Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130288 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #150 dnia: Listopada 29, 2011, 14:29:37 »
    Sir Luca mi nie chodzi o pieniądze tylko o zasadę śmierć za śmierć.Mordercy tez nie dali nikomu życia a je odbierają.

Kalisz jest śmieszny.Popiera mordowanie niewinnych dzieci po przez aborcje a s*** którzy zamordowali kogoś dla 100zl czy innych to broni.Dla mnie utrzymywanie jakiegoś mordercy nawet rok w wiezieniu to marnowanie pieniędzy.I wolał bym te pieniądze dać na dom dziecka albo do szpitali niż utrzymywać taka gnidę.

Masz jedno ostrzeżenie, chcesz drugie za słownictwo. Panuj nad stosowanym w swoich wypowiedziach językiem.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 14:39:36 wysłana przez sir Luca »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #151 dnia: Listopada 29, 2011, 14:35:40 »
    Nie wy daliście życie więc nie wy powinniście decydować o jego odebraniu
    Ale powinniśmy decydować o jego ochronie. Właśnie zauważyłem, że sam nie przedstawiłem swoich poglądów. Tak, jestem z karą śmierci. Ma ona odstraszać przed największymi zbrodniami. Bo, jak to Mat powiedział, kara więzienia to nie kara. Po prostu czasem korzyści, których osiągnięcie wymaga zbrodni, są dużo większe niż kara która jest przewidziana za tą zbrodnie, biorąc oczywiście poprawkę na możliwość niezłapania sprawcy. Jeśli przestępca będzie miał więcej do stracenia, to mniej będzie skłonny popełniać przestępstwo.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #152 dnia: Listopada 29, 2011, 14:43:24 »
    Sir Luca, ja się w pełni opowiadam za tym, co kiedyś napisał John Locke. Mianowicie prawo do życia jest dla człowieka rzeczą najwyższą i niezbywalną, z jednym wyjątkiem. Człowiek, który morduje drugiego człowieka automatycznie pozbawia siebie tego prawa.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #153 dnia: Listopada 29, 2011, 14:45:30 »
    Czyli jak ktoś kradnie to my też możemy kraś. Tak wynika z toku rozumowania Skrzetuskyego...

Jest wiele sposobów zapobiegania przestępczości (dużo skuteczniejsze jest przeciwdziałanie problemom) a w razie konieczności karania przestępców. Na pewno nie trzeba nikogo zabijać. Jestem za zaostrzeniem kodeksu karnego (choć przestępca zawsze będzie przestępcą i jeśli ktoś chce złamać prawo to złamie je bez względu na konsekwencje) ale każe śmierci zawsze pozostanę przeciwny.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #154 dnia: Listopada 29, 2011, 15:05:25 »
    W przypadku kary śmierci, najlepsza jest hipokryzja kościoła i ich Świętej Książki. Cytując: [Jeśli] kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego(...)* - jednocześnie głosząc tezy, że jedynie katolicki stwórca ma prawo odbierać życie.

*Księga Rodzaju, r. 9, w. 6

Natomiast moje zdanie w sprawie kary śmierci. Z jednej strony uważam, że kara śmierci jest najłatwiejszą - jakby to nie brzmiało - dla skazanego. Zamiast gnić w więzieniu i męczyć się z tym co zrobił, ktoś odbierze mu życie i "koniec filmu". Z drugiej strony są zbrodnie, które inaczej niż kara śmierci "nie spłacą" tego co sprawca zrobił. No i osobiście, gdyby ktoś umyślnie skrzywdził moją rodzinę, to sam takiego śmiecia zabiłbym bez żadnych skrupułów - ignorując ewentualne konsekwencje. Dla niektórych pewnie dziwne, ale tutaj akurat postąpiłbym zgodnie z włoskim pojęciem Vendetty.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #155 dnia: Listopada 29, 2011, 15:08:37 »
    Nie wy daliście życie więc nie wy powinniście decydować o jego odebraniu.
    Rozumiem, że rodzic, który pozbywa się dziecka w sposób niehumanitarny (wyrzucanie noworodków na śmietnik i tym podobne) jest usprawiedliwiony? Wszak to jego dziecko i to on ma "prawo" o nim decydować... Zły tok rozumowania, Lucia :P

Co do kary śmierci - nah... Żyjemy w takim kraju, w którym są takie luki w kodeksie karnym, że znajdzie się zawsze jakiś "inteligent", który je wykorzysta i ktoś straci bezcenny dar...
    Życie za życie? Czyli jak przez przypadek, broniąc swego mienia (a nawet życia), popchnę napastnika na jakiś ostry przedmiot lub obiekt, przez który on zginie, to skończę przykuty do łózka z trucizną we krwi? Nie dzięki, wolę siedzieć...

Proud - wyrywanie zdań z kontekstu jest śmieszne... Proponuję przeczytać (i zrozumieć) całe PŚ, zamiast wyszukiwać na pseudo-stronkach fragmentów ;p

@EDIT:
    Oczywiście... Ty też mnie na tyle dobrze znasz, że powinieneś wiedzieć, że lubię Cie trolować ;>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 15:19:22 wysłana przez NIFN »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #156 dnia: Listopada 29, 2011, 15:14:05 »
    W przypadku kary śmierci, najlepsza jest hipokryzja kościoła i ich Świętej Książki. Cytując: [Jeśli] kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego(...)* - jednocześnie głosząc tezy, że jedynie katolicki stwórca ma prawo odbierać życie.

*Księga Rodzaju, r. 9, w. 6
    (...)

Zauważ, że cytowany przez ciebie fragment pochodzi z pierwszej księgi Starego Testamentu, a po nim nastąpił jeszcze Nowy. Poczytaj sobie może najpierw Katechizm Kościoła Katolickiego, tam wyraźnie jest napisane, że Stary testament jest nieodzowną częścią Biblii ale zasady do których stosują się Żydzi przez Jezusa zostały "zaostrzone" i doprecyzowane. Proud, proszę, nie rzucaj następnym razem cytatami wyrwanymi z kontekstu, uważam cię za człowieka inteligentnego a tak postępują tylko niedouki jakich na tym świecie pełno...

Rozumiem, że rodzic, który pozbywa się dziecka w sposób niehumanitarny (wyrzucanie noworodków na śmietnik i tym podobne) jest usprawiedliwiony? Wszak to jego dziecko i to on ma "prawo" o nim decydować... Zły tok rozumowania, Lucia :P

Co do kary śmierci - nah... Żyjemy w takim kraju, w którym są takie luki w kodeksie karnym, że znajdzie się zawsze jakiś "inteligent", który je wykorzysta i ktoś straci bezcenny dar...
    Życie za życie? Czyli jak przez przypadek, broniąc swego mienia (a nawet życia), popchnę napastnika na jakiś ostry przedmiot lub obiekt, przez który on zginie, to skończę przykuty do łózka z trucizną we krwi? Nie dzięki, wolę siedzieć...

Proud - wyrywanie zdań z kontekstu jest śmieszne... Proponuję przeczytać (i zrozumieć) całe PŚ, zamiast wyszukiwać na pseudo-stronkach fragmentów ;p

Pozdrawiam!

NIFN, znamy się tyle czasu, że wydaje mi się, że doskonale rozumiesz mój skrót myślowy. Według mojej wiary nie wystarczą rodzice do tego aby powstało życie.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #157 dnia: Listopada 29, 2011, 15:18:30 »
    Czyli jak ktoś kradnie to my też możemy kraś. Tak wynika z toku rozumowania Skrzetuskyego...

Moja rada taka.Nie szukasz we wszystkim analogii bo będą ci wychodzić takie kwiatki jak to co napisałeś.Świat jest tak skonstruowany niestety.

Oczywiście ze nie.Właśnie to jest kolejne upośledzenie prawa IIIRP.Ze aktualnie jak ktoś bezprawnie wejdzie na Twoja posesje w intencji np kradzieży a Ty będziesz chcial się bronic nawet o życie to Ty jesteś skazany jeśli pozbawisz napastnika życia.
    Zasada Śmierć za Śmierć w tym przypadku nie może być zastosowana z tego względu ze Ty byleś obrońcą a nie napastnikiem.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 15:25:56 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #158 dnia: Listopada 29, 2011, 15:24:12 »
    Jaka śmierć, co to za zemsta dla kogoś kto na przykład torturował albo umyślnie zabijał setki ludzi. Ciężko roboty w sektorach gospodarki które kuleją by ich nauczyły. Nie jakieś tam sprzątanie lasów ale raczej kopanie jakiś wałów a nawet jakieś kruszenie głazów. Nawet jeśli miało by to nie przynosić jakiś wielkich zysków. A utrzymanie ich nie byłoby zbyt drogie, bo w końcu byłby to zaostrzony rygor. Popieram zresztą pracę za wyżywienie, nie leżenie na dupie w więzieniu.
    Sława!

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Listopada 29, 2011, 15:28:36 »
    Nie, to nie działa tak, że zabijasz więc automatycznie sam musisz zostać zabity. Choć niektórzy tutaj to postulują, ale przecież to absurd. Kara śmierci jest dedykowana największym zbrodniarzom, np wspomniany Breivik. Za nieumyślne spowodowanie śmierci wyroki w Polsce, w mojej ocenie, są adekwatne do przewinienia.

Nie wiem który raz będę to tłumaczył, wiem tylko że o wiele razy za dużo.
    Właśnie, tylko Bóg może zabierać życie. Czyli zbrodniarz nie. Czyli powinniśmy zrobić wszystko, żeby chronić życie potencjalnych ofiar morderców. A jeśli będzie to wymagało (taki jest warunek Kościoła), zabicia kogoś, to niech tak będzie - w końcu zginie jakiś śmieć, a nie niewinna osoba. Gdzie tu hipokryzja? Hipokryzją jest to, że lewica promuje aborcje, jednocześnie broniąc bezwzględnie życia morderców. Powiedz Proud, jesteś za aborcją?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #160 dnia: Listopada 29, 2011, 15:30:37 »
    Analogia jak wszyscy wiemy składa się z dwóch członów Anal i Logia, tłumacząc na nasze dupna logika. Kontynuując temat kradzieży i okradania, faktycznie gdy ktoś coś ukradnie następnie wymiar sprawiedliwości powinien zwrócić to prawowitemu właścicielowi, czyli ukraść złodziejowi. Nifn wyciągną tutaj nadinterpretacje, z karania bardzo ciężkich zbrodni zrobił mordowanie za wręcz każde przewinienie. Kara śmierci byłaby głównie straszakiem, znajdowałaby się w KK oraz w skrajnych przypadkach zostawała by głośno przeprowadzona. Inną sprawą jest sama forma więzień. Aktualnie schwytany przestępca dostaje parę lat urlopu, porządne jedenie (wyznanie nie pozwala ci jeść wołowiny lub wieprzowiny? Zamówimy specjalnie dla ciebie inny zestaw...), telewizja, siłownia oraz nieoceniony kontakt z ludźmi z większym stażem. Najbardziej cierpią na tym ludzie osadzenie za błahe przewinienia (jazda rowerem pod wpływem, nie płacenie alimentów itp) oraz podatnicy utrzymujący tą zgraję nierobów. Osobiście uważam że kara więzienia powinna być stosowana rzadziej na rzecz obowiązku wykonania prac społecznych lub grzywien. Jeszcze inną kwestią jest to że więźniowie powinni musieć w jakiśkolwiek sposób zapracować na wikt jaki otrzymują.
    Ja kończę mój wywód i idę spędzić czas bardziej produktywnie. Miłego obrzucania się mięsem i owocnej dyskusji życzę.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Listopada 29, 2011, 15:38:21 »
    Każdy z Was ma trochę racji!
    ALE!
    Kara śmierci jest jak niekończąca się opowieść - ten kto morduje za morderstwo, sam staje się mordercą, więc, również podlega karze

Zamiast rozmyślać nad karą śmierci i na tym, kto na nią zasługuje, może warto by było wrócić do obozów pracy?
    Dlaczego porządny obywatel ma utrzymywać mordercę, złodzieja, złoczyńców czy innych...
    Dla przykładu.Dlaczego delikwent, który pozbawił jedynego żywiciela(ojca) rodziny Kowalskich, ma być utrzymywany przez pokrzywdzonych(bo to oni płacą podatki, które w części idą na utrzymanie więźniów)?I my zastanawiamy się dlaczego mamy kryzys?
    Niech ten złodziej zarobi i zapłaci za skradzione!Niech zabójca żywiciela, utrzyma tą biedną rodzinę!
    Po co rolnicy muszą kupować drogie maszyny, gdzie w celach siedzą zapuszczone i flaczejące dłonie.Zamiast siłowni i telewizorów, niech im kupią łopaty i kilofy.
    W Polsce drogi potrzebują masowych remontów, na które nie ma pieniędzy...gdzie znaleźć rozwiązanie?.........No właśnie :]

Fakt jest taki, że żyjemy w świecie przestępczości, kombinacji i machloi, a co za tym idzie - zmian takich nie będzie.W jaki sposób chcemy naprawiać społeczeństwo dając im prawo do głosowania?Dlaczego troglodyta, który pobił i obrabował spokojną staruszkę ma prawo decydować o jej emeryturze?To samo tyczy się Polonii - Dlaczego Jon Kowalsky, który nigdy nie był w Polsce, ma prawo decydować o tym, kto będzie rządził w kraju, który ma totalnie gdzieś?TEn system NIGDY się nie zmieni, dopóki przestępcy będą mieli wpływ na wymiar sprawiedliwości!

Nie zastanawiajmy się czy warto zabijać morderców, czy nie warto....Zastanówmy się lepiej co zrobić, by nie mordowano!!!

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #162 dnia: Listopada 29, 2011, 15:54:39 »
    Może jestem za młody by wypowiadać się w tak ważkich tematach, ale co tam. jestem za kara śmierci. Nie widzę żadnego, nawet najmniejszego powodu, by seryjny morderca nie został zamordowany za swoje czyny. NIC, absolutnie nic nie powinno stawać temu na przeszkodzie.
    KK? Rzeczpospolita Polska NIE jest krajem kościelnym, więc prawo państwowe nie musi być podporządkowane wyznaniu oraz jego prawom.
    Nie ma żadnego sensownego argumentu, by seryjny morderca siedział w więzieniu, co kosztuje(Ponoć powyżej 2000zł miesięcznie od łepka). Po co taki zbędny koszt? wystarczy 1.50zł by rozwiązać problem, tyle mniej więcej kosztuje nabój karabinowy.

Może to, co teraz powiem będzie głupie, ale co tam. Gdyby wprowadzono karę śmierci dla seryjnych morderców, to bardzo chętnie zgłosiłbym się do plutonu egzekucyjnego. Śmiecie trzeba wyrzucić, nie odkładać do pudełka.

Edit: Co do obozów pracy... Za małe jeszcze mamy bezrobocie?

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Listopada 29, 2011, 16:01:05 »
    Zastanówmy się lepiej co zrobić, by nie mordowano!!!
    Wprowadzić karę śmierci!!! Zrozumcie, że karanie ma na celu min. odstraszać, bo brak moralności + poczucie bezkarności = przestępstwo.

ten kto morduje za morderstwo, sam staje się mordercą, więc, również podlega karze
    Ależ wy jesteście po...kręceni. Kiedyś usłyszałem taką definicje logiki: sztuka dochodzenia do fałszywych wniosków z całą pewnością. Nie żebym cię oskarżał o stosowanie logiki.

Czyli sędzia skazujący na karę więzienia powinien być osądzony za niewolnictwo?

Co do pomysłu zaprzęgnięcia więźniów do pracy, jestem za, natomiast słyszałem o tym, że choć jest to w Polsce dopuszczone, to samo pilnowanie więźniów wychodzi za drogo. Jak dla mnie pieprzenie i wynik braku dobrej woli. Można by stworzyć fabryki więzienne, np składanie długopisów, obieranie orzeszków ziemnych itp, gdzie każdy dostawałby jedzenie, tv, siłownie czy co tam wybierze, zależnie od liczby złożonych długopisów.

Edit: Co do obozów pracy... Za małe jeszcze mamy bezrobocie?
    Więźniowie to nie bezrobotni? Zresztą, mówię o utworzeniu więziennych zakładów pracy. A tam praca za półdarmo, jak w Chinach, więc pewnie zyskowna dla państwa. A jak jakiś humanista, historyk, socjolog czy inny nieudacznik nie może znaleźć pracy, chyba że w Tesco, to kij mu w oko, nikt mu miejsca pracy nie będzie specjalnie tworzył. Ew. zawsze może postarać się żeby trafić do więzienia, tam długopisy już będą czekać...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2011, 16:09:33 wysłana przez Drakkainen »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Listopada 29, 2011, 16:11:42 »
    Powiedz Proud, jesteś za aborcją?

Jak najbardziej jestem i zawsze byłem za aborcją, ale ani to forum nie jest do tego odpowiednie, ani nie chce mi się dyskutować na ten temat. Jednak nie wpisuję się w Twój trend, gdyż tak jak pisałem, karę śmierci uznaję za jedną z opcji i nie mam skrupułów by ją wprowadzić.

Wyrywanie zdań z kontekstu. Jak zwykle świetny i niepodważalny argument. W Świętej Książce jest tak napisane, ale nie wolno wyrywać pojedynczych zdań, bo... no właśnie, bo co? Stary testament, starym testamentem, ale marketingowy Nowy Testament nie zmienia tego, że tamten również jest dogmatem waszej wiary. To, że ktoś stwierdził w pewnym momencie: "ale doj*****śmy, trzeba trochę złagodzić naszego stwórcę, bo jeszcze ludzie nie będą chcieli wierzyć w mściwego, zawistnego i złego <tu pada epitet>. Musimy go zrobić na modłę - peace & love." Całej biblii nie będę czytał bo nie mam takiego powodu i czytanie najstarszej książki fantasy nie stoi na piedestale moich pragnień - mam dużo ciekawszych rzeczy do roboty.