Witam.
Mam pewien pomysł na modyfikację dotyczącą wielu zmian w grze , nowych frakcji itp. itd.
A dokładniej:
-Wikingowie
Wiem iż już są Nordowie lecz chciałbym by byli oni 100% wikingami (bo wydaje mi się , że w tych 70% nimi są lub ich przypominają)
Co to znaczy ? To znaczy iż plądrowaliby więcej wiosek niż reszta frakcji (wraz z tym może szybsze plądrowanie jako atut bycia wikingiem :D) ;nowi bohaterowie (tacy jak Bunduk czy Rolf)
;nowe wioski i miasteczka wraz z nową mapą (chodzi mi o wioski i miasteczka przy fiordach) ;nowe wyposażenie (nieco nowszego , ładnego wyposażenia) ;trochę nowy system walki , wraz z szykami takimi jak ściana tarcz ;i wiele innych
-Statki
Chciałbym by do gry dodane byłyby statki (o ile wiem taki mod już istnieje) , statki można byłoby budować za oczywiście wysoką cenę , również służyłyby do handlu ;do walki (mam na myśli abordaż - odpowiednie sceny na wodzie i statkach połączonych np. jakąś deską) ;każda frakcja miałaby oczywiście inny herb na żaglach ;różne statki , nie jeden czy dwa ale kilka bądź kilkanaście ;portów byłoby całkiem sporo (oczywiście tam gdzie idzie wpłynąć , a miasta takie jak choćby Praven , które byłoby potencjalnym miastem portowym byłoby na mapie przesunięte do wody by to wyglądało nieco realistyczniej) ;byłyby także statki piratów , którzy chcieliby nas okradać z łupów czy pieniędzy ;dodam iż wrogie miasta nie mogłyby wysyłać do siebie statków handlowych (który wymieniłem wcześniej , przynosiłby one zyski miastu o ile władca miast kupiłby takie statki - dodatkowa opcja zarobku dla miast) ani nie wpuszczałyby ich do portów ;nowa opcja - atak przez port - chciałbym by to działało na takiej zasadzie , że możemy zaatakować miasto przez port co byłoby łatwiejsze bo strona oczywiście mniej broniona (do tego odwołam się w kolejnym "-"
-Większa ilość budynków do budowy w wioskach i miastach oraz zamkach
Mam na myśli różnego rodzaju budynki dodające różne możliwości tak jak np. w NO jest w miastach możliwość budowy zakonu templariuszy , która daje nam opcję rekrutacji ich lub po prostu dające przychód , bonusy w postaci np. morali , zadowolenia mieszkańców , lepszej obrony miasta itp. itd.
Mam tu też na myśli możliwość budowy np. drewnianego muru dla wiosek , co utrudniłoby wrogom ich plądrowanie czy atakowanie - mur oczywiście byłby widoczny w scenerii i oczywiście działający tak jak mury w miastach czy zamkach (lecz byłby to mur tylko i wyłącznie drewniany ! i nie tak dobry jak w niektórych zamkach)
-Lepsza ekonomia
Taki mod już jest , i on w pełni by chyba wystarczył.
-Lepsza dyplomacja
Taki również jest i pewnie też by wystarczył.
-Ukryte miejsca
Mam na myśli np. stare ruiny , w których moglibyśmy odnaleźć jakieś przedmioty ;jakaś wioska plemienia "ŁugaBuga" , w której mielibyśmy okazje wynająć specjalną jednostkę , lub kupić przedmiot dostępny tylko u nich lub też wykonać misję dla ich wodza ;jakieś świątynie , w których moglibyśmy dać na tacę i zyskać jakieś atrybuty czy coś w tym stylu ;zakony , też rekrutacja , przedmioty itp. itd.
-Masa nowych przedmiotów
Oczywiście klimatycznych i pożytecznych , w sumie nie będę opisywał bo nie chcę wypisywać setek nazw czy pomysłów.
-Więcej bandytów , i innych biegaczy na mapie
Większa ilość bandytów , i innych ludków biegających po mapie np.handlarz , biegało by sobie takich trochę po mapie a grasz mógłby kupić coś od niego lub go zabić i zabrać wszystko (bez frakcji offcourse) i oczywiście nie byłyby to przedmioty warte kupę kasy ale różne średnie sumki bo handlarze mieli byjak karawany ochronę (oczywiście mniejszą) , co do karawan od razu dodam , że chciałbym widzieć u nich możliwość kupna przedmiotów , które przewożą. ;Łowcy głów jak w NO też byliby fajni i wielu innych.
-Własna frakcja
Nie wiem czy takie coś jest w oryginale bo nie grałem na nowych wersjach ale takie coś by było fajne o ile nie ma. A wiem , że w modzie jest chyyba (o ile to było z moda :D )
-Unikalne przedmioty
Mam na myśli unikalne przedmioty tak jak w modzie NO lecz gorsze , i więcej porozrzucane w różnych miastach i wioskach.
-Tarany
Coś czego mi zawsze brakowało , moim zdaniem większe miasta powinny mieć kilka opcji przy oblężeniach:
wieże , które już są
drabiny , które również już są
oraz tarany , których nie ma , a fajnie gdyby się pojawiły , proste narzędzie do niszczenia bram , załóżmy , że budowa ich zajęłaby np. 2-4 dni
-Nowe frakcje
Chciałbym by w grze pojawiły się nowe frakcje , nie mam pojęcia jeszcze jakie ale fajnie gdyby było ich minimum 1-2 a maksymalnie 3-4 :D
Jak mówiłem nie wiem jeszcze jakie ale to świeży pomysł.
-Ludzie w tawernach
Mod taki już istnieje.
-Więcej zadań
Jeśli chodzi o zadania od wasali , królów , itp. itd. jest ich po prostu mało , ostatnio grając i będąc wasalem jednego króla chciałem polepszyć z nim stosunki a on albo nie miał dla mnie zadań albo w kółko prosił o wojsko , nużące i bezsensowne. Mogłoby być np. splądruj wioskę , zabij tego i tego , przejmij to i to , przynieś mi to i tamto , a i nagrody lepsze , niż denary , bo np. jakieś uzbrojenie , żywność , wszystko w zależności od typu misji i jej poziomu trudnośći.
Tak samo w unikalnych ukrytych lokacjach niekiedy byłby NPC dający zadania specjalne.
-Budowa własnej wioski
To zapewne byłoby najcięższe z wszystkich moim pomysłów do moda.
Działałoby to na tej zasadzie iż moglibyśmy wybudować nową wioskę pod kilkoma warunkami:
-Odpowiednia odległość od innej wioski lub miasta (nie jakaś ogromna ale nie taka też by było kilka wiosek na sobie czy tuż obok siebie)
-Odpowiednie przedmioty do budowy takie jak drewno , kamienie , żywność dla robotników (opiszę niżej) , i inne
-Robotnicy , do wynajęcia za sporą sumkę , dostarczeni do miejsca budowy w ileś dni postawiliby wioskę
-Kolonizatorzy , bo ktoś musi zamieszkać tę wioskę (tutaj mogła by być dodana opcja do rozmowy ze starszym wioski (oczywiście poparcie w wiosce by taka opcja była dla nas dostępna musiałoby być dość spore)
Przykładowo:
Chcemy jako wasal zbudować nową wioskę , jedziemy w wybrane miejsce i klikamy Obóz , wybieramy opcję Wybierz działania tam znajduje się opcja , rozejrzyj się po terenie wokół , po rozejrzeniu się on coś tam odkrywa , że tu jet np. teren wysoki , las czy cokolwiek , a potem mamy opcję Zbuduj nową wioskę , Odejdź.
Klikamy ZNW , i wyświetla nam się czego potrzebujemy i tutaj np.
x drewna , x kamienia , x zywnosci , x denaró (to byłoby cholernie drogie) , klikamy albo akceptuj albo odejdź.
Jesli już akceptujemy stawia się nowa wioska z podpisem (w trakcie budowy) i musimy dostarczyć tam materiały , robotników , żywność , pieniądze. Po iluś dniach dostarczamy osadników i mamy nową wioskę. Ilość wiosek zależałaby od Inżynierii - np. 2 - 1 wioska , 4 - 2 wioski , 6 - 3 wioski i tak dalej.
Na razie byłoby to tyle , wiem , że niektóre pewnie ciężko zrobić , pewnie niektórych się nie da ale to tylko pomysły dla moddera , który chciałby się tego podjąć , oczywiście jeśli takowy by się znalazł proszę o szybki kontakt a pomogę jakkolwiek będę tylko mógł pomóc.
Pozdrawiam
Raplem
PS:Proszę wybaczyć te pogrubienie , kolor lecz chciałem by to było wszystko czytelne i widoczne , bo przy takiej ilości tekstu czasem ciężko jest czytać.
PS2:Jeśli coś jest niezrozumiałe proszę pisać , pytać , odpowiem z chęcią.