Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28389 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 31, 2010, 18:06:43 »
    To podstawowe pytanie uczciwy Jokerze. Wszystko to co "legalnie" (sic!) zdobyłeś pobrałeś za pomocą sieci P2P. Mam rację? To teraz sobie zauważ, że te programy mają to do siebie, że prócz "download" jest też coś takiego jak "upload".

Z drugiej strony jak nie przestaniesz pie***lić bez sensu to zarobisz bana "ot tak sobie" bez powodu, bo już zaczynasz nie tylko mnie irytować...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 31, 2010, 18:33:51 »
    Joker, dosyć żartów, dostajesz dwa ostrzeżenia za propagowanie piractwa. Tu już nie chodzi o kwestie moralności, ale swoim ostatnim postem jawnie namawiasz ludzi do złodziejstwa, także w świetle prawa. Nie wiem gdzie wyczytałeś takie "mądrości" jak "Ściąganie WSZYSTKIEGO co jest zamieszczone w internecie jest LEGALNE TYLKO NA WŁASNY DOZWOLONY UŻYTEK.", zapewne na jakimś portalu z nielegalnym softem.

Słuchajcie Jokera, a skończycie kiedyś z ręką w nocniku. Może istnieją pewne luki prawne na ominięcie kary w przypadku ściągania muzyki czy filmów (lecz nie zawsze się złodziejom udaje), ale już np. w przypadku oprogramowania to nie przejdzie. Nie ma czegoś takiego jak ściąganie programów, czy gier na własny użytek. Tzn. jest coś takiego, ale jest karane przez polskie prawo. W tym wypadku sprawa jest jasna - ściągasz i korzystasz z programu niezgodnie z licencją - łamiesz prawo.

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 31, 2010, 19:06:45 »
    Joker, to co powiedziałeś ma tak samo sens jak "idę do sklepu ukraść telewizor, ale to będzie legalne bo będę go używał tylko na własny użytek!", tym wnioskiem wypadałoby zakończyć dyskusję, a ja mam inne pytanie : co z kwestią wrzucania i słuchania/oglądania na youtube muzyki/filmów, czy to też jakotako podpada pod prawo, bardziej interesuje mnie kwestnia słuchania/oglądania :)

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 31, 2010, 19:25:02 »
    Zależy co. W przypadku gdy upload'ujemy filmik danego autora to wypadałoby spytać się o jego zgodę. A co jeśli wstawiamy jakiś teledysk/utwór? Wg. mnie wystarczy napisać coś o powstaniu tego utworu, kto jest autorem , album. Wtedy to jest reklama i chyba autor nie miałby nic przeciwko temu. Ale są też przypadki gdzie mamy coś takiego jak regulamin wstawiania danej piosenki. Wtedy np. trzeba wykonać pewne zalecenia żeby ta wstawka nie została usunięta.

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku i oby był lepszy od poprzedniego!

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 31, 2010, 21:15:36 »
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku i oby był lepszy od poprzedniego!

Dla kogo? Piratów...? ;)
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 31, 2010, 21:17:34 »
    Ja osobiście nie pracę żadnych gier. Muzyki słucham mało głównie X-Ray Doga (YT). Zastanawia mnie tylko czy ściąganie płatnie np filmów na chomikuj.pl jest karalne. Osobiście wyczytałem tam, że przez 24h można posiadać film na dysku bezkarnie, później wiadomo robisz to na własną odpowiedzialność. Zawsze po oglądnięciu wyrzucam film do kosza i usuwam bo i tak miejsca na komputerze za dużo nie posiadam. Tylko zadaję pytanie czy, to co piszą w serwisie jest prawdą ?

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 01, 2011, 11:38:56 »
    A nie ma takiego prawa, że można coś pobrać i mieć to przez 24 godziny na dysku legalnie, a potem jest już nielegalnie?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 01, 2011, 11:50:45 »
    A czy określenie "wersja demonstracyjna" (czy popularniej "demo") jest ci znane? Myślę, że to rozwiązuje podobne problemy. A jak nie ma to trudno, ryzykuj...

A dlaczego mam ryzykować? Nie ogarniam Twojego rozumowania. Ja osobiście lubię wiedzieć co kupuję, a jeżeli producent chce mnie wydymać wciskając mi drogie guffno, to zasługuje on na to samo... Chyba, że wypuścił demo- tu się z Tobą zgodzę.
    A jeśli nie ma dema to można wg Ciebie ściągnąć pirata? Gry to nie chleb - nie umrzesz z ich braku. Jesteś takim samym piratem jak inni tylko dorabiasz sobie do tego inną ideologię. To właściciel decyduje czy chce abyś zapoznał się wersją demo, jeśli jej nie ma to uszanuj jego decyzję, a nie sam sobie na własną rękę przetestujesz grę. Czy jak chcesz kupić alkohol to zrywasz w sklepie akcyzę i upijasz trochę? Gry są tak samo dobrem luksusowym jak alkohol - nie są wymagane do przeżycia. Jeśli nie chcesz ryzykować to pogódź się tym iż w nie nie pograsz.
    Ponadto to że producent chce Cię wydymać nie oznacza że możesz go okraść - Tworzenie nędznych gier to nie przestępstwo, a piractwo to już czysty bandytyzm.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:26:22 »
    Ja nie piracę. Czemu? Bo nie.
    Kiedyś z neta ściągałem kopie zapasowe do gier które kupiłem LEGALNIE. A czemu?
    Kiedyś miałem wypadek z grą Thief: Deadly Shadows. Tuż po premierze płytka pękła, i 50zł poszło. Ale gdzieś wyczytałem, że jeśli kupiło się grę można ściągnąć z internetu kopię.
    Zwykle nie pożyczam gier dla kolegów. Mam kolegę, który cały czas pożycza gry i pyta o cracki do niej. Gdy o nie prosi, wysyłam mu link do Allegro lub do któregoś sklepu internetowego. ;)

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:36:52 »
    Racja Grievous..ale niekiedy przeciętny człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego ,że ma na dysku piracki soft....przykład..WinRar, który można zastapić..np..7-Zip..czy tam np..M$Office można smiało zastapić Open Office. Też polityka M$...ich sławetny OEM..prowadzi do tego co mamy..przecietny Jaś Kowalski -gimnazjalista nie wie co to jest OEM..,że jest bardzo niewygodny...to już inna sprawa. W pewnym stopniu jest to ograniczenie swobód obywatelskich. Co do systemów operacyjnych i softu..jest kupa alternatyw. Na temat piracenia gier czy tam muzyki..nie będe sie wypowiadał.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:38:44 »
    I tak bardziej denerwujące od piractwa są zabezpieczenia DRM. Bardziej wkurzają one legalnie kupujących ludzi niż hakerów którzy i tak złamią to bez problemu. Gra i tak ukarze się tydzień przed premierą na torentach, albo wcześniej prawie zawsze tak było no może oprócz epickiego przykładu Splinter Cell Chaos Theory. Mnie osobiście denerwują takie zabezpieczenia jak Ubisoftu gdzie należy ciągle mieć połączenie z internetem. To jest absurd ! Denerwujące są też przykłady gdzie trzeba 5x rejestrować się na pewną stronę www eh. Wydawcy i twórcy gier długo chyba nie odkryją, że to się nie opłaca. Z hakerami nie wygrają, a zamiast tracić forsę na DRM dorzuciliby miłe dodatki dla osób które kupują legalna wersje np: dodatkowy epizod/poziom. Na pewno 10x kodów do wykorzystania do jakiegoś aktu zachęci ludzi bardziej do korzystania z legalnych kopii. Wiem, że budzi się wielki sprzeciw bo po 10 kodach to już sobie na danym etapie nie pogramy, ale nie jest to na tyle mało by narzekać. Jedynym dobrym DRMem jest dla mnie próba zakłócenia pracy komputera osoby, która piraci. Proste i skuteczne dla mnie należy się to takim osobom.

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:42:38 »
    Kliknijcie w linki które podałem na jednej z poprzednich stron wątku.
    To nie są luki prawne tylko prawo polskie.
    Widać że nawet Daedalus nie zna prawa polskiego.
    Ale dobrze.. Nie znajcie prawa. Bo po co? To nie mój problem. Ja też nie znam w 100% ale wiem co i jak... A Daedalus? Niestety nie...
    Trudno.. Tak czy inaczej zajrzyjcie chociaż w google i wpiszcie "Prawo autorskie dozwolony użytek" - Ciekawe co Wam wyskoczy.

Pozdrawiam

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:52:10 »
    Dedal ..nie musi znać prawa polskiego..ale Ty sie przyznałes do piractwa ..dlatego masz te 2 osty. Trzeba uważać co sie pisze.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 01, 2011, 13:19:16 »
    Nie nie pirace.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 01, 2011, 13:34:59 »
    Kliknijcie w linki które podałem na jednej z poprzednich stron wątku.
    To nie są luki prawne tylko prawo polskie.
    Widać że nawet Daedalus nie zna prawa polskiego.
    Ale dobrze.. Nie znajcie prawa. Bo po co? To nie mój problem. Ja też nie znam w 100% ale wiem co i jak... A Daedalus? Niestety nie...
    Trudno.. Tak czy inaczej zajrzyjcie chociaż w google i wpiszcie "Prawo autorskie dozwolony użytek" - Ciekawe co Wam wyskoczy.

Pozdrawiam

Mam wrażenie że nie wiesz czym jest luka w prawie...wytłumaczę ci to powoli. Luka polega na tym że coś jest dozwolone według Polskiego prawa ale każdy normalny człowiek wie że to powinno być nielegalne i wykorzystywanie tego jest moralnie jak samo piracenie....zrozum to człowieku i nie przechwalaj się brakiem znajomości prawa u człowieka kiedy sam zasłaniasz się jakąś idiotyczną luką i czujesz się spokojnie i przyjemnie piracąc...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012