Witam. Niecierpliwie przeskakując z nogi na nogę podczas odświeżania wątków TLD postanowiliśmy ze znajomym pobawić się w powołanie do życia własnego Śródziemia. Studiujemy, więc czasu na wykładach jest sporo, zapału też nam nie brakuje, wychodzimy z założenia że umiejętności przyjdą z czasem. Od pierwszej wzmianki na tym Forum przyłączył się do nas użytkownik Zizka i tak oto nasze trio doprowadziło do tego co tu przedstawiamy. <werble>
Age of Men - Czyli czas w którym elfowie oddają opiekę nad tolkienowskim uniwersum w ręce Atanich*, a sami odpływają na zachód. Na południu już szaleje wojna, do Rivendell, czy raczej Imladris jak wolą nazywać to miejsce główni bohaterowie, zmierzają lub już przybyli przedstawiciele wszystkich wolnych ludów Śródziemia... Dziewięciu przekroczyło brody na Anduinie - Wielkiej Rzece odgradzającej zachód od... Cienia... W osadach Strażników Północy można wyczuć jakieś napięcie, choć orków trzymają w ryzach jeszcze ściślej niż zwykle. Z oczu Thranduila zniknął stwór Gollum... Sługi Sarumana już dawno natknęły się na orków Oka okalanego ogniem w okolicach pól Gladden...
* Edaini to tylko trzy konkretne rody ludzkie, ogół to Atani.
I nie wiem, czy nie byłoby bardziej gramatycznie, gdyby napisać "słudzy Sarumana". To tak zamiast wstępu.
Pomysł na Moda mi się podoba (mimo inspiracji filmem - to się chyba zrobiło nieuniknione) i naprawdę trzymam kciuki. Mówiąc szczerze (nie bijcie) nigdy nie polubiłem TLD, to chyba przez to, że mój kontakt z M&B zaczął się od znacznie nowszych wersji i po prostu odstręczała mnie grafika. A że zawsze chciałem zobaczyć stertę ciał własnoręcznie ubitych Uruków, tak więc czekam na moda z pewną niecierpliwością. Niestety, jeśli chodzi o pomoc, nie mogę zaoferować nic poza dobrym słowem, może jeśli będziecie mieć jakieś wątpliwości względem natury Śródziemia i jej mieszkańców, to dajcie znać, postaram się przeglądać temat na bieżąco.
Pozostaje sprawa z balansowania uzbrojenia, umiejętności itp. Zamysł jest aby regular troopy były mięsem armatnim a prawdziwa bitwa toczyła się między bohaterami. Mamy nadzieję że będzie to trochę mocniej akcentować klimat RPG.
Podobnie było w Bitwie o Śródziemie i raczej nie wspominam tego za dobrze. Bardziej od klimatu RPG cenię sobie realizm - ale róbcie, jak uważacie, jeśli będzie to pomysłowo zrobione, to jeszcze tej koncepcji przyklasnę :-).
Jeśli Władcy Pierścieni to Trylogia to Tolkien był Hindusem. Tacy z Was znawcy, potraficie się na forum kłócić o to czy Urukowie mieli kusze czy łuki a tak podstawowej wiedzy nie macie na temat Władcy Pierścieni... Poszperajcie proszę w necie dzieci internetu i znajdźcie odpowiedź czy Władcy byli Trylogią ;) Prawdziwi fani już by Was dawno oskalpowali.
Sam uważam się za fana WP i twórczości Tolkiena w ogóle, i chciałbym powiedzieć, że ja np. mam absolutnie w... nosie, jak kto mówi na tę książkę. Jest dużo ważniejszych spraw. Sądzę, że takie ciskanie się i plucie na temat nietrylogizmu WP to już jakiś rodzaj fanatyzmu. WP wydano w trzech tomach, tak jest w większości wydań. Przyjęło się, by mówić o nim Trylogia. Koniec, kropka. Ktoś może się lansować, że zna "prawdę", ale nazywanie WP trylogią na pewno nie jest naganne.
Do tego naszła mnie kwestia pierścieni - czy będą questy żeby skompletować pierścienie? Np. Elfami 3 pierścienie elfów itd. Trochę to oczywiście naciągany pomysł, ale to mod a nie inscenizacja książki ;) Pierścienie mogły by być pilnowane przez 3 groźne oddziały - np składające się z samych trolli z jednym wodzem orkiem, albo z najlepszych jeźdźców wargów tudzież coś czego w innych oddziałach nie ma lub jest rzadkie (jak olog-haie w TLD 0.808).
Sprawa Pierścieni jest skomplikowana i jeśli nie pojawi się jakaś bardzo przemyślana koncepcja na ich temat, to lepiej byłoby je zostawić w spokoju.
Łucznicy ogólnie nie mieli tarcz. Jako że ancalagon i ja działamy w ruchu rycerskim będzie to 'dość' realistyczne odzwierciedlenie jednostek. Łucznik z tarczą aż gryzie w oczy.
Kurde, a łucznicy Gondoru, od stóp do głów zakuci w zbroje, to już Was w oczy nie gryzą?