Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187460 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KamilW

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #600 dnia: Sierpnia 09, 2011, 20:42:58 »
    Czesc!

Utknalem w grze. Moze ktos z Was wie co poradzic? A wiec gra szla tak jak powinno byc, przynajmniej tak mysle. Misja Potop pokazala sie na poczatku kampanii i nadal ta misja nie jest skonczona. Czy wszystkie ziemie musza nalezec do Rzeczpospolitej zeby wypelnic ta misje?

Potem Krol Kazimierz dal mi zadanie "Nowy Chan". Wypelnilem to zadanie zajmujac wszystkie osady Chanatu i przez przekonywanie Lordow. Potem wracam do Chana Gereja (tego nowego, ktoremu pomoglem wsiasc na tron) i przypominam mu o przysiedze. On odmawie i mowi ze w zamian za zawarcie sojuszu z Rzeczpospolita ja musze zdobyc 2 twierdze moskiewskie. Problem jednak w tym ze jest jeszcze tylko jedna twierdza moskiewska: Moskwa. Inne juz sa zajete przez Rzeczposolite, Kozakow, no i przez nowy Chanat. Szwedzi maja tylko dwie twierdze: Twer i inny zamek niedaleko. Wiec wzialem Moskwe (te jeszcze teraz pozostalo mi zdobyc 1 twierdze moskiewska, tylko ze juz takiej nie ma, i to od dluzszego czasu. Czekalem nawet az wojska carskie zdobeda jakies inne miasto, ale moskale zostali pobici przez Szwedow i Kozakow. Jezdzilem juz pare razy dookola mapy i nigdzie nie spotkalem zadnej armii moskiewskiej, tylko patrole.

Ma ktos porade?

Offline BezimiennyBohater

• Użytkownik
    « Odpowiedź #601 dnia: Sierpnia 10, 2011, 22:45:51 »
    Jesteś czyimś wasalem ??? Jeśli nie to zostań z ruskami wasalem a potem sie zrzeknij i coś podbij. Możesz też podbić jakiś zamek ich dawny ruski i nie wsadzać wojaków do niego (wołaj o ten zamek u króla jak żeś wasal). I sprowokuj ich do napaści atakuj karawany i wojaków itp.

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #602 dnia: Sierpnia 11, 2011, 17:29:13 »
    Nie, nie rozumiesz. Chyba sie zle wyrazilem. Oczywiscie ze jestem wazalem (tylko ze bez wlosci, bo odmawialem za kazdym razem). Po tym jak Krol Kazimierz daje mi zadanie "Nowy Chan", musisz odstapic od przysiegi dla Krola i przylaczyc sie do Mehemeta-Gereja i pomoc mu w walce o tron Chanatu. Wiec przepuszczam ze jestem teraz wazalem Mehemeta-Gereja, poniewaz jak zdobywalismy razem zamki, to moglem zazadac ten zamek. Przypomnialem nowemu Chanu o jego obietnicy, lecz ten powiedzial ze jak zdobede dla niego dwie moskiewskie osady, to dotrzyma obietnicy. Zdobylem wiec Moskwe (nawet Chan chcial mi Moskwe podarowac, bo ja zdobylem) i inny moskiewski zamek, ktory niestety juz nie byl w ruskich rekach, tylko w szwedzkich. Widocznie musza to byc naprawde moskiewskie twierdze w momencie zdobycia, bo zdobylem dwie (jak mowilem, dwie moskiewskie twierdze, tylko ze jedna byla juz w rekach szwedow, a innych moskiewskich osad juz nie ma). Czemu tak mysle? Poniewaz po zdobyciu tych twierdz nie pokazalo sie ze misja sie powiodla. Bylem tez u Chana, ale nie ma mozliwosci porozmawiac z nim o tej wlasnie misji. Wiec mysle ze jestem wazalem Chana. Ale zeby dokonczyc fabule Potop, musze zdobyc dwie RUSKIE twierdze, pojsc do Chana. Wtedy on zobowiaze sie i bede mogl znowu isc do Krola z wiadomoscia ze misja "Nowy Chan" sie powiodla.

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #603 dnia: Sierpnia 12, 2011, 21:21:33 »
    Ech będę zaczynał od początku !

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #604 dnia: Sierpnia 13, 2011, 15:58:00 »
    Mam pytanie Ogiński kazał mi ograbić Masłowy Bród więc biorę wrogie działania pokonałem ich czekam wieś się pali jest spustoszona w komunikacie gdy do niej wjeżdżam a tak jest spustoszona nie ma żadnych komunikatów.

Offline Ketosz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #605 dnia: Sierpnia 14, 2011, 15:42:57 »
    A wróciłeś po nagrodę do tego, który ci to zlecił?

Ja również mam pewien problem. Gram na najnowszym patchu 1.143 i zacząłem kampanię Szwedów. W pewnym momencie postanowiłem przyłączyć do swego oddziału jakiegoś towarzysza-padło na Carlssona, byłego żołnierza szwedzkiego. Tak dla klimatu, gram dla Szwedów, więc mam w oddziale weterana wojny trzydziestoletniej.

Aby go znaleźć, poszedłem do karczmy w jakimś mieście i wypytuję o niego u podróżnika, a on... nie chce mi nic powiedzieć! Sami zresztą zobaczcie:

Dla pewności sprawdziłem w innych karczmach i w każdej rozmowa z podróżnikami wyglądała tak samo. Dodam, że w sprawie informacji o pretendentach nie ma żadnych kłopotów, ale odnośnie bohaterów już niestety tak. Po baaaaaardzo żmudnych i bezowocnych poszukiwaniach Carlssona w końcu się wkurzyłem i znalazłem go poprzez użycie kodu na teleportację.

Dlaczego podróżnicy nie chcą nic mówić o bohaterach? Z pretendentami nie ma żadnych problemów...

EDIT.

Włączyłem dla testu nową grę i nadal podróżnicy nic nie chcą mówić... A tak wracając do tej gry Szwedami, już będąc u nich szlachcicem, postanowiłem potowarzyszyć Karolowi Gustawowi w jego ekspedycji w głąb Rzeczypospolitej i natknęliśmy się na Jana Kazimierza. Zaczął uciekać, więc go dogoniłem-Karol Gustaw był od niego wolniejszy. I co się okazało?

JA PIER***Ę!!!!!!  Po tylu patchach, poprawkach, miesiącach wyczekiwania ta "gra" NADAL MA BUGI?!?!?!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2011, 18:27:13 wysłana przez Ketosz »

Offline Avenroth

• Użytkownik
    « Odpowiedź #606 dnia: Sierpnia 18, 2011, 03:41:00 »
    Ano, mam pytanie.

Gram no sobie od wczoraj kampanię kozacką. I jakoby... w miejscu utknąłem.

Niby mam ja li do spółki z Radziwiłem Janka z tronu polskiego obalić. Lecz sam Radziwił mi mówi, że mi do tego i sławy, i pieniędzy, i doświadczenia bojowego brak. Prawda. Został ja by kozackim najemnikiem, poszczerbił pohańskie łby, jasyru wziął, to bym się wzbogacił, a i porządną chorągiewkę wystawił.

Ale się jakoś, job ich mać, nie da. Nie chcą najemników brać na służbę. Myślę, może renomy mi więcej trzeba? Ale jak tu renomę zdobyć? Z bandytami wojując? Niemożliwe.

Poradźcie panowie, bo jak nie, to skrzyknę jeszcze parę chłopa i zacznę na własną rękę tatarów podjeżdżać, dobytek ich brać a i baby srogo gwałcić, bom się i rozsierdził nie na żarty.

Tyle jeszcze rzeknę, że te fabuły pieruńskie to by wszyscy diabli wzięli, o! Czemóż to nie można zwyczajnie, po bożemu wszystkim naokoło dup skopać, jako drzewniej bywało? Jedyne, co lepsze w tym Ogniem i Mieczem jest, to strzelanie salwami i grafika. I parę bajerów.

Offline Rafard

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    « Odpowiedź #607 dnia: Sierpnia 18, 2011, 06:53:16 »
    Kamracie, renomą pokrzepić imię swoje to nie łatwa sprawa. Musisz ty wrogie psy tatarskie, jak już ci rzekłeś za ich cerkwie pogonić, cosik je złotogłowiem w zwyczajach zdobią. Powiada imć, że najemnego chłopa nie chce brać, a już ci on widział kiedy wojnę bez chałatajstwa ? Jam ci radził tak, chłopa zbierz, dobrą brzytwę i ochędóstwo znajdź i na wrogich pachołków jako bóg przykazał, z zaporoskim mieniem na wargach twoich, pędź. Tylko w boju mężny człek, renomę tak wielką by rebelii poprowadzić, zdobyć może. Juz ci,  jako dowódca armii swojej tylko w boju ukażesz światu, żeś nie ułomek i nie od parady szable u pasa nosisz.

Prościej mówiąc, musisz stoczyć kilka walk z lordami. Nabij se te punkty renomy i możesz potem zwolnić tych swoich najemników, których nie chcesz. Lordów też przecież nie musisz brać do niewoli, wypuszczaj ich. Innego sposobu chyba nie ma.

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:20:44 »
    Mam taki problem. Jak pchnac fabule do przodu? Juz minelo duzo czasu, a Szwedzi nadal nie podbili Warszawy. Jestem kapitanem najemnikow i walcze po stronie Rzeczpospolitej. Mam juz duzo slawy i szacunku. Raz chyba na poczatku dostalem zadanie zeby zniszczyc wioske Maslowy Brod, ale wtedy odmowilem wykonania poniewaz nie mialem jeszcze duzo ludzi. Caly czas tylko jezdze i wykonuje glupie zadania i podbijam miasta, walcze ze wszystkimi. Pytalem sie juz Krola i szlachty tez co zrobic zeby pomoc Rzeczpospolitej, a oni: "Zbierz ludzi i napadaj na armie Szwedzkie" (co juz od dawna robie). Szwedzi maja Wilno i Polock i Krolewiec i cale Inflanty. To wszystko. A Kozakow miazdze Chanat, no I Polska tez z tego korzysta. Zagloba nie chce rozmawiac, mowi ze jest zajety. Co to u licha? Jak mam kontynuowac fabule? Mam czekac az co??

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #609 dnia: Sierpnia 19, 2011, 07:16:09 »
    Hym.. jeśli dobrze pamiętam to musisz od króla dostać najpierw zadanie, karze ci złapać jakiegoś żołnierza szwedzkiej armii. Gdy go mu oddasz fabuła powinna ruszyć do przodu.  Jeśli nie możesz mu go oddać może masz za mało renomy ? Albo za mało ludzi.

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #610 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:53:05 »
    Tez sobie cos takiego przypominam. Jakis czas temu skonczylem juz raz fabule i teraz gram od nowa. Wtedy tez bylo jakies zadanie o zlapaniu wrogiego zolnierza, ale dostalem je dopiero po zajeciu Warszawy. Dziwne, nie? Widocznie kazda kampania ma jakis inny przebieg... Mowilem, rozmawialem juz z Krolem wiele razy, a on nic dla mnie nie ma, oprocz tych glupich zadan jak upomnienie sie o pozyczke u innego szlachcica. A juz zrobilem dla niego wiele zadan. Ludzi mam  tez wystarczajaco duzo: az 180. Zrobilem najpierw kariere ;). Wiec nie wiem o co tu chodzi. Pamietam ze za pierwszym razem moglem sie zgadac ze Zagloba po tym jak ograbilem Maslowy Brod (to bylo zadanie od Krola chyba). Teraz tez to zadanie mialem ale na samym juz poczatku. Wtedy odmowilem bo mialem za malo ludzi. I od tej pory juz sie to zadanie nie pokazuje, a ja jezdze jak glupi tam i z powrotem po wszystkich zamkach dopytujac sie o zadania. Az krew zalewa! :)

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #611 dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:29:00 »
    U mnie na pewno zdarzyło to się przed przejęciem przez szwedów Warszawy i Krakowa. Tak myślę, a może to zadanie uruchamia się gdy minie określona liczba dni ?

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Sierpnia 19, 2011, 17:28:48 »
    Dzieki za pomoc. Wszystko sie samo rozwiazalo, ale jak to nie wiem. Przeciez mowilem ze jezdzilem wszedzie i sie pytalem co zrobic dla Rzeczpospolitej. Wszyscy tylko mowili zebym napadal na Szwedow, a nic o Zaglobie. Podjechalem do jakiegos szlachcica, ktorego przypadkowo spotkalem. Pytam sie. A ten odpowiada: Idz do Zagloby. Tak o poprostu. Przepytywalem wszystkich po dziesiec razy i nic. A teraz mialem szczescie widocznie. ;)

Offline Avenroth

• Użytkownik
    « Odpowiedź #613 dnia: Sierpnia 21, 2011, 01:49:17 »
    Wie ktoś panowie ile trzeba renomy żeby zacząć rebelię w Rzeczpospolitej albo chociaż przyjęto nas na najemnika Hetmanatu? Mam ponad 150 i nic :(

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #614 dnia: Sierpnia 21, 2011, 06:37:56 »
    Ktoś wie kiedy zaczyna się pełen potop chodzi o to że Szwedzi zdobywają Warszawę,Kraków,Wilno kozacy Słuck itp.