Mój mały test powinien Ci trochę rozjaśnić:
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.1920Chociaż oba zakony na pewno będą dobre i nie ma między nimi przepaści, z tym że:
Między Centurionem legionu cienia, a Imperialnym rycerzem jest znacznie większy skok jakości niż między rycerzem gryfa, a pendorskim rycerzem.
Mam takie dwa pytania odnośnie szkolenia ludzi we własnym zakonie.
1) Czy wysyłając towarzysza na misję szkoleniową, można mieć jakiś wpływ na to, czego będzie on uczyć zakonnych? Np. Ja wysłałem sir Jolecyna, który ma 7 jeździectwa, ale po powrocie nie podszkolił moich rycerzy w jeździectwie ani o jeden punkt (oczywiście podszkolił ich w innych umiejętnościach).
2) Czy NPC mogą szkolić zakonnych tylko do takiego stopnia na jakim sami są wyszkoleni? Wydawałoby się to logiczne, ale np. wspomniany wcześniej sir Jolecyn wyszkolił moich ludzi do siły na poziomie 30, sam mając 29 (moje pytanie dotyczy umiejętności, jak wytrzymałość, siła naciągu itd).
A tak poza tym, czy przypadkiem nie jest wymagana nowa kampania w wersji 3.611, aby ceny i czas ulepszenia wyposażenia jednostek zakonnych stanowiły 1/3 tego co w 3.6? Gram na zapisie rozpoczętym w 3.6 i najlepsze zbroje wymagają około 100 dni i 150 000 denarów.