Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)  (Przeczytany 92099 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    Odp: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)
    « Odpowiedź #360 dnia: Sierpnia 03, 2013, 16:15:23 »
    Przyznaję, że "Achaji" nie czytałem, ale czytając PLO od razu nasunęły mi się skojarzenia z Prophesy of Pendor w które wtedy grałem, tzn. Ludzie Węże (chociaż oni bardziej pasują do Heretyków), czy wyznawcy pramatki, którzy kojarzyli mi się właśnie z Kultem Węża w PoPie (pewnie przez te łyse kapłanki).

Mi właśnie odpowiada brak balansu od strony politycznej, trzeba też pamiętać, że małe państwo też ma pewne zalety. Przykładowo: wielkie państwa w M&B nie organizują tak dobrych kampanii wojennych jak te mniejsze. Wasale się rozjeżdżają po całej mapie i plądrują wioski, a na wezwanie odpowiadają z dużym opóźnieniem. Poza tym Amitraj był po dwóch przewrotach więc można by go nawet podzielić na te mniejsze państwa - wtedy nie byłoby jednego wielkiego kolosa na południu.

A mapy - nie wiem czy są oficjalne, ale ta akurat dosyć dobrze pasuje do tego co jest w książce. Chociaż ja też to sobie inaczej wyobrażałem.

A jeśli chodzi o trudną dostępność tych pomniejszych nacji... zawsze można przejechać się robakiem :)

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #361 dnia: Sierpnia 03, 2013, 20:24:54 »
    Ja tam sie dziwę czemu jeszcze nikt nie wziął się za stworzenie moda o królestwach północy z sagi o wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego... eh to było fajne... Sam bym sie za to zabrał ale niestety nie znam się na moddingu... Może czas przyjrzeć się jakiemuś istruktarzowi czy coś...
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #362 dnia: Sierpnia 03, 2013, 20:39:27 »
    Przyznaje ze lubię książki Sapkowskiego i Grzędowicza,  ale nadają się bardziej do gry RPG niż strategii, wojny z prawdziwego zdarzenia tam nie ma, Achaja to zupełnie inna bajka :P.
    Gdybym nie miał na głowie dwóch innych modów sam bym się chętnie zajął tym tematem.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

• Użytkownik
    « Odpowiedź #363 dnia: Sierpnia 03, 2013, 20:44:24 »
    Przyznaje ze lubię książki Sapkowskiego i Grzędowicza,  ale nadają się bardziej do gry RPG niż strategii, wojny z prawdziwego zdarzenia tam nie ma, Achaja to zupełnie inna bajka :P.
    Gdybym nie miał na głowie dwóch innych modów sam bym się chętnie zajął tym tematem.
    No ja bym powiedział że Sapkowski to raczej głównie na wojnie i polityce się skupia w swych książkach. A wojna królestw północy z Nilfgaardem to w zasadzie oś fabuły. Jeśli chodzi o książki Grzędowicza to się zgodze że tam faktycznie wojen u niego nie ma a uniwesum średnio nadaje się na strategie. Ale północ Sapkowskiego to w zasadzie taka duża Calradia (czy Caldaria? bo nazwy zapomniłem;))
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #364 dnia: Sierpnia 03, 2013, 20:51:23 »
    To co powiedział Waldzios - proza Sapkowskiego nie nadaje się zbyt do warbanda. Za mało informacji o lordach, zamkach, trzeba by było wymyślać nowe lokacje i postacie co by psuło klimat moda. Co byśmy zrobili z magią? Przecież magików było tam na pęczki. W modzie czary i zaklęcia to zbyt dużo roboty.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #365 dnia: Sierpnia 03, 2013, 21:45:13 »
    To co powiedział Waldzios - proza Sapkowskiego nie nadaje się zbyt do warbanda. Za mało informacji o lordach, zamkach, trzeba by było wymyślać nowe lokacje i postacie co by psuło klimat moda. Co byśmy zrobili z magią? Przecież magików było tam na pęczki. W modzie czary i zaklęcia to zbyt dużo roboty.
    Racja, o magii nie pomyślałem. Gdyby ją olać to pewnie fani uniwersum podnieśli by raban i straszyli stosem. A jeśli chodzi o to wymyślanie nowych postaci i lokacji to tym bardziej. Ech... sfera marzeń. Pozostaje czekać aż zrobią jakiegoś moda o rozbicu dzielnicowym czy o wojnie 13-letniej. Fantasy to chyba faktycznie zły pomysł jeśli chodzi o M&B.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #366 dnia: Sierpnia 03, 2013, 21:47:03 »
    Był już tworzony mod w świecie Wiedźmina, coś tam pomagałem, ale niestety okazało się, że lider wziął sobie całą masę rzeczy bez zgody innych modderów, ban i mod umarł.

Według mnie uni wieśka nadaje się całkiem nieźle do M&B, ponieważ jest pewna równowaga, spora też różnorodność, podobieństwa do realnej historii, no i sam charakter sagi, bardzo dużo wojny i polityki, więc sandbox pasuje. I jakie wymyślanie lokacji? Widzieliście mapę(nie tę jakąś nową, ale taką starą w neciena stronie sapkowskiego jest jedna, druga to mapa Orteliusa)? Mnóstwo lokacji jest.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #367 dnia: Sierpnia 03, 2013, 21:48:40 »
    Ja tam sie dziwę czemu jeszcze nikt nie wziął się za stworzenie moda o królestwach północy z sagi o wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego... eh to było fajne... Sam bym sie za to zabrał ale niestety nie znam się na moddingu... Może czas przyjrzeć się jakiemuś istruktarzowi czy coś...

Może chociażby dlatego że jest już dobra gra osadzona w tym uniwersum, a drugi powód jest taki, że u Sapkowskiego jest zbyt wiele elementów fantasy jak na M&B. Poza tym trochę głupio byłoby robić moda bez Geralta, bo on chyba niezbyt nadaje się na dowódcę wojska (byłby najwyżej jakimś podróżnikiem w tawernie).

Zresztą ja tam wolę Pana Lodowego Ogrodu, trochę dlatego, że nie ma tam typowych elementów fantasy i po prostu jest bardziej w moim typie :) Pomysł przyszedł mi do głowy, bo można by tutaj zrobić ogromną liczbę różnych jednostek, a ten brak balansu jest taką furtką do moda fabularnego.

Poza tym (dawno czytałem wieśka, ale chyba dobrze pamiętam), w państwach w świecie Geralta, nie było raczej "pospolitych ruszeń", albo czegoś w tym stylu, w każdym razie były tam chyba odgórnie zarządzane siły zbrojne. Natomiast w Midgardzie mamy właśnie różne klany na wybrzeżu żagli i 30 tymenów w Amitraju. Jedyny problem z tymi klanami jest taki, że wybrzeże żagli nie miało żadnego króla, więc było trochę jak zbiór państewek z jednym lordem (mówiąc językiem M&B).
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2013, 17:55:14 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #368 dnia: Sierpnia 03, 2013, 21:56:08 »
    a ten brak balansu jest taką furtką do moda fabularnego.
    Trudno się robi moda fabularnego na M&B, dobrze wiesz jaka to rzadkość. Zresztą sam model rozgrywki nie wspiera określonych fabuł, a powiedzmy, tworzenie własnej...
    Co innego np. taki Neverwinter czy TESy... no tu już by się dało fajnego moda zrobić.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #369 dnia: Sierpnia 10, 2013, 11:49:49 »
    Witam.
    Marzy mi się, aby powstał mod w klimacie wojny Boshin. Powinien zawierać:
    Broń palną (począwszy od starych rusznic i muszkietów, po nowoczesne karabinki powtarzalne.)
    Artylerię (Drewniane armaty wykorzystywane przez biedniejsze krainy, po haubice Armstronga, kartaczownice są raczej niewykonalne).
    Tradycyjne wyposażenie samurajskie (katany, wakizashi, yumi itp.)
    Oczywiście nową mapę z kilkoma frakcjami (najpotężniejsze rody, cesarz w Kioto i szogun w Edo.)
    Kontakty handlowe z zachodem, dzięki nim można kupować nowoczesną broń i towary.
    Bitwy, lub chociaż żeglugę morską.
    Nowe oddziały pojawiające się na mapie (Shinsengumi sprzymierzeni z rodami popierającymi szogunat, bandy dezerterów, rabusie, itd.)
    Możliwość werbowania oddziałów w zamkach, tak jak w OiM: DP.
    To chyba wszystko, co chciałbym zobaczyć w takim modzie.
    Pozdrawiam.
    Vivat Pomerania!

Offline artysta96

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #370 dnia: Sierpnia 22, 2013, 17:25:37 »
    Witajcie, mam chęć na stworzenie moda który oprowadzi nas po świecie Johna Cartera na marsie :) i pomysł na zrobienie nastepnego gdzie rzymianie z germanami walcza a obie strony atakują nieumarli, kościaki i zombie. To narazie tylko pomysły ale czy ą ciekawe?

Offline matix522

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Sierpnia 27, 2013, 20:59:04 »
    Nie wiem czy to jest wykonalne, (Pewnie Mat Berseker dałby rade) ale gdy rozmawiałem z kolegami przyszło mi to do głowy tryb kooperacji, a mianowicie po stworzeniu serwera na jest mapa singleplayerowa lecz każdy gracz (z ograniczeniem tak do 8 żeby zamieszania nie było) posiada własne party i ich działania mogą ze sobą współpracować lub ze sobą walczyć (jak kto woli).

Czas ogólnie płynąłby o polowe wolniej niż bo odziały miały by obcięty do połowy speed więc gra chodziła by o polowe wolniej gra. W czasie bitwy i przebywania w Mieście czas leciał by dalej problemy natury technicznej można by było rozwiązać tym ze sama bitwa nie "miedzy-graczowa" odbywała by się na komputerze danego gracza.

Zaś (auto) savy można by było robi gdy wszyscy gracze byli by w tym momencie w podroży ale przynajmniej co 5 minut w wypadku zerwania polaczenia

A dużym problemem było by wiele królestw gracza które by się nawzajem gryzły i technicznie ( chyba) i tak zmieniły mapę caldarii ze nie wydaje mi się żeby tak 400dnia było cos więcej oprócz królestw gracza

Sam bym się za to wziął lecz dopiero uczę się module system
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2013, 21:10:37 wysłana przez matix522 »
    Dynastia Euroazjatycka Rządzi

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #372 dnia: Sierpnia 28, 2013, 08:13:34 »
    Ciekawy pomysł, ale jak wgrać mapkę z Single na Multi? Z tym pewnie byłby problem
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline matix522

• Użytkownik
    « Odpowiedź #373 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:01:07 »
    Chyba trzeba by było pozmienia pliki serwerowe ( nie wiem czy koniecznie te z taleworlds czy wystarczy module system) ale i tak dopiero się ucze jeśli nikt nie podchwyci tematu, to prawdopodobnie najwcześniej spróbuje z naciskiem na spróbuje cos takiego za 3 miesiące.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2013, 10:30:51 wysłana przez matix522 »
    Dynastia Euroazjatycka Rządzi

Offline Dejawu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #374 dnia: Sierpnia 31, 2013, 19:50:29 »
    Ja nieustannie maże o modyfikacji zupełnie zmieniające realia gry.
    Mam na myśli możliwość zakładania wlasnych kryjówek (takich jak mają coponiektórzy bandyci w Warband) oraz w pełni rozwinięte życie przestepcze. Czy to zabijanie na zlecenia, czy to nielegalne handlowanie bronia z możliwością nieoczekiwanego najazdu strażników.
    Chciałbym aby czasy w których rogrywała by się gra to były lata 1700-1800 (broń skałkowa).
    "By podnieść tarczę potrzebujesz sekundę,
    ja zaś na wystrzelenie strzały jej ćwierć"
    -Deji Kall