Taka luźna myśl (nie związana powyższym powstającym modem): niedawno przeczytałem serię "Pan Lodowego Ogrodu" i przyszło mi do głowy, że ciekawy byłby mod umieszczony w Midgaardzie.
Można by dać dwie główne Nacje: Amitraj i Wybrzeże Żagli, obie bardzo rozbudowane (30 "tymenów" w Amitraju i klany z Wybrzeża żagli). Do tego nacje poboczne jak Kebir (berserkerzy :D), Nassim, czy chociażby tytułowy Lodowy Ogród, który byłby czymś w rodzaju Noldorów w PoPie. Najlepiej jakby akcja moda rozgrywała się po lub przed akcją książki (bo "kraby" i "zamki z toporów" byłyby dosyć trudne do zrobienia - jak ktoś czytał to wie o co chodzi). Dobrym pomysłem jest też dodanie uroczysk jako ukryte i losowo pojawiające się lokacje (niemożliwe do zniszczenia jak kryjówki bandytów), a wejście na taki obszar mogłoby przynieść różne skutki, zarówno dobre, jak i złe (np, zmiana twarzy postaci, zmiana atrybutów itp.). Problemem byłaby tylko mapa (
http://panlodowegoogrodu.pl/MIDGAARD_Pan_Lodowego_OGRODU_15032013.jpg), która albo byłaby zbyt duża, albo Wybrzeże Żagli musiałoby zostać mocno skompresowane, o ile trzymać by się odległości podanych w książce - bo oczywiście można trochę pomniejszyć amitrajskie pustkowia.