Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328914 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1230 dnia: Września 26, 2009, 00:55:16 »
    Przypomniało mi się kilka ciekawych pomysłów. Denerwowało mnie to, że lordowie zawsze jeżdżą z więźniami i nimi nic nie robią. Czasami na gwałt trzeba coś sprzedać, by opróżnić ekwipunek (to samo tyczy się więźniów), coś zakupić... Mam więc kilka propozycji:

1. Wprowadzić tzw "Wędrownych kupców", którzy działaliby podobnie do karawan, z tym, że byliby neutralni, u których moglibyśmy sprzedać łupy, zakupić jedzenie, losowe towary, itp. lub dać karawanom taką możliwość.
    2. Możliwość odkupienia jeńców od lorda który takich posiada. Jak wiadomo lordowie to przekupni dranie, więc jeśli sypniemy złotem, to z pewnością odsprzedałby nam kilku jeńców, powiedzmy cena byłaby 2x wyższa niż koszt utrzymania (jednorazowa wpłata). Odkupione jednostki dołączałyby do oddziału. Oczywiście dany lord musiałby gracza w miarę lubić, by się na to zgodzić.
    3. J/w, tylko zamiast do oddziału bralibyśmy ich do niewoli, z tym, że cena wynosiłaby 2x mniej niż chce Wykupiciel.
    4. Możliwość bezpiecznej podróży (jeśli jesteśmy w potrzasku i ukrywamy się w mieście i brak nam pieniędzy na najem nowych ludzi prosimy odpowiedniego NPC (np guild mastera), by najbliższa karawana zabrałaby gracza w swoje szeregi i za skromną opłatę (gracz + ilość ludzi)  odeskortowałaby gracza, wraz z jego ludźmi do drugiego (losowego) miasta. Oczywiście karawana mogłaby być zaatakowana, wówczas gracz zmuszony by był walczyć wraz z pomocnikami karawany. Żeby nie było niedociągnięć (np karawana nie może dojechać do miasta, bo jest ono oblegane i lordowie za każdym razem przepędzają karawanę), można by w czasie podróży wcisnąć LPM, co powodowałoby otwarcie okna rozmowy z dowódcą karawany, u którego moglibyśmy odłączyć się i swoich ludzi od oddziału.
    5. Trochę z innej beczki: gdy mamy sztylet i gdy go wyjmiemy w pochwie nadal sztylet się znajduje.. taki mały błąd graficzny.
    6. Wzorując się na odkupywaniu jeńców od lordów, wprowadzić coś takiego i w miastach zamkach -> rozmawiając ze strażnikiem więziennym moglibyśmy odkupić kilku jeńców i sprzedać ich wykupicielom / zatrudnić...

Nieco się rozmarzyłem... może spodoba się część tych pomysłów/sugestii...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2009, 00:57:00 wysłana przez NIFN »

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1231 dnia: Września 26, 2009, 01:45:33 »
    Wędrowni kupcy... leń ;D nie chce ci się do miasta czy bogatszej wiochy iść? Ja bym proponował negocjacje o wykupieniu lorda. Można by było zażądać za lorda  denarów lub jakiejś wiochy, za marszałka i króla zamek, lub też innego lorda. co dodawało by potężną ilość honoru i sympatii uwolnionego lorda. Króla ciężko znaleść, zazwyczaj z 300 armią i wsparciem 4 lordów.... Jak nie masz przynajmniej 60 ludzi i idziesz z silnymi odziałami sojuszników to może go zwyciężysz... ale co jeżeli ucieknie ? Więc dużo warty jest taki jeniec.
    Proponuję też zabicie lorda, co by sprawaiło , że utracimy honor i morale, lecz pozbędziemy się jednego z wasali. Ale i w drugą stronę. zrobić ze 30 lordów którzy by co pare tygodni pokazywali się w jakimś królestwie z armią 20 ludzi jak my na początku.

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1232 dnia: Września 26, 2009, 22:22:54 »
    Pomysł z wykończeniem Lorda jak najbardziej mi się podoba, ale dlaczego miałyby spadać morale?  Spadek honoru jest ja najbardziej uzasadniony.

Wasze pomysły przypomniały mi o jeszcze jednej sprawie. Lordowie po pokonanym królestwie zostają wasalami innego, ale nigdy się nie zdarzyło by dołączyli do królestwa któremu służy gracz. Walcząc z niektórymi zwiększyłem sobie relacje do poziomu "miłościwy" więc logiczne byłoby aby wyrazili chęć walczenia u mojego boku. Czy mylę się?

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1233 dnia: Września 26, 2009, 22:27:18 »
    Jedynym problemem tego topicu jest ilość stron, jeśli to co teraz zaproponuję już było, to przepraszam, ale znów zasłaniam się ilością tekstu na tych 83 stronach.

Gram w moda TEATRC. No i co mi się tam podobało. Ta epickość. To, że można było zdobyć różne wyjątkowe bronie, te grupki neutralne, lub przynależne do jakiegoś państwa, takie jak Waleczni Chłopi, Sierżant ... i jego Fafar. Którego, nawet przez kawałek bitwy, świetnie się dzierży. Fajnie jakbyśmy w Twoim modzie również mogli uświadczyć jakiś wyjątkowych przedmiotów. Jednak to co nie podobało mi się w TEATRC to to, że te przedmioty były zdobywane losowo. Fajnie jakby były za jakiegoś questa, najlepiej takiego bardziej fabularnego, za którym trzeba by poganiać, (a nie zabij 10 rabusiów xD). Jeśli taki pomysł był, przepraszam. Jeśli nie, to mogę pomyśleć nad questami. Ale to tylko taka luźna wizja.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1234 dnia: Września 26, 2009, 22:41:30 »
    Nawet nie złe, ale co do tych patroli, to już kiedyś mat mówił że trudno to zrobić i raczej nikt sobie nie użyczy tych skryptów.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1235 dnia: Września 26, 2009, 23:13:39 »
    Mówiąc patrole mówisz o patrolach tych grupek tak? Czy odpowiadasz na innego posta? :D

Jest jeszcze jedna rzecz która byłaby całkiem fajnym IMO usprawnieniem. Rozwala mnie to, że w szczerym polu w czasie bitwy mamy magiczną skrzynkę uzupełniającą zapasy. Ale w czasie oblężenia, gdzie powinno być masę strzał, bełtów, nabojów to już skrzynki nie uświadczymy i trzeba latać i szukać. A jak mamy dobrą obronę i przeciwnicy nie mogą się przebić, to kaplica - stoimy i patrzymy jak toczy się walka. To byłaby (chyba) mała rzecz, a cieszyłaby...

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1236 dnia: Września 27, 2009, 08:01:04 »
    Tak to było do ciebie.

A co do skrzyń to raczej niemożliwe [było to już mówione], ponieważ trzeba by było zmienić wygląd [czy jak to się nazywa ;d] każdego zamku, miasta. Także wątpię żeby chciało się to komuś robić :).

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1237 dnia: Września 27, 2009, 10:16:15 »
    co do tych patroli, to już kiedyś mat mówił że trudno to zrobić i raczej nikt sobie nie użyczy tych skryptów.

Bzdury.

Rozwala mnie to, że w szczerym polu w czasie bitwy mamy magiczną skrzynkę uzupełniającą zapasy.

I cały czas mnie korci, by tę skrzynkę całkiem usunąć, lub chociaż zmienić jej działanie, by nie dawała dostępu do ekwipunku (przy okazji resetując przedmioty i amunicję), lecz w miarę potrzeby "wyrzucała" pojedyncze, wybrane przedmioty.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1238 dnia: Września 27, 2009, 10:52:49 »
    I cały czas mnie korci, by tę skrzynkę całkiem usunąć, lub chociaż zmienić jej działanie, by nie dawała dostępu do ekwipunku (przy okazji resetując przedmioty i amunicję), lecz w miarę potrzeby "wyrzucała" pojedyncze, wybrane przedmioty.

A czy jest sens opóźniać premierę z tego powodu? Jak ktoś nie chce korzystać z tego lekkiego cheatu to tego nie zrobi. Gram w tę grę już prawie rok i ani razu nie użyłem cheat skrzynki.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1239 dnia: Września 27, 2009, 17:08:37 »

Rozwala mnie to, że w szczerym polu w czasie bitwy mamy magiczną skrzynkę uzupełniającą zapasy.

No ale uzupełnienie amunicji może być. A jak będzie z tymi skrzyniami w obleganych zamkach?

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1240 dnia: Września 27, 2009, 17:24:34 »
    Takie bajeranckie skrzynki można sobie dodać samemu w edit mode. Wejdź na taleworlds forum do subforum custom settlements w temat: Settlement Scene Making Guide. Albo wiesz co dam ci nawet link:
    http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,57442.0.html
    Tam dowiesz się jak zrobić takie coś i wiesz mi zajmie i to najwyżej 10 minut a dowiesz się również jak przerabiać zamki i inne sceny.
    I będziesz  mógł dodawać co chcesz.
    Jak nie radzisz sobie  z angielskim to ci to mogę przetłumaczyć.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1241 dnia: Września 29, 2009, 23:27:44 »
    Kilka moich sugestii:

1) Za wygrany turniej dostajemy chyba z 30 renown. Za wygraną bitwę często mniej niż 20. To lekka pomyłka.
    2) Pensja najemnika (nie wasala) to 150zł tygodniowo. Troche mało.
    3) Wymyśliłem ciekawego questa. Wielu ludzi , w tym ja, marudzi że w MB trzeba się taplać w zaopatrzenie woja, rekrutacje, npc, i tak dalej. Dlatego wymyśliłem taką opcję: gdy nie mamy przy sobie więcej niż np. 10 ludzi to możemy zaciągnąć się do woja (nie jako kapitan najemników tylko jako żołnierz). Oznaczało by to, że dołączamy do kompanii Lorda od którego dostajemy quest. Poruszamy się tam gdzie tam  - jakbyśmy byli w niewoli. Taki lord nie mógłby np. ciągle siedzieć w zamku tylko skrypt zmuszałby go do hasania po mapie i walczenia.
    4) Kiedyś chwaliłeś się, że zamknięcie listy potencjalnych NPC od graczy będzie zwiastować rychłe wydanie moda. Czy możemy mieć na taki stan rzeczy jakieś nadzieje?

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1242 dnia: Września 30, 2009, 12:39:14 »
    1) Za wygrany turniej dostajemy chyba z 30 renown. Za wygraną bitwę często mniej niż 20. To lekka pomyłka.
    Jaka pomyłka? Twoją wygraną w turnieju podziwia całe miasto, w tym lokalne elity, a wygraną w bitewce na jakimś zadupiu tylko kury. Według mnie jest ok.

2) Pensja najemnika (nie wasala) to 150zł tygodniowo. Troche mało.
    Gdzie Ty tam widzisz złotówki? :-p   A tak na serio - porównując koszt wojaka do ceny chociażby ekwipunku, to faktycznie przydałoby się podnieść żołd wysokopoziomowych jednostek - przynajmniej dwukrotnie. Chyba że w modzie będzie ograniczona dostępność do gotówki.

3) Wymyśliłem ciekawego questa. Wielu ludzi , w tym ja, marudzi że w MB trzeba się taplać w zaopatrzenie woja, rekrutacje, npc, i tak dalej. Dlatego wymyśliłem taką opcję: gdy nie mamy przy sobie więcej niż np. 10 ludzi to możemy zaciągnąć się do woja (nie jako kapitan najemników tylko jako żołnierz). Oznaczało by to, że dołączamy do kompanii Lorda od którego dostajemy quest. Poruszamy się tam gdzie tam  - jakbyśmy byli w niewoli. Taki lord nie mógłby np. ciągle siedzieć w zamku tylko skrypt zmuszałby go do hasania po mapie i walczenia.
    Nie jestem pewien, ale to już chyba było gdzieś w tym wątku i Daedalus bardzo przychylnie się do tego odniósł.

Przyznam się bez bicia - czytałem około połowy tego wątku, a potem już tylko odpowiedzi Daedalusa. Mam jednak sugestię dotyczącą mapy strategicznej: uzależniłbym ilość wyświetlanych tam informacji od inwestycji w zwiad ("zwiad" pomyślany nie jako umiejętność gracza, ale raczej jak usprawnienie królestwa, coś w rodzaju inwestycji w budowę więzienia, młyna, koszarów).
    Przykładowo: na początku moglibyśmy tylko (prze)kupić kilku szpiegów i wtedy na mapie wyświetlałyby się wyłącznie informacje o przynależności miasta/zamku. Kosztowałoby to - powiedzmy - 500 denarów. To usprawnienie odblokowałoby kolejne poziomy zwiadu (właściwie tylko temu by służyło, bo informacje dostępne na 1. poziomie zwiadu powinny być ogólnodostępnymi danymi). Kolejny poziom dawałby nam wiedzę np. o orientacyjnej wielkości garnizonów miast i zamków. Na maksymalnym poziomie (koszt musiałby być bardzo wysoki, a czas budowy siatki szpiegowskiej odpowiednio długi) widzielibyśmy na mapie lokalizacje drużyn bandytów, war parties, dysponowalibyśmy może nawet informacjami o szacunkowej wielkości war parties.

Prawie dokładnie tak to teraz wygląda. :)
    « Ostatnia zmiana: Września 30, 2009, 13:30:53 wysłana przez Daedalus »

Offline gronko10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1243 dnia: Września 30, 2009, 15:17:15 »

Rownież jestem za tym pomysłem.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1244 dnia: Września 30, 2009, 15:33:19 »
    @up taa i gdyby do tego dorobić jeszcze jakieś tam bajery typu walka o pozycję, zdarzenia losowe np. udział w jakimś oblężeniu, ochrona karawan itp. to byłoby super :D

Gdyby tak dodać bohaterów jako hersztów takich band i zrobić coś żeby dołączenie do takiej armii, bandy nie wiązało się tylko z niszczeniem kolejnych szajek lootersów, aż w końcu wykończenie przez silną armię innego królestwa, to po prostu byłby miodzik. :)
    Dałoby radę zrobić coś takiego jak określone dalekosiężne cele dla takich niezależnych bohaterów? Np. jeden by chciał tylko zdobyć jakiś zamek, lub zabić innego NPC-a, a drugi zamierzałby już zostać marszałkiem danej frakcji lub nawet założyć własne królestwo czy wzniecić rebelię? Taki bohater dążyłby do swego celu poprzez rekrutację nowych ludzi, wykonywanie questów itp. aż miałby środki odpowiednie by swój cel/marzenie wprowadzić w życie. :) Deadalus dałbyś radę zrobić to/część z tego? Wiem, że się zapędziłem ale tekiego czegoś na prawdę brakuje mi w M&B
    « Ostatnia zmiana: Września 30, 2009, 15:41:43 wysłana przez daver194 »