Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Age of Men (Władca Pierścieni) - preview!  (Przeczytany 92572 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Age of Men (LOTR) - preview!
    « Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 08, 2011, 13:26:40 »
    Dol Amroth... Hmmmm
    No ja myslę żeby zrobić tak :
    Gondor=Dol Amroth+ Kilka innych mini państw(np. po 2 zamki i 4 wsie... ;p)
    tylko że każde państewko byłoby liczone osobno (zwierzchnik, jednostki itd.) a głownym dowódcą byłby Denethor i mógłby kazać zaatakować komuś tam cośtam xD
    niewiem czy da się tak zrobić to tylko luźna sugestia jest...

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 08, 2011, 18:32:47 »
    Gondor był podzielony na tę Gondorską cześć i na państewka. Jednak o ile mi wiadomo to te państwa były zależne od Gondoru, czyli coś w stylu jak lennicy.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    « Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 08, 2011, 23:29:23 »
    Grałem sobie właśnie w TLD 0.808 i dodam tylko jedno. Jak atakuję lancą z konia w pełnym galopie a wieśniak odbija mój atak nożem to mnie krew zalewa :)
    Nie wiem na ile to możliwe, ale uniemożliwiłbym blokowanie lancy za pomocą czegokolwiek oprócz tarczy. Zdecydowanie zwiększyłoby to realizm.
    Oczywiście nie mówię tu o sytuacji kiedy pieszy ma dłuższą dzidę i nadziewa nam konia, to inna bajka.

Gdyby Dol Amroth zrobić osobno to czy nie padliby za szybko? Wiesz, jak namęczysz się nad hełmami i zbrojami a oni będą szybko odpadać (wiesz mały teren=mało wojsk co na froncie z mordorem kiepsko wróży) to wyjdzie trochę bez sensu :)

Pozdrawiam

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 09, 2011, 09:44:14 »
    Hej. Na dniach powinna się w końcu ukazać mapa (ancalagon rusz dupę!) - trochę rzuci to światło na to kto z kim będzie walczył najbardziej i w jakich proporcjach siłowych. Mogę powiedziec że Dol Amroth nie będzie miało bezpośredniego kontaktu z krajem Cienia. Gondor zajmuje się Mordorem, a księstwo Imrahila ma na głowie Harad z Umbarem. Na chwilę obecną Gondor ma jedno miasto i 4-5 zamków, DA jedno miasto i 2-3 zamki, a po drugiej stronie Wielkiej rzeki mamy 'lustrzane odbicie', z tą różnicą że Mordor prawdopodobnie będzie miał 2 (może 3?) 'miasta'. Pod DA planuję przydzielić Anfalas i znaczną część Belfalastu. (Tarnost, Ethring, Calembel)?
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:26:09 »
    Naszedł mnie taki pomysł, że przydałby się system należności ziem (coś jak nacjonalność w europie universalis). Bo np. jeśli taki Dol Amroth zostanie podbity przez np. mordor, a później gondor go odbije, to wtedy powinien go zwrócić księciowi Dol Amroth (nie pamiętam jak się nazywał), a nie np. Denethorowi, bo tak często się zdarza w naive, że po podbiciu król nadaje sobie samemu dużo ziem, zapominając o lordach.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 09, 2011, 13:28:22 »
    Popieram pomysł Natima. Prośba tylko aby dopracować bohaterów dla Mordoru/Isengardu :) Przeważnie traktuje się ich po macoszemu a przecież każdy lubi pobiegać orkiem z piką :)
    Do tego pojawiło mi się kolejne pytanie - co z formacjami? Da się utworzyć jakieś formacje z Uruk Hai? W niektórych modach funkcjonuje to bardzo sprawnie ale już w nativie ledwo ledwo a w wersji 0.808 wcale. Chodzi o to, aby kawaleria nie mogła tak łatwo robić sieczki przeciwko pikinierom/hoplitom :)

Do tego naszła mnie kwestia pierścieni - czy będą questy żeby skompletować pierścienie? Np. Elfami 3 pierścienie elfów itd. Trochę to oczywiście naciągany pomysł, ale to mod a nie inscenizacja książki ;) Pierścienie mogły by być pilnowane przez 3 groźne oddziały - np składające się z samych trolli z jednym wodzem orkiem, albo z najlepszych jeźdźców wargów tudzież coś czego w innych oddziałach nie ma lub jest rzadkie (jak olog-haie w TLD 0.808).

No i jeszcze jedna kwestia - posiłkuje się 0.808 TLD bo właśnie w to gram i jest mi najłatwiej, wybaczcie mi proszę częste porównania - w TLD jak rozpoczyna się wojna to wielkie armie (po 100-200 woja) ruszają i przeważnie walczą bez naszego udziału (bo mamy garstkę wojaków), szybko się wybijają i potem nie ma zbytnio co robić. Jakbyście mogli to zrównoważyć - np. żeby co 2 dni pojawiał się mały oddział na planszy, co 5 dni średni, co 10 dni duży - wtedy byłoby co robić. Coś w ten deseń;)

Z góry przepraszam za wymądrzanie się :D
    Pozdrawiam

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 09, 2011, 14:13:48 »
    Przecież właśnie o takie 'wymądrzanie się' chodzi gdy dajemy rady/luźne pomysły. <: Porównywanie z TLD jest tu co najmniej nie na miejscu... W życiu nie przystawiał bym tego do pracy ekipy Kolby - chwała im. 'Problem' silnej konnicy jest rozwiązany przez osłabienie jednostek konnych. DA to wyjątek - tam konnica stanowi najmocniejszą jednostkę. Nawet Rohan - prawie cały w siodle - będzie musiał kombinować taktyczne użycie koni a nie szarżować na 'pałę'. To samo z łucznikami. Są wyposażeni w sztylety, max krótkie miecze czy toporki ręczne. Nieźle spisują się w walce na dystans ale w walce wręcz są bardzo słabi. Trzeba ich ustawić na górce za plecami, flance czy coś takiego, z dala od zgiełku bitewnego i pozwolić im strzelać. Jeśli wmiesza się ich w piechotę to padają jak muchy. Co innego np strażnicy z Ithilien. Średnio radzą sobie z łukiem ale mogą wesprzeć piechotę w walnej bitwie. Można ich też przemieszać w linii porządnych łuczników co odpędzi problem zabłąkanego wroga między nimi. Nie ma szans wygrać bitwy bez znacznych strat z oddziałem o podobnej sile, bez uwzględnienia taktyki, terenu itp. nie mówiąc już że czasem porywamy się przecież na silniejsze oddziały.

Podsumowując: szarżę kawalerii śmiało można przyjmować na zbitą linię piechoty, a pogrom w łucznikach można siać w kilka osób (np z bohaterami), jeśli już uda się dojść. :)

Oddziały do których nie ma jak się dobrać - zostaje system z native 1.010 [lordowie, karawany (ale o bardziej wojennym charakterze)] + patrole 'lokalne' (korsarze, marynarze z Pelagir, strażnicy Ithilien, itp.), małe oddziały zwiadowców, oddziały na questy, rebelianci, dezerterzy, itp.

Totalnie nie wiem co z pierścieniami (pomniejsze pierścienie pozostawił bym w ręku Gnadalfa, Galadrieli i Mistrza Elronda, pół-elfa, Ularich, a krasnoludzkie i Jedyny... Nie wiem.) |x. Po prostu nic mnie nie natchnęło. Ze wszystkim na razie i tak ograniczam się (ja, niektóre osoby pracują już nad dalszą częścią) tylko do południa.

Bohaterowie zła na pewno nie będą traktowani po macoszemu. Sam czasem lubię sobie 'potrolić'. Pomaga nam społeczeństwo wc3BFME - twórcy nie jednej modyfikacji LotRowej, świetnie czujący klimat 'zuaaa!'

A propos 'oddawania ziem'... Tak jak już wspominałem nie da się przejąc niektórych lokacji. Po wybiciu garnizonu są po prostu pozostawioną ruiną (quest ponownego zasiedlenia - trudny będzie jak diabli!). Lokacje przechodzące z rąk do rąk to np Osgiliath, Cair Andros, Near Harad, Umbar, Pelargir, (może Minas Morgul? podstawa 'historyczna'), lokacje w rejonie Harondor.
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 09, 2011, 16:15:34 »
    Tylko pamiętaj proszę co pisałem, żeby lancy kawalerzysty nie mógł odbić wieśniak szablą bo to psuje całą zabawę:)

Pozdrawiam :)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 09, 2011, 16:23:17 »
    Nie da się tak zrobić, chyba, że każdą bronią dla takich słabszych jednostek nie będzie dało się blokować, ale wtedy taka wieśniacka szabla nie odbije żadnej broni.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 09, 2011, 21:03:58 »
    Można by odebrać przyjemność blokowania broniom które są w arsenale łuczników. Tylko raczej było by trzeba wynagrodzić im to jakimiś puklerzami. Przynajmniej tym najwyższych poziomów.

@Edit down.

... Słabi łucznicy np. mordoru nie mieli tarcz...

Łucznicy ogólnie nie mieli tarcz. Jako że ancalagon i ja działamy w ruchu rycerskim będzie to 'dość' realistyczne odzwierciedlenie jednostek. Łucznik z tarczą aż gryzie w oczy. |x

Przecież tarcza i puklerz to zupełnie co innego. o.o' Tarcza 'przyjmowała' ciosy - puklerzem się fechtowało. (:
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2011, 18:38:32 wysłana przez Tapase »

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 09, 2011, 22:32:47 »
    Dobry pomysł. Słabi łucznicy np. mordoru nie mieli tarcz tylko jakieś krótkei szybkie miecze lub coś tam którym mogli wywijać. nastomiast elficcy łucznicy miely oburęczne miecze ;).

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 10, 2011, 18:18:48 »
    No to łucznicy bez tarcz czy z puklerzami ;)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 10, 2011, 18:21:11 »
    Puklerze to takie malutkie tarczki, trochę większe od pięści, no w każdym razie nie duże, służyły do odbijania ciosów, a nie ochrony przed strzałami ;)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 10, 2011, 21:51:21 »
    Puklerze to takie malutkie tarczki, trochę większe od pięści, no w każdym razie nie duże, służyły do odbijania ciosów, a nie ochrony przed strzałami ;)

I takie tarcze powinni mieć niektórzy łucznicy rohanu, rhun, dale, eraidoru

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 10, 2011, 21:59:01 »
    Na razie i tak ograniczamy się przecież tylko do południa, nie ma sensu rozkminiać ludu z nad Esgaroth czy dawnego północnego królestwa. :) Wydaje mi się że tylko najwyżsi poziomem łucznicy mogli by mieć puklerze (coś koło 100 wytrzymałości i tak małe aby nie było szans na przechwycenie pocisku??) czy broń zdolną do blokowania.