Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 333384 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • aka Korkoran
    Odp: [MOD] 1257 AD
    « Odpowiedź #75 dnia: Września 01, 2010, 17:18:29 »
    @matos 44 Znalazłeś może w okolicy coś w rodzaju kryjówki bandytów? Jeżeli tak to zaatakuj to, a ataki powinny się zmniejszyć

Poprawiłem moje spolszczenie.

oto link -----> http://hostuje.net/file.php?id=703cfb92f256248839ed95fafaf8cf11

Należy zastąpić stare pliki nowymi.

Byłbym wdzięczny za pisanie mi na priv o ewentualnych nieprzetłumaczonych elementach. :)

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #76 dnia: Września 01, 2010, 17:31:34 »
    nie chodzi o wielkość mapy, więc zmiana ustawień grafiki dużo tu nie pomoże. W tym modzie jest dużo państw co oznacza dużo wasali, jedno państwo ma co najmniej 10 wasali państw jest około 20, więc daje nam to 200 wasali po doliczeniu chłopów podróżujących do miast, bandytów, łowców głów, patroli i karawan mamy 250-300 jednostek na mapie i każdą z nich musi zająć się procesor oraz musi on "liczyć" bitwy, które toczą między sobą npc'ci jeśli masz procka wolniejszego niż 2.4ghz to mapa będzie się zacinała. Sam mam ten problem i psuje to całą radość z gry (15 klatek na mapie świata to masakra).

Offline Czarny_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Września 01, 2010, 19:03:18 »
    @Korkoranek apropo tlumaczenia sciaglem te najnowsze i grajac Polska nacja stwierdzilem taki blad ze Polskie imiona Lordow sa pozamieniane chyba z Nordyckimi:)) nap:Marszalek Msciwoj w relacjach i w opisach dziennika zdarzen itd.-wystepuje jako:Ksiaze Larugen a Krol Polski jako GRAVETH:(( taki przyklad na tych dwoch gosciach:)) Wszyscy inni lordowie Polscy tez maja pozamieniane imiona:))

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #78 dnia: Września 01, 2010, 19:33:01 »
    @Czarny Już szukam rozwiązania,

Rozwiązałem problem, ale muszę jeszcze zmienić nazwy polskich władców. Jutro rano będzie już zrobione :).

http://hostuje.net/file.php?id=e0fcc68bb050ecc4cea7b2174c60752c <----- Już jest dobrze :).
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 08:30:57 wysłana przez korkoranek »

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Września 02, 2010, 20:08:23 »
    Z ciekawości zapytam, w jaki sposób robisz spolszczenia, że masz tego typu problemy? Tzn generujesz pliki i następnie tłumaczysz czy może w inny sposób?
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #80 dnia: Września 02, 2010, 21:37:31 »
    Najpierw generuje pliki, a problemy te wynikają chyba z tego , że warband odczytuje niektóre nazwy jako te z Nativa i potem trzeba jes pozamieniać i problem znika. Jest to chyba najprostszy sposób. Kiedyś wszystko tłumaczyłem z Editorów, ale zajmuje to strasznie dużo czasu :)

Offline Czarny_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 02, 2010, 22:04:58 »
    Super Korkoranek Lordowie maja juz imiona Polskie:))Chcialem napisac o dalszych spostrzezeniach:)) Mianowiecie dla przykladu mam na wlasnosc miasto Krakow i w modzie tym pojawiaja sie wtedy trzej gostkowie: od Finansow-Chamberlain, Dyplomata-Constable i Chyba Informator czy Posel-Chancellor i tutaj jest duzo gadek z nimi ktore sa jeszcze po angielsku:))

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #82 dnia: Września 02, 2010, 22:08:56 »
    Tak wiem o tym i cały czas je spolszczam :). Za jakieś 2-3 dni będzie już większość.

Offline Czarny_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Września 03, 2010, 00:06:10 »
    Super! pelny profesjonalizm:)) Zreszta juz i tak pieknie sie zasuwa w Polskiej wersji:))

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Września 03, 2010, 20:22:25 »
    :( a ja w moda nie dam rady grać... za dużo jednostek na mapie świata i mi strasznie tnie. Jest może jakiś sposób, aby zmniejszyć ilość lordów każdego państwa? Państwa są małe, więc zamiast 10 lub więcej lordów starczyło by 5. Gdyby ktoś wiedział jak to zrobić to proszę o pomoc.

Offline atomicturist

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Września 03, 2010, 21:33:12 »
    Mod w najnowszej wersji działa nieźle na 1.131
    Robi problemy ze zwieszeniem sie grafiki w bitwie jak zaczyna sie młócka ale zazwyczaj alt+tab załatwia sprawe.
    Jednostki sa drogie poczawszy od 3 poziomu. Ale to ok bo sprzęt takiego rycerza kosztował wiecej niz spora wioska razem z chłopami wiec to nie problem. Wystarczy byc najemnikiem i dostawac spora sumke od królestwa. Róznicę nadrobi sie kilkoma interesami w miastach a jak sie ma takich 15 to jest sie bogatym.
    Tax inefficiency nieco swiruje i raz jest ok a raz -40000000000%...
    Brakuje nieco dialogów wiec czasem nie wiadomo o co chodzi lordom.
    Questy ze szpiegami mijaja sie z celem bo trzeba gnac przez cała Europę i zajmuje to 2 tygodnie.
    Fajne lokacje zamków i spora smiertelnosć.
    Nieco przegiete garnizony (srednio 300 gosci) i niektórzy lordowie pomykają z armiami 500+ co jak mi sie wydaje jest zupełnie nie mozliwe szczególnie że jak taki ma 1100 sławy.
    Mapa jest udziwniona jakaś. Jakies nowe tekstury i inne pierdoły. To tez pewnie wpływa na szybkosc na mapie.
    No i wieczna zima za wisłą:-)
    Ale warto pograc.

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Września 04, 2010, 21:44:29 »
    Witam, właśnie zainstalowałem moda i mam takie drobne pytanie, czy jeżeli na początku gry wybiorę, że nie chce nikomu służyć, to będę mimo to mógł w późniejszym czasie jednak zostać wasalem któreś z frakcji? Pytam zapobiegawczo, bo wolałbym, żeby po kilku godzinach grania nie okazało się, że dożywotnio już zostanę najemnikiem ;)
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Września 04, 2010, 21:52:46 »
    @UP tak ale jak będziesz komuś służył to dostaniesz wioskę(tylko) i będziesz wasalem.

mały offtop:
    @Korkoranek, a myślałeś o tłumaczeniu moda Diplomacy? Jest dosyć popularny i używany, i z tego co widziałem nie ma wersji pl.

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Września 05, 2010, 14:33:20 »
    Nie wiem czy jest tak tylko u mnie, czy to błąd tłumaczenia, ale miasto Tallinn, a właściwie w XIIIw. Reval, nazywa się u mnie Wilno :)
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2010, 14:36:32 wysłana przez Crox »
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline matos44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Września 05, 2010, 15:15:40 »
    Crox u mnie też tak było, mało tego miasto na Litwie wcześniej o nazwie Kaunas (Kowno) nazywało się po prostu Litwa, głupio to wyglądało  zmieniłem nazwy w pliku "parties" w folderze z grą  "modules"->"1257ad"->"languages"->"pl"
    ... Wtedy będzie za późno. Wkładaj głowę w pętlę ważne są zasady, czym głupsze tym lepsze ...