Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28646 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 03, 2011, 20:15:30 »
    Ktoś tu napisał o wprowadzeniu zabezpieczeń z PS3. Gwarantuje Ci ,że ktoś obejdzie i takie zabezpieczenia. Jak to się mówi dla chcącego nic trudnego...

Lektura :) Chociaż Sony podobno nie składa broni i niedługo ma zamiar dać kolejnego kopa w jaja tym hackerom wprowadzając zupełnie zmienione kodowanie zabezpieczeń. Zobaczymy jak będzie, ale myślę że konsola Sony - jako ostatni bastion w walce z piractwem - będzie jeszcze przez koncern ratowana i Japończycy tak łatwo broni nie złożą.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 03, 2011, 20:36:40 »
    Ktoś tu napisał o wprowadzeniu zabezpieczeń z PS3. Gwarantuje Ci ,że ktoś obejdzie i takie zabezpieczenia. Jak to się mówi dla chcącego nic trudnego...

Lektura :) Chociaż Sony podobno nie składa broni i niedługo ma zamiar dać kolejnego kopa w jaja tym hackerom wprowadzając zupełnie zmienione kodowanie zabezpieczeń. Zobaczymy jak będzie, ale myślę że konsola Sony - jako ostatni bastion w walce z piractwem - będzie jeszcze przez koncern ratowana i Japończycy tak łatwo broni nie złożą.

Już raz jak ktoś im tam majstrował to wydali patcha nowego i konsola dalej jest niezłamana. Wierzę w Sony i mam nadzieję, że - jak to proud świetnie ujął - ostatni bastion przetrwa i się nie podda.

Swoją drogą. Policja, sądy itp nie mogą nic zrobić osobie, która chwali się całemu światu, że łamie kody konsoli, iPhona i innych urządzeń elektronicznych?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 03, 2011, 21:24:28 »
    Mogą zrobić, ale większość "zwykłych" policjantów się za bardzo na tym nie zna które jest oryginalne a które nie. Nawet jak sąd wyda nakaz, to taki nie sprawdzi kompa, bo się na tym nie zna.

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 04, 2011, 05:25:34 »
    Mogą zrobić, ale większość "zwykłych" policjantów się za bardzo na tym nie zna które jest oryginalne a które nie. Nawet jak sąd wyda nakaz, to taki nie sprawdzi kompa, bo się na tym nie zna.

Jak sąd wyda nakaz to nie przyjdzie Ci zabezpieczyć kompa dzielnicowy tylko spec od tego typu spraw.

================================

Pamiętajcie, że prócz gier piracić można wiele rzeczy, od tych oczywistych: filmy, muzyka(choć ją akurat można 'piracic' legalnie) po te mniej oczywiste jak zdjęcia, czy rzeczy które większość z Was do głowy nie przyjdą jak ksero książki (NIELEGALNE!)
    Już widzę Was w szkołach, jak pani z Polskiego każe przeczytać 2-3 strony z książki którą przyniosła do szkoły i daje Wam odkserować, a Wy mówicie dumnie "Pójdę tą książkę kupić, bo kserowanie jest nielegalne"

Jeszcze jest sprawa licencji, bo ... gier które kupujecie, to nie kupujecie gier, tylko (co najwyżej pudelko, płytkę, manuala) oraz licencje na wykorzystywanie.
    i polecam artykuł:
    http://www.gamasutra.com/view/news/30370/Court_Of_Appeals_Ruling_Threatens_Sale_Of_Used_Games.php

================================
    A na sam koniec, ciekawostka...
    Ciekawe ilu z Was czyta w pełni licencje na dany program/grę ? 
    http://blog.linux.pl/post-5726.html Co Wy akceptujecie, instalując oprogramowanie?

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 04, 2011, 20:01:34 »
    ma 16 lat przepadł w 5 kl podstawówki
    znalazł dobrą pracę
    zarobił ... na czarno dzięki robocie [którą załatwił mu ojciec]

Coś mi tu nie pasuje... Przerwał naukę w 5 kl. podstawówki. Poszedł od razu do roboty? I teraz ma 16 lat, ale pracuje już od jakiegoś czasu?

To "znalazł dobrą pracę" mi tu nie pasuje. Wiesz, że zatrudnianie dzieci poniżej szesnastego roku życia, tym bardziej "na czarno" (chociaż nie wiem jaka to była robota, więc nie będę się akurat W TYM miejscu doczepiał, tylko zwracam uwagę na dobór słów) jest nielegalne i co więcej karalne? Tak, to ci dopiero "dobra praca".

Wrócę jeszcze na chwilę do "przepadł w 5 kl podstawówki". CZŁOWIEKU! Jak mówisz, że taaaaki uczciwy, to czemu nie zgłosisz się na policję z tym kolegą, co? Słuchaj, nauka jest OBOWIĄZKOWA do osiemnastego roku życia dla KAŻDEGO a rodzic ma zapewnić do niej możliwość. Pozwolenie na przerwanie nauki, o, jeszcze lepiej, załatwienie potem swojemu dziecku pracy na czarno (!) jest karalne! Każda rzecz z osobna i wszystko razem jest karalne!

Faktycznie, ma się chłopak czym chwalić... ty zresztą też chwal się kolegami.

PS Ile w końcu TY masz lat?
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 04, 2011, 20:26:31 »
    Wg mnie Dedalus zachowałeś się niepoważnie... Żeby na forum kneblować osobę o innych poglądach...

Oczywiście. Gość jawnie pisze, że złodziejstwo to w porządku rzecz (nie mówiąc o reszcie debilizmów, które napisał), a my może mamy mu jeszcze przyklaskiwać? Jak ktoś zacznie pisać, że przybijanie kotów do ściany gwoździami jest bardzo fajne, to też mam go zaakceptować, bo ma tylko inne poglądy i co najwyżej mogę mu spokojnie spróbować wytłumaczyć, że to co robi nie jest w gruncie rzeczy aż tak fajne?

Na tym forum niejedna osoba została już zbanowana za przyznanie się do piractwa, czy chociażby za pytanie o cracka. Joker przegiął pałę znacznie bardziej, a i tak dostał szansę, której tamci nie mieli. Nie skorzystał, jego strata.

Offline italka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 05, 2011, 01:39:56 »
    Piękna ośmiu stronicowa lektura :)
    Zdania podzielone, ale nie oszukujmy już samych siebie, że wszystko, ale to dosłownie wszystko co posiadamy w kompie jest legalne, nawet największy naiwniak z tego forum nie uwierzy.

Moje zdanie, jest w sumie mało ważne, bo nie powinno nikogo obchodzić co mam na swoim kompie, a w mojej gestii jest, aby się z tym pilnować pod względem legalności.

Zainteresowanych realnymi karami za piractwo, odsyłam do artykułu który dotyczył moich znajomych zajmujących się nielegalnym handelkiem "lub nie" nie wnikam, ale wyroki są.

http://www.komputerswiat.pl/jak-to-dziala/2009/09/ciezkie-czasy-dla-piratow.aspx

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 05, 2011, 12:30:53 »
    Oczywiście. Gość jawnie pisze, że złodziejstwo to w porządku rzecz (nie mówiąc o reszcie debilizmów, które napisał), a my może mamy mu jeszcze przyklaskiwać? Jak ktoś zacznie pisać, że przybijanie kotów do ściany gwoździami jest bardzo fajne, to też mam go zaakceptować, bo ma tylko inne poglądy i co najwyżej mogę mu spokojnie spróbować wytłumaczyć, że to co robi nie jest w gruncie rzeczy aż tak fajne?

Na tym forum niejedna osoba została już zbanowana za przyznanie się do piractwa, czy chociażby za pytanie o cracka. Joker przegiął pałę znacznie bardziej, a i tak dostał szansę, której tamci nie mieli. Nie skorzystał, jego strata.

Więc jaki sens ma ten temat? Jeśli ktoś wypowie swoje poglądy różne od "jedynych słusznych" dostaje bana... Ja bym to nazwał cenzurą...
    Forum służy do dyskusji, jego posty nie były obraźliwe lub wulgarne... ale ty jesteś tu władzą...
    Takie jest moje zdanie.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 05, 2011, 12:39:16 »
    Po pierwsze primo, jest regulamin, trzeba go znać i przestrzegać.
    Po drugie primo, nikt nie zabrania mieć innego zdania, szkopuł w tym by wiedzieć jak je umiejętnie przedstawić.
    Po trzecie primo ultimo, nie narażać się adminom i moderacji.

:D

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Kwietnia 12, 2011, 18:08:31 »
    http://www.wybrzeze24.pl/aktualnosci/sciaganie-filmow-i-muzyki-jest-legalne

Tak na otwarcie oczu co poniektórym krzyżowcom, którzy się mocno zapędzają w swoich mniemaniach o przepisach prawnych. Zresztą samo utożsamianie kopiowania czegoś z kradzieżą czegoś jest z punktu widzenia logiki kompletnie idiotyczne, jeśli coś kopiuję to robi się tego więcej, oryginałowi się nic nie dzieje.

Offline Shary

• Użytkownik
    • ,,Ch*j wam w pięty dla zachęty'' Elrond, przeróbka
    « Odpowiedź #130 dnia: Kwietnia 25, 2011, 13:37:10 »
    Nie jestem i nie popieram piractwa, według mnie piractwo to banda ku***twa, złodziejstwa i nic więncej.
    Alkhadias fajne płyty.
    Highway To Hell (AC/DC)http://www.youtube.com/watch?v=bNlNZ2T9EeY&ob=av2e

,,Łatwiej znaleźć ludzi gotowych na śmierć niż takich, którzy cierpliwie zniosą ból" -Juliusz Cezar

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #131 dnia: Maja 10, 2011, 16:51:07 »
    Temat troszke zapomniany, jednak się wypowiem, a co :D
    Co ja sądze o piractwie. No cóż. Będąc w podstawowce (6 klasa, czyli 2006 rok wtedy mi zalozono neta) do konca gimnazjum (2010r.) uwazałem, że piractwo złe nie jest. Ściągałem sobie gry, takie jak np. Call of Duty, a tytuły, na które wyczekiwałem i miałem pewność, że będą dobre (czasem się myliłem) kupowałem. Do takich gier mogę zaliczyć Wiedźmina, Assassins Creed 1 czy Aliens vs Predator 2010 lub też serie Splinter Cell lub serie Hitman. Jednak nie uważam, że robiłem bardzo źle. Tak naprawdę, patrząc na 80% tytułow majacych premierę od 2008 roku do dziś, to mam wrażenie, że producenci gier sikają na graczy, oferując nam 6h zabawy, a czasem dokładając nam debilne zabezpieczenia, ktore po tygodniu są łamane przez piratów. Owszem, kupowałbym gry, ale gdyby ich cena była zgodna z jakością produktu. Dzisiejsze gry, odbiegają znacznie od starych gier, jak np. seria No One Lives forever czy Project IGI (wybaczcie, że wymieniam strzelanki i w dodatku uwazane przez wielu za kiczowate, ale te gry dobrze pamietam i wspominam). Jednak, odkąd skończyłem 16 lat, jakoś przestałem pobierać pliki z internetu. Zamiast pobrać film, ide do kina, czasem tylko jakiś utworek sobie pobiore z sieci, iż nie jestem osoba, co wszystkie piosenki danego zespołu mi sie podobają (no może z wyjątkiem Akcent - tego Disco-Polowego zespołu).

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Maja 11, 2011, 22:07:30 »
    Zastanawia mnie, co Wy drodzy "antypiraci" odpowiedzielibyście swojemu koledze gdyby ten poprosił Was o pożyczenie mu gry (wrzucając do sieci Torrenta z grą, "pożyczam" ją tysiącom wirtualnych znajomych) w którą Wy już nie gracie?Czy usłyszałby "Kup se!......*chwilka dramatycznego milczenia*............. bandyto!", czy może "Spoko ziom" (Założę się że wybralibyście pierwszą opcję nie zważając na to, że taką odpowiedzią(nie ważne w jakiej formie) popełnilibyście towarzyskie samobójstwo (chociażby w małym stopniu).W końcu trzeba mieć jaja i nazywać rzeczy po imieniu (jakże dosadnie zresztą) zarówno w internecie jak i w prawdziwym życiu  ;)  ?Sami pewnie też nigdy od nikogo gry nie pożyczyliście (przecież byłaby to hipokryzja z Waszej strony ;)

PS:Widząc Wasz zapał do walki z piractwem pozostaje tylko czekać aż zaczniecie palić(niestety w RL nie można banować :(   biblioteki (w końcu zarabiają na pożyczaniu ludziom książek, zmniejszając zyski autorom i księgarniom).A gdy spłonie już ostatnia biblioteka w Polsce, wkońcu zapanuje ład i porządek!Książki będzie można dostać tylko w księgarniach za baaaaaaaaaardzo wygórowaną cenę i oczywiście nie będzie możliwości otworzenia jej przed zakupem i przeczytania losowych 10 stron.Jedyne co będziemy mogli zrobić to przeczytać wychwalający pod niebiosa opis z tyłu na okładce i (jeśli wydawnictwo będzie łaskawe) wybrane przez speców od marketingu 5 stron demonstracyjnych.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #133 dnia: Maja 11, 2011, 22:11:35 »
    Kąbiner dziś próbuje w żałosny sposób odegrać się za ostrzeżenie jakie mu Dedal wlepił. xD Próbuj dalej, może w końcu się uda... ;)

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Maja 11, 2011, 23:36:24 »
    Kąbiner dziś próbuje w żałosny sposób odegrać się za ostrzeżenie jakie mu Dedal wlepił. xD Próbuj dalej, może w końcu się uda... ;)

Aha...