Przebrnąłem właśnie przez tworzenie nowych postaci. Postacie którymi będziemy zaczynać są strasznie słabe, wybieramy z czegoś takiego:
rasa: ork/człowiek
ork: frakcja -> jedyna opcja to mordor -> halabardnik(zbroja, dzida, toporek dwuręczny), zwiadowca(bardziej ubranie niż zbroja, krótki łuk, toporek skill w atletyce, odnajdywanie ścieżek, tropenie itp), tarczownik(miecz i toporek jednoręczny, tarcza, zbroja). Wszyscy orkowie mają premię w 'sile ciosu' ale karę w umiejętnościach władania poszczególnymi broniami. Mają też lepszą budowę ciała niż ludzie.
--------------------------------------------
człowiek rozdziela się na kobietę i mężczyznę. niczym się ich dalsza ścieżka rozwoju nie różni. Kobieta ma jeden więcej pkt w przywództwo.
dostępne są wszystkie 4 frakcje tj. mordor, harad, dol amroth i gondor.
W gondorze wybieramy między: piechotą(prawie wszystko w siłę, miecz, tarcza, dzida, przeszywanica), strażnikiem z ithilien (słaby łucznik, ale ma zwykły miecz, średnią jak na start zbroję i kilka pktów atletyki, oczywiście szukanie ścieżek, tropów itp.), łucznik (krótki mieczyk, strój zamiast zbroi, długi łuk i skill z którym da się już kogoś ustrzelic), giermek(strój zamiast zbroi, dzida, zwykły mieczyk i koń, bardzo słaby ale polecam go szanować - nie łatwo tu o konnicę), marynarz (przeszywanica, sztylet, mała tarcza i broń do rzucania). Wszystkie jednostki gondoru mają dość wysoki poziom władania bronią w której się specjalizują. Mają też pkty w atletyce/jeździe konnej.
Dol amroth wygląda prawie identycznie jak Godnor, bez strażnika ithilien, na razie nie ma jeszcze jednostek regionalnych.
Harad. Małe różnice co do innych ludziuf. Łucznik, piechota, konny, zamiast strażnika hasharii, zamiast marynarza korsarz.
+ kilka screenów Gondoru.

Citadel Guardsi mieli wyglądać bardziej jak w filmie (patrz Pippin), ale nie mogłem zdzierżyć że jednostki słabsze od nich mają pełne płyty a oni nawet kirysa nie mają. Przerobiłem więc zbroję Dol Amroth i wyszło to. <:
Ogłoszenie: poszukuję grafika do organiki, nie ma wiele do zrobienia z rzeczy koniecznych, gwarantuję wymienienie w stopce moda(i to gdzieś na górze), bo mimo że nie ma tego wiele, są to rzeczy bez których nie ruszymy a mi to nie wychodzi. :p
Na samym końcu, ale z wielką wagą, chciałem podziękować Matowi za cierpliwość, życzliwość i całokształt, progres do tego miejsca był by bardzo opóźniony gdyby nie On. (;