Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130489 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #645 dnia: Sierpnia 07, 2014, 21:25:09 »
    Ponieważ myślę, że ma sens... ;\
    Ale tak konkretniej?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #646 dnia: Sierpnia 07, 2014, 22:37:33 »
    Nie jestem ekspertem, ale chyba to się nie liczy, to forum o grze komputerowej, dlatego polecam wykłady Pana, którego podesłałem we wczesniejszym poście.

1. Ustrój, na którym został zbudowany świat europejski to monarchia katolicka. Wraz z upadkiem roli kościoła, upadła również monarchia.

2. Religia - dzisiaj powszechnie jest uprawiane obrażanie tradycyjnej religii katolickiej. Ponad połowa społeczeństwa, jak zakładam, nie uczestniczy w Mszach Świętych.  Powszechnie pozwala się na istnienie grup szkalujących Kościół, m.in. organizacji satanistycznych (w Polsce nie są zarejestrowani, ale w USA mają pomniki).  Zauważmy, że w państwie katolickim religia stanowi reprezentację nieba, państwo zajmują się sprawami doczesnymi (czyli państwo ma władzę nad obywatelem w sensie ziemskim, kościół zaś gwarantuje mu zbawienie i, co ważne, jest strażnikiem dobrych obyczajów). Kościół i państwo są osobne, jednak jeśli się je rozdzieli, ginie idea państwa katolickiego (tak samo jak człowiek). Wtedy miejsce Kościoła może zostać naruszone, inne organizacje mogą zastąpić jego miejsce.

3. Obyczajowość - chyba nie muszę nic mówić. :)

4. Rodzina - próbuje się obecnie pozwolić osobom żyjącym w związku, z punktu Kościoła, haniebnym, by adoptowali dzieci i je wychowywali. Jest to oczywista ignorancja państwa w stosunku do tego, jakie są (były) w Europie normy - życie takich osób w dyskrecji. Oczywiście, w żadnym razie nie optuję za tym, by takie osoby ścigać " z woli ludu", jakby ktoś coś takiego pomyślał... chodzi mi o to, żeby zachowany został szacunek do rodziny, do tego, że ma ona przywilej wychowania dzieci i składa się z właśnie nich, matki i ojca.

Gender - szeroko rozumiane "Gender", w którego skład wchodzi "wychowanie seksualne", to atak na rodzinę. Od wieków bowiem szkoła zajmowała się nauką, a wychowaniem rodzice. Jest to także atak na obyczaje, bo skutkiem takiego wychowania jest jego rewolucja. :)
    Pozdrawiam
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #647 dnia: Sierpnia 07, 2014, 23:24:03 »
    Trebron narzekasz, że hurr durr Polacy cebulaki, a sam lepszy nie jesteś. Kto narzeka na to, że niby celebrujemy jedynie klęski? Zastanów się trochę nad tym. Kto cały czas narzeka, że Polacy tacy gorsi od innych. Taka mentalna masturbacja, w której przekaz dodatkowy jest taki, że skoro dostrzegasz to całe cebulactwo itd. to musisz być ponad tym.
    Szukam sensu w twoim poscie ale jakos znalezc go nie moge. Rownie dobrze mogles napisac "no chyba ty". Cebula. Jak se chcesz komus dogryzc i pokazac jakis super poziom to znajdz glupka.

Co do twoich katolickich pogladow Janku... nie kazdy jest dzis wierzacym. Ja ostatnio bylem w kosciele na chrzcie siostry w 2006 roku, nie mialem bierzmowania i po prostu mnie to nie interesuje. Twoje podejscie to proba narzucania innym moze nie wiary ale wartosci koscielnych, zagladanie do lozka i do majtek. Zyj ale daj innym zyc. Katoland dzis sie juz nie sprawdzi. Gadasz ze religia to fundament cywilizacji europejskiej. Tak ale jeden z wielu. Sama demokracja narodzila sie w poganskiej Grecji ktora jest kolebka kultury zachodniej.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2014, 23:40:54 wysłana przez Trebron »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #648 dnia: Sierpnia 08, 2014, 01:15:55 »
    Nie jestem ekspertem, ale chyba to się nie liczy, to forum o grze komputerowej, dlatego polecam wykłady Pana, którego podesłałem we wczesniejszym poście.
    Nie zamierzam ich oglądać, bo wtedy musiałbym też szukać takich z drugiej strony barykady oraz tych z centrum, bo głupio tak tylko z jednego źródła czerpać, a nie mam dwóch żyć :)

1. Ustrój, na którym został zbudowany świat europejski to monarchia katolicka. Wraz z upadkiem roli kościoła, upadła również monarchia.
    Owszem, był to tak wspaniały świat w końcu rządzony przez władców właściwie jednej rodziny, że i tak musieli zabawić się w I wojnę. Może chciałbyś umrzeć za cesarza?

2. Religia - dzisiaj powszechnie jest uprawiane obrażanie tradycyjnej religii katolickiej. Ponad połowa społeczeństwa, jak zakładam, nie uczestniczy w Mszach Świętych.  Powszechnie pozwala się na istnienie grup szkalujących Kościół, m.in. organizacji satanistycznych (w Polsce nie są zarejestrowani, ale w USA mają pomniki).  Zauważmy, że w państwie katolickim religia stanowi reprezentację nieba, państwo zajmują się sprawami doczesnymi (czyli państwo ma władzę nad obywatelem w sensie ziemskim, kościół zaś gwarantuje mu zbawienie i, co ważne, jest strażnikiem dobrych obyczajów). Kościół i państwo są osobne, jednak jeśli się je rozdzieli, ginie idea państwa katolickiego (tak samo jak człowiek). Wtedy miejsce Kościoła może zostać naruszone, inne organizacje mogą zastąpić jego miejsce.
    Jakie tam powszechne... po prostu dzisiaj nie trzeba się bać, że zwykły 'parobek' za niewygodną uwagę o autorytecie będzie mieć w życiu znacznie gorzej... Co do reszty, nie chce mi się, odkryłeś chrześcijańskie koncepcje państwa niedawno? To dobrze, ale mam nadzieję, że nie czytasz tylko św. Tomasza całe dnie...

3. Obyczajowość - chyba nie muszę nic mówić. :)
    Niby czemu nie? Tak bardzo piszesz jak największy konserwatysta, ale linki do zespołów w muzycznym temacie zdecydowanie burzą mi ten obraz :) Nieładnie tak słuchać np. Zappy, kolego katoliku :) Jestem ciekaw co by było, gdybyś spotkał pełną miłości młodą katoliczkę podczas obopólnego upojenia sobą nawzajem, chwilą i może alkoholem? Zapomnicie o Panu Bogu, mojżeszowych tablicach i całym świecie i to będzie piękne :) Aczkolwiek możecie trzymać się waszych zakazów, tyle że ile ja znam takich katolików, co się ich nie trzymali... sami księża na takie rzeczy przymykają oko, generalnie jedna wielka piękna hipokryzja(btw to nie jest rzecz współczesna)

4. Rodzina - próbuje się obecnie pozwolić osobom żyjącym w związku, z punktu Kościoła, haniebnym, by adoptowali dzieci i je wychowywali. Jest to oczywista ignorancja państwa w stosunku do tego, jakie są (były) w Europie normy - życie takich osób w dyskrecji. Oczywiście, w żadnym razie nie optuję za tym, by takie osoby ścigać " z woli ludu", jakby ktoś coś takiego pomyślał... chodzi mi o to, żeby zachowany został szacunek do rodziny, do tego, że ma ona przywilej wychowania dzieci i składa się z właśnie nich, matki i ojca.
    Trudna sprawa, generalnie nie rozumiem dlaczego trzeba wychodzić w takich kwestiach od religii i tradycji, zamiast jasno i mocno oprzeć się na nauce, która wcale w tych kwestiach nie jest zdominowana przez lobby lgbt, jak ci się wydaje. I nie wskazuję tu wcale, że adopcja przez pary homoseksualne to nic takiego i że w ogóle nie ma co się przejmować, bo są spore wątpliwości co do tego(ale chodzi o dzieci, a nie o moralno-religijne teorie), ale jak zawsze będzie się na coś z góry mówiło, że to złe i w ogóle, to nigdy się tego nie pozna i nie będzie się bliższym prawdy. Co oczywiście pasuje tym, którzy zakazują.

Gender - szeroko rozumiane "Gender", w którego skład wchodzi "wychowanie seksualne", to atak na rodzinę. Od wieków bowiem szkoła zajmowała się nauką, a wychowaniem rodzice. Jest to także atak na obyczaje, bo skutkiem takiego wychowania jest jego rewolucja. :)
    Nieprawda, że szkoła nie zajmowała się wychowaniem, szczególnie takie tradycyjne z internatem i na dodatek niekoedukacyjne. Nawet jeśli nie było tego w programie, to sama postać nauczyciela i jego sposób uczenia w jakiś sposób miały wpływ na wychowanie. I moim zdaniem większy niż obecnie, bo teraz nauczyciel zwykle nie jest autorytetem, więc ma mniejszą siłę oddziaływania. Zresztą wystarczy posłuchać starszych ludzi jak z powagą wspominają swoich profesorów.
    A edukacja seksualna jest potrzebna, bo sami rodzice o tych sprawach z nastolatkami nie mówią(a szczególnie istotna jest świadomość nt. molestowania). Jakby jeszcze były regularne spotkania uczniów z pedagogiem(bo masa problemów ludzi młodych nie jest wykrywana i tak obciążeni wkraczają w dorosłość) i 'wychowanie do życia w rodzinie' prowadzone przez ludzi, którzy te rodziny mają i dobrze w nich żyją, to byłoby świetnie. Oczywiście zamiast tego jest praktycznie obowiązkowa religia wliczana do średniej :) Według mnie, wcale nie ma źle dla katolicyzmu w tym kraju :P

Mam nadzieję, że choć trochę nakreśliłem ci, że istnieje inne myślenie niż postępowo-rewolucyjna lewica i tak konserwatywna, że aż reakcyjna prawica :)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #649 dnia: Sierpnia 08, 2014, 11:05:22 »
    Szukam sensu w twoim poscie ale jakos znalezc go nie moge. Rownie dobrze mogles napisac "no chyba ty". Cebula. Jak se chcesz komus dogryzc i pokazac jakis super poziom to znajdz glupka.
    >cebula
    >Katoland
    >Katynie powinny zejść na drugi plan bo promują defetyzm i kompleksy narodowe.
    >Tak, tak każdy Ukrainiec to potomek mordercy mimo że z milionowego narodu w bojówkach mordujących było może kilka tysięcy. Cebula w tobie mocna.

Tak, to ja mam kompleksy, jestem głupi i staram się tobie dogryźć.
    >cebulaki
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #650 dnia: Sierpnia 08, 2014, 11:08:37 »
    >cebula
    >Katoland
    >Katynie powinny zejść na drugi plan bo promują defetyzm i kompleksy narodowe.
    >Tak, tak każdy Ukrainiec to potomek mordercy mimo że z milionowego narodu w bojówkach mordujących było może kilka tysięcy. Cebula w tobie mocna.

Tak, to ja mam kompleksy, jestem głupi i staram się tobie dogryźć.
    >cebulaki
    Dobra - jesteś fajny. Nie musisz już próbować.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #651 dnia: Sierpnia 08, 2014, 11:13:06 »
    Może nie zauważyliście ale ten temat jest w dziale "Dyskusje kulturalne" i ludzie tu zaglądający spodziewają się czegoś więcej od udowadniania sobie nawzajem kto jest większym "cebulakiem". Więc do jasnej cholery albo zaczniecie pisać poprawnie po Polsku i z sensem albo zacznę rozdawać bany!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2014, 15:49:33 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #652 dnia: Sierpnia 08, 2014, 15:27:54 »
    Huth jak możesz mieszać muzykę z poglądami, rynce opadają. Jeszcze edukacje seksualną chcesz nam wprowadzać. A gdzie tajemniczość, gdzie dreszcz emocji, chęć odkrywania, wzajemna wstydliwość. Czo się dzieję z Wami.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #653 dnia: Sierpnia 08, 2014, 20:32:41 »
    Hej!
    Ja bym jednak ci to polecił, tak czy siak, ciekawie facet mówi.

1. Wolę umrzeć za cesarza, niż za państwo demokratyczne. Polska żyje w nas, a nie w tej podłej państwowości. :) Ja nie czuje przywiązania do tego państwa, co najwyżej ziemi...

2. A no tak na przykład, że nic nie robi się ludziom, którzy robią sobie "satanistyczne" koncerty. :) Profanuje się krzyż i świętych katolickich na przeróżnych lewicowych "wystawach artyzmu w nieboskłony pełnych". Niby wolność, sratatata, ale to jest wszecież profanacja i chamstwo, po prostu.

3. Nie jestem katolikiem, choć myślałem o zainteresowaniu się tym... Słucham Zappy, bo fajnie gra, tak samo lewaki słuchają Bacha. :) Nie wsłuchuję się za bardzo w teksty piosenek, jeżeli o to ci chodzi (choć lewaki wsłuchują się nie raz pasje, jeśli znają łacinę, znam jednego który tak robi :P). Drugiej części nie skomentuje, bo nie warto. :) Przypominam, że lewica broni ludzi przed mofom nienafiści.

4. Nic mi się nie wydaje, drogi HuThcie, nic o tym nie czytałem. Wychodzę w takich kwestiach do religii i tradycji, ponieważ są one mocno z nimi związane. Jakie były by skutki takiego przedsięwzięcia, nie wiem, ale mówienie o "eksperymencie" czy "sprawdzeniu, czy to działa" jest, moim skromnym zdaniem, niepoważne.

5.  Możliwe, że masz tu rację, wpajali być może pewne wartości - honor, poszanowanie tradycji, patriotyzm, lojalność wobec Boga i króla. Dziś wpaja się "nowoczesny patriotyzm" ("solidarność", płacenie podatków, sprzątanie kup :), inne tego obowiązki wobec plemienia swego), do tego uczy się "jak bezpiecznie korzystać ze swych narządów rodnych", jak się kondoma zakłada (niechciane ciąże, a jak ty byś się czuł z niechcianą ciążą, młodzieńcze?"), hehe, jak to się dorasta i jaki to demokratyczny ustrój jest niezastąpiony, do tego każdy obywatel musi te szkoły opłacać, bo inaczej wsadzą go do więzienia. :) Kiedyś to szedł ten, kogo ojciec chciał go tam posłać... Ale póki co w Polsce wychowanie takie jest nieobowiązkowe (opłacanie jest obowiązkowe :P). Nie wiem jak na zachodzie.
    A jeżeli chcesz uświadamiać młodzież, kiedy jest molestowana, to proszę bardzo, uświadamiaj ją, tylko, proszę, nie każ innym na to odkładać pieniędzy.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #654 dnia: Sierpnia 08, 2014, 20:54:52 »
    A jeżeli chcesz uświadamiać młodzież, kiedy jest molestowana, to proszę bardzo, uświadamiaj ją, tylko, proszę, nie każ innym na to odkładać pieniędzy.
    Hmmm... zgaduję, że mowa o przedmiocie zwanym Wychowanie do Życia w Rodzinie? Nie chcę nikomu psuć teorii, ale nauczanie tego przedmiotu... cóż, nic nie wnosi, bo to nauczanie nie istnieje. Jestem obecnie uczniem liceum, i tak oto wygląda nauczanie w szkołach do których chodziłem:
    Szkoła Podstawowa: nie było formalnie takich lekcji. Wrzucali nam je, jak jakiegoś nauczyciela nie było, i były to zajęcia ogólnie rzecz biorąc dziwne, np. mieliśmy narysować dom, i na podstawie jak go narysowaliśmy nauczycielka mówiła nam jakim typem osoby jesteśmy.
    Gimbazjum: to był mój ulubiony (po wfie :P) przedmiot, bo był na rano, nikt nie sprawdzał obecności, więc jak ktoś chciał, to nie przychodził, a jak przyszedł, to większość zajęć spisywaliśmy zadania domowe :P Dodam, że nauczycielka tak naprawdę uczyła marketingu w pobliskim technikum ekonomicznym.
    Liceum: nie chodzę na WDŻWR, bo przestrzegła mnie przed tym wychowawczyni z gimnazjum. Czemu? Zawsze jak klasa ma odwołaną lekcję, te osoby, które chodzą na WDŻ, muszą zostać na tych zajęciach. Nie widziałem naocznie jak się odbywają, ale z tego co dowiedziałem się od osób chodzących nie przerabiają tam nic konkretnego, a przedmiotu uczy 50 letnia nauczycielka wf.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2014, 21:24:52 wysłana przez lllew »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #655 dnia: Sierpnia 08, 2014, 21:17:55 »
    Tym lepiej, że tak jest (choć nie wszędzie, jak zakładam), ale nie zmienia to tego, że marnują się pieniądze ukradzione.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #656 dnia: Sierpnia 08, 2014, 21:20:29 »
    Janie- cywilizacja europejska nie opiera się na katolicyzmie bo to twór dość późny. Nie opiera się nawet na chrześcijaństwie. Fundamentem Europy- jej prawa, filozofii, kultury etc- jest spuścizna starożytnej Grecji i Rzymu. Na tym fundamencie wyrosły osiągnięcia humanizmu- wolność słowa, wolność religii, równość między płciami. Więc będę stanowczo protestować jeżeli ktoś chce mi te prawa odebrać w imię religii. Tak samo będę głośno protestować jeżeli ktoś zabroni Ci wyznawania Twojej religii. Po prostu nie wchodźmy sobie w drogę i wszystko się ułoży.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #657 dnia: Sierpnia 08, 2014, 21:35:49 »
     Droga Beanshee, nie zgodzę się tobą. To przez ten właśnie rzymski katolicyzm, który został zbudowany na żydowskiej i łacińskiej kulturze, zostały nam te wzorce przekazane. Wiąże się z nią miłosierdzie, miłość do Boga, sprawiedliwość, lojalność. Literatura jest oczywiście spuścizną po Grekach i Rzymianach, ale nie zapominajmy, że duży wpływ miała na nią Biblia i katechizm (manifest komunistyczny został napisany w tej samej formie co drugi przykład ;) ). Oczywiście, mnisi, którzy reprezentują ten wszelako pojmowany "katolicyzm" w takim sensie, że pisali przez długi czas o nim rozprawy, wzorowali się trzema wskazanymi przeze mnie wzorcami (Żydami, Grekami, Rzymianami).
     Fundamentem prawa Europy, zgadzam się z tobą, jest prawo rzymskie (przynajmniej w tej klasycznej formie, na pewno nie tej reklamowanej przez dzisiejszy postępowców). :) Nie wiem co rozumiesz przez "równość między płciami", jeżeli chodzi Ci o równość wobec prawa, tak, zgadzam się.
    Ja nie jestem za dyskryminacją - jestem za poszanowaniem godności i uprzywilejowaniem kościoła, albo, w najgorszym wypadku, szanowaniu go na równi. Czyli, np. jestem za tym, by nie wymuszać na ludziach oddawania pieniędzy, które są przekazywane na cele dla nich haniebne.

Pozdrawiam!

PS nie zapominajmy, że ci "wspaniali" Grecy i Rzymianie nie byli święci !

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #658 dnia: Sierpnia 08, 2014, 21:43:44 »
    Oczywiście że święci nie byli. Tak samo Kościoły święte nie są.
    No i niby czemu ma być uprzywilejowany akurat Kościół Rzymsko Katolicki (który- nie zapomnijmy- powstał dopiero w XI wieku w wyniku rozłamu między wschodem a zachodem). Wiesz- jeden uważa za haniebne płacenie za in vitro z podatków. Ja za haniebne uważam państwowe etaty dla kapelanów i katechetów w każdej instytucji publicznej. Za haniebny uważam też konkordat. Ale możemy płacić albo za wszystko albo za nic. Tertio non datur.
    Pisząc równość między płciami mam na myśli dokładnie równość między płciami:) Czyli zniesienie zależności kobiety od mężczyzny.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #659 dnia: Sierpnia 08, 2014, 22:04:08 »
    1. Heh, Kościół jest święty, natomiast instytucja nie jest, wiadomo, ma swoje gorsze momenty jak każda.
    2. Dlatego, że to jest w interesie państwa, by wspierać religię która ma w nim wpływ od bodajże 900 lat. Dlatego, że ta religia głosi, że państwo powinno ją wywyższyć, albo chociaż traktować ją na równi.
    3. Hehe, ja za haniebne uważam państwowe etaty dla wszystkich nauczycieli. :)
    4. Hm, w jaki sposób w takim razie ma się to odnosić do dziedzictwa rzymskiego/greckiego? Może są jakieś prawa to głoszące, nie wiem, oświeć mnie. Do Aten się to nie odnosi. Rzym faktycznie szanował kobiety, ale tylko obywateli. W sumie to są złe przykłady, bo w Grecji było wszędzie różnie, a w Rzymie panowało niewolnictwo. :)
    Pozdrawiam