Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104792 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 01, 2010, 23:01:55 »
    Jak jest kilku lordów + ja vs wróg, to moich ludzi jest jakaś 13-ka. Wtedy po prostu każę im iść za sobą i ustawiam ich w szyku obronnym gdzieś w rogu mapy, a sam objeżdżam pole bitwy dookoła, rżnąc nadjeżdżających wrogów (jak zboże, więc bez skojarzeń :D). Jak już widzę, że wrogowi zostało mało luda/ja i tam mam olbrzymią armie i nie bardzo mam co z nią zrobić (powyżej 70-80 luda w armii to ciągły spadek morale co kilka dni:( ) to daję "do ataku" na rzeź :D.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 11, 2010, 18:01:32 »
    Oto jak się prezentują frakcję moimi oczami swadiackiego ciężkiego kawalerzysty (version 1.132), a więc:

Nordowie - świetni na zamki, nie ma co, tu ofkoż nic ich nie przebiją (choć w obronie maja jedną konkurencję), w polu też nie znajdzie się lepszej piechoty, ale moja ciężka jazda Swadii zawsze ich bez większych problemów rozjeżdżała, bo nie są wytrenowani (ani uzbrojeni) do walki z konnicą.

Veagirowie - mam z nimi nie miłe doświadczenia, nie wydali się silni, ale mnie zaskoczyli nieprzyjemnie, co chwile ktoś tu do mnie strzela, lata na koniu z lancą (chyba) i na dodatek gania z toporem.

Khergici - w pierwszym M&B, byli silni i wymagający - w Warbandzie stali się IMO najsłabsza frakcją, pewnie dlatego, że w podstawce mieli 90% lekkich konnych łuków, w Warbandzie jakieś 50% lek. kon. łuk. 50% ciężka kawaleria. Nie idzie im ani w boju, ani w podboju (czyt. słabi w polu, szturmie i obronie), jedyne co IMO mają groźnego to to, że szturmujący gość na szybkim koniu z lanca może zabić jednym celnym ciosem naszą postać.

Rhodocy - cieszę się, że ich (w końcu) rozwaliłem, o ile w polu i szturmie na zamki radzili sobie średnio to, w obronie zamków nie mieli sobie równych (tu chyba nawet lepsi od Nordów). Wszystko przez te ich kusze (prawdziwy koszmar dla Swadii z dwuręcznymi mieczami i papierowymi tarczami), po jednym takim oblężeniu (najgorzej to chyba Zamek Ibdeles, Estroq i miasto Veluca) byłem na skraju załamania nerwowego, na szczęście zniknęli z mapy Calradii.

Swadii - moi faworyci, bo lubię ten klimacik i ciężka kawalerię a ich jest do tego najmocniejsza. Mają najcięższe konie itp. Są królami otwartego pola (jeśli mają dużo rycerzy), ale w oblężeniach idzie im średnio.

Sarranidzi - mimo, że upłynął 735 dzień (w grze ofkoż) moje doświadczenie z nimi w walce, jest niemal równe zeru. Raz, czy dwa z nimi współpracowałem w bitwie i to wszystko. Planuje rozpętać z nimi wojnę to zobaczę, czy warto się ich bać.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 18:25:14 wysłana przez Shiroken995 »

Offline Lambada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 20, 2010, 21:47:48 »
    Mój głos poszedł na Rhodoków, ponieważ strasznie ich cenię za kusze, którymi po prostu roxują. Trzeba również przyznać że w walce wręcz nie odstają drastycznie od średnio wyszkolonych wojsk nordyckich. Z huskarlami jednak nie przeżyliby zbyt długo jeśli chociaż paru doszłoby do szeregów. Tak samo rycerze swadiańscy - wycięli by ich bez problemów jeśli byliby na koniach. Jeśli jakimś cudem udałoby się zabić opancerzonego konia to BYĆ MOŻE zabiliby rycerza. Vaegirzy - niby zbalansowana frakcja, lecz potrafi namieszać. To wszystko dzięki różnorodności jednostek - rycerzów osłaniają nieźli strzelcy [którzy nawiasem mówiąc odstają IMO od Rhodoków].

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 21, 2010, 21:58:42 »
    Lambada - zgodzę się z tobą całkowicie w kwestii rhodockich kusz. Są strasznie mocne, męczące, denerwujące i nienawidzę ich. O ile nie ujawnia się to może specjalnie w bitwie, w polu (przynajmniej w walce z ciężka konnicą) to przy oblężeniu (jeśli Rhodocy się bronią i jest ich dużo) jest to niewiarygodnie wręcz potężna broń obronna (sierżanci przytrzymują wroga, którego z kolei ostrzeliwują kusznicy). Nie wiem jak Wam, ale mi (walczącego Swadią) od razu psycha siada jak widzę, że zamek jest zajęty przez Rhodoków i muszę go przejąć.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2010, 22:22:25 wysłana przez Shiroken995 »

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #214 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:19:13 »
    To prawda, jeszcze nigdy nie zauważyłem zwycięskiej wojny Swadii z Rhodokami, czasem tylko wymienili się zamkami. Tylko Sarranidzi dorastają do pięt Rhodokoim, gdyż w wojnie tych 2 frakcji o zwycięśtwie decyduje gotowość do wojny - czasem wygrają Rhodocy, przejmując Zamek Weyyah, czasem Sarranidzi zdobywając Zamki: Jamiche i Almerra. Podobnie jest w starciach Nordów z Vaegirami - choc częściej to Nordowie wygrywają. Swadia jest słaba - bez mojej pomocy mogą wygrać tylko z Chanatem (który potrafi w 1 wojnie stracic połowę terytorium np na rzecz Sarranidów).

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:44:33 »
    Cóż przyznać muszę, że Swadia ma beznadziejne położenie. Inne królestwa (Oprócz Chanatu) są położone z boku, "przy ścianach" przez co mają zabezpieczone plecy. Jeszcze pamiętam kilku miesięczną wojnę z Rhodokami i Nordami naraz - jako, że Swadia leży dokładnie pomiędzy nimi co chwilę musiałem jeździć bez przerwy w tą i z powrotem przez pół kraju, bo ciągle oblężenie. Przyznam również, że nie szczególnie idzie im w wojnach. To dlatego, (oprócz wspomnianego już położenia) że komputer nie umie wykorzystać potencjału tej frakcji i karze lordom budować strzelców i piechotę, gdy kawaleria to tylko około 20% a powinna stanowić około 80% (co najmniej). Jakby, komp umiał wykorzystać potencjał to Swadia byłaby silna.

PS.1: A propos jeszcze Rhodoków, taka niby niepozorna włócznie potrafi zatrzymać szarżującego opancerzonego konia od razu (co jest bardzo niebezpieczne, bo jak cię otoczą swoja piechotą to nie uciekniesz, a nawet jeśli to mocno obity).

PS.2: Swadia jest bardzo podobna do naszego kraju. Tak jak my ma najlepszą ciężką kawalerię (u nas, byli to oczywiście Husarzy) oraz tak jak my ma beznadziejne położenie geograficzno-strategiczne.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 23:46:48 wysłana przez Shiroken995 »

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Grudnia 22, 2010, 09:03:32 »
    Cóż może ma beznadzieje położenie, ale na początku nowej gry, komputer losuje które państwo które (bez żadnej ingerencji gracza) ma być najlepsze.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Grudnia 22, 2010, 11:44:23 »
    Hhmmm... a tego to ja nie wiedziałem, miło się czegoś nowego dowiedzieć. Wydawało mi się, że początkowa siła jest zawsze stała.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 22, 2010, 17:16:20 »
    Trochę się źle wyraziłem. Komp losuje kto kogo ma zjechać.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 22, 2010, 19:32:03 »
    A czy przypadkiem nie jest to raczej kwestia skryptów? W Nativie Nordowie rozwalają Vaegirów, potem tłuką Swadian itp...

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 22, 2010, 23:57:28 »
    Swadia tak na prawdę nie jest słaba przez złe położenie (przynajmniej nie jest to najważniejszy czynnik). Główna winę ponosi AI komputera, które ma dziwny zwyczaj każdej frakcji robić trochę tego, trochę tamtego. O ile działa to na korzyść Rhodokom, Nordom, Veagirom (czyli tym, których siła tkwi w mieszaniu jednostek) to już zwyczajnie szkodzi Swadii, Khergitom, (czyli tym, którzy armie powinni wyprofilować) Sarranidom chyba też, ale nie jestem pewien. Jakby, AI było dostosowane do grania każda frakcją oddzielnie to śmiem twierdzić, że Swadia byłaby dość mocna. Za mało maja konnicy w oddziałach Swadianie, u lordów około 1/5 to kawaleria (przynajmniej u mnie tak jest).

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 23, 2010, 00:33:00 »
    Sarranidzi to loteria - raz wygrywają, raz przegrywają - i to z Rhodokami, bo z Chanatem, to aż żal patrzeć na klęski Mongołów :) A Swadia jest dodana bardziej jako czynnik stabilizacyjny - po jej upadku Dhirim przechodziło z rąk do rąk 3-4 frakcji, oczywiście z niekorzyścią dla tamtejszej gospodarki.

Offline mikio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 26, 2010, 10:09:25 »
    Co Wy macie z tymi Nordami?
    Ja gram od wczoraj Veagirami i jestem bardzo zadowolony.
    Jednostki szybko awansują, są bardzo dobre (z 9 rekrutami Veagirskimi pokonałem oddział 12 korsarzy z stratami przemiennymi - czyli 3 rekrutów ogłuszono, a 4 zginęło).
    Jak już jest zwołana przez Marszałka obrada (uczta) czy atak - wszyscy prawie jadą.
    Tak czy siak - walczę właśnie z Nordami i powiem Wam, że ich weterani nieźle kosztują u pośredników okupów ;)

PS.
    Poziom trudności :
    Obrażenia gracza: 1/2 łatwo
    Obrażenia przyjaciół: Normalne
    SI kompanii: Dobre
    SI wroga: Dobre
    Szybkość walk: Szybka
    Wielkość bitew: 50
    Styl zapisywania: Realistyczny (świetnie mi się gra :D)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 26, 2010, 13:56:27 »
    Nie chcę być złośliwy, ale na wielkości bitwy 50, nie jest zbyt trudno... mimo, iż pozostałe współczynniki masz wysokie.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline mikio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 26, 2010, 14:43:34 »
    @up

Wiem, ale mój laptop wyższej ilości nie pociągnie (a i tak dodatkowo gram z DX9 i wszystko na max ^^).
    Właśnie walczyłem z Królem Nordów, no i przegrałem - skurczybyk ściągnął mnie dwoma uderzeniami. Ale ogólnie moja lista:

1. Veagirowie - mocno zbalansowana nacja, która jednak potrafi dopiec.
    2. Nordowie - pamiętam jak kiedyś grałem Giorgio i byłem wasalem, a zarazem marszałkiem Nordów. Później jednak odszedłem i podbijałem Sarranidów w celu własnego Królestwa.
    3. Swadia - w M&B była moją ulubioną frakcją, ale teraz ją zepsuli.
    4. Rhodocy - jak zaczynałem grę w Mount & Blade to było pierwsza nacja, do której się dołączyłem (i byłem w niej najdłużej, bo aż klika lat Mount & Blade'owych).
    5. Khanat - nie lubię ich, nie da się nimi podbijać zamków i jeszcze nigdy nie walczyłem u ich boku (chyba, że z nimi).
    6. Sarranidzi - nie walczyłem u ich boku, ale może niedługo to zrobię.

EDIT:
    Proszę o odpowiedź na PW - co zmienia/daje opcja "szybkość walk"? Wpływa na trudność gry? :P