Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329047 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1305 dnia: Października 15, 2009, 14:20:51 »
    Nie ktore dawaly by wiecej nie ktore mniej, te ktore dawaly by wiecej byly by najczesciej zajete i trzeba by o nie powalczyc :)

Wow...żony, które dają więcej i takie, które dają mniej ;]

Offline kttdestroyer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1306 dnia: Października 15, 2009, 14:51:19 »
    Hehe tak to juz jest :P Ale na powaznie to cos takiego by powiekszylo roleplaying a takze interakcje ze swiatem. Bo tak jak mowilem jezeli mozna by zwinac komus zone to ten lord by nas scigal, i zrobil by sie scenariusz (czegos czego w M&B naprawde brakuje) sam. Moze nawet pojedynek. :) Tym wiecej detali ktore sie same z siebie rozwijaja tym lepiej moim zdaniem, tym bardziej "gleboka" robie sie gra, bardziej interaktywna.

Brakuje mi tez buntownikow, gdzie kiedy by sie spalilo jakas wioske to instnieje male ryzyko ze nastepnym razem jak w ta wioske sie wkroczy to bedzie zasatcka (pulapka, ehh, chyba musze wiecej pisac po Polsku).

Albo kiedy sie uratuje jakas karawane to nie jest za kazdym razem to samo (Dzieki za pomoc, dowidzenia) tylko moze jakis quest? Np Uratowales mi zycie, przyjedz do mnie "tu i wtedy" to sie odwdziecze, (jezeli bez twojego wsparcia niemieli by szans). W tej sytuacji jakiegos wiekszego scenariusza by to nie otworzylo... Moze powinna istniec funkcja "Skarbnika" ktorego mozna by rekrutowac, i w zaleznosci od wlasnie znajomosci mozna by znalesc zdolnego.

Takze uwazam ze (nie wiem jak z tym jest) Lordowie i wszyscy oprucz glownego gracza powinni byc smiertelni w jakims zakresie. To by otworzylo scenariusz. Kazda smierc byla by interakcja z graczem, mozna by to takze rozwinac na wiele sposobow Np brak odwetu spowodowal by utrate honoru itd

Nie wiem jak to funkcjonuje na dzien dziesiejszy ale jak lordowie byli by smiertelni to naprzyklad po dlugiej wojnie straty byly by widoczne, czyli mlodzi nie doswiadczeni lordowie ktorzy sa smuszeni zastapic poleglych sa duzo slabsi. (jednak dobrze by takze bylo gdyby zawsze istniala szansa jakiegos mlodego geniusza, mala, ale to nagle moglo by odwrocic monotonne czesto losy bitwy

Cos jak pospolite ruszenie takze bylo by ciekawe, jako bunt lub poparcie dla ukochanego (jezeli) lorda w krytycznej sytuacji, gdzie z wiosek tworza sie formacje prostych jednostek pod wodza lokalnych liderow. Jak, braveheart lub spartakus.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #1307 dnia: Października 15, 2009, 15:25:50 »
    Element, że lordowie umierają, jest użyty w modzie Roots of Yggdrasil (chyba tak to się pisze) i wg. mnie wiele on nie zmienia
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1308 dnia: Października 15, 2009, 15:33:33 »
    Już kiedyś pytałem o to w innym wątku, ale myślę że i tutaj można powtórzyć to pytanie.
    Czy możliwe jest uzyskanie podawania danych o jednostkach ( zamku, miasta, oddziału ) w zależności od wartości tropienia lub spostrzegania?
    Słabe parametry dawałby informację " nieznana wielkość oddziału", po czym wyższe podawałyby rodzaje z losową liczebnością, aż do pełnej informacji na zakresach 8-10.

Offline kttdestroyer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1309 dnia: Października 15, 2009, 15:44:42 »
    Element, że lordowie umierają, jest użyty w modzie Roots of Yggdrasil (chyba tak to się pisze) i wg. mnie wiele on nie zmienia

Czemu nie wiele zmienia? Lordowie sa za slabi? za czesto umieraja? Zastepcy gina tak samo czesto jak starsi?

Uwazam ze twoj kometaz jest malo mowiacy. Prosze rozwin.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1310 dnia: Października 15, 2009, 16:47:19 »
    Hehhe, nowych wojaków by płodziła, i uzbrajała ich w wałki do ciasta ;].

A tak bez offtopa, to bardzo ładne są te budynki :). Jestem ciekawy, Co będzie lepsze OiM czy RES, ale stawiam na RESa :)

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #1311 dnia: Października 15, 2009, 17:50:07 »
    Chodzi mi o to, że nie widać różnicy po zabiciu lorda... po prostu, wydaje się, jakby było ich tyle samo co przed zabiciem... nie przyjrzałem się temu tak bardzo szczegółowo, ale zawsze grając w tego moda miałem takie wrażenie...
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1312 dnia: Października 15, 2009, 18:44:01 »
    Hmmm...

Można by było zrobić tak że:

- możemy wysyłać wojska które zaatakują zamek.
    - sami wojakowie będą mieli szanse na dezercje(powstanie jednostka dezerterzy i XXX typ).
    - można by było do takich oddziałów dołączać jakiegoś Bohatera, który znacznie zmniejszał by szanse na dezercje oddziałów.
    - wróg też by mógł wykonywać takie działania tylko ze my mielibyś my szanse na przekupienie (za pomocą perswazji) oddziału

Co o tym myślicie? Wykonalne w ogóle?

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1313 dnia: Października 15, 2009, 21:46:28 »
    Już to pisałem, ale 3 rzeczy

- Elitarne miecze/bronie i konie posiadające własne imiona
    - Odejmowanie honoru podczas najeżdżania wiosek

- Do tego zależność finansową lordów. czyt polepszona ekonomia, pewnie nie do wykonania. Stan kotna lordów i ulepszanie żołnierzy -, kupowanie jedzenie -, najechanie wsi lorda - do przychodów, to samo z zamkami, miastami i karawanami.

Offline kttdestroyer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1314 dnia: Października 15, 2009, 21:51:19 »
    Chodzi mi o to, że nie widać różnicy po zabiciu lorda... po prostu, wydaje się, jakby było ich tyle samo co przed zabiciem... nie przyjrzałem się temu tak bardzo szczegółowo, ale zawsze grając w tego moda miałem takie wrażenie...

Moze Lordowie sa zbyt slabi od samego poczatku? Jak by stworzyc wieksza roznice pomiedzy silnymi Lordami a tymi co dopiero sie stworzyli to moze bylo by bardziej widoczne.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1315 dnia: Października 16, 2009, 08:33:53 »
    Ja mam taki pomysł. Wszyscy rozumiemy, że na wojnie oficerów jest w cholerę dużo. Są to tysiące ludzi, dziesiątki tysięcy. Wiem, że w MB aż tylu nie trzeba ale co by było z np. podwojeniem liczby lordów na każdą z frakcji? Wiem, że jest to pewna robota ale edycja 90 wiosek celem dodania wiatraka i wieży to też był taki szczegół.

Inna sprawa. W serii total war można było nabywać różne cechy np. super dowódca co dawało dajmy na to +1 do czegoś. Ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie tego do MB. Po wygranej bitwie, w której skosiliśmy osobiście dajmy na to 30 wrogów dostawalibyśmy np. cechę "berserker", która zwiększa power strike naszych jednostek o 1. Co wy na to?
    « Ostatnia zmiana: Października 16, 2009, 08:37:38 wysłana przez Castlebreaker »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1316 dnia: Października 16, 2009, 13:12:44 »
    Ja mam taki pomysł. Wszyscy rozumiemy, że na wojnie oficerów jest w cholerę dużo. Są to tysiące ludzi, dziesiątki tysięcy. Wiem, że w MB aż tylu nie trzeba ale co by było z np. podwojeniem liczby lordów na każdą z frakcji? Wiem, że jest to pewna robota ale edycja 90 wiosek celem dodania wiatraka i wieży to też był taki szczegół.
    To by opóźniło wydanie moda o x dni. Każdego lorda trzeba przecież robić oddzielnie i jeszcze zadbać o to, żeby się trochę od siebie różnili. Więc jestem na nie :-)
    W serii total war można było nabywać różne cechy np. super dowódca co dawało dajmy na to +1 do czegoś. Ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie tego do MB. Po wygranej bitwie, w której skosiliśmy osobiście dajmy na to 30 wrogów dostawalibyśmy np. cechę "berserker", która zwiększa power strike naszych jednostek o 1. Co wy na to?
    Pomysł ciekawy, ale:
    1. Każdy by biegał za lootersami i wydawał komendę F1, a sam leciał nabić tego bonusa (bez sensu).
    2. Taki bonus mógłby być, pod warunkiem, że trwałby - powiedzmy - 3 godziny czasu gry (tyle, co nic).
    3. Bonus taki miałby zastosowanie tylko do naszej postaci. Niby z jakiej racji pozostali dostawaliby premie, przecież to nasz wojownik by był mistrzem w swoim fachu.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1317 dnia: Października 16, 2009, 23:33:31 »
    Jako, że otrzymaliśmy informację o usunięciu niepotrzebnych quick menusów (go to marketplace itp), proponuje dodać nieco życia mieszkańcom miasta... Z góry zakładam, ze nie chodzi mi o to, jak to jest w Tes4:Oblivion. Chciałbym się skupić tylko na gospodach.
    Zawsze, gdy chcemy z rekrutować najemnika, bądź odnaleźć kompana, itp., to udajemy się do tawerny. Jak wiadomo w karczmie pewni NPC-owie przesiadują cały dzień, dopóki nie w ingerujemy w nich, lub powędrują do innego miasta. Chciałbym, by właśnie Ci NPC-owie, którzy zazwyczaj przesiadują w tawernach, wyszli na miasto i spacerowali w pewnych godzinach (od ranka, do późnego popołudnia). Oczywiście nie wszyscy, dobierani by byli losowo, np jeden heros, wraz z najemnikiem wędruje po mieście, zaś drugi siedzi w karczmie wraz z wykupicielem... w Karczmach również mogliby przebywać neutralni NPC-owie, niewnoszący nic do rozrywki i niekoniecznie pijusy ;D

Jeśli byłoby to do wykonania... ach... brak mi słów...

No pewnie, że jest. :)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 17, 2009, 00:25:05 wysłana przez Daedalus »

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1318 dnia: Października 17, 2009, 08:53:26 »
    Jeśli chodzi o śmiertelność lordów to bardzo chętnie. Ale lepiej żeby po zabiciu lorda nowy(słabszy)  zrekrutował się w danym królestwie 60-90 dni po jego śmierci.
    Możnaby jeszcze dodać pogrzeby :DD

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1319 dnia: Października 17, 2009, 09:17:48 »
    Nie wyprawia się pogrzebu komuś kogo się zabiło....