Narzekacie na KK bo znacie go najlepiej. Rozejrzeć jednak trzeba się też dookoła. Na nowe wierzenia, islam i inne. KK nie wypada tak źle na tym tle. A prosty lud musi w coś wierzyć. Tutaj dyskutują ludzie bardzo inteligetnii to im wiara nie jest potrzebna. A co zaoferujecie prostym ludziom? Islam nawołujący do nienawiści, narkotyczne nowe sekty? Czy skorumpowany jednak małoszkodliwy na tym tle KK?
yyy ja tam nie narzekam, ja narzekam na zupełnie oderwany od rzeczywistości reakcjonizm Jana :P To że w tej wizji sporą rolę gra KK(i to przedsoborowy) to nie moja wina.
Poza tym ja ci nie odpowiedziałem na wcześniejsze, błagam o wybaczenie :P
Huth jak możesz mieszać muzykę z poglądami, rynce opadają. Jeszcze edukacje seksualną chcesz nam wprowadzać. A gdzie tajemniczość, gdzie dreszcz emocji, chęć odkrywania, wzajemna wstydliwość. Czo się dzieję z Wami.
To pewnie ironiczne, ale to nie ja, tylko Zappa nagrał m.in. 'Catholic girls', a ktoś tu go słucha, chcąc powrotu do czasów, w których Zappa za to musiałby uciekać :P I nie czepia się chyba go tylko dlatego, że nie chodził na koncertach ubrany na czarno z pentagramami itp. :)
Huthcie
1. To proszę, podeślij mi jakiegoś lewicowca, który mnie przekona. :)
Ale to nie o to chodzi, żeby ktoś cię przekonał i żebyś wierzył teraz w te inne poglądy, tylko żebyś myślał po swojemu, ale realnie i pozytywnie, a nie jakieś fantazjowanie o monarchii i państwie katolickim :)
2. Chyba nie pojmujesz, czym jest cesarz. W monarchiach i dyktaturach ludzie żyją tak, jak pozwala na to ustrój.
3. A gdy ktoś weźmie na tapetę pedałów/Żydów, to się robi mofa nienafiści, nie?
4. Konserwatystą.
5. To co, chcesz im zabrać te dzieci? Jakim prawem?
6. Średnio ten patriotyzm tam jest. :) Mówi się o nim, ale się go nie uczy. Bo za takie coś odpowiedzialna jest rodzina, kościół i tradycja.
2. W monarchiach i dyktaturach ludzie żyją tak, jak pozwoli im monarcha i dyktator :)
3. No to zależy, jak ktoś mówi, że trzeba ich zagazować, to chyba tak :P Czy ty uważasz, że mi się podoba jak jakiś dureń mówi, że katolicy to np. debile? Ale nie dziw się, że ktoś bardziej uderza w ludzi, którzy niby twardo wierzą w pewien moralny kodeks, ale w praktyce wcale tak nie robią, mimo to potrafią wszystko ładnie wytłumaczyć, że są dobrzy.
Mógłbyś spojrzeć na te sprawy bardziej indywidualnie, niż jako jakaś wojna dwóch stron(która tak naprawdę tyczy się mediów i polityków, tych "intelektualistów" po dwóch stronach barykady, którym łatwo z fotela mieszać ludziom w głowach).
4. No ale co to znaczy? W którego boga wierzysz? Jak nie należysz do KK, to czemu takie zupełnie prokościelne frazesy o tym jaki wkład w budowanie Europy(a tu historię ludzie w miarę znają i to nie robi na nich wrażenia) i jak to wspaniale byłoby gdyby wpływy KK powróciły, o co ci chodzi w tym?
5. To ty powiedziałeś zdanie o odbieraniu dzieci, nie ja, żeby nie było. Ciekawe, że do drugiego zdania które napisałem jakoś się nie odwołujesz...
6. Średnio? Chyba nie miałeś tych wszystkich podręczników dawno w ręce. Chciałbyś jakąś propagandę wpajać tylko? Zresztą przecież jesteś przeciwnikiem jakiejkolwiek ideologii w szkołach(ale religia ok, nie?), w ogóle przeciwko powszechnej publicznej edukacji, niech wszyscy tylko dbają o swoje rodziny i będzie super. Zresztą w tym kraju można posłać dziecko do niepublicznej szkoły, więc nie wiem co za problem masz. Że podatki na edukację? No i dobrze, inaczej wraca analfabetyzm, nie zdajesz sobie z tego sprawy?
Z chęcią wyjechałbym w przyszłości do jakiejś sensownej monarchii. :) Odnośnie płatnej edukacji i ostatniego zdania - mi też szkoda gadać.
No to ci tego życzę :) (pamiętaj, taka bez ropy! Bo w Norwegii też mają jej za dużo i za dobrze). I nie dziwi mnie wcale, że zignorowałeś niewygodne słowa, które wymagałyby zejścia z chmur na ziemię.