Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130605 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #240 dnia: Grudnia 12, 2011, 20:30:07 »
    No kurna, piszę trzeci raz: któryś z księży zadeklarował chęć zmiany tych przepisów na ten stosowany choćby na Węgrzech. Oznacza to, że będzie to pewnie dyskutowane na zebraniu episkopatu, czy co tam u nich rządzi. A że Donek coś tam powiedział o zmianie konkordatu w swoim expose, to jest nadzieja. Uważam, że to dobry pomysł, choć GW uznało to za skok na państwowy smalec. I jak tu takim dogodzić? Wiem, że finansowanie instytucji kościelnych non-profit może ci się nie podobać. Co nie znaczy, że to rozumiem. Żadna instytucja świecka nie będzie tak efektywna jak kościelna, a to choćby z racji tego, że Kościół potrafi zmobilizować znacznie więcej wolontariuszy. No i odkręcając twój argument: czemu dając na tacę część bierze sobie państwo i daje na ten przykład państwowe domy dziecka? Jak będę chciał im pieniądze dać to wyślę smsa albo zrobię przelew.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #241 dnia: Grudnia 12, 2011, 20:40:55 »
    Ja jestem przeciwny finansowaniu kościoła z moich podatków. Nie mam nic wspólnego z tą instytucją, leję na nią, to dlaczego mam płacić na czarnych haracz? Niech ich opodatkują normalnie jak każdego obywatela podatkiem dochodowym i niech wprowadzą podobny system jak w Niemczech. Co miesiąc od twojej pensji odciągają - bodajże - 5€, które zostaje przekazane do zadeklarowanego przez ciebie kościoła wyznaniowego. Ci, którzy nie są wierzący/nie należą do żadnego kościoła po prostu nie płacą i tyle. Zamiast sięgać po pieniądze dla kleru lepiej rząd zerwał by konkordat z Watykanem i byłby spokój.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #242 dnia: Grudnia 12, 2011, 20:59:06 »
    Ja jestem przeciwny finansowaniu kościoła z moich podatków. Nie mam nic wspólnego z tą instytucją, leję na nią, to dlaczego mam płacić na czarnych haracz? Niech ich opodatkują normalnie jak każdego obywatela podatkiem dochodowym i niech wprowadzą podobny system jak w Niemczech. Co miesiąc od twojej pensji odciągają - bodajże - 5€, które zostaje przekazane do zadeklarowanego przez ciebie kościoła wyznaniowego. Ci, którzy nie są wierzący/nie należą do żadnego kościoła po prostu nie płacą i tyle. Zamiast sięgać po pieniądze dla kleru lepiej rząd zerwał by konkordat z Watykanem i byłby spokój.

Nie możliwe do zrealizowania :D Prawica by się oburzyła, lewica ucieszyła :D

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #243 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:08:23 »
    Dodatkowo występują problemy w postaci tradycji i kultury polskiej (katolickiej). Poza tym utrzymywanie kilkunastu milionów debili, dla których aby zdobyć szczyt ich filozofii, wystarczy chodzić do kościoła, jest prostsze od posiadania narodu który myśli, ma własne poglądy, i w większości przypadków dochodzi do wniosku, że ich dobro nagle stało się dla nich najważniejsze

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #244 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:14:52 »
    Jeśli państwo zabiera jakiś podatek z "tacy" to chyba chodzi o podatek od darowizn.I czegoś tu nie łapię.Jak by kościół przestał być sponsorowany z podatków to by nie dał rady zmobilizować wolontariuszy?Wolontariat to rzecz która robi się za free wiec nie wiem jaki ma związek z podatkami.Poza tym jak by było jak trzeba czyli ten kto wierzy ten płaci podatek na kościół chyba by ta instytucja nie upadla....Z tego co wiem duza większość deklaruje się katolikiem w Polsce wiec wpływ do kasy kościoła dużo by nie spadł a to ozdrowiło by sytuacje w Polsce.No i takie pajace jak Palikot by nie mieli programu wyborczego^^

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #245 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:22:03 »
    Pajace rzyjo, bo sytuacja jest według opinii ludzi krytyczna, i radykalne pajace błyskawicznie zyskują poparcie swoimi "natychmiastowymi zmianami". Jak już jest źle, to lepiej nie stać w tym, tylko coś zmienić no nie? -Dobrze gada! Dać mu piwa!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #246 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:23:58 »
    Podatku płaconego bezpośrednio na związki wyznaniowe najbardziej boi się KK. Zaraz okazałoby się że z tych szumnie deklarowanych 95% katolików zostałoby może z 50%
    No i gwałtownie skoczyłaby ilość apostazji, teraz większość ateistów rezygnuje z formalnego wystąpienia. Po prostu Polski episkopat robi dużo większe problemy z apostazją niż kościoły w innych krajach
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #247 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:28:59 »
    Luuuuudzie no, bądźmy poważni. Zaraz znajdzie się człowiek po drugiej stronie barykady i wyskoczy z odwrotnym tekstem z Faktów i Mitów. A potem zaczniecie się przerzucać "argumentami". A i tak wszyscy wiemy że coś takiego skończy się w najlepszym wypadku bałaganem jak w dziale klanów przed wielką czystką....
    Dobra, to wskaż gdzie są nieprawdziwe dane z tego co zacytowałem. No i jakbym nie podał źródła, to było ok? Przecież skądś te dane trzeba mieć, nie będę jechał i pytał biskupów.

Drakkainen, jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś o tuszowaniu pedofilii wpisz sobie w google crimen sollicitationis.
    Co z tego artykułu wynika? Że Kościół sądzi księży we własnym gronie. Ale przecież pokrzywdzony może iść na policję i już mamy aferę. Takie tuszowanie na prawdę musi być niesamowicie skuteczne.

Fundusz kościelny nadal istnieje, mimo że KK odzyskał to co stracił za komuny, okupacji a i zwrot majątku skonfiskowanego podczas zaborów też się zdarzał.

Nie odzyskał wszystkiego.

Boniecki się naraził, bo nie wziął udziału w panicznym szaleństwie kleru w "obronie" krzyża w urzędach.

Chyba coś przespałem. Od kiedy to Kościół panicznie broni krzyża w sejmie? Pewnie dla ciebie wypowiedź : "uważam, że krzyż powinien zostać" jest skrajnie faszystowską mową nienawiści i nieuchronnie obnaża brak tolerancji i poszanowania podstawowych praw mniejszości, co kompromituje nie tylko autora, ale cały kraj w Europie i stawia w jednym szeregu z Białorusią i Rosją po bokach.

Jak by kościół przestał być sponsorowany z podatków to by nie dał rady zmobilizować wolontariuszy?Wolontariat to rzecz która robi się za free wiec nie wiem jaki ma związek z podatkami.Poza tym jak by było jak trzeba czyli ten kto wierzy ten płaci podatek na kościół chyba by ta instytucja nie upadla....

Wydaje ci się, że wolontariat to stanie z puszką na datki przy cmentarzu? Podam ci przykład - moja mama jest wolontariuszką Caritas. Niedawno brała udział w ognisku dla dzieci upośledzonych. Skąd mieliby mieć kasę na ognisko? Mają dawać ze swojej kieszeni? Co do drugiego zdania: MÓWIĘ, ŻE JESTEM ZA ZMIANĄ FINANSOWANIA KOŚCIOŁA. NIE ZMUSZAJCIE MNIE DO POWTARZANIA TEGO W KAŻDYM POŚCIE.

Dodatkowo występują problemy w postaci tradycji i kultury polskiej (katolickiej). Poza tym utrzymywanie kilkunastu milionów debili, dla których aby zdobyć szczyt ich filozofii, wystarczy chodzić do kościoła, jest prostsze od posiadania narodu który myśli, ma własne poglądy, i w większości przypadków dochodzi do wniosku, że ich dobro nagle stało się dla nich najważniejsze

Odpowiem na twoim poziomie: sam jesteś debil. Zadałeś sobie trud przeczytania moich wcześniejszych postów? Nie będę komentował reszty, leży pod zbyt dużą warstwą mułu.

Jeśli państwo zabiera jakiś podatek z "tacy" to chyba chodzi o podatek od darowizn.

Nie. Nie ma podatku od darowizny, ale tylko ten płacony od liczby parafian. A na niego idą pieniądze z tacy.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:43:16 »
    Pajace rzyjo, bo sytuacja jest według opinii ludzi krytyczna, i radykalne pajace błyskawicznie zyskują poparcie swoimi "natychmiastowymi zmianami". Jak już jest źle, to lepiej nie stać w tym, tylko coś zmienić no nie? -Dobrze gada! Dać mu piwa!

Przetluamczy mi ktos to na Polski???

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #249 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:44:10 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:03:15 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Grudnia 12, 2011, 21:54:45 »
    Drakkainen, czy ty aby na pewno przeczytałeś dokładnie ten dokument? Tam masz elegancko napisane, że sprawy przestępstw seksualnych wśród kleru nie może wyjść na światło dzienne, a ofiary powinny być odciągane od zgłaszania tych spraw do władz świeckich. Zresztą, z jakichś powodów ten dokument jest oznaczony klauzulą śćiśle tajne, a wypłynął przypadkowo.
    I proszę Ciebie, nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałam. Nie napisałam ani słowa o faszyzmie i mowie nienawiści.
    Pisząc o panicznym szaleństwie mam na myśli np. takiego profesora Legutkę i jego wypowiedź na temat grupki licealistów którzy chcieli w szkole zorganizować debatę i referendum nt. krzyża

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Grudnia 12, 2011, 23:52:19 »
    Nie wiem, czy czytaliśmy to samo. W domyśle chodzi o artykuł na Wikipedii.

sprawy przestępstw seksualnych wśród kleru nie może wyjść na światło dzienne
    .
    Tam jest tylko napisane, że sprawy dotyczące przestępstw seksualnych księży są tajne. Jaka różnica? Z twojej wypowiedzi wynika, że księża muszą utrzymać tajemnicę za wszelką cenę, czyli np. mordowaliby poszkodowanego, gdyby chciał coś wyjawić. A tak grozi tylko ekskomunika.

Generalnie nie znam sprawy, od ciebie się o niej dowiedziałem. Dowiem się więcej to bez wstydu będę mógł dyskutować. Nie wiem jak te sądy dyscyplinarne działały w praktyce i czemu służył. Może miała to być zapora przeciwko fałszywym oskarżeniom? Może po ustaleniu winy księdza ten był wydawany policji? Dobra, przesadziłem.

Boniecki się naraził, bo nie wziął udziału w panicznym szaleństwie kleru

Prof. Legutko to kler?

I proszę Ciebie, nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałam. Nie napisałam ani słowa o faszyzmie i mowie nienawiści.

Ależ po co miałbym ci wkładać w usta twoje własne słowa? Ja ci wkładam w usta twoje myśli, czy raczej moje ich wyobrażenie. Tak mi się skojarzyło z takim środowiskiem, które między nacjonalizmem, a rasizmem, między katolicyzmem, a faszyzmem (!), między ONRem, a SS, między endecją, a NSDAP dają znak równości. Innymi słowy naginają, nie, łamią pojęcia. I wychodzi im efekt zbliżony do próby ułożenia puzzli z 10 pomieszanych kompletów. Ot, tak mi się skojarzyło. Bo jeśli ktoś uważa panicznym szałem zajęcie stanowiska w sprawie, to co ja mam sobie pomyśleć?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Grudnia 13, 2011, 00:20:44 »
    Wierz mi, że widzę różnice między tymi barwnymi przykładami które podałeś poniżej. I nie zaliczaj mnie proszę do lewactwa, bo mimo ateizmu serce mam z prawej strony.
    Tekst dokumentu bez problemu znajdziesz w internecie, jest dość długi ale warto się zapoznać.
    Fakt, Legutko nie jest duchownym. Wybrałam go jako jaskrawy przykład ostrej i nieprzemyślanej reakcji. Ale i wśród duchownych wielu uważa że zdjęcie krzyża ze ściany to zamach na niepodległość.

Na dzisiaj dosyć... średniowieczne rękawice płytowe same się nie opiszą... eh

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #253 dnia: Grudnia 13, 2011, 01:45:40 »
    Ale i wśród duchownych wielu uważa że zdjęcie krzyża ze ściany to zamach na niepodległość.

Cóż, nie tylko duchowni tak uważają...

Polecam obejrzeć świetny wykład byłego szpiega KGB, dotyczący niszczenia państw - dokonywania w nich przewrotów ideologicznych i przejmowania nad nimi kontroli - http://www.youtube.com/watch?v=92PIuOx_2sc
    Myślę, że jest tu bardzo na miejscu. Warto obejrzeć go do końca, zwłaszcza, że wykład w przystępnej formie i aż miło się słucha.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Grudnia 13, 2011, 08:50:08 »
    Zdejmowanie krzyży w ogóle czemu to ma służyć?
    Bo części mniejszości to przeszkadza?

Ja coś podobnego podam.W tym filmiku pokazują jak podczas II Wojny w Ameryce i nawet u boku samego Roosevelta działała niesamowicie silna agentura sowiecka.Tak w rzekomo najpotężniejszym państwie na samym szczycie.A film polega na manipulacji ludźmi nie znającymi faktów historycznych i współczesnych w tamtym czasie.I chodzi i o samych amerykanów jak i polonie żyjąca w USA.Jak potrafiono z bohatera (antykomunista) Kampanii wrześniowej który wyemigrował do ameryki po przegranej kampanii zrobić faszystę.Ten człowiek w latach 50 o ile dobrze pamiętam w dziwnych okolicznościach zmarł.Nie będę spoilerował polecam obejrzeć.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2011, 09:03:04 wysłana przez Skrzetusky »