Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104724 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Seahawk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #255 dnia: Marca 27, 2011, 20:21:03 »
    kondi1234 Dlatego ten wątek nazywa się "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie "  :) .

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #256 dnia: Marca 28, 2011, 21:54:36 »
    W tym temacie jest zastosowana korupcja, nordowie powinni wygrać z palcem w d..... Nosie
    (click to show/hide)

Offline HitMeAgain

• Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Października 26, 2011, 15:45:30 »
    Ja uwielbiam Królestwo Rhodoków. Zawsze gram jako kusznik, najmocniejsza kusza, stalowe bełty, dobry mieczyk lub nadziak, ciężki pawęż to jest to co lubię. Od pewnego czasu gram jako nord. Podziwiam huskarlii (mam nadzieję, że tak to się pisze) za te toporki albo oszczepy zanim wrogowie dojdą do nas to jedna piąta już gryzie glebę ale mam sentyment do Rhodoków więc głos oddałem na tą właśnie frakcję.
    92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #258 dnia: Października 30, 2011, 21:46:03 »
    Ja osobiście lubię Nordów ale nie ze względu na huskali tylko na łuczników ponieważ mają wyśmienitych i zawsze trafiają w cel.  Jeżeli chodzi o Rhodoków to mają dobrą piechotę przeciw kawalerii ,ale wszystko zależy od dowódcy jeżeli umie nimi rządzić i wie jak postawić wojsko to zawsze wygra nawet jak ma najgorszych do dyspozycji. Moja taktyka jest tak u Nordów robię tak ,że robię łuczników czyli jak najwięcej ,a potem robię huskali ,ale w mniejszej ilości. Przykład jak mam 20 łuczników to robię 5 huskali aby chronili przód przed innymi odstrzałami itd ,a łucznicy ostrzeliwali za nimi. Tyle że muszą być w szeregu huskale i strzelcy tak aby się nie rozdzielali i tak wygrywam każdą wojnę nawet z kawalerią i nawet jak moją ich nie wiadomą jaką ilość żołnierzy. Co Rhodoków to robię samych kuszników ponieważ nie potrzebna im piechota z przodu ponieważ mają pawęże czyli jak widzę że jest dużo łuczników to nie ma szans na zadanie jakiś obrażeń kuszą bo nim załadują to dostaną strzała byle gdzie i ładują odnowa. To jest tylko dobre jak jest ich mało albo jak jest piechota no chyba że zostawisz ich z tyłu i niech robią to co umieją najbardziej czyli strzelanie ,a ja sam jadę konno na nich wszystkich i odciągam ich uwagę od mojego wojska. Jak już są blisko mojego wojska to daje rozkaz wstrzymać odstrzeliwanie i automatycznie wyciągają miecze i pawęże co łucznicy i piechota nie maja szans z nimi nawet kawaleria bo są wyczerpani z sił. Wojsko Rhodoków też muszą być w szeregu najlepiej w dwuszeregu w zależności ile posiadamy wojsk. Wiec moim zdaniem to nie zależy od jednostek która lepsza tylko od taktyki jak jest dobry dowódca to każdą bitwę wygra.

Ale swój głos oddałem na Nardów, łucznicy to jest to ;)

A tak poza tym da się jakoś zmienić kolory frakcji np u Nordów na czerwony a u Swadi na niebieski jak ktoś wie to pisać będę bardzo wdzięczny.
    « Ostatnia zmiana: Października 30, 2011, 22:24:04 wysłana przez Jack Aligator »
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Rysz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Listopada 06, 2011, 19:30:07 »
    Moja ulubiona frakcja to oczywiście królestwo Swadii ubóstwiam Swadiańskich rycerzy gdyby założyć im gąsienice to byliby małymi superszybkimi czołgami. Wystarczy kilku rycerzy żeby zmiażdżyć przeciwnika.

Offline Praxie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Listopada 26, 2011, 23:50:46 »
    Po krótkim namyśle wybrałem Nordów. Wahałem się pomiędzy nimi a Khergitami - lubię grać oddziałem złozonym w stu procentach z lansjerów. Pozostaje tylko sformować szyk i wgnieść przeciwnika w glebę. Gorzej, gdy walczy się na górzystym terenie albo zdobywa miasto/zamek... Z kolei nordycka piechota wymiata podczas szturmów, bije większość konkurencyjnych piechurów na głowę i potrafi elegancko "zatoporkować" lub pocisnąć z oszczepów, zadając duże straty. O łucznikach powiem tyle, że "dają radę", co mnie w zupełności wystarcza. A gdy muszę walczyć z jazdą w otwartym polu, po prostu unikam starcia, ewentualnie bardzo mocno zacieśniam szeregi moich wojsk :)

Offline Tracer882

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Listopada 29, 2011, 19:37:17 »
    Swadia, to frakcja którą zawsze popieram. W starym M&B i w Warband kojarzą mi sie z dobyrm wyszkoleniem organizacja i pancerzami.
    Uwielbiam ustawiac na wzgorzach kuszników weteranów i z flanki miażdży zbrojnymi i rycerzami. Grając nimi zawsze można powalczy bo jest sie otoczonym przez inne królestwa, choc po kilku godzinach niemożliwośc odpoczynku i zebrania wiekszych sił może męczyc. Każda frakcja ulega swadiańskiej kawaleri, ale tylko na w miare płaskim polu walki inaczej rzeź :/. Lubie też Rhodoków, ale nie maja kawaleri dlatego zawsze prowadze wojska Swadiii na ta frakcje więc zagłosowałem.
    Polecam gre Swadianami chyba,że ktoś lubi piechote wtedy zdecydowanie królestwo Nordów.

Offline Sanjar Khan

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    • Veni Vidi Vici
    « Odpowiedź #262 dnia: Czerwca 16, 2012, 19:52:36 »
    Oto mój ranking:
    Królestwo Nordów (lubie te Skandynawskie Klimaty piechota najlepsza)
    Królestwo Swadii (Rycerze robią miazge)
    Królestwo Rhodoków (Kusznicy robią rzeź zamim wróg do nich podejdzie)
    Khergicki Khanat (szybka jazda brak piechoty :( )

Mieć orena i nie mieć orena,to aż dwa oreny.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 23, 2012, 23:58:57 »
    Vaegirów oczywiście. Te berdysze, zbroje i jednostki. Kojarzą mi się właśnie z nami - Słowianami.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 24, 2012, 15:41:23 »
    Słowianie a Słowianie to różnica. Vaegirowie - jeśli dobrze odgaduję zamysł autorów - mieli imitować Ruś Kijowską i inne wschodnie księstwa, np. Litwę. Można wnioskować to po tytulaturze: bojar. Jeśli chodzi o same jednostki, musiałby się wypowiadać jakiś lepszy znawca historii. Jeśli komuś jednak kojarzą się oni ogólnie ze Słowianami, to spoko, ale ja osobiście jako Polak żadnego emocjonalnego związku z nimi nie widzę.

Do tematu - mój skromny ranking:
    1. Nordowie - grając w podstawkę trafiłem akurat do nich (zrządzenie losu) i tak jakoś mi się spodobało, że zacząłem się interesowac Wikingami.
    2. Swadia - najbardziej europejski klimat (Polskę uznałbym właśnie za mieszankę Swadii i Vaegirów, bo Europa Środkowa miała lepszy kontakt z zachodem i stąd wpływy kulturowe, a także militarne).
    3. Rhodocy - cała historia średniowiecza ukazuje kawalerię jako formację właściwie nie do zatrzymania, a ta nacja to w miarę dobrze potrafi

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 24, 2012, 15:54:19 »
    Szwajcarzy słynęli z dobrych pikinierów, więc ich bym mógł obstawiać. Co nie zmienia faktu, że bunt Rhodoków przeciw Swadii przypomina mi Anglie i Szkocje.
    (click to show/hide)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Czerwca 24, 2012, 15:59:24 »
    Ale na MP i tak są jedni z najlepszych. Na TDM Vaegirzy vs Nordowie prawie zawsze zwyciężają właśnie Vaegirzy.
    W oblężeniach (zwłaszcza w obronie) są praktycznie nie do pokonania, nieważne z jaką frakcją, czy to z Rhodokami, Swadią czy Nordami.
    Deathmeach - z berdyszem vaegirskim i nawet ze skórzanym pancerzem jest taka masakra, że o ile nie wypierdzieli mi neta, to jestem prawie zawsze 1, ok. 150 zabójstw i max. 30 zgonów.
    Lecz w ataku, podczas oblężenia, jak to jest w zwyczaju, czasem wymiękają nawet z Sarranidami (najgorszą frakcją w grze jaka może być). Oczywiście, rzadko się zdarzało, że przegrywali 3-0, przegrywali góra 2-1 (z naprawdę silnymi frakcjami jak Swadia czy Nordy).

Wracając do kojarzenia się ze Słowianami - w początkach średniowiecza nasza armia to głównie pancerni i dobrzy łucznicy. Dodatkowo, byliśmy jednym z lepszych państw świata.
    Tutaj - pancerni, czyli rycerze z berdyszami i bułatami, mocno opancerzeni. Łucznicy - wzięci z byle chłopa, ale jednak spoko. Tutaj zaś mamy mistrzów łuku, jednych z najlepszych łuczników w grze.
    Do wypowiedzi Eryka - Ruś Kijowska i Litwa to też Słowianie, tak jak my. Więc jednak ta więź istnieje.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #267 dnia: Czerwca 24, 2012, 16:54:22 »
    W MP nie ma co porównywać, bo tam sie liczą umiejętności..
    (click to show/hide)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 24, 2012, 22:59:45 »
    Niby tak, ale mając włócznika z tym berdyszem wystarczy mieć nie zakłóconą rozgrywkę... i machać z zamkniętymi oczami tym berdyszem. Już takim czymś na deathmeach jesteś pro.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 30, 2012, 23:53:59 »
    Zagłosowałem na Khergitów.
    Zdecydowanie Khanat Khergicki.

Mały subiektywny ranking (według grania,jednostek,siły)
    1.Królestwo Nordów
    2.Khanat Khergicki/Królestwo Rhodoków
    3.Królestwo Vaegirów
    4.Królestwo Swadii/Sułtanat Sarranidzki

Ranking (Według fabuły,kultury,stylu walki,gry i bycia)
    1.Khanat Khergicki
    2.Królestwo Rhodoków/Królestwo Vaegirów
    3.Królestwo Nordów
    4.Sułtanat Sarranidzki
    5.Królestwo Swadii

Moje najulubieńsze,tylko nimi staram się grać:
    1.Khanat Khergicki
    2.Królestwo Rhodoków/Królestwo Vaegirów

Jak dla mnie zdecydowanie Khanat Khergicki,mało osób widzi ich potencjał,ich umiejętność.
    Postawili na jedno,na jazdę i za to że nie mają piechoty nie powinniśmy ich krytykować i stawiać na szarym końcu (wielkim eventem jest jak na serwerze jest możliwość grania).
    Podoba mi się ich styl,klimat fabularny i wygląd ogólne czyli w kwestii fabularnej i takiej "opowieściowej",ale także oczywiście w kwestii grywalnej.
    Są najszybsi,amają dobrych łuczników konnych i do tego najszybsze "puszki" w grze-lansjerów.
    Dzięki czemu-Doświadczony i wytrenowany łucznik konny może trafić przy 90% strzałów i umknąć każdemu,przeciągać walkę i dzięki tej taktyce uciekania i strzelania za siebie może wygrać z o wiele liczniejszymi przeciwnikami.

Doświadczony i wytrenowany lansjer może dogonić bardzo dużo rodzajów przeciwników,osłaniać się tarczą lub samą zbroją,walczyć umiejętnie bronią obuchową,lancą,kosą lub ciężką szablą a są to dobre bronie.Może się też przekształcić w lekkiego kawalerzystę,zmniejszając ciężar eq,biorąc szybszego konia (jednak do takiego lekkiego khergickiego kawalerzysty polecam lekko uzbrojonego łucznika konnego) lub zmienić się w średnio opancerzonego kawalerzystę dobierając eq pośrednio między ciężkim "tradycyjnym" lansjerem a lekkim jeźdźcem ( Ja osobiście nigdy nie biorę przy ciężkim eq najcięszego konia,jest on dla mnie za wolny,biorę prawie zawsze kiedy uzbieram kasę Łowcę lub Rumaka-to w multi,jeżeli chodzi o single Rumak masywnego wyglądu).Lansjer oczywiście może się też przekształcić w piechura (najbardziej standardowym i uniwersalnym jest średnio opancerzony piechur,ja przynajmniej tak polecam i myślę).

Khergici mi się najbardziej podobają,miło i dobrze mi się nimi gram (choć niestety w multi rzadko mi się zdarza).
    Szkoda że wokół nich jest tak małe zainteresowanie i że mało osób ich lubi jednak mam nadzieję że kilka osób jeszcze raz się nad tym zastanowi i że w tego wyniku już nie koniecznie musi ogłosić ich mianem ulubionej frakcji ale przynajmniej zastanowi się i chociaż podniesie ocenę w swoim prywatnym rankingu i zauważy ich zalety i nie będzie zostawiać ich na szarym końcu i wykluczać ich.

Chciałbym zaapelować by osoby (nie wszyscy bo wielu traktuje Khergitów na równi i normalnie z czego się ciesze) które nie szanują tej frakcji,nie traktują ich jako równych przeciwników i nie widzi z ich strony zagrożenia,nie szanuje ich stylu walki i bytu i nie jest w grze co do nich tolerancyjny,by po prostu się jeszcze raz nad tą frakcją zastanowili.

To była moja opinia i moje zdanie.

Dziękuję jeżęli to przeczytaliście i wzieliście na poważnie.

Pozdrawiam serdecznie.

O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.