Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55370 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #75 dnia: Października 22, 2010, 13:32:14 »
    A dlaczegóż tak zadecydowałeś?
    Sentyment.

Offline leasy2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #76 dnia: Października 22, 2010, 15:06:18 »
    Mameluk, w walcze każdego jadą, również w piechocie.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #77 dnia: Października 22, 2010, 16:19:48 »
    Ta... no bo na pewno mameluk walcząc pieszo pokona huskarla... Nie ma mocnych, huskarl jest najlepszy wśród pieszych, a co dopiero go porównywać do kawalerii na piechotę :/

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #78 dnia: Października 23, 2010, 10:10:56 »
    Nie no panowie, wciąż krażymy wokół jednego argumentu, ale nie jest poparty niczym nowym... My z Korm'em mamy jakieś uzasadnienia.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #79 dnia: Października 23, 2010, 11:36:36 »
    A inni nie mają żadnych uzasadnień? Macie świra na punkcie tego huskarla? Każda inna jednostka jest do dupy, a wasz ulubieniec jest niczym Übermenschen? Gdzie szacunek dla innych? Każdy ma prawo do własnej opinii. Co by kto nie napisał to zaraz pojawiają się komentarze typu: "Udowodnij swoją tezę", albo "Może i jest słaby w walce z kawalerią, ale nie wolno go z nią porównywać" Za to lubujecie się w opisywaniu kogo to Nord nie pokona podczas oblężenia.
    Ja osobiście walczę za pomocą Khergickich lansjerów i łuczników konnych - cenię sobie mobilność. A zamków nie zdobywam bo po co? Wtedy tylko tracę źródło dochodu jakim jest plądrowanie przy zamkowej wioski. No i powiedziecie po cholerę mi jacyś tam huskarle? Wolne to i tylko marsz opóźnia... 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Października 23, 2010, 14:27:38 »
    Widzisz, ale czy sądzisz że jeżeli ktoś powie coś bezsensownego, lub nie uzasadni swoejej wypowiedzi, to czy ma ona wiarygdność?
    Ja szanuję zdanie innych, nie wiem skąd wysnułeś tą opinię.
    Moim jednym z niewielu mott to:"De gustibus non est disputandum"- co oznacza gusta nie podlegają dyskusji :)
    Co do twojej wypowiedzi, ja wolę zwykłych łuczników i piechotę gdyż są lepiej zaopatrzeni, plusem khergickich łuczników jest to, że mają tarczę.

www.pustamiska.pl

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Października 23, 2010, 14:34:29 »
    A moim zdaniem najlepszy jest Vaegirski strzelec i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej;]. Granie Vaegirami wymusza stosowanie taktyki i pilnowania wszystkiego co się dzieje na polu bitwy zamiast wydać rozkaz "do ataku!" i iść zrobić herbatę. Granie Vaegirskimi strzelecami i ich stosunkowo słabą piechotą daje dużo więcej frajdy niż granie półbogami (huskarl/swadiański rycerz).

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #82 dnia: Października 23, 2010, 19:57:35 »
    Taak... Jednak pragnę zauważyć, że gusta liczą się w temacie "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie". Tu temat brzmi jednak "Najlepsza jednostka NPC". Pragnę więc zauważyć różnicę pomiędzy tymi dwoma wyrazami. I powtarzam kolejny raz: Tu nie chodzi o naszą taktykę! Porównujemy jak zachowują się jednostki, a nie jak my nimi rozgrywamy. Gdbyś spuścił ze smyczy huskrali rozkazem "do ataku" i nie daj boże jeszcze do tego łuczników to by z nich niewiele zostało. Gra każdą jednostką wymaga czego innego. Jak chcesz sobie poczytać o taktyce to zapraszam do cytatu niżej. Miłej lektury!
    Oj i potrafi to zrobić bardzo dobrze... Zresztą w walce nie chodzi tylko o jakieś pozycje. Mieliśmy nie rozmawiać tu o taktykach, ale wszystkie te posty zmierzają właśnie do tego. Oczywiście ustawienie początkowe też jest ważne, ale potem trzeba cały czas rzucać rozkazy. Dla mnie to oczywiste w grze piechotą, ale dla kogoś kto gra głównie konnicą może to być niejasne. Najpierw dajemy rozkaz stać, potem piechota idzie 10(na piechotę)/20(na kawalerię) kroków przed łuczników. Łuczników ustawiamy zawsze w rozproszonej grupce, ale w szyku oczywiście bo w tedy idzie kilka ładnych salw na początku. Piechotę ustawiamy w rozproszonej grupce na piechotę, a w zwartej na konnicę. Sami ustawiamy się w pierwszym szeregu i ostrzeliwujemy wroga zanim do nas dojdzie. Teraz muszę już rozdzielić taktyki na piechotę i konnicę, łuczników nie ruszamy do końca bitwy z miejsca:
    Piechota: Luźny szereg stoi i czeka aż wróg dobiegnie. W pewnej odległości od naszych szeregów zostaje on oprócz strzał dziesiątkowany oszczepami i toporkami. Gdy wróg znajduje się 15/20 kroków od nas atakujemy. Potem pozwalamy naszym gonić niedobitki.
    Kawaleria: Zwarty szereg stoi najlepiej na wzgórzu, łucznicy jak najwyżej, tu także trzeba ich ustawić dalej od piechoty ze względu na "second wave", ale o tym później. Oczywiście w międzyczasie ostrzeliwujemy wroga.Czekamy, aż koniki rozbiją się o nasze szeregi i dokańczamy dzieła otaczając kawalerzystów. Gdy już się z nimi uporamy nadbiegnie piechota, na którą rzucamy się i dziesiątkujemy. Jednak w walce z większym oddziałem kawalerii lepiej nie rzucać się w największy wir walki, gdyż musimy zachować czujność (najlepiej dołączyć się do łuczników). Kilka razy bowiem przez moją nieuwagę zginęło sporo dzielnych ludzi. Bowiem często zdarza się owa druga fala, w której znajduje się czasem tylko kilka konnych, ale bardzo niebezpiecznych. Bowiem, gdy nasi żołnierze walczą z piechotą konni podbiegają do łuczników i zaczynają ich beztrosko wyżynać. Tak więc gdy widzimy nadciągający "second wave" trzeba przegrupować oddział lub samemu wystrzelać kawalerię.
    Mam nadzieję, że się połapiecie.
    Możesz też przeczytać mój podpis rodem z tawerny.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #83 dnia: Października 24, 2010, 15:03:25 »
    Wesch96, po co Ci ta ankietka, jeśli zawsze będziesz się upierał i krytykował innych, że ten twój huskarl czy jak mu tam jest najlepszy?! Uśmiałem się na 3 pierwszych postach...
    Niektórzy jak widzę mają jakiegoś bzika na punkcie Nordów. Gra jest, i musi być jakoś tam zbalansowana, więc KAŻDA jednostka jest w jakimś tam sensie najlepsza.

Dobra, do rzeczy:

Khergicki łucznik:
    + mobliność, szybkość (lekkie pancerze), zręczność (lekkie pancerze), łuk, koń, łuk na koniu, jako jedyni łucznicy w grze mają tarcze, wbrew pozorom bardzo źli na murach nie są
    - słaba wytrzymałość (za lekkie pancerze)
    Khergicki łucznik najwięcej zrobi na koniu w terenie, ale gdy spadnie, lub gdy jest na murach - nie jest tragicznie.

Nordycki Huskarl:
    + wytrzymałość, mocne pancerze, mocne tarcze, rzucajki
    - topory 2h (-> brak tarczy), bardzo spowalniają oddział, słaba kondycja
    Nordycki Huskarl ma sens na murach, i tylko ta wersja z 1h + tarczą, bo topory 2h wcale się nie sprawdzają (głupie boty nie umieją ich dobrze wykorzystać, ponadto szybko padają pod ostrzałem).

Zagłosowałem na Khergickiego łucznika, bo Nordem gra się zbyt łatwo i nierealnie.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Października 24, 2010, 16:16:48 »
    1. Czemu nierealnie,
    2. O łucznikach konnych napisałeś to samo co ja :)
    3. Co masz na myśli mówiąc "słaba kondycja"

Nie, no wogóle najlepiej zająć stanowisko:" Masz rację, przepraszam, moja jednostka jest najsłabsza, nie mam zamiaru siłą argumentu Ci przedstwić, iż tak nie jest". Bardzo cieakwie by wtedy było wogóle na forach, jeżeli ktoś pisze, że jego jednotska jest ulubiona to ok, ale jeżeli mówi, że nie ma szans z Huskarlem to musze mu to wytłumaczyć, że tak nie jest, ja również się uśmiałem z twojego komentarza, nie ma co bronić stanowsika tylko je oddać, aż tak was denerwuję, że lubię tę jednoskę i jest dobra? :))))

www.pustamiska.pl

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #85 dnia: Października 24, 2010, 18:33:09 »
    Nie denerwuje mnie że lubisz Huskarla, lecz wkurza mnie fakt iż nie możesz przyjąć do wiadomości że ktoś może uważać za najlepszą jednostkę kogoś innego. Sam napisałeś że rycerze Swadii mają papierowe tarcze, ale już MikiBar nie może napisać że Twoi ulubieńcy mają słabą kondycję. Przemawia przez Ciebie hipokryzja. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #86 dnia: Października 24, 2010, 20:58:08 »
    Tarcze z papieru, powolne ataki.

Myślisz, że Mameluk ma lepsze uzbrojenie? To się grubo mylisz. Oprócz Stalowej Tarczy, to żaden przedmiot z wyposażenia Sarranidy nie jest lepszy od Swadiańskiego, wręcz przeciwnie. A co do ataków - to zależy tylko od broni, jaką posiada dany Rycerz. Mameluk ma szybszy miecz, ale zadaje za to mniejsze obrażenia.

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Października 25, 2010, 08:22:32 »
    Taak... Jednak pragnę zauważyć, że gusta liczą się w temacie "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie". Tu temat brzmi jednak "Najlepsza jednostka NPC". Pragnę więc zauważyć różnicę pomiędzy tymi dwoma wyrazami. I powtarzam kolejny raz: Tu nie chodzi o naszą taktykę! Porównujemy jak zachowują się jednostki, a nie jak my nimi rozgrywamy. Gdbyś spuścił ze smyczy huskrali rozkazem "do ataku" i nie daj boże jeszcze do tego łuczników to by z nich niewiele zostało.

A sam wcześniej pisałeś, że nie wolno porównywać jednostek w bezpośredniej walce :D. A tak z ciekawości spuść ze smyczy rycerza swadianskiego na huskarla to się przekonasz :) Twój grubasek tylko będzie biegał i zmieniał co chwilę broń na coś miotanego i nie zdąrzy zmienić na broń w zwarciu gdy ten będzie go atakował. Huskarl silny jest fakt - sam gram nordami, ale w otwartej bitwie większe zagrożenie stanowi rycerz, gdyż po patchu 1.131 dostał najcięższego konia i w moich szeregach wielu padło od wrogich rycerzy. I nie piszcie, że taktyka i że pod wzgórze nie ma szarży i itp. W moim przypadku grając nordami zaatakowałem rhodoka i był juz praktycznie koniec walki, gdy nagle w posiłkach wroga pojawiło się tylko 8 ludzi w tym 3 rycerze - dali sie we znaki :) Fajny efekt gdy nocą co chwila jeździec znienacka ataku i co chwila powala kilku ludzi.

Offline Zuki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Października 25, 2010, 12:19:18 »
    Strzelec - Rhodocki :) ( chociaż Khergicki elitarny łucznik konny ma aż 200 do + łuku :P )
    Piechota - Huskarl ( just the best :P)
    Kawaleria - Nameluk

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Października 25, 2010, 15:37:30 »
    Tarcze z papieru, powolne ataki.

Myślisz, że Mameluk ma lepsze uzbrojenie? To się grubo mylisz. Oprócz Stalowej Tarczy, to żaden przedmiot z wyposażenia Sarranidy nie jest lepszy od Swadiańskiego, wręcz przeciwnie. A co do ataków - to zależy tylko od broni, jaką posiada dany Rycerz. Mameluk ma szybszy miecz, ale zadaje za to mniejsze obrażenia.
    Tego nie rozumiem bo nie odnoszę się do mameluka, a niech sobie będzie lepszy.

Nie denerwuje mnie że lubisz Huskarla, lecz wkurza mnie fakt iż nie możesz przyjąć do wiadomości że ktoś może uważać za najlepszą jednostkę kogoś innego. Sam napisałeś że rycerze Swadii mają papierowe tarcze, ale już MikiBar nie może napisać że Twoi ulubieńcy mają słabą kondycję. Przemawia przez Ciebie hipokryzja. 

Ja szanuję zdanie innych, nie wiem skąd wysnułeś tą opinię.
    Moim jednym z niewielu mott to:"De gustibus non est disputandum"- co oznacza gusta nie podlegają dyskusji :)

To wyżej to mój cytat :)
    Wiesz nie chcę mi się tobie w kółko tłumaczyć, wieć zastanów się nad terminem: Wolne ataki, tarcze z papieru, a nad tym którego użył mikibar, a mianowici- słaba kondycja, czy coś tobie to mówi, może i ma rację ale musze wiedzieć o co mu chodzi.
    Co do 1. części twojej wypowiedzi to popatrz na mój cytat.
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2010, 15:41:58 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl