W ostatnich dniach znowu odświeżyłem sobie pewien serial - Spartacus: Blood and Sand. Całkiem niezła, odmóżdżająca rzeź.
Stąd też mój pomysł na moda. Jeżeli mnie pamięć nie myli to stworzono już boty potrafiące dobrze walczyć 1 na 1, bodajże na serwerze Duel Nditions takich można/możnabyło uświadczyć.
Pomysł jest prosty, aczkolwiek wymagający nie małych umiejętności.
Gracz zaczyna od bitwy z Rzymianami, którą musi przegrać.
Budzi się w celi bla, bla, bla... jakiś tam tekst szkicujący fabułę, utrata rodziny itp...
Następnie trafiamy do ludus (szkoła gladiatorów). Zaczynamy od treningów, przechodzimy kolejne poziomy walk treningowych aż ostatecznie trafiamy na arenę.
Pomiędzy typowymi walkami 1 vs 1/2 vs 2, zdarzać się powinny jakieś większe uroczystości czczone większymi walkami, mistrzostwami. Myślę, że każdy mniej-więcej widzi jak ma to wyglądać.
Z czasem zdobywamy poziomy, rozwijamy nasze umiejętności walki... w każdym momencie mamy opcję rozpoczęcia buntu.
Zależnie od tego w jakim momencie zaczniemy, tyle "bohaterów" się do nas dołączy i takie będzie nastawienie niewolników w przyszłości wyzwalanych. Oczywistym jest, że więcej osób dołączy się do mistrza całego Imperium, niż do nic nie znaczącego początkującego gladiatora.
Najważniejszym elementem moda ma być walka o przetrwanie. Coś co wyróżniać będzie od innych modów, jednak wymaga niemałych umiejętności. Mnóstwo patroli rzymskich, miejscami ogromne oddziały w postaci legionów. Oczywiście nie będzie możliwości normalnego wejścia do miasta. Kupienie żywności wiązać się będzie z dużym ryzykiem. Na mapie poza miastami i wioskami, umieszczone będą wille. Tam też zdobywać będziemy fundusze, nowych ludzi oraz żywność.
Z czasem zyskiwać będziemy towarzyszy, którzy w walce potrafią coś zdziałać.
Sam nie wiem jak, ale chciałbym żeby awans jednostek z zwykłego wyzwolonego niewolnika na cokolwiek innego wiązał się z zebraniem odpowiedniego wyposażenia. Uzbrojenie zdobywałoby się przede wszystkim na zasadzkach, walce z patrolami i mniejszymi oddziałami.
Ogólnym celem miałaby być ucieczka z cesarstwa przez Alpy. Jedyną możliwością przejścia jest zdobycie fortu obsadzonego całym legionem (czyt. musisz być wykokszony na maxa, aby coś zdziałać).
Dodać trzeba by jeszcze możliwość zabijania dowódców przeciwnika, usunąć odradzanie nowych generałów (nikt w kilka dni nie zorganizuje nowego legionu), opcję plądrowania willi, miast, jakieś dodatkowe eventy... pomysłów i opcji jest wiele.
Oczywiście jest to tylko czcze życzenie. Nie oczekuję, że ktoś się podejmie, ale w razie takich chęci na pewno pomogę.
Pamiętam, że na wersje 0.808 powstał podobny mod, ale nie jest to to czego oczekuję.