Niestety nigdy nie siedziałem nad moddowaniem więc nie bardzo mogę pomóc bo nie wiem co jest realne do wykonania a co nie. Chętnie coś przetestuję jeśli będzie mieli jakąś wersję alfa/beta. No ale miały być pomysły to będą (hm, to może ja swoje pomysły ponumeruję bo to będzie chaotyczne):
#1. Przede wszystkim, krew mnie zalewa kiedy w TLD 0.808 zwiedzam puste zamki, pełne pustych budynków, komnat w których nie można nic zrobić i w których nikogo nie ma. Można by coś z tym zrobić, taka przestrzeń się marnuje. Jakieś dodatkowe misje dla graczy lubiących zwiedzać, ukryte przedmioty, zadania choćby typu - wejdź i zabij. Mocno zachęciłoby to do zwiedzania.
#2. Do tego jeśli będziecie w stanie zrobić oblężenia zamków (będziecie?) to można by porobić różnego rodzaju losowe eventy typu - gracz wchodzi do miasta a okazuje się, że miasto jest atakowane przez gobliny i trzeba wejść na mury i pomóc. Dzięki takim 'zabawom' (no bo co to dla nas weteranów jakieś tam gobliny) już gracz na wczesnym poziomie mógłby podłapać trochę punktów (wszak garnizon miasta pomoże ubić kurdupli). Najlepiej gdyby to było cykliczne a może poprzedzane jakimś jednodniowym alarmem.
#3. Ponadto, jeśli byłyby oblężenia to można by zrobić dla obrońców takie beczki ze strzałami i boltami - "naboje" się w tej grze zawsze zbyt szybko kończą;) a przecież w zamkach przygotowywano od obrony zapasy amunicji.
#4. W TLD 0.808 podobało mi się polowanie na Czarnoksiężnika w Mirkwood. Można by zrobić taką misję - znajdź dziada w lesie i ubij ;)
#5. Co do lordów - grunt żeby mieli coś do powiedzenia i żeby współpracowali (Bóg mi świadkiem że miałem ochotę oskalpować Glorfindela w TLD kiedy zamiast się przyłączyć do mnie, po raz 182 powtarzał jakieś bzdurne zdanie). Nie mogę zaproponować nowych jeśli nie masz listy już zaimplementowanych (na pierwszej stronie nie widzę). Nie wiem za to czy w którymś modzie był Gollum. Powinien być szybki (z 10.0 na planszy) i sam ale nagroda za złapanie powinna być sowita.
#6. Jeśli chodzi o frakcje to ja bym się skupił na Waszym miejscu na małym zakresie - darujcie sobie Haradrimów, Korsarzy i inne Dunesierotki bo już sami Orkowie, Elfy, Krasnoludy(będą?) i ludzie wraz z ich lokacjami i questami to już ogrom pracy (zobaczcie jak Turcy, Rosjanie oraz ekipa Melkora utknęli w próbach stworzenia całości). Najwyżej pozostałe frakcje dodacie później.
#7. Koniecznie Orkom trzeba umożliwić napadanie na wioski i zabijanie wieśniaków:) Wszak każdy orkowy skaut wie że ludzkie mięso to oszczędności w sklepie ^^
#8. A trolle - czy to możliwe żeby zwiększyć nieco orków i poprawić im umiejętność wbijania zębów do mózgu? ^^
#9. Poza tym dużo patroli, można by nawet zmniejszyć nieco planszę żeby tak nie biegać bez sensu po pustych ziemiach.
#10. Fajnie gdyby questy miały związek ze sobą, przyczynowo-skutkowy najlepiej. Np. grasz orkiem, zlecono Ci zabicie Hamy, ale nie udało się bo np. rozpoznali gracza przy próbie dostania się do obozu, więc jako skutek w 10 dni później Hama pojawia się na planszy jako oddział z całą masą Rohirrimów i robi zadymę ^^ albo napada gracza znienacka w nocy i robi bum bach parabuch.
#11. Gdyby można było rekrutować do drużyny bohaterów typu Eomer, Glorfindel czy Aragorn to powinni oni zwiększać dowodzenie gracza. A może pójść dalej - np. Eomer sprawiałby, ze Rohirrimowie byliby tańsi w utrzymaniu i rekrutowaniu albo zdobywali szybciej punkty doświadczenia. Podobnie Glorfindel mógłby mieć wpływ na Elfy, Aragorn na Strażników, a Faramir czy Boromir (to nieprawda że on umarł:p) na Gondorczyków.
#12. Elfy powinny szybciej uczyć się łucznictwa - większe premie za celne strzały; może szybsze strzelanie niż inne rasy. Tak sami Orkowie może z tymi ich maczetami/toporami, jeźdźcy Rohanu z lancami itd.
#13. A będą hobbity? Przeklęte kurhany? Żądło i inne sztylety? :) A rzucający kamieniami Pippin? ^^ Np. jeśli udałoby się zrobić choć 4 Hobbitów (jeśli uda się krasnali to jeden pies w sumie) to każdy z nich w drużynie mógłby dawać bonusy dla gracza (np. +5 trade itd.). Chodzi mi o taką sytuację - słaby w walce ale dużo daje gdy jest w armii.
#14. Czatownika można by ładnie narysować i sprawę Morii mielibyście z głowy :D 'Wejścia pilnuje Czatownik - żaden Mellon nie pomoże";)
Tak sobie myślę głośno, proszę nie chłostać.
Do tego jest 2 w nocy i mogłem napisać jakieś głupstwo - profilaktycznie przepraszam ;)
Pozdrawiam wszystkich na forum i dziękuję za przeczytanie tego pozbawionego treści elaboratu hehe.
Ja