Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131332 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #165 dnia: Listopada 29, 2011, 16:20:18 »
    Edit: Co do obozów pracy... Za małe jeszcze mamy bezrobocie?
    Tylko, że pieniądze wydawane zamiast na utrzymanie czopów  w celi, można by inwestować i tworzyć nowe miejsca pracy, czy też obniżyć podatki, co pozytywnie wpłynęło na rozwój gospodarczy(sprawdź sobie w tym zestawieniu ile leci z budżetu dla karanych http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-budzetowa-na-rok-2011-z-dnia-20-stycznia-2011-r/zal2/)
    Taki więzień, musiałby zarobić na siebie, na straż i dodatkowe kary(utrzymanie rodzin itp.).

Drakkainen!
    Raczej Tobie się coś pokręciło...

Może wytłumaczę Ci w ten sposób.

Jeżeli złapiesz złodzieja ze skradzioną rzeczą, zabierzesz mu ją i oddasz prawowitemu właścicielowi - nie kradniesz, bo ta rzecz do niego nie należała!!!!
    Kiedy złapiesz mordercę, to co mu zabierzesz?Pozbawisz go życia i oddasz temu, kogo zabił?

Z drugiej strony ludzkość jest już doświadczona praktykami "oko za oko, ząb za ząb".I co?Stosowana przez tyle setek, tysięcy lat, a ludzkość nadal nie oduczyła się zabijać.Więc jaki to ma cel?A tak przynajmniej masz siłę roboczą, która jest w stanie w jakiś sposób zrehabilitować się za wyrządzoną krzywdę!

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #166 dnia: Listopada 29, 2011, 16:37:26 »
    Waszej wiary? Jestem ateistą. Ale to nie znaczy, ze mam krytykować Kościół, tak jak wielu bezmyślnie robi. W imię niezależności myśli sami zachowują się jak zombie.

Jak najbardziej jestem i zawsze byłem za aborcją, ale ani to forum nie jest do tego odpowiednie
    Wskaż odpowiednie forum.

ani nie chce mi się dyskutować na ten temat

A to czemu? Wiesz, bardzo mnie ciekawi jak swoją hipokryzje wytłumaczysz. Pewnie swoim zwyczajem nie odpowiesz więc pozwól, że trochę pomonologuję. Pewnie uważasz, że człowiek staje się człowiekiem dopiero kiedy wydostanie się z brzucha matki. Jest sobie nieokreślone coś, nagle pyk! - jest człowiek. Co prawda fakt narodzenia nie zmienił nic w organizmie dziecka, jest takie jakie było sekundę temu. Pachnie mi tu religią, a narodzenie to jakiś rytuał.

A może chodzi o to, że niechciane dziecko będzie skrzywdzone w domu dziecka? Bo nikt kto tam trafił nie jest szczęśliwy (?). Wolałbym samemu mieć możliwość zdecydowania czy chcę żyć. Jak mi się nie spodoba, to się zabiję, ok? A tak mamy traktowanie dzieci na równi ze zwierzętami. Choć nie, o prawa zwierząt walczą postępowi zieloni, a o prawa dzieci faszyści bez posłuchu w mediach, więc zwierzęta mają lepiej.

Dobra, nie mam więcej pomysłów.

Jeżeli złapiesz złodzieja ze skradzioną rzeczą, zabierzesz mu ją i oddasz prawowitemu właścicielowi - nie kradniesz, bo ta rzecz do niego nie należała!!!!
    Kiedy złapiesz mordercę, to co mu zabierzesz?Pozbawisz go życia i oddasz temu, kogo zabił?

Powtarzam pierdyliardowy raz: kar dla przestępcy nie jest tylko rehabilitacją ofiary! Ma też odstraszać! Zresztą skoro nie da się zrehabilitować zabitej osoby to może w ogóle nie karać zabójcy?

Tylko, że pieniądze wydawane zamiast na utrzymanie czopów  w celi, można by inwestować i tworzyć nowe miejsca pracy, czy też obniżyć podatki, co pozytywnie wpłynęło na rozwój gospodarczy(sprawdź sobie w tym zestawieniu ile leci z budżetu dla karanych http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-budzetowa-na-rok-2011-z-dnia-20-stycznia-2011-r/zal2/)
    Taki więzień, musiałby zarobić na siebie, na straż i dodatkowe kary(utrzymanie rodzin itp.).

Na razie nie ma systemu, który opisujesz i długo nie będzie, a najpewniej wcale. A ustawa o karze śmierci mogłaby zostać przegłosowana jeszcze w najbliższym roku. Jeśli będzie system siedzisz - pracujesz, to zgoda, kara śmierci jest niepotrzebna.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #167 dnia: Listopada 29, 2011, 16:46:02 »
    Tylko, że pieniądze wydawane zamiast na utrzymanie czopów  w celi, można by inwestować i tworzyć nowe miejsca pracy, czy też obniżyć podatki, co pozytywnie wpłynęło na rozwój gospodarczy(sprawdź sobie w tym zestawieniu ile leci z budżetu dla karanych http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-budzetowa-na-rok-2011-z-dnia-20-stycznia-2011-r/zal2/)
    Rzecz w tym, że więzień tyle nie zarobi. taki morderca nie ma powodu, by robić dobrze to, co mu karzą. Będzie pracownikiem wyjątkowo nieproduktywnym i niedokładnym. takich nikomu nie trzeba. W przypadku zastrzelenia ich, pieniądze, które byłyby na nich wydane też będą mogły zostać zainwestowane, np. w oświatę, by więcej młodych ludzi szło w kierunki techniczne zamiast w humana, dzięki czemu nie będą musieli pracować w Mc'u.
    Im mniej więźniów, tym lepiej, ot co.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #168 dnia: Listopada 29, 2011, 16:52:03 »
    A wprowadzić zasadę nie pracujesz, nie jesz? No i nie dawać im prac, w których mogliby coś specjalnie spartolić. Jak chcesz pieniędzmi nakłonić ludzi do wybierania opłacalnych kierunków? Zresztą, ich wybór,  niech sobie studiują co chcą, ale żeby potem nie narzekali, że nie ma pracy po studiach. Najlepiej zlikwidować zasiłki. Ale to rozmowa na inny temat.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #169 dnia: Listopada 29, 2011, 17:12:05 »
    Jak najbardziej jestem i zawsze byłem za aborcją, ale ani to forum nie jest do tego odpowiednie, ani nie chce mi się dyskutować na ten temat. Jednak nie wpisuję się w Twój trend, gdyż tak jak pisałem, karę śmierci uznaję za jedną z opcji i nie mam skrupułów by ją wprowadzić.

Nie masz skrupułów zabić człowieka który zabił innego człowieka jak np ten tu: http://menstream.pl/wiadomosci-na-serio/polskie-bestie-czyli-seryjni-mordercy-znad-wisly,0,775509.html

Ale masz skrupuły zabić takiego człowieka: http://lh3.ggpht.com/-4P_49f--BKA/R2BEG1GLiUI/AAAAAAAACnc/vzsAYKOrvUU/DSCN3276.JPG

Poglądy lewicowe nie tylko mnie śmieszą ale już nawet przerażają.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 17:16:12 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #170 dnia: Listopada 29, 2011, 17:13:09 »
    To nie byłaby forma tortur, których nasze światłe społeczeństwo nie byłoby wstanie znieść? W prawdzie seryjny morderca nie powinien mieć żadnych praw, nawet najmniejszych, to nie wszyscy ludzie tak to widzą. Moim zdaniem strzał w tył głowy powinien załatwić problem szybko, tanio, prosto i skutecznie. Bo jak wiadomo, zabity morderca nie ucieknie, a taki pracujący, nie wiadomo.

Co do szkół(Ten wątek obejmuje i ten temat, nie sądzisz?) to uważam, że te pieniądze można by spożytkować np. na dofinansowywanie technikum oraz zawodówek i odpowiednich studiów, jednocześnie umniejszając rolę szkół szkolących zawodowych nierobów. Jestem pewien, że ta inwestycja by się wróciła.. W czasie, gdy nasi nowi, światli technicy będą wyjeżdżać na zachód, gdzie tacy ludzie są potrzebni i cenieni...

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Listopada 29, 2011, 17:16:43 »
    Kiedyś słyszałem, ze w ZSRR (albo Chinach), panowała zasada, że dziecko, które przy porodzie nie krzyknie, było uznawane za martwe. Aby dokonać aborcji w świetle prawa, trzeba było włożyć przy porodzie głowę dzieciaka do wiadra z wodą. Dziecko nie miało jak krzyczeć, topiło się i wszyscy byli szczęśliwi.

To nie byłaby forma tortur, których nasze światłe społeczeństwo nie byłoby wstanie znieść? W prawdzie seryjny morderca nie powinien mieć żadnych praw, nawet najmniejszych, to nie wszyscy ludzie tak to widzą. Moim zdaniem strzał w tył głowy powinien załatwić problem szybko, tanio, prosto i skutecznie. Bo jak wiadomo, zabity morderca nie ucieknie, a taki pracujący, nie wiadomo.

Nie zgadzam się. Dla mnie życie jest wartością wyższą niż wygoda, dlatego też nie akceptuję aborcji. Przestępca powinien mieć prawo do naprawienia swoich win, np. przez pracę na rzecz społeczeństwa, którego zasady złamał. Ale podkreślę to jeszcze, na razie nie ma sytemu, który by to umożliwiał, więc jako wyjście tymczasowe przyjmuję karę śmierci.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 17:23:20 wysłana przez Drakkainen »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #172 dnia: Listopada 29, 2011, 17:31:28 »
    Witamy w kapitaliźmie, bandytów sie szanuje bardziej niż typowego obywatela. Trza wymyślić ustrój między kapitalizmem a komunizmem, dodać ich zalety i bingo, żeby to było takie łatwe..
    (click to show/hide)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Listopada 29, 2011, 17:57:30 »
    Ale masz skrupuły zabić takiego człowieka: http://lh3.ggpht.com/-4P_49f--BKA/R2BEG1GLiUI/AAAAAAAACnc/vzsAYKOrvUU/DSCN3276.JPG

Poglądy lewicowe nie tylko mnie śmieszą ale już nawet przerażają.

Mnie natomiast nie tyle śmieszy, co przeraża podejście prawicowców. Pokazujesz zdjęcie min. 2 letniego dziecka i myślisz, że błyśniesz. Otóż, doucz się i poznaj podstawowy fakt: aborcji nie przeprowadza się na dwuletnim dziecku. :) Mógłbyś w tym czasie rozpędzić się, a ściana sama by się znalazła - pożytek byłby większy niż z pisania na tym forum. Zupełnie niechciane dziecko ma się urodzić - bo tak. Matka ma mieć ciężkie problemy zdrowotne przez fakt urodzenia dziecka - bo tak. Dziecko ma mieć defekt genetyczny i być kaleką do końca życia, ale mimo wszystko ma się urodzić - bo tak. Jestem za aborcją i nic tego nie zmieni. Podobnie jak jestem za eutanazją.

@Drakkainen

Nie, to nie jest forum na którym będę dyskutował na takie tematy. Wyżej masz przykład dlaczego. Właśnie z takimi osobami nie mam zamiaru wdawać się w żadną polemikę, ponieważ nie dość, że jest to próżne to i zbędne.

PS.
    Wiesz, bardzo mnie ciekawi jak swoją hipokryzje wytłumaczysz.

Jaką hipokryzję? Biologię... Według mojej aksjologii to (http://twojregion24.pl/site_media/zdjecia/2011/10/22/1_0_530.JPG) nie jest człowiek. Oczywiście (prócz ekstremalnych przypadków - np. zagrożenie życia lub zdrowia matki, pewność defektu genetycznego płodu) nie twierdzę, że aborcję można przeprowadzać do 9 m-ca ciąży. Nikt w tej kwestii nie jest zgodny, ale ja za granicę zarodek -> płód uznaję 7-8 tydzień ciąży, wtedy m.in. zawiązują się sploty nerwowe w rdzeniu oraz powstaje 12 par nerwowych dających zalążek mózgu.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Listopada 29, 2011, 18:12:38 »
    Mnie natomiast nie tyle śmieszy, co przeraża podejście prawicowców. Pokazujesz zdjęcie min. 2 letniego dziecka i myślisz, że błyśniesz. Otóż, doucz się i poznaj podstawowy fakt: aborcji nie przeprowadza się na dwuletnim dziecku. :)

Czy tobie wszystko trzeba dokładnie podać jak na tacy?To chyba logiczne.A wrzucenie takiego dziecka miało wywołać zadumę.W twoim wypadku nie wywołało.I dobrze wiesz ze aborcja nie ma nawet polowy a max 1\5 przypadków w których jest kierowana tym ,że dziecko będzie chore albo zagraża zdrowiu matki czy z gwałtu i gwałty ta statystykę 1\5 podnosi najbardziej).
    I nie o tym tu mowa bo temat o aborcji dzieci które będą na 100% niepełnosprawne w takim stopniu ze nie daje im się szans na normalne życie czy ciąża ma zagrażać życiu matki jest tak obszerny ze jest na inna dyskusje.
    Ogromna większość to zwykle morderstwa bo koledze córki nie chciało się założyć gumy na członka.Albo był zbyt leniwy(jak tego nie rozumiesz to napisz wyjaśnię by znów nie było nieporozumień).
    A co do eutanazji to jestem tez ZA ,ale tylko wtedy gdy osoba na której ta eutanazja ma być dokonana sama podejmie ta decyzje,świadomie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 18:22:07 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Listopada 29, 2011, 18:20:18 »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #176 dnia: Listopada 29, 2011, 18:26:29 »
    Niestety... zwolennicy aborcji już się narodzili.

Swoją drogą to "coś" posiada już kod genetyczny, na podstawie którego można odczytać wiele - m.in. to, że jest to człowiek...

Zupełnie niechciane dziecko ma się urodzić - bo tak.
    Ta... bo bara-bara to robić każdy chce, ale odpowiedzialność to już co innego...
    Matka ma mieć ciężkie problemy zdrowotne przez fakt urodzenia dziecka - bo tak.
    Była taka lekarka (nie pamiętam imienia i nazwiska - słyszał ktoś, kiedyś?), która zaszła w zaawansowaną ciążę, która groziła jej... śmiercią. Oczywiście, jako że była szanowaną doktor, oferowano jej możliwość usunięcia - odmówiła. Ostatecznie wydaliła na świat potomka, którego nawet nie widziała, gdyż zakończyła swój żywot na łożu... Poza tym i zdrowe kobiety umierają rodząc, więc...
    Dziecko ma mieć defekt genetyczny i być kaleką do końca życia, ale mimo wszystko ma się urodzić - bo tak.
    Zauważ, że takie osoby zazwyczaj chcą żyć. Ba... maja więcej energii, chęci, determinacji, niż niejeden zdrowy osobnik.

Z kolei sam uważam, że świadome odbieranie życia jest morderstwem - dlatego nie uznaję aborcji, eutanazji, kary śmierci i innych.

Pozdrawiam!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #177 dnia: Listopada 29, 2011, 18:45:46 »
    Zauważ, że cytowany przez ciebie fragment pochodzi z pierwszej księgi Starego Testamentu, a po nim nastąpił jeszcze Nowy. Poczytaj sobie może najpierw Katechizm Kościoła Katolickiego, tam wyraźnie jest napisane, że Stary testament jest nieodzowną częścią Biblii ale zasady do których stosują się Żydzi przez Jezusa zostały "zaostrzone" i doprecyzowane. Proud, proszę, nie rzucaj następnym razem cytatami wyrwanymi z kontekstu, uważam cię za człowieka inteligentnego a tak postępują tylko niedouki jakich na tym świecie pełno...
    Z tego co pamiętam Jezus mówił że nie przyszedł niszczyć starego prawa tylko po to by je wypełnić. Czyli albo kłamie kościół albo Jezus. :/
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #178 dnia: Listopada 29, 2011, 19:18:12 »
    Nikogo nie można zmuszać do bohaterstwa. To że ta lekarka chciała urodzić to jej świadomy wybór. Właśnie... wybór... ona go miała. Nie pozbawiajcie kobiet wyboru. Nie każda chce poświęcać swoje życie dla życia dziecka.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Listopada 29, 2011, 19:35:06 »
    Powtarzam pierdyliardowy raz: kar dla przestępcy nie jest tylko rehabilitacją ofiary! Ma też odstraszać! Zresztą skoro nie da się zrehabilitować zabitej osoby to może w ogóle nie karać zabójcy?

Czy uważasz, że dożywotnie przymusowe prace nie byłyby wystarczająco odstraszające?Sorry, ale gdybym miał do wyboru więzienny, dożywotni przymus pracy z kilofem w zamian za miskę ryżu, bez możliwości łagodniejszego traktowania, a sznurowadło to wybrałbym sznurowadło i do ostatniej chwili żałował, że podniosłem na kogoś rękę...

Na razie nie ma systemu, który opisujesz i długo nie będzie, a najpewniej wcale. A ustawa o karze śmierci mogłaby zostać przegłosowana jeszcze w najbliższym roku. Jeśli będzie system siedzisz - pracujesz, to zgoda, kara śmierci jest niepotrzebna.

Na pewno nie!Dopóki więźniowie mają prawo głosować, to takich zmian nie będzie!

A wprowadzić zasadę nie pracujesz, nie jesz? No i nie dawać im prac, w których mogliby coś specjalnie spartolić. Jak chcesz pieniędzmi nakłonić ludzi do wybierania opłacalnych kierunków? Zresztą, ich wybór,  niech sobie studiują co chcą, ale żeby potem nie narzekali, że nie ma pracy po studiach. Najlepiej zlikwidować zasiłki. Ale to rozmowa na inny temat.

Dokładnie!Powinno zostawić się zasiłki dla matek, oraz chorych(wykluczając wcześniej alkoholizm i narkomanie z grupy chorób)

Matka ma mieć ciężkie problemy zdrowotne przez fakt urodzenia dziecka - bo tak. Dziecko ma mieć defekt genetyczny i być kaleką do końca życia, ale mimo wszystko ma się urodzić - bo tak. Jestem za aborcją i nic tego nie zmieni. Podobnie jak jestem za eutanazją

Ale może w przyszłości znaleźć rozwiązanie na wyeliminowanie tego problemu genetycznego i uczynić ten świat lepszym, albo zlikwidować zagrożenia matki przy ciężkich przypadkach.Czy jesteś w stanie dać 100% gwarancję na to, że nie będzie miał tej szansy?