Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329061 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Życie i śmierć dla narodu
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1170 dnia: Września 05, 2009, 22:15:34 »
    Lokacje trzeba dorobić, , i to przynajmniej 3 na 3 rodzaje podłoża... do tego przyzwoita różnorodność... trudne do roboty... mnie wkurza bardzo, że oblęgam zamek a jak ktoś podchodzi z odsieczą to nie widze celu tylko wkoło puste miejsce i armia co na mnie naciera...

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1171 dnia: Września 05, 2009, 22:18:01 »
    Z tego co wiem, Wykupiciele pojawiają się losowo w dowolnej tawernie na kilka dni, potem się przenoszą... Owszem zdarzyło mi się nieraz dostarczać przez ok 2dni niewolników do jednego, który rezydował w pewnym mieście, ale przy ostatniej dostawie już go po prostu nie było, a walki odbywałem w pobliżu miasta.

Wiem, że areny do walki znajdują się w miastach, ale istnienie kilku Koloseów, gdzie można by sprzedać co wyższej rangi jednostki na gladiatorów byłoby ciekawe. Takie miasta byłyby neutralne, a na ich terenie znajdowaliby się kupcy posiadający różny sprzęt (różnych frakcji), ale w niskiej jakości. Ale dodatkowo możliwość trafienia tam naszego bohatera, jako niewolnika i wywalczenia sobie wolności byłaby naprawdę ciekawym eventem.

Co do moich pomysłów odnośnie zarządzaniem wojskie to uważam, że są dobre, ale wymagają dopracowania. Burza mózgów i odzew autora, który by powiedział co da się zrobić a co nie, co mu się podoba a co nie, rozwiązałyby sprawę.

Pod rozwagę Daedelus , który i tak tego wątku nie czyta.
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2009, 22:19:35 wysłana przez Havik »

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1172 dnia: Września 05, 2009, 22:24:16 »
    Będą już turnieje rycerskie, to trochę się gryzie według mnie.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1173 dnia: Września 05, 2009, 23:02:00 »
    Otóż wkurza mnie czasami to, że jeżdżę z jeńcami od miasta-do miasta w poszukiwaniu wykupicieli i czasami się zdarza, że zwiedzę pół mapy unikając kontaktu z wrogami nim jakiegoś znajdę. Czy mógłbyś oddać opcję w menu obozu, umożliwiającą potraktowanie więźniów jako worki treningowe dla swoich ludzi, by zdobyli nieco doświadczenia? Ewentualnie stoczyć z nimi walkę (liczba jeńców vs nasz oddział), po której zdobylibyśmy łupy, które moglibyśmy opchnąć w mieście?
    Po stoczonej bitwie w najbliższym mieście od miejsca bitwy jest wykupiciel (chyba ze akurat w nim byłeś to zwykle w najbliższym prucz tego się pojawia),
    Z tego co wiem, Wykupiciele pojawiają się losowo w dowolnej tawernie na kilka dni, potem się przenoszą... Owszem zdarzyło mi się nieraz dostarczać przez ok 2dni niewolników do jednego, który rezydował w pewnym mieście, ale przy ostatniej dostawie już go po prostu nie było, a walki odbywałem w pobliżu miasta. Czasami na miejsce jednego pojawia się inny, a jak już nie zastaliśmy go w jednym mieście to rozpoczynają się poszukiwania i zazwyczaj trzeba pół miast zwiedzić w grze (nie licząc Thir).

Pozdrawiam!
    Tak, wykupiciele są losowo w miastach i zostaja kilka dni, ale tez jak stocvzysz jakąś bitwe to w najblizszym miescie zawsze lub prawie zawsze pojawia się wykupiciel, jak nie w tym najblizej to zobacz w innym co było blisko, powinien być i pojawia się właśnie po bitwie. Przeczytałem to gdzieś na tym forum i zobaczyłem i u mnie to działa, więc nie musze się martwić o to, ze będę biegał z jencami po planszy. Zresztą zobacz sobie czy tak jest czy nie :P

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1174 dnia: Września 06, 2009, 11:15:01 »
    Pod rozwagę Daedelus , który i tak tego wątku nie czyta.

No, moje pomysły póki co miały szczęście być zauważonymi :] Jak będzie tym razem - nie mam pojęcia. Czekam na jakiś odzew (chociażby tak-nie-spier..aj :D) Co do turniejów to Daedalus ma na to własną koncepcję, więc wątpię.
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1175 dnia: Września 06, 2009, 11:24:12 »
    Dlatego buduję zdania wielokrotnie złożone. Może spodoba mu się pierwsza część, a drugą odrzuci.

Faktycznie, to z "wywalczaniem sobie wolności" to pójście w stronę gladiator mod i tworzenie ścieżki, która nie wszyscy będą chcieli iść lub nie będą o niej wiedzieć. Bo nie wszyscy dają się wziąć w niewolę i od razu wczytują poprzedni stan gry. Jednak możliwość sprzedania niewolników na gladiatorów, nie jest najgorsze, zależy czy autor go podłapie i uzna za swój ;p

@down

Czy jest sensowne prowadzenie dalej dyskusji o nowych możliwościach przywódczych bohatera czy ucinamy rozmowę?
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 13:33:16 wysłana przez Havik »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1176 dnia: Września 06, 2009, 12:47:41 »
    który i tak tego wątku nie czyta.

Czyta, czyta. To, że rzadko odpowiadam, nie znaczy wcale, iż wątek ignoruję. Czasami po prostu głupio co chwilę odpowiadać "zobaczę co da się z tym zrobić" lub "przemyślę".

Wiem, że areny do walki znajdują się w miastach, ale istnienie kilku Koloseów.

Jedna z nowych frakcji ma troszkę inne areny i inne podejście do walk. To barbarzyńcy, więc nie pieprzą się z drewnianymi broniami i zapewnieniu bezpieczeństwa tym, którzy na arenę staną. A stają na niej albo wariaci, którzy szukają śmierci lub sławy (a często jednego i drugiego), albo niewolnicy i nikt nie przejmuje się losem przegranych.

Muszę jeszcze tylko dopracować sceny i zmodyfikować walki, by było więcej ciekawych rozgrywek. Na razie jest to coś w rodzaju potyczek ze zwykłych aren (nie turniejów, tylko zwykłych walk), z tym, że walczy się prawdziwymi broniami, na śmierć i życie. Wygląda to zatem znacznie efektowniej i jest o wiele ciekawiej. Dzisiaj może dodam nieco screenów, a niedługo może nawet i jakiś filmik.

Ale dodatkowo możliwość trafienia tam naszego bohatera, jako niewolnika

Coś takiego planowałem właśnie dla nowych aren. Mianowicie po przegraniu bitwy i dostaniu się w niewolę byłaby mała szansa, że zostaniemy odsprzedani na arenę. Ale z tym będzie trochę roboty, bo trzeba to odpowiednio rozwinąć, zatem jeszcze stoi pod znakiem zapytania.

DrapiChrust, muszę się nieco bliżej przyjrzeć skryptom odpowiadającym za morale. nie chodzi o to, że pomysły są niewykonalne, bo jak najbardziej są do zrealizowania. Chodzi tylko o to, by nie dać graczowi "mata" takim zagraniem i uniemożliwić mu posiadanie dobrego morale w drużynie (bo z jednej strony konieczność walk by podnieść morale, z drugiej minusy morale za każdą walkę).

Pomysł z nową umiejętnością też zły nie jest, zaś opcja z rozdawaniem wina/piwa już jakiś czas temu została wprowadzona.

edit: Co do turniejów, to mam taki koncept, by każda frakcja miała inne ich rodzaje i inne rozgrywki. Stary system turniejów by wtedy zniknął całkiem.
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 12:50:41 wysłana przez Daedalus »

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1177 dnia: Września 06, 2009, 14:55:05 »
    Co do turniejów, to mam taki koncept, by każda frakcja miała inne ich rodzaje i inne rozgrywki. Stary system turniejów by wtedy zniknął całkiem.
    Przecież tak jest w native. Khergici tłuką się na koniach rzucajac oszczepami, swadianie maja w miare mieszane, nordowie z toporkami itp.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1178 dnia: Września 06, 2009, 15:45:22 »
    Przecież wszystkie te turnieje są na "jedno kopyto"...
    Autorowi chodzi chyba o to żeby każda frakcja miała unikalny system rozgrywania turnieju. Pojedynki rycerskie, walka na arenie, turnieje drużynowe i co tam jeszcze wymyśli.
    Trochę czytania ze zrozumieniem i wyobraźni...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1179 dnia: Września 07, 2009, 14:17:00 »
    Mianowicie po przegraniu bitwy i dostaniu się w niewolę byłaby mała szansa, że zostaniemy odsprzedani na arenę
    Dobre. Jeżeli  nie będzie tylko to małym smaczkiem a bardziej rozwiniętym elementem (nie tak że przegrywamy i giniemy, albo wygrywamy i od razy się wykupujemy) MOŻE dobrze by było dodać jeszcze jakąś prostszą możliwość wpakowania się w ten stan. Pożyczenie pieniędzy od lichwiarza i odmowa spłaty, atak na strażnika miejskiego w barbarzyńskim mieście, zchrzanienie jakiegoś questa etc. Przyznaję że tutaj myślę przede wszystkim o sobie, bo pewnie pierwszą rzeczą jaką zrobiłbym w RotS byłoby zostanie gladiatorem :D

Chodzi tylko o to, by nie dać graczowi "mata" takim zagraniem i uniemożliwić mu posiadanie dobrego morale w drużynie (bo z jednej strony konieczność walk by podnieść morale, z drugiej minusy morale za każdą walkę)
    Może próbuję dotrzeć do celu błędną drogą, ale chodzi mi właśnie o tą konieczność walk do podniesienia morale - moim zdaniem głupią. Z jednej strony niby to ma jakiś sens - żołnierze bez celu i przeciwnika mogą się rozleźć i znudzić. Ale czy uciekać, albo buntować się? Wątpię. Czy konieczność stawania do boju kilka razy dziennie to dla człowieka wesoła perspektywa? Raczej nie. Może jednak zamiast dodawać "rozrywkę" lepiej było podpiąć jej modyfikatory (za odpoczynek, wińsko i piwsko, "zabawę na mieście" etc.) pod recent events. Już bez spadku o 1 dziennie bo recent events tak czy siak schodzi powoli do zera. Wtedy nie trzeba by było srać w portki że nie ma z kim walczyć i wojsko się zaraz rozlezie. Kary za zmęczenie (nadmiar bitew) też nie stawiałyby już gracza w pozycji patowej.

Chciałbym zauważyć, że kwestia zmęczenia - minusów do morale za zbyt dużo bitew - byłaby rozwiązaniem mogącym w bardzo szybki sposób wpłynąć na stan naszych wojaków, ale tylko jeżeli będziemy mocno nierozważni.

Przykład (wypisuję tylko mod za "zmęczenie"):
    Poranek 1, mod +5 - rozgrywamy bitwę, wygrywamy z łatwością
    Południe 1, mod = 0 - kolejna bitwa, tu już ponieśliśmy pewne straty
    Popołudnie 1, mod -5 - leczymy ludzi w okolicznym mieście
    Wieczór 1, mod -5 - nadal leczymy ludzi w mieście
    Noc 1, mod -5 wzięliśmy w mieście quest, wyjeżdżamy.
    Poranek 2, mod -5 - rozwałka z bandytami, bez większych problemów
    Południe 2, mod -5 jedziemy dalej (minął dzień od pierwszej bitwy, tak więc nie wlicza się ona już do morale)
    Tak więc mamy tu mod -5 w zasadzie przez cały czas, pamiętając że każda z bitew podniosła morale "recent events" o kilka punktów i dodatkowo dostaliśmy +4 za dwie pory dnia odpoczynku w mieście. I to wszystko bez rozdawania ludziom dodatkowych pieniędzy czy wina i piwa. Kłopot zacząłby się gdybyśmy postanowili rozegrać pierwszego dnia jeszcze jedną bitwę - ludzie mogliby się wkurzyć (-15 zamiast -5). Wtedy, jeżeli ogólne morale byłoby marne, należałoby po tej trzeciej bitwie jakoś to ludziom wynagrodzić.

Oczywiście jako "bitwę" nie mam na myśli przegonienia 5 bandytów przez 100-osobową armię. Minus za bitwę powinien być aktywowany pod jakimś warunkiem, tak jak wzrost morale (recent events) i sławy po niej zależy od stosunku sił i pewnie czegoś jeszcze. Albo pojawiać się tylko, jeżeli twój oddział poniósł jakiekolwiek straty (zero rannych i zabitych po twojej stronie - znaczy się zabawa a nie bitwa)
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1180 dnia: Września 08, 2009, 14:20:15 »
    Jeszcze pytanie: Czy mógłbyś wprowadzić jakiś dodatkowy bonus w postaci +1 do relacji z miastem, lub ogólnej reputacji postaci po wygraniu walki na arenie? Czasami to wkurza, kiedy napocimy się i dostajemy tylko 250 denarów i 200 doświadczenia (wg. mnie tego nie zmieniaj :> ). Jak wiadomo arena to takie "centrum kultury" Calradii i mistrzowie areny powinni być rozpoznawani w mieście. ;)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2009, 14:23:56 wysłana przez NIFN »

Offline Maksi123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1181 dnia: Września 12, 2009, 10:24:57 »
    A ja mam fajny pomysł [ nie wiem czy go ktoś już napisał, trudno przeczytać 79 stron tego tematu]:
    Tabory dla Rhodoków
    Wały obronne dla Vaegirów.

W czasie bitwy rhodocy rozstawiali by wokół siebie przeróżne wozy i stawiali na nich strzelców. Tabory te służą rzecz jasna do powstrzymywania jazdy, dzięki czemu ta słaba frakcja miałaby jakieś szanse w walnej bitwie.

Vaegirowie są trochę jak kozacy, więc powinni mieć tak, że przed bitwa powinni robić wszelakie doły i stawiać naostrzone pale, które by jako tako powstrzymywały inne potężne frakcję .

Co wy na to ?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #1182 dnia: Września 12, 2009, 10:33:40 »
    A ja mam fajny pomysł [ nie wiem czy go ktoś już napisał, trudno przeczytać 79 stron tego tematu]:
    Tabory dla Rhodoków
    Wały obronne dla Vaegirów.

W czasie bitwy rhodocy rozstawiali by wokół siebie przeróżne wozy i stawiali na nich strzelców. Tabory te służą rzecz jasna do powstrzymywania jazdy, dzięki czemu ta słaba frakcja miałaby jakieś szanse w walnej bitwie.

Vaegirowie są trochę jak kozacy, więc powinni mieć tak, że przed bitwa powinni robić wszelakie doły i stawiać naostrzone pale, które by jako tako powstrzymywały inne potężne frakcję .

Co wy na to ?
    Nie sądzisz że te "fortyfikacje" uczynią grę Swadią dużo mniej przyjemną?
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1183 dnia: Września 12, 2009, 10:39:53 »
    Po pierwsze o tym była już mowa i pomysł odpada, bo trzebaby było przerobić mnóstwo scen walki, czyli gra jest nie warta świeczki. Do tego Rhodokowie (nigdy nie pamiętam jak się pisze) mają być w tym modzie wzmocnieni...

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1184 dnia: Września 12, 2009, 11:26:22 »
    Taki pomysł już był. Niestety na chwilę obecną Daedalus powiedział, że tego nie zrobi gdyż wymagało by to stworzenia modeli, ale co gorsza stworzenie kilku, kilkunastu nowych scen bitewnych.