Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 650122 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #2085 dnia: Czerwca 12, 2013, 07:57:30 »
    Mała rada: przed założeniem państwa jak walczysz z innym lordami dobrze ich wypuszczać, po pierwsze honor a po drugie później jak z takim wygrasz a ma dużo punktów sympatii dla ciebie możesz go przekabacić na swoja stronę.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #2086 dnia: Czerwca 12, 2013, 09:41:10 »
    a powiedz mi jaką kulturę wybierasz jak zostajesz królem i czy mianujesz swoich towarzyszy lordami czy czekasz aż dołączą do ciebie inni lordowie
    Nie tak ni z gruchy ni z pietruchy, po prostu musiałeś być w pobliżu Walfboda o odpowiedniej porze (u mnie np. była to 2 w nocy, w grze oczywiście). Może do Ciebie przemówić więc bóstw, ale chyba tylko ten Ull - cośtam jest taki hojny. A o co w ogóle chodzi z tym znikaniem łuku, bo w zmianach do najnowszej wersji, jest napisane, że łuk znika po pokonaniu Walfboda, jeśli jest u towarzysza lub w skrzyni. A np. na TW czytałem (tylko że to był post z 2010 roku), że właśnie trzeba dać go towarzyszowi, aby go zachować (http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=148607.0). Ja tam w każdym razie pokonałem Walfboda i łuk nadal mam, oczywiście już ulepszony.

Miałem jeszcze coś takiego: podczas tygodniowego rozliczenia, pojawił się napis "czujesz jak ktoś przebiega po twoim grobie i twoja atletyka zwiększa się o 1". Później, szukając czegoś w plikach ze spolszczeniem znalazłem więcej podobnych tekstów. Czy można jakoś zwiększyć szansę na tego typu "prezenty"? Bo mam 340 dzień gry, a na razie miałem tylko raz taką premię.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 16:11:56 wysłana przez HUtH »

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2087 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:09:26 »
    Dziś zauważyłem (wstyd się przyznać) że w Fierdsvain kiedy walczę z nimi oddział koniunga ma huskarl valdisa to są jacyś przyboczni czy u mnie będzie taka opcja.A drugie kiedy moje patrole jeżdżą to mają więżniów czy ich można jakoś  przejąć albo patrole zostawiają gdzieś w mieście

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2088 dnia: Czerwca 12, 2013, 15:12:28 »
    HutH, trochę mi popsułeś posta (bo cytuję sam siebie i cytaty się nie zgadzają) :P
    W każdym razie, w tym zwiększaniu szansy na premie chodziło mi raczej o coś, co można zrobić w grze, a nie jakieś tam grzebanie w kodzie moda... No bo to tak jakby levelować się na kody i dodać odpowiednie umiejętności. Na przykład: im więcej lordów się pokonało, tym większa szansa, że dostaniemy premię do taktyki.

mk1, rozumiem, że pierwsze zdanie to pytanie (trochę popracuj nad interpunkcją, bo ciężko się czyta Twoje posty :p). Nie masz opcji aby utworzyć jakieś specjalne jednostki, które będą Twoją strażą przyboczną, ale jest własny zakon i towarzysze. Tak dla przykładu, zawsze po wykonaniu zadania "łowca nagród" dla zakonu, wczytywałem dopóki nie dostałem zbroi, bo zawsze była z modyfikatorem "o dostojnym wyglądzie". W ten sposób uzbroiłem swoich "jedenastu apostołów" w identyczne stroje... tylko Sigismund ma Noldorską runiczną o dostojnym wyglądzie (wygrana z turnieju w Elacrai), ale on jest najlepszy, więc mu się należy :p

Acha, jeśli w dialogu z patrolami nie ma opcji, aby dołączyli do garnizonu, to nie można od nich przejąć więźniów.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 15:23:36 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline VebVe

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2089 dnia: Czerwca 12, 2013, 15:42:34 »
    Mała rada: przed założeniem państwa jak walczysz z innym lordami dobrze ich wypuszczać, po pierwsze honor a po drugie później jak z takim wygrasz a ma dużo punktów sympatii dla ciebie możesz go przekabacić na swoja stronę.

Mi się właśnie pokiełbasiło. Będąc wasalem Imperium robiłem dobre stosunki z Imperium, i gardziłem Sarelonem (no cóż wojna kosztuje, z okup za lordów to dobre źródło). Wydawało mi się że mogę przekonać lordów bez walki niestety to tak nie działa (a szkoda), więc zbudowałem państwo na zamkach obok Larii bo Blisko Noldorów, a oni robią mi za darmową milicje w przypadku gdyby wrogowie chcieli zahaczyć sobie o wioski w każdym razie jestem w kropce bo jeśli wywołam wojne z Imperium to mnie zjedzą, a z Sarleonem ledwo ledwo sobie radzę i po tym jak odebrałem im 3 zamki prędzej zdechną niż podpiszą pokój. Więc macie jakieś tipy jak wywołać wojne pomiędzy Sarleonem a Imperium? Da się bawić w taką politykę? Bo obecnie jestem w obronie i już 2 razy straciłem całą armię (150 ludu gdzie większość była wymaksowana), lordowie też mi się wykruszają.

Ogólnie Fierdsvain jest w rozsypce rozjechany przez Ravenstern i Dshar i zastanawiałem się właśnie w nich nie wjechać bo też mi się wydaje że mają jedne z gorszych jednostek (coś jak Rhodokowie z Nativa, zawsze wydawali mi się bandą leśnych ludzi z którymi poradzi sobie każdy kto ma zbroje). Ale też boje się że się przejade na tym tak samo jak na Sarleonie. Kasa się kończy, państwo w rozsypce, sojuszników brak. Prawie 400dni na nic tak mi się powoli wydaje.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2090 dnia: Czerwca 12, 2013, 16:10:20 »
    Czarownik <- OMG, tak to jest jak obok "cytuj" jest "modyfikuj"... zaraz to naprawię.... no przepraszam, że tak wyszło, bo chyba coś uciąłem z twojego posta... Weź mi 5 piw :P

Edit(to będzie tak dla formalności odpowiedź):
    Tak właściwie to nie wiem o co chodziło w tym changelogu, po angielsku to jest tak: "Take out the Strange Rune bow once Wolfbode is beaten when the bow is given to a companion or stored in a chest." Czyli jak się da towarzyszowi albo do skrzyni to znika, ale jak ma się go samemu to już nie? No dziwne...
    Miałem jeszcze coś takiego: podczas tygodniowego rozliczenia, pojawił się napis "czujesz jak ktoś przebiega po twoim grobie i twoja atletyka zwiększa się o 1". Później, szukając czegoś w plikach ze spolszczeniem znalazłem więcej podobnych tekstów. Czy można jakoś zwiększyć szansę na tego typu "prezenty"? Bo mam 340 dzień gry, a na razie miałem tylko raz taką premię.
    To jest taki featurek z kodu PoPa, musiałbyś to zmienić samodzielnie w module system(choć w sumie to nie wiem czy to bez oryginalnych plików jest możliwe). Nie mam pojęcia od czego to zależy, zwykle dostaje się to już w zaawansowanej grze, więc może dopiero po jakimś levelu to jest dostępne, no i jest to pewnie bardzo losowe.

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2091 dnia: Czerwca 12, 2013, 16:30:38 »
    Czy da się jakimś cudownym sposobem nieć od razu stosunki z zakonami zmierzchu i świtu na 0 ?

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2092 dnia: Czerwca 12, 2013, 16:56:45 »
    Selwek, to pewnie da się zmienić w TweakMB, tam są wszystkie relacje pomiędzy frakcjami. A w grze to chyba się nie da tak od razu, chociaż zaraz sprawdzę czy jest taki dialog jak z noldorami - jeńcami (właśnie mam zadanie "problemy z rywalami" i zakon świtu w ostatnim zapisie). Możesz im pomagać w bitwach, a poza tym, jeśli założysz siedzibę zakonu dostajesz +10 relacji. Tylko mając od początku -40 z zakonem zmierzchu, podobno nie będziesz miał opcji aby założyć siedzibę. No i zostają wydarzenia w miastach i wioskach. Jeśli będziesz popierał lokalne wiedźmy, itp. dostajesz ileś relacji z zakonem zmierzchu, ale tracisz z zakonem świtu.

VebVe, możesz zapytać jakiegoś guildmastera w sarleońskim albo imperialnym mieście jaką politykę obiera wobec tego drugiego kraju. Poza tym jest zadanie z prowokacją, ale nie musi się zakończyć wojną (już o tym zresztą pisałem).
    A poza tym Fierdsvain podobny do Rhodoków? No wątpię. Przecież widać, że to zżyna z Nordów, tylko łuczników mają jeszcze gorszych (jak khergici). A piechotę mają lepszą od imperium, pomijając Nieśmiertelnych oczywiście.

Huth, nie ma sprawy z tym postem, nie zabiorę Ci piw :p Każdemu się może zdarzyć, chociaż przez chwilę się bałem, że to jakaś cenzura, a ja napisałem coś niestosownego :D W sumie to napisałem jeszcze o tym, że warto brać kulturę pendorską, bo wtedy łatwiej werbować ich jednostki, a jeśli chce się założyć imperialny zakon, nie trzeba się martwić o ich szlachciców, bo imperialnych rycerzy masowo można werbować z niewoli.

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2093 dnia: Czerwca 12, 2013, 17:22:17 »
    Selwek, to pewnie da się zmienić w TweakMB, tam są wszystkie relacje pomiędzy frakcjami.
    Hmm.. A w którym "podrozdziale" , bo nie mogę znaleść ?

Offline VebVe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2094 dnia: Czerwca 12, 2013, 17:40:52 »
    A poza tym Fierdsvain podobny do Rhodoków? No wątpię. Przecież widać, że to zżyna z Nordów, tylko łuczników mają jeszcze gorszych (jak khergici). A piechotę mają lepszą od imperium, pomijając Nieśmiertelnych oczywiście.
    Bardziej mi chodziło o stylistykę. Mieszkają w lesie, mają skórzane pancerze, a jazda w nich wchodzi jak w masło. I faktycznie są moim zdaniem wiele słabsi niż Sarleon. Opieram moją walkę na łucznikach i jeździe, a w mniejszym stopniu na piechotę, a Sarelońscy zbrojni łucznicy potrafią zaleźć za skórę. Do tego mają mało jazdy, a jak już mają to w większości lekką za to Sarelon nie dość że zawsze miał te 10-15% rycerzy to jeszcze Giermkowie do tego dochodzą. Niestety w oblężeniu zamków widać ich zalety w każdym razie na otwartym polu sobie z nimi radzę w zadowalającym stopniu.

Poza tym od kiedy gram w Mount and Blade pierwszy raz mi się zdarzył atak w Tawernie (chociaż wróciłem po sporej przerwie bo ta głupia gra wycina zawsze kilkadziesiąt godzin z życia w krótkim okresie). Prawie zginąłem bo nie ogarnąłem sytuacji. Rycerz zmierzchu się na mnie rzucił jak tylko obok przeszedłem. Zresztą to mnie coraz bardziej irytuje. Jak pójdę do wioski po rekrutów nocą mam 70% na to że wyskoczą bandyci.

Poza tym mam w swoich szeregach Lorda z którym mam -40 w stosunkach. Póki co pokornie słucha rozkazów, ale mogę się spodziewać czegoś niemiłego jak atak? Bo jak tylko zmieni stronę to pół biedy (boje się że jak dam mu teraz lenno to się z nim zwinie do innego państwa).

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2095 dnia: Czerwca 12, 2013, 18:29:17 »
    Cytat: Czarnoksiężnik z Angmaru w Dzisiaj o 16:56:45

Selwek, to pewnie da się zmienić w TweakMB, tam są wszystkie relacje pomiędzy frakcjami.

Hmm.. A w którym "podrozdziale" , bo nie mogę znaleść ?

Przepraszam, jednak chodziło o Morgh's Editor. Jest tam podrozdział Factions editor i dwie frakcje gracza (ta druga dotyczy graczy, którzy mają kulturę pendorską). A poza tym zapomniałem o najłatwiejszym, ale to dlatego, że nie korzystam z roli wasala - wystarczy właśnie zostać wasalem jakiegoś kraju i wtedy relacje z tymi zakonami się wyzerowują. Tylko jak się później założy własne królestwo, wszystko będzie tak jak wcześniej. Tylko z tym morgh's editorem nie wiem czy nie trzeba robić nowej gry aby zmiany się pojawiły.

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2096 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:48:30 »
    Ehh... Jak zwykle coś nie tak. Popaprały mi się formacje... ( Nie mogę ich używać - tzn nie mogę nawet zaznaczyć piechoty kilkając 1, prócz tego atakują może 1-2 jednostki, reszta stoi). Całe szczęście ,że dość często robię kopie saveów

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2097 dnia: Czerwca 13, 2013, 07:47:09 »
    Vebve mnie też atakują, po prostu ktoś Cię nie lubi i na nasyła zabójców. Musisz zauważyć czy w tawernie nie stoi podejrzany człowieczek (nie pamiętam jak się nazywa) przeważnie wygląda jak zwykły chłop a obok gdzieś rycerz zmierzchu. Jak takich zobaczysz to "wiedz że coś się dzieje" ;).
    Co do rzeczy dawnych przez bóstwa zauważyłem tylko łuk. Według mnie jest on troszkę gorszy od noldorskich ze względu na celność, ale to tylko moje zdanie.
    Czasem ma się sny i dostaje punkty statystyki od bóstw, ostatnio dostałem +1 do jeździectwa.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2098 dnia: Czerwca 13, 2013, 14:33:19 »
    Selwek, te formacje czasami szwankują. Ja właśnie czasami wydaje rozkaz "kawaleria do ataku", a jeźdźcy stoją jak te słupy soli. Dopiero rozkaz "wszyscy do ataku" rozwiązuje problem. A z wyłączonymi formacjami wszystko działa sprawnie. Nigdy nie miałem takiej sytuacji, że kilku ludzi atakuje, a reszta stoi, więc tu Ci nie pomogę...

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2099 dnia: Czerwca 13, 2013, 15:39:03 »
    Chodzi o to ,że nie mam nawet podświetlonych tych herbów nad ich głowami. A gdy wciskam backspase i ręcznie daje sygnał do ataku to efekt jest ,że jadą do najbliższego rogu mapy, rozstawiają szyk i czekają. Jedynie strzelcy strzelają. ;)