze dają więcej osłony, lecz wymagają większych umiejętności
    -niektóre oddziały uległy spieszeniu w celu utrzymania spójności formacji ( przykładowo strażnicy karawany nie wypadną już teraz przed szereg by ich samotnie wycięto, lecz będą podążać z całością eskorty )
    -wzrósł poziom wyszkolenia jednostek elitarnych, mogą teraz osiągnąć poziom 30
    -elitarne jednostki mają swoje unikalne wyposażenie, przykładowo kapaliny rodockich strzelców które można znaleźć tylko u nich, tarcze huskarli itd.
    -zdobywamy teraz więcej złota na wrogach, ale koszt utrzymania armii jest wyższy
    -pretendenci do tronu są teraz bardzo słabi, to my mamy ich wprowadzić na tron ( mają też bardzo skromne wyposażenie )
    -ktoś okradł bohaterów takich jak Nizar, Ymira z cennego dobytku, czekają teraz na naszą pomoc w jego odzyskaniu
    -zmodyfikowałem parametry koni, teraz tani koń to chabeta dobre możliwości bojowe zapewnia dopiero drogi bojowy rumak
    -lepsze konie znajdują się w posiadaniu pewnych oddziałów, lecz na najdroższe stać tylko lordów
    - ujednolicenie uzbrojenia wojsk:
    a) formacje strzeleckie przezbroiłem w broń krótką do walk w zwarciu
    b) ciężkie formacje piechoty dostały ujednolicone wyposażenie związane ze swoją frakcją ( np swadiańscy piechurzy mają ciężkie miecze dwuręczne i krótkie miecze do walk w zwarciu, zaś formacje Nordów ciężkie topory i krótkie miecze nordyckie do walk w zwarciu itd )
    -dokładnie poprawiłem obrażenia każdego typu broni, typ obrażeń, jej cenę i długość, premie ( zostało to powiązane z wyglądem broni, jej przeznaczeniem i sposobem zadawania ciosów )

Dodałem wiele usprawnień do funkcjonowania każdej frakcji, ale wymienię te najważniejsze:
    -Swadia:
    a) rekrutuje lepsze jakościowo jednostki niż pozostałe frakcje
    b) do obrony zamków, miast i na wyprawy zatrudnia pewne ilości najemnych jednostek
    c) jednostka elitarna Swadiański Rycerz

-Vaegirowie:
    a) mają najsłabiej wyszkolone jednostki spośród wszystkich frakcji
    b) posiadają większe uzupełnienia dla garnizonów miast i zamków niż pozostałe frakcje
    c) jednostka elitarna Vaegirski Mistrz Łuku

-Khergici:
    a)posiłkują się w minimalnym stopniu najemnikami Czarnych Khergickich Jeźdźców
    b) nie posiadają elitarnych jednostek

Nordowie:
    a)posiadają jednostkę elitarną Huskarli
    b) ich łucznicy używają bojowych strzał i długich łuków, daje im to największy zasięg strzelecki ze wszystkich frakcji

Rodocy:
    a) posiadają inżynieryjne premie dla swoich lordów i jednostek
    b) posiadają elitarną jednostkę Rodockiego Strzelca

Opisałem tylko główne cechy frakcji, lecz każda z nich ma szereg drobnych ukrytych modyfikacji. Dotyczy to drzewek rozwoju jednostek, wyposażenia jednostek, wyposażenia lordów, umiejętności i cech bojowych jednostek i lordów itd
    Koszulka powstała z myślą o podniesieniu grywalności modułu Native, efektem ubocznym jest spory poziom trudności. Zapewniam jednak że każdy, nawet początkujący może sobie poradzić z jej opanowaniem. Możliwość stworzenia samotnego bohatera walczącego z armią np 500 wrogów jest bliska zeru. Nawet po 200 dniach będzie to prawie niemożliwe. Starałem się wymusić większe zaangażowanie w dowodzenie jednostkami i utrudnić metamorfozę naszego bohatera w Wielki Stalowy Walec.
    Wstępnie możliwości i poziom trudności koszulki najlepiej sprawdzić rozgrywając szybkie bitwy oferowane przez Native 1.011. Szczególnie mocne wrażenie powinien zrobić szturm na zamek :) Proszę brać jednak pod uwagę, że tak wyglądają możliwości i sprzęt lordów, nasz główny bohater dłuuugo nie będzie miał ani jednego, ani drugiego.

2.Tubylec jest mini modem do Warbanda który ma poprawić grywalność  "Native". Zawartość modu wystarcza skopiować do folderu z modułami Warbanda ( np. C:\Steam\SteamApps\common\mountblade warband\Modules ).
    Tubylec jest mocno poprawionym Native w którym zmianie nie ulegają tylko:
    - mapa
    - ilość frakcji
    - ilość władców
    Reszta parametrów podlega całkowitej przebudowie, żeby rozgrywka wymagała od nas bardzo dużego myślenia i planowania. Nie da się grać na luzie w Tubylca, od samego początku mamy spory poziom trudności i musimy się zachowywać ostrożnie. Nie oznacza to, że nie może grac w Tubylca ktoś zaczynający przygodę z Warbandem, po prostu musi grać uważniej niż w przypadku Native.

Jest optymalizowany do poziomu :
    - rozmiar bitwy 150
    - kierunek blokowania automatyczny
    - kontrola lancy automatyczna
    - obrażenia gracza 1/4
    - obrażenia przyjaciół 1/2
    - SI komputera dobra
    - AI kampanii dobra
    - szybkość walki najwolniejsza

Co do rozgrywki:
    - główna postać ma przyrost doświadczenia domyślny ( czyli razy 2 )
    - jednostki i bohaterowie mają przyrost doświadczenia bez modyfikacji ( niższy niż domyślny )
    - zamki i miasta nie pokazują nam liczebności garnizonów ( wysokie mury itd )
    - karawany, oddziały wszystkich frakcji, oddziały bandyckie pokazują swoją liczebność
    - poszczególne frakcje mają charakterystyczny dla ich stylizacji wygląd jednostek, możnych, handlarzy i mieszkańców
    - zmianie uległ kolor Vaegirów, są dość silną frakcją ( jeśli się okażą za mocni zmienię to )
    - utrzymanie armii jest spore, ale do wytrzymania ( wzrosło też utrzymanie bohaterów )
    - oddziały bandyckie i karawany są dość mobilne, oddział powyżej 40 - 50 osób będzie już miał małe problemy z pościgiem
    - oddziały broniące wiosek są dość liczne i słabo uzbrojone, niemniej powinny wytrzymać starcie z 15 osobowym oddziałem
     ( mowa o średniej jakości żołnierzach )
    - oddziały bandyckie konne będą małe i ruchliwe ( ich zadaniem jest uciekać przed naszym zgrupowaniem i łączyć się w duże grupy z innymi małymi oddziałami, by uzyskiwać doraźną przewagę liczebną )
    - oddział łowców głów został spieszony żeby utrudnić zdobywanie jeńców ( drabinka rozwoju spadła do 4 jednostek z 5 w "Native" )
    - staram się każdy oddział uczynić trudniejszym do wystrzelania ( żeby nie doszło do krążenia wokół celu i wybijania całych formacji )
    - grupy bandyckie są powiązane by nie dopuścić do występowania samych strzelców, lub samych piechurów
    - spora część formacji pieszych będzie używała wszelkiej maści broni miotanej
    - w sklepach nie można kupić żadnej broni i żadnych pancerzy ( będzie to później wytłumaczone fabularnie )
    - mocnej zmianie uległ system handlu, przemieściłem występowanie towarów zarówno w miastach jak i wioskach ( w poszczególnych miastach będą opłacalne tylko niektóre typy produkcji )
    - wyposażenie oddziałów konnych będzie mocno ograniczone ( tylko niektóre tarcze, mała ilość broni dwuręcznej, część broni dystansowej )
    - zasięg kusz i łuków jest spory, niemniej łuki i każda kusze mają mniejszą celność niż w "Native"
    - turniej oferuje teraz większy zarobek, ale i przeciwnicy są trudniejsi ( prawdopodobnie broń turniejowa będzie wymagać także sporych umiejętności, także postać zaczynająca grę nie będzie w stanie brać w nich udziału - to na razie opcjonalny pomysł
    - broń ćwiczebna w obozach jest teraz bliższa parametrów broni bitewnej ( chodzi o wygodę nauki np strzelania łukiem który ma sporo zmian parametrów )
    - nasze pole widzenia na mapie kampanii jest obecnie trochę mniejsze ( wymaga więcej punktów do zainwestowania, żeby łatwiej można było wykrywać obce oddziały )
    - na razie skupiam się na dobrym dopracowaniu rozgrywki jednego gracza, tryb wielu graczy pozostawiam do opracowania na potem

Generalnie zmian w stosunku do bazowego "Native" jest bardzo dużo. Zostawiłem to co dobre i wygodne, a starałem się poprawiać największe niedociągnięcia wzorca. Wyszedł z tego mini mod o bardzo dużej skali trudności, ale mam nadzieję, że będzie strawny. Tak czy inaczej proszę o opinie i uwagi, szczególnie te krytyczne bo jest jeszcze sporo do poprawy.

"Tubylec" jest spakowany 7 Zip ze względu na duży stopień kompresji. Mam nadzieję że to nie będzie duże utrudnienie ( chodziło mi o szybkość pobierania pliku ).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2013, 23:55:45 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Balian

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    Odp: Koszulka do Native 1.011
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2009, 17:07:58 »
    Dziwne... Twój adres nie działa. wyświetla się że nie ma takiego adresu, a net mam sprawny w 100%.

Edit: Po 20 próbach włączenia adresu, w końcu się udało.

OK, teraz jest dobrze.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2009, 17:12:52 wysłana przez Balian »

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2009, 17:11:41 »
    Już poprawiłem odnośnik :)

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2009, 17:12:49 »
    Czyli stworzyłeś coś czego ja szukałem ;) Pogram jak znajdę czas.

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2009, 18:28:35 »
    Piszesz że te 3 przedmioty można znaleść gdzie indziej. Tu prośba: gdzie, a gdzie można było znaleźć bez łatki? Bo jakość mam pecha...

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2009, 18:41:39 »
    Psuć frajdy z szukania skrzynek nie chcę, ale kto ma tajne przedmioty ( jest ich 6 ) można łatwo się domyślić przeglądając listę lordów :)

Zainteresowanych lokacjami skrzyń odsyłam do innego postu na forum:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=276.0
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2009, 19:17:42 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline swistakf16

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 23, 2009, 18:57:22 »
    moze zamiescisz te informacje w spojlerze bo niektórzy chcą wiedzieć (np. ja)

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2009, 12:03:42 »
    Jak nie chcesz czytać to nie klikaj w link...

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2009, 19:51:04 »
    Muszę powiedzieć,że jest to bardzo ciekawy dodatek,niedługo planuję powrócić do starego,dobrego Nativ i na pewno z niego skorzystam,dobra robota.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 25, 2009, 10:07:44 »
    udostępniłem parę niewykorzystanych sztuk pancerza i obecnie można je zdobyć na przeciwnikach

A czy są to te pancerze, których wersja 1.011 nie wykorzystywała do tej pory?

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 25, 2009, 14:31:35 »
    Wykorzastałem m. in. bechtery ( lekki i ciężki ), ciężki typ używało wcześniej kilku lordów ( lekkiego nikt ). Jest też cały zestaw czarnej zbroi, ale zdobycie go nie będzie łatwe :) Niestety podstawka Native nie przewiduje czarnych rękawic, więc trzeba się cieszyć kirysem, nogawicami i hełmem. Dodałem tarczę pokrytą płytami która przedtem była źle skonfigurowana i nie można jej było w ogóle używać. Doszło 6 typów ciekawych hełmów ( wcześniej nie używanych ), poprawiłem też parę błędów w użyciu broni, przykładowo broni typowo siecznej usunąłem obrażenia obuchowe których nie miała prawa zadawać, porawiłem błędy w wyświetlaniu paru egzemplarzy itd. Generalnie ilość sprzętu bojowego w stosunku do podstawowego Native 1.011 wzrosła o jakieś minimum 10%.
    Już planuję następną koszulkę, bowiem chcę poprawić np parametry Sióstr Miecza i Najemnych Ostrzy do potyczek turniejowych, ale przyglądam się też innym oddziałom, żeby je udoskonalić i dać od razu większy pakiet poprawek. Rozważam też wzmocnienie garnizonów miast lordów, ale nie chciałbym tu przesadzić. Frakcja Vaegirów ma w swojej specjalizacji większe uzupełnienia miejskich garniznonów i chcąc zachować tę przewagę musiałbym dać im garnizony rzędu 500-600 żołnierzy. Nie chcę przesadzić z poziomem trudności, dlatego z tą zmianą poczekam i skonsultuję czy będzie odpowiadać innym graczom. Myślę też nad zmianą statusu korsarzy. Po schwytaniu można będzie przeszkolić ich na piechotę porównywalnego poziomu piechoty vareskiej/nordów do wyboru. Operują na pograniczu dwóch frakcji, więc logiczne jest wcielanie do tych typów piechoty. Czekam na uwagi dotyczące koszulki które pomogą wycisnąć z Native 1.011 jeszcze więcej radochy :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2009, 20:30:54 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Paladyn Siekacz

• Użytkownik
    • Bloody Harvest!
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 26, 2009, 15:15:36 »
    Rzesimierzek, stworzyłeś tą koszulkę przez MS czy edytorami?

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 26, 2009, 20:56:29 »
    Paladynie Siekaczu koszulkę robiłem edytorami.
    Udostępniłem nową wersję koszulki do Native 1.011, oto opis kolejnych usprawnień:
    -poprawa parametrów Najmenych Ostrzy i Sióstr Miecza ( pod kątem walk turniejowych )
    -dalsze ujednolicenie uzbrojenia wojsk:
    b) ciężkie formacje piechoty dostały ujednolicone wyposażenie związane ze stylizacją frakcji ( np swadiańscy piechurzy mają ciężkie miecze dwuręczne i krótkie miecze do walk w zwarciu zaś formacje Nordów ciężkie topory i krótkie miecze nordyckie do walk w zwarciu itd )
    -królowie frakcji dostali dodatkową charakterystyczną dla stylizacji frakcji broń strzelecką do oblężeń
    -dokładnie poprawiłem obrażenia każdego typu broni ( wcześniej jednak wkradło się kilka błędów), typ zadawanych obrażeń jest teraz silniej powiązany z wyglądem, długością i typem broni ( np miecz dwuręczny o budowie koncerza ma silne obrażenia przebijające, ale osłabione cięte ), niektórym typom broni ciężkiej dwuręcznej doszły bonusy do ataku kruszącego tarcze przeciwnika ( szczególnie dotyczy to ciężkich młotów )
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 20:59:21 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 26, 2009, 21:11:49 »
    Pograłem i podoba mi się twoja praca. Te nowe usprawnienia będę musiał przetestować.

Good Job man!

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 26, 2009, 21:24:00 »
    Paladynie Siekaczu koszulkę robiłem edytorami.
    Udostępniłem nową wersję koszulki do Native 1.011, oto opis kolejnych usprawnień:
    -poprawa parametrów Najmenych Ostrzy i Sióstr Miecza ( pod kątem walk turniejowych )
    -dalsze ujednolicenie uzbrojenia wojsk:
    b) ciężkie formacje piechoty dostały ujednolicone wyposażenie związane ze stylizacją frakcji ( np swadiańscy piechurzy mają ciężkie miecze dwuręczne i krótkie miecze do walk w zwarciu zaś formacje Nordów ciężkie topory i krótkie miecze nordyckie do walk w zwarciu itd )
    -królowie frakcji dostali dodatkową charakterystyczną dla stylizacji frakcji broń strzelecką do oblężeń
    -dokładnie poprawiłem obrażenia każdego typu broni ( wcześniej jednak wkradło się kilka błędów), typ zadawanych obrażeń jest teraz silniej powiązany z wyglądem, długością i typem broni ( np miecz dwuręczny o budowie koncerza ma silne obrażenia przebijające, ale osłabione cięte ), niektórym typom broni ciężkiej dwuręcznej doszły bonusy do ataku kruszącego tarcze przeciwnika ( szczególnie dotyczy to ciężkich młotów )

Mógłbyś podać swoje gg ? :).