Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55209 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hydrant98

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #165 dnia: Lutego 02, 2011, 16:58:11 »
    ja głosuje na mameluka najmocniejszy w całej grze rozwali każdego rhodoka

Offline staniol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #166 dnia: Lutego 02, 2011, 23:02:29 »
    Najlepsza jednostka w grze według mnie to swadiański rycerz jak długo mam przynajmniej 50 tych rycerzy to żadnej walki nie przegram

Offline Godfrey

• Użytkownik
    • SacredBand
    « Odpowiedź #167 dnia: Lutego 03, 2011, 20:52:01 »
    Swadiański rycerz rządzi.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #168 dnia: Lutego 03, 2011, 22:35:14 »
    Całkiem niedawno stoczyłam bitwę. W skład mojej armii wchodziło 200 Swadiańskich Rycerzy którzy stawili czoła armii Nordów złożonej z ponad 600 chłopa. Sama bitwa trwała mniej niż 2 minuty czasu rzeczywistego. Bitwę wygrałam, a po mojej stronie zginęło kilku Swadiańskich rycerzy. Po tej bitwie zdałam sobie sprawę z tego, że kawaleria w M&B WB niepodzielnie rządzi.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #169 dnia: Lutego 04, 2011, 13:09:38 »
    Może i rządzi jednak nie ma takiej satysfakcji z wygranej ,jeśli walczysz kawalerią. Radzę przerzucić się na piechotę ,Rhodok, Swadianin czy Nord nie ma według mnie wielkiej różnicy. Huskarle się trochę wybijają przy oblężeniach. A sierżanci (obu nacji) stanowią doskonałą obronę na kawalerię. Jak się zbiją w trójszereg (da radę :D) naprawdę ciężko ich ruszyć. Ponadto ta formacja ma niewielkie wymiary ,więc szarże przypuści bardzo mało kawalerzystów.

A teraz pytanie do autora ankiety. Gdzie jest Vaegirski strażnik?

Niedoceniona przez innych ,a zauważyłem ,że tylko ona nosi wielkie topory (nawet huskarle tego nie mają). Często noszą również tarcze ,które są co prawda słabe ,ale spełniają swoje zadanie. Ta jednostka ,jak cała frakcja jest idealnie wyważona między defensywą a ofensywą.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #170 dnia: Lutego 04, 2011, 13:17:28 »
    Przepraszam Pana bardzo, lecz co do toporów huskarlowie również je mają na swoich plecach, nie wszyscy, ale mają.
    Strażnika nie wstawiałem, gdyż przedstawiałem tylko najlepszych z danej klasy.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #171 dnia: Lutego 04, 2011, 14:51:57 »
    Tylko, że w większości nacji są 3 klasy: piechota, kawaleria i strzelcy.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #172 dnia: Lutego 04, 2011, 14:53:53 »
    @ Nave731 Gdyby WB posiadał w sobie tworzenie formacji, to faktycznie kawaleria była by naprawdę zdecydowanie słabsza, a i jednostki (moim zdaniem) były by bardziej zbalansowane. Generalnie pikinierzy i włócznicy mogą zagrozić kawalerii, niemożliwość tworzenia formacji sprawia że wiele jednostek schodzi na drugi plan. Na czele pozostają te "naj", czyli te, na które oddano najwięcej głosów.

@ matigeo  i to jest właśnie błąd, że mamy tylko trzy "klasy" wojaków. Halabardnicy siali popłoch w średniowiecznej europie równie dobrze jak kawaleria. Były to doskonałe jednostki piechota vs piechota jaki piechota vs kawaleria
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 14:57:50 wysłana przez Jagoda »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #173 dnia: Lutego 04, 2011, 16:09:41 »
    Moim zdaniem klasy powinno być więcej. Samą piechotę można podzielić na takie trzy "podklasy" (włócznicy, ciężka i lekka piechota). Jazdę można podzielić na lekką i ciężką oraz na konnych łuczników (kuszników). Tylko strzelcy pozostają bez zmian (przecież nie ma na co ich podzielić).

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Lutego 04, 2011, 16:17:17 »
    Strzelców też można podzielić: na szybkostrzelnych i niecelnych łuczników, którzy walą obszarowo oraz na "snajperów" - kuszników.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Lutego 04, 2011, 16:33:42 »
    Ja obecnie gram na modzie Floris Expanded Mod Pack opis modu jest w pierwszym poście mojego AAR. W tym modzie jest ponad 50 nowych jednostek. Między innymi wszystkie nacje posiadają kawalerie, a Republika Rhodoków posiada coś na wzór Dragonów, czyli jazda z kuszami. Jest też wiele pikinierów i halabardników :D Przyznam się, że bardzo to urozmaica potyczki :D

Królestwo Swadii
    (click to show/hide)

Królestwo Vaegirów
    (click to show/hide)

Khanat Khergitów
    (click to show/hide)

Królestwo Nordów
    (click to show/hide)

Republika Rhodoków
    (click to show/hide)

Sułtanat Saranidzki
    (click to show/hide)

Najemnicy
    (click to show/hide)

Bandyci
    (click to show/hide)

Siostry Miecza
    (click to show/hide)

Łowcy Głów
    (click to show/hide)

Jak widać na schematach większość nacji ma mieszane jednostki piechota,łucznicy, pikinierzy i konnica, czyli tak jak powinno być. Nawet sąosły i wielbłądy ;)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Lutego 04, 2011, 17:21:37 »
    Hmm...
    1. Czy ten mod nie był przypadkiem robiony przez Niemców? Sporo takich dziwacznych nazw...
    2. Jakie są różnice między drzewkiem Dressed up Woman'a a Woman Militia?
    3. Ta Femme Fatale mnie zastrzeliła :D
    4. Dziwne są te "zakonno-rycerskie" nawiązania - Chyba była tam szpitalniczka oraz na pewno Kreuzritter (te krzyżackie skojarzenia...:P).
    5. Możliwość wytwarzania jednostek standardowej armii z bandytów wszelkiej maści kojarzy mi się z wojną totalną...
    6. Czemu drzewka są zdublowane?

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Lutego 05, 2011, 19:45:33 »
    Ja w sumie gram Swadiańskimi oraz Sarranidzkimi rycerzami i mamelukami ale jak tylko jedno mogę wybrać to sądzę, że lepsi Swadiańscy. Chociaż nie powiedziane, że Sarranidzi nie są lepsi. Nie grałem jeszcze oddzielnie tymi konnicami ale ze sposobu walki podoba mi się Swadiański wojak.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #178 dnia: Lutego 05, 2011, 22:59:44 »
    Przepraszam Pana bardzo, lecz co do toporów huskarlowie również je mają na swoich plecach, nie wszyscy, ale mają.
    Strażnika nie wstawiałem, gdyż przedstawiałem tylko najlepszych z danej klasy.

Wybaczcie ,że powrócę jeszcze do tej kwestii. Huskarle może i mają topory zawieszone na plecach ,ale z nich nie korzystają. To samo można zaobserwować u strażników zamkowych i więziennych. Przez plecy przewieszoną mają halabardę ,chociaż ani razu nie widziałem ,by z niej korzystali.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Lutego 05, 2011, 23:27:48 »
    Te bronie dodatkowe najczęściej są tylko i wyłącznie dla ładnego wyglądu. Chociaż raz kiedyś mi się zdarzyło, że mój Huskarl zmienił miecz+tarcza na topór wojenny 2h
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.