Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Age of Men (Władca Pierścieni) - preview!  (Przeczytany 92781 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Age of Men (LOTR) - preview!
    « Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:27:04 »
    zależnie od tego czy to drewno, metal czy co innego.
    Zależnie od materiału z którego wykonany jest przedmiot zależny jest stopień oraz "ostrość" rozjaśnienia. O to czy jest to rozjaśnienie czy przyciemnienie decyduje kąt. Jeżeli jest ostry(a raczej mniejszy niż 180stopni) należy rozjaśnić (bo przeważnie w takim wypadku przedmioty są wytarte) a jeżeli wklęsły powinno się go przyciemnić bo w takim miejscu zbiera się kurz i inne zanieczyszczenia.

EDIT: Difuse B należy zostawić, odpowiada to chyba za mieszanie dwóch tekstur. Jeżeli chcesz żeby część budynku itp miała inną texturę niż inna najprościej zrobić multimesha (podzielić model na części oteksturowane np kamieniem i drewnem) a potem w openbrefie ustawić im taką samą nazwę ale z numerkami z tyłu (np pierwszy to budynek a kolejne to budynek.2 budynek.3 itp) i poustawiać im różne materiały.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 16:53:15 wysłana przez Mat berserker »

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:47:00 »
    Mat napisałeś aby w obu przypadkach przyciemnić. <: MMD a jak działają multimeshe i multimateriały? <: Takie coś nie weszło mi do gry tylko gdy miało się ruszać. Bronie, tarcze, budynki - czyli statyki wchodzą pięknie. <: Serdecznie dziękuję za porady - może jeszcze jakieś? A propos czegokolwiek? (:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 14, 2011, 19:08:07 »
    Witam. Niecierpliwie przeskakując z nogi na nogę podczas odświeżania wątków TLD postanowiliśmy ze znajomym pobawić się w powołanie do życia własnego Śródziemia. Studiujemy, więc czasu na wykładach jest sporo, zapału też nam nie brakuje, wychodzimy z założenia że umiejętności przyjdą z czasem. Od pierwszej wzmianki na tym Forum przyłączył się do nas użytkownik Zizka i tak oto nasze trio doprowadziło do tego co tu przedstawiamy. <werble>

Age of Men - Czyli czas w którym elfowie oddają opiekę nad tolkienowskim uniwersum w ręce Atanich*, a sami odpływają na zachód. Na południu już szaleje wojna, do Rivendell, czy raczej Imladris jak wolą nazywać to miejsce główni bohaterowie, zmierzają lub już przybyli przedstawiciele wszystkich wolnych ludów Śródziemia... Dziewięciu przekroczyło brody na Anduinie - Wielkiej Rzece odgradzającej zachód od... Cienia... W osadach Strażników Północy można wyczuć jakieś napięcie, choć orków trzymają w ryzach jeszcze ściślej niż zwykle. Z oczu Thranduila zniknął stwór Gollum... Sługi Sarumana już dawno natknęły się na orków Oka okalanego ogniem w okolicach pól Gladden...

* Edaini to tylko trzy konkretne rody ludzkie, ogół to Atani.

I nie wiem, czy nie byłoby bardziej gramatycznie, gdyby napisać "słudzy Sarumana". To tak zamiast wstępu.

Pomysł na Moda mi się podoba (mimo inspiracji filmem - to się chyba zrobiło nieuniknione) i naprawdę trzymam kciuki. Mówiąc szczerze (nie bijcie) nigdy nie polubiłem TLD, to chyba przez to, że mój kontakt z M&B zaczął się od znacznie nowszych wersji i po prostu odstręczała mnie grafika. A że zawsze chciałem zobaczyć stertę ciał własnoręcznie ubitych Uruków, tak więc  czekam na moda z pewną niecierpliwością. Niestety, jeśli chodzi o pomoc, nie mogę zaoferować nic poza dobrym słowem, może jeśli będziecie mieć jakieś wątpliwości względem natury Śródziemia i jej mieszkańców, to dajcie znać, postaram się przeglądać temat na bieżąco.

Pozostaje sprawa z balansowania uzbrojenia, umiejętności itp. Zamysł jest aby regular troopy były mięsem armatnim a prawdziwa bitwa toczyła się między bohaterami. Mamy nadzieję że będzie to trochę mocniej akcentować klimat RPG.

Podobnie było w Bitwie o Śródziemie i raczej nie wspominam tego za dobrze. Bardziej od klimatu RPG cenię sobie realizm - ale róbcie, jak uważacie, jeśli będzie to pomysłowo zrobione, to jeszcze tej koncepcji przyklasnę :-).

Jeśli Władcy Pierścieni to Trylogia to Tolkien był Hindusem. Tacy z Was znawcy, potraficie się na forum kłócić o to czy Urukowie mieli kusze czy łuki a tak podstawowej wiedzy nie macie na temat Władcy Pierścieni... Poszperajcie proszę w necie dzieci internetu i znajdźcie odpowiedź czy Władcy byli Trylogią ;) Prawdziwi fani już by Was dawno oskalpowali.

Sam uważam się za fana WP i twórczości Tolkiena w ogóle, i chciałbym powiedzieć, że ja np. mam absolutnie w... nosie, jak kto mówi na tę książkę. Jest dużo ważniejszych spraw. Sądzę, że takie ciskanie się i plucie na temat nietrylogizmu WP to już jakiś rodzaj fanatyzmu. WP wydano w trzech tomach, tak jest w większości wydań. Przyjęło się, by mówić o nim Trylogia. Koniec, kropka. Ktoś może się lansować, że zna "prawdę", ale nazywanie WP trylogią na pewno nie jest naganne.

Do tego naszła mnie kwestia pierścieni - czy będą questy żeby skompletować pierścienie? Np. Elfami 3 pierścienie elfów itd. Trochę to oczywiście naciągany pomysł, ale to mod a nie inscenizacja książki ;) Pierścienie mogły by być pilnowane przez 3 groźne oddziały - np składające się z samych trolli z jednym wodzem orkiem, albo z najlepszych jeźdźców wargów tudzież coś czego w innych oddziałach nie ma lub jest rzadkie (jak olog-haie w TLD 0.808).

Sprawa Pierścieni jest skomplikowana i jeśli nie pojawi się jakaś bardzo przemyślana koncepcja na ich temat, to lepiej byłoby je zostawić w spokoju.

Łucznicy ogólnie nie mieli tarcz. Jako że ancalagon i ja działamy w ruchu rycerskim będzie to 'dość' realistyczne odzwierciedlenie jednostek. Łucznik z tarczą aż gryzie w oczy.

Kurde, a łucznicy Gondoru, od stóp do głów zakuci w zbroje, to już Was w oczy nie gryzą?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2011, 19:12:24 wysłana przez Turin Dagnir »

Offline ancalagon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 14, 2011, 19:48:19 »
    Zauważ że łucznicy nie mają pełnych płytówek lub jakichkolwiek innych elementów blachy poza hełmem, a jednak łucznik zwykle miał jakieś skórzane wdzianko czy przeszywke. Oni nie są uzbrojeni "od stóp do głów"...nie można też łuczników wypuścić w szmatach jak z obory:-)

Gdy nie ma już pomysłów wcale, walnij browara pójdzie wspaniale...

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 14, 2011, 20:09:25 »
    Fakt, łucznicy na screenach wyglądają naprawdę dobrze. Prawdę mówiąc, nie zauważyłem ich, przejrzałem je raczej pobieżnie. Sugerowałem się tym, że żołnierze wyglądają tak, jak w filmie i po prostu myślałem, że z łucznikami sytuacja będzie identyczna, a ich zbroje zawsze mnie w ekranizacji irytowały. Nie sprawdziłem, wydałem pochopny osąd - moja wina, przepraszam.

Cieszy mnie, że dbacie o takie szczegóły.

Offline ancalagon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 14, 2011, 20:51:35 »
    Jak było kiedyś wcześniej napisane, ja i Tapase działamy w ruchu rycerskim i przez to dbamy o szczegóły historyczne...

Gdy nie ma już pomysłów wcale, walnij browara pójdzie wspaniale...

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 14, 2011, 22:40:08 »
    Dorzucam do miecza tarczę Uruk-Hai. Wydaje się że tarcza ma wgięcia , ale to wina źle ustawionego cienia.

Tarcza Uruk-Hai
    (click to show/hide)

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 14, 2011, 23:52:28 »
    Hej. Po pierwsze - Ancalagon - dzięki że w końcu się tu ujawniłeś.

Po drugie - "Ja" mam wizję najlepszych łuczników Gondoru odzianych w te płytówki - na wzór łuczników weneckich. W grze Gondorian Plate Armor (czyli klasyczna płytówka Gondoru), nie jest jakoś specjalnie świetna - myślę że nadawała by się też i dla najlepszych łuczników. Ale jest to jeszcze do przegadania. Właśnie tu. Więc pogadajmy o tym. <: Jak patrzycie na ten pomysł?

Po kolejne. Wargi. Nie widzę wgl śródziemia bez hasania na wilkach. Na razie też nie widzę swych umiejętności na dostatecznym poziomie, nie wiem jak Zizka czy Ancalagon. Wargi w każdym razie na pewno się pojawią. (:

PrzydatnyCzłowiek - sporo bawisz się Isengardem - może więc spróbuj skompletować całość. Odzywałeś się tak wgl do Zizki czy |Swordsmana|?

Za wszelkie błędy, wszelkiego rodzaju serdecznie przepraszam - trochę dziś popiłem. (:

Pozdrawiam.
    Podpisano: Ja.
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 15, 2011, 08:51:46 »
    Jestem, tylko nie mam czasu z Gondorem. Gdy go tylko znajdę, zajmę się Południowym Gondorem i Osgiliath.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 15, 2011, 12:17:46 »

PrzydatnyCzłowiek - sporo bawisz się Isengardem - może więc spróbuj skompletować całość. Odzywałeś się tak wgl do Zizki czy |Swordsmana|?

[/quote]

Tak pytałem sie Zizki , ale odmówił pomocy. Właśnie spróbuję zrobić Isengard (jest z nim chyba najmiej roboty ;p) Wydaje mi się , że niektóre przedmioty z frakcji 1 można by przenieść do frakcji 2(np.z isengardu wargi do gór mglistych)

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 15, 2011, 12:53:22 »
    No jasne że trochę przedmiotów będzie uniwersalnych. To baw się Isengardem. (: Wgl podrzucam prace dzisiejszego ranka. W planach mam jeszcze pokazać dziś trochę jednostek Dol-Amroth (czyli w zasadzie o teksturować kilka hełmów), i przygotować zbroję dla strażników Henneth Annun. No poza tym to jeszcze uczyć się systemów no ale to ryba. ; p Wgl. to czy ktoś z ekipy potrafił by zrobić warga czy sam mam się uczyć? To samo z trolami? Nie ogarnąłem jeszcze jak działa rydwan z łucznikiem więc o mumakile nawet nie pytam. (:

Teraz pytanie za 100 pktów. Poznajecie? Tak - jest niedorobiony. Będę go jeszcze szlifował. Tekstura na tarczę zdjęta z filmu. (:
    (click to show/hide)

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    « Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 15, 2011, 13:33:11 »
    Hej, całkiem nieźle a gdzie przypasany róg?:)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 15, 2011, 13:50:33 »
    Tekstura miecza ohydna ...

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    « Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:27:16 »
    Fakt.

Co do mumakila - może powinniście napisać tutaj o pomoc: http://mbx.streetofeyes.com/index.php/board,37.0.html

Pozdrawiam

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 16, 2011, 14:27:27 »
    A ja mam pytanie do zdjęcia xD wiadomo tarcza boromira śliczna jak i wdzianko ale dlaczegp te ludziki są takie małe???
    Bo po pierwszym rzucie oka to myślałem że to krasnoludy są xD