Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55372 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #90 dnia: Października 25, 2010, 17:57:56 »
    wesch96 - sorki, czytałem pierwszą stronę, gdzie Degren wychwalał Sarranidę, i myślałem, że też uważasz Rycerza za gorszego od Mameluka. Zwracam honor ;)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #91 dnia: Października 25, 2010, 17:58:13 »
    Ale Ty właśnie nie możesz przyjąć do wiadomości że ktoś może mieć inne zdanie!  
    Ja wahałem się między Mamelukiem a Huskarlem, ale wybrałem Mameluka.
    A dlaczegóż tak zadecydowałeś?
    A gdyby matilon zamiast mameluka wybrał huskarla to także zapytałbyś go czemu tak wybrał? Wątpię... Dlaczego niby Twoja opinia o "papierowych tarczach" jest dobra, a opinia MikiBara o "słabej kondycji" zła? Może słaba kondycja to niska atletyka? A może ja nie rozumiem stwierdzenia "tarcze z papieru". Bo nigdy nie słyszałem aby w M&B były elementy ekwipunku wykonane z papieru.
    Sam sobie przeczysz bo właśnie chcesz dyskutować na temat gustów.

PS. MikiBar, a nie mikbar. Trochę szacunku dla nicków innych userów nie zaszkodzi.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #92 dnia: Października 25, 2010, 18:18:45 »
    Wesh96 - jesteś za bardzo zauroczony Huskarlem.
    Huskarl jest bardzo dobrą jednostką, ale nie przesadzajmy - nie raz widziałem jak dostawał po dupie od innych NPC.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #93 dnia: Października 25, 2010, 18:29:44 »
    Dobra! Widzę, że się rozwinął trochę wątek dyskusyjny, więc pragnę coś wyjaśnić. Po pierwsze:
    Cytat: Grievous
    opinia MikiBara o "słabej kondycji" zła?
    Cały czas przecież wesch96 pisał, że nie uważa on, że ta opinia jest zła, czy dobra bo Mikibar nie wyjaśnił dokładnie o co chodzi. Jak ktoś mi to objaśni to wtedy będę mógł oceniać. To tak jakbyś dał komuś gumową kaczkę i ... A nie sorrki, zły przykład :D A ogólnie zgadzam się z Mikibarem. Właśnie o to nam chodziło, o oparte na faktach argumenty, a nie o coś w stylu "jest fajny, bo jest fajny".
    Taak... Jednak pragnę zauważyć, że gusta liczą się w temacie "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie". Tu temat brzmi jednak "Najlepsza jednostka NPC". Pragnę więc zauważyć różnicę pomiędzy tymi dwoma wyrazami. I powtarzam kolejny raz: Tu nie chodzi o naszą taktykę! Porównujemy jak zachowują się jednostki, a nie jak my nimi rozgrywamy. Gdbyś spuścił ze smyczy huskrali rozkazem "do ataku" i nie daj boże jeszcze do tego łuczników to by z nich niewiele zostało.
    A sam wcześniej pisałeś, że nie wolno porównywać jednostek w bezpośredniej walce :D. A tak z ciekawości spuść ze smyczy rycerza swadianskiego na huskarla to się przekonasz :) Twój grubasek tylko będzie biegał i zmieniał co chwilę broń na coś miotanego i nie zdąrzy zmienić na broń w zwarciu gdy ten będzie go atakował. Huskarl silny jest fakt - sam gram nordami, ale w otwartej bitwie większe zagrożenie stanowi rycerz, gdyż po patchu 1.131 dostał najcięższego konia i w moich szeregach wielu padło od wrogich rycerzy. I nie piszcie, że taktyka i że pod wzgórze nie ma szarży i itp. W moim przypadku grając nordami zaatakowałem rhodoka i był juz praktycznie koniec walki, gdy nagle w posiłkach wroga pojawiło się tylko 8 ludzi w tym 3 rycerze - dali sie we znaki :) Fajny efekt gdy nocą co chwila jeździec znienacka ataku i co chwila powala kilku ludzi.
    Ukashq... Nie chce kolejny raz ci tłumaczyć, ale muszę... Nie porównuję jednostek sam na sam, ale w bitwie. Huskarl zawsze najpierw wali z miotki, a nie zmienia broń jak rękawiczki. Nie wiedziałem, że swadia dostała konie do szarży po 1.131... Dali się we znaki, przekrzywili je, przyjechała milicja i wzięła ich na komisariat... :P

Pozdrawiam i idę na spotkanie do bierzma!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #94 dnia: Października 25, 2010, 20:13:44 »
    Napisałem mikibar, a nie jak ty twierdzisz mikbar....

Grievous jesteś jak dziecko, piszesz to samo tylko używasz innych słów, to i ja będę Ci odpowiadał na to samo:
    Tarcze z papieru były raczej zrozumiałe :), słaba kondycja- huskarlowie mają wysoką atletykę i hp więc nie wiedziałem o co chodzi drogiemu koledze :) A to są gusta, ty zacząłeś dyskusję na ich teamt, a nie grzecznie byłoby gdbybm Ciebie olał :) Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #95 dnia: Października 26, 2010, 19:44:16 »
    Ale może ktoś uważa ich wysoką atletyką za niską... Dlaczego nie możesz przyjąć do wiadomości że ktoś może mieć negatywne zdanie na temat huskarlów? Albo co gorsza zamiast nich wybrać mameluków? Swoje opinie uważasz za słuszne i oczywiste, natomiast zdanie innych starasz się usilnie obalić. Naucz się doceniać zdanie innych, zauważ że Twoich opinii nikt nie stara się podważać. Więc stosuj się do zasady wzajemności. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Października 26, 2010, 20:51:29 »
    Teraz ty ją podważasz :)
    Ciągle mówisz to samo, spokojnie przeczytaj sobie swoje posty to zauważysz :)
    Przyjmuję do wiadomości, ale staram się go przekonać, aby spróbował zagrać huskarlem, bo jezeli napisze zagraj huskarlem to nikogo tym nie przekonam, a jeżeli uargumentuje, to może się przekona :) Nie mam zamiaru ich odciągąc od ich jednostek, że śa złe, lecz mają spróbować.

www.pustamiska.pl

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #97 dnia: Października 26, 2010, 21:32:34 »
    PS. MikiBar, a nie mikbar. Trochę szacunku dla nicków innych userów nie zaszkodzi.

Napisałem mikibar, a nie jak ty twierdzisz mikbar....

Grievous jesteś jak dziecko, piszesz to samo tylko używasz innych słów
    Ciągle mówisz to samo, spokojnie przeczytaj sobie swoje posty to zauważysz :)
    Sprawa nicków - facepalm. Chyba nawet nie zrozumiałeś słowa "szacunek", nie chodziło o literówkę.. Ja twój nick piszę z wielkiej litery, chociaż w oryginale jest z małej - jak myślisz, czemu?

Hmm... kto tutaj ciągle mówi to samo? :D Grievous ciągle mówi to samo, bo Ty ciągle tego nie rozumiesz - TEGO, że każdy ma prawo mieć inne zdanie. Tak samo jak Ty masz prawo bronić pozycji swojego ulubieńca. Bronić, ale bez przesady, on nie jest doskonały i go tak nie wychwalaj jak jakiegoś boga...

Co do "słabej kondycji" - tak trudno było się domyślić? Po prostu chodzi o wolne poruszanie się podczas bitwy, za ciężkie pancerze, a za mało atletyki...

Co do "papierowych tarcz" - no i co Ty byś chciał u łucznika konnego... może pawęż, albo różdżkę "sorka" z Tibii? Tarcze mają jakie mają, a że mają je jako jedyni w grze - to z tego się należy cieszyć, i to jest dużym plusem. Nawet i taka tarcza coś tam obroni i jest przydatna. Zachowujesz się tak, jakby każda jednostka która ma gorszy pancerz, albo co gorsza - mniejszy topór 2h lub "papierowe" tarcze była gorsza.
    « Ostatnia zmiana: Października 26, 2010, 21:58:44 wysłana przez MikiBar »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Października 26, 2010, 21:44:16 »
    Co do tarcz - chodziło mi o Swadię :)
    Co do nicków, jezeli tak bardzo czujesz się urażony, wybacz, ale też nie wymagałem od Ciebie abyś pisał z dużej litery, może mi się to nie podoba...(przykładowo)
    Cóż niedomyśliłem się bo co ma szybkość do kondycji- Grievious zrozumiał jeszcze inaczej
    Odpowiadam to samo bo jeżeli wciąż on piszę to samo, to odpowiadam mu podobnie>
    Tyle razy pisałem, szanuję stanowisko, ale aby było ciekawiej chciałbym aby zagrał huskarlem i byćmoże spodobała by mu się ta jednostka :) I grałoby mu się lepiej.
    Więc drogi MikiBarze, mam nadzieję, że "załapałeś"

www.pustamiska.pl

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #99 dnia: Października 26, 2010, 22:02:45 »
    Nordowie są dobrzy, ale dla mnie są aż za dobrzy, dlatego nimi nie gram. Wolę szybkiego łucznika na koniu z celnym okiem papierową tarczą i wesołym łuczkiem, a potem satysfakcja z wymordowania bandy takich czołgów jest dużo większa. ;)

Huskarle to najlepsza piechota w grze. A dla mnie łucznik konny jest od Huskarlów lepszy, bo pod sprytnym dowodzeniem można ich wymordować, dlatego zagłosowałem właśnie na niego.

Koniec spamu, mam nadzieję, że wszystko zostało wyjaśnione.

Offline Teb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Października 27, 2010, 10:27:47 »
    Wybieram Sarradzkiego mistrza łuku... wybrałbym harcownika ale nie ma :( a fajnie dzidami rzuca we wrogów... 1 dzida - chłop, chłopka, rolnik, wieśniak... 2 dzidy - wszelacy bandyci, 3 dzidy góra 4 reszta tych zakichanych jednostek... zależy jeszcze gdzie się trafi :D Ale Wybieram Mistrza Łuku... :D lobię patrzeć jak rozwalam wrogów na odległość... nie zdążą dobiec a już wpakowane maja  w siebie kilkanaście strzał... :D

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Października 27, 2010, 14:57:11 »
    Huskarle to najlepsza piechota w grze. A dla mnie łucznik konny jest od Huskarlów lepszy, bo pod sprytnym dowodzeniem można ich wymordować, dlatego zagłosowałem właśnie na niego.

Koniec spamu, mam nadzieję, że wszystko zostało wyjaśnione.
    Ja mam radość gdy samą piechotą poprzez sprytne dowodzenie zniszczę kawalerię np. Swadiańską
    « Ostatnia zmiana: Października 27, 2010, 17:48:56 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #102 dnia: Października 27, 2010, 17:20:39 »
    Cytat: Teb
    lobię patrzeć jak rozwalam wrogów na odległość... nie zdążą dobiec a już wpakowane maja  w siebie kilkanaście strzał... :D
    Taaak... Niesety, jeśli walczysz z Vaegirami to zanim sarranidzi zdążą wystrzelić to już mają strzałę między oczami :P Zresztą patrząc na staty (ten temat, str. 3, linki od NIFaNa)  widzimy, że Vaegirscy łucznicy mają o 10 większe archery i o 1 power draw.

EDIT: Osz kur! Pisząc posta do tematu: "Jakie jednostki do drużyny.Pomocy!!!" uświadomiłem sobie, że dość poważnym zagrożeniem dla huskarla jest ten cały khergiicki łucznik konny! No cóż... Chyba będę musiał na pewien czas znów wrócić do gry i zobaczyć jak to się sprawdza... :(

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 28, 2010, 19:41:40 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Feniks

• Użytkownik
    • Jak Feniks z popiołów...
    « Odpowiedź #103 dnia: Października 29, 2010, 12:22:12 »
    Huskarle - niezawodni przy oblężeniach a i w polu wole grać piechotą . Zadają dobre obrażenia oraz są... O Nordów !

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #104 dnia: Października 29, 2010, 16:18:19 »
    Jak dla mnie, to najlepszej jednostki nie ma. Wszystkie są równoważone , no może Sarranidzi trochu przepakowani, tak to bywa z nowymi frakcjami, ale Nordycki huskarl jest powolny i wytrzymaly, rzadko trafia toporem ale jak trafi to zabije. Khergici są szybcy, ale mają słabe zbroje, Vaegirscy rycerze, cóż, lepiej sprawują się jako piechota aniżeli jazda. Swadianie tarcze z papieru, ale najlepsze konie, Rhodocy, bardziej defensywni, najlepsze tarcze ale słabe bronie.
    (click to show/hide)