No to jest częściowo, jak król jest szansa, że będą dostępni do wynajęcia, choć w sumie może jakoś to ulepszyli w 3.6(tzn. i tak ulepszyli, bo najemnicy chodzą za graczem, a nie wchodzą do jego armii)
Bardzo rzadko może się zdarzyć event w mieście, w którym do zarządcy zgłasza się armia. Można albo kazać iść precz najemnikom, albo ich przyjąć i dołączą wtedy do garnizonu. A najemnej armii nie warto brać według mnie, bo to dosyć kosztowne - 10 000 za samo wynajęcie i mniej więcej tyle rządu tygodniowo. Poza tym, tak jak pisałem, jest coś u nich nie tak z przyjmowaniem jeńców do siebie - albo biorą tylko tych, którzy byli dostępni dla gracza po bitwie, ale nie zostali zwerbowani, albo biorą tylko do takiej liczebności, jaką mieli na początku - sam już nie wiem.
Czy rozgrywka jest na wyrost wydłużona, to akurat trudno mi powiedzieć. Na pewno zmniejszenie mnożnika doświadczenia za wrogów spowalnia awansowanie (75% doświadczenia z Native, np. w popie za przeciwnika na 40 poziomie dostajemy 375 doświadczenia, a w native 500). W dodatku wszystkie nowe opcje trwają strasznie długo - ulepszanie swojego pancerza w twierdzy zakonu (na najlepszy trzeba czekać 80 dni), ulepszanie własnego zakonu (na "gotowego" rycerza czeka się jakieś 300 - 500 dni), czy już istniejącego (mnożnik x2 w kolejnych kosztach ulepszenia to jednak za dużo - aby ulepszyć szlachetne jednostki o 10 siły trzeba wydać ponad 300 000 denarów, a już np. kolejne 4 pkt siły będą kosztować prawie 1000 000 denarów). Do end game jeszcze nie doszedłem, ale zaciekawiło mnie co też takiego ciekawego tam będzie...
No i jeszcze rekrutacja i szkolenie niektórych jednostek. Nie wiem, po co zablokowano możliwość werbowania z jeńców gladiatorów i berserkerów - co z tego, że mają ponad 40 poziom, to są dosyć łatwe do wyszkolenia, nieszlacheckie jednostki, a takie coś to tylko niepotrzebne utrudnianie. W dodatku to szkolenie najlepszej piechoty D'sharu trwa wieki (jeden żołnierz wymaga jakieś 70 000 doświadczenia do awansu, a zmiany są naprawdę kosmetyczne). A tak w ogóle - udało się komuś wyszkolić noldorskiego szlachcica na rycerza brzasku? Bo ja chyba 2 minuty wpisywałem ctrl+x, aby sprawdzić ile trzeba ich szkolić i nic.