Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187100 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KamilW

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #615 dnia: Sierpnia 21, 2011, 15:27:35 »
    @Avenroth: Sorry, nie powiem. Nie wiem.

@Kuba67: Tez mialem ten sam problem, i to nie dawno temu. Przeczytaj sobie moje posty na tej samej stronie watku (41) jak chcesz. Tez nie chcialo mi ruszyc. Watpie czy to ma cos wspolnego z szacunkiem lub slawa, poniewaz ja mialem slawy chyba z 500 i 30 szacunku i dalej stalem z fabula w tym samym miejscu. To zaczyna sie wtedy kiedy sie dostaniesz odpowiedz od jakiegos obojetnego szlachcica Rzeczpospolitej zebys porozmawial z Zagloba. To jest odpowiedz na pytanie ktore ty musisz zadac: Co mam zrobic zeby pomoc Rzeczypospolitej?

Chodzi o to ze mi tez zaden szlachcic nie dawal tej odpowiedzi, tylko "Jestem zajety, albo zbierz oddzial i napadaj na wojska Szwedzkie." A jezdzilem tam i z powrotem, wypytywalem, na prozno. Az nagle podjezdzam do bylejakiego pana i pytam sie znowu to samo: "Co zrobic zeby pomoc...?" A ten mowi: "Pogadaj z Zagloba." I wtedy wszystko rusza, albo po tym jak porozmawiasz z Zagloba i Krolem. Moze to dopiero od pewnego dnia jest mozliwe. Tego nie wiem. Mam nadzieje ze jakos pomoglem.

Powodzenia!

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #616 dnia: Sierpnia 21, 2011, 16:49:56 »
    Ale Warszawę powinni zająć zanim tak powiem...
    Choć jak grałem poprzednimi postaciami to Warszawa czy Połock lub zamek w Lidzie były zajmowane bardzo szybko.

Offline Avenroth

• Użytkownik
    « Odpowiedź #617 dnia: Sierpnia 21, 2011, 19:48:50 »
    Musisz robić wszystkie zadania od początku dla Polski. W tym spalić tą kozacką wioskę, ja tak myślę.

A ktoś pisał, że tego nie zrobił i oczekuje że fabuła pójdzie na przód...

BTW, sam mam pytanie. Dorobiłem się 200 renomy i z Radziwiłem rozpocząłem bunt. Przejeliśmy parę zamków namową innych lordów, wszystko gra. Ale, gdy próbuję pójść za ciosem i zająć jakiś zamek lub miasto siłą, jest dziwnie. Dajmy na to udaje mi się to. Ale wtedy wyskakuje masa komunikatów o odwołanych zadaniach fabularnych(tych kozackich), o tym, że już nie kontroluje stolicy(a przecież właśnie ją zająłem dla przykładu), o tym, że wszyscy wypowiadają mi służbę. I dupa. Czemu? Jak mam prowadzić wojnę nie podbijając zamków?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2011, 00:57:58 wysłana przez Avenroth »

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #618 dnia: Września 01, 2011, 14:19:24 »
    To jest super gra, ale czasami dziala na nerwy. Juz od dluzszego czasu nikt nie wie gdzie sie znajduje Krol Kazimierz. Juz tak mialem sporo razy, ale poprostu jezdzilem, walczylem az mialem szczescie, spytalem szlachcica i on mi mowil gdzie jest Krol. Ale tym razem od dluzszego czasu go nie ma. Juz jezdzilem tez po wrogich twierdzach zeby sprawdzic czy nie jest uwieziony. Nigdzie go nie ma, a mi spieszno do monarcha, bo chce marszalkiem zostac (juz przekonalem prawie cala szlachte zeby mnie poparli). To jest bug czy mam tak dalej czekac az sie gdzies pojawi?

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #619 dnia: Września 02, 2011, 02:57:33 »
    Panowie, mam nie tyle problem co raczej pytanie. Jestem przy zadaniu "Nowy Chan" w linii fabularnej Rzeczpospolitej. Zgodnie z wolą Jana Kazimierza zwolniłem się z przysięgi i pognałem do Kijowa zaoferować pomoc pretendentowi Krymskiemu w zamian za sojusz. Problem w tym, że zanim jeszcze dostałem to zadanie, poza wioską, którą dostałem za przysięgę wierności Rzeczpospolitej miałem jeszcze zamek i jedną wieś. Teraz wszystkie moje włości podpisane są "Buntownicy Krymscy". Pytanie, czy po wykonaniu zadania i powrocie na służbę do Jana Kazimierza odzyskam moje lenno?

@Up Jeżeli każdy napotkany szlachcic odpowiada "Nie wiem gdzie jest Król Kazimierz"  (tyczy to się również każdego innego szukanego wasala) to na pewno jest w niewoli, Sam raz szukałem go dłuższy czas, aż w końcu przez przypadek dostrzegłem go wśród więźniów któregoś szwedzkiego patałacha.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2011, 03:14:16 wysłana przez Crox »
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #620 dnia: Września 02, 2011, 10:43:28 »
    Dzieki za podpowiedz. Mi tez sie czasami zdazalo ze wtedy owy szlachcic byl w niewoli, ale widzisz, raz mialem ze szlachcic odpowiedzial na pytanie "gdzie jest...?" mowiac ze "... znajduje sie w niewoli". Nawet czasami mowiono w ktorym zamku.

Na twoje pytanie moge Ci tylko powiedziec jak u mnie bylo, i to juz dwa razy. Otoz ja tez mialem lenno, nie zamek jak ty, tylko jedna wioske, wiec mi sie nie pojawialo po zwolnieniu z przysiegi u Kazimierza to co Tobie sie pojawia. Mysle ze nie odzyskasz lenno po powrocie do sluzby Krola, poniewaz ze w fabule wlasnie o to chodzi zebys nic nie mial przy powrocie. Bedziesz musial 'odbudowac' swoja reputacje wsrod polskiej szlachty. Wtedy cos tam dostaniesz. Sam zobaczysz, bo jak Ci opowiem wszystko, to juz nie bedzie niespodzianki.

A u mnie pojawil sie nowy 'problem' (ja juz nie moge, bzdura za bzdura w tej grze). Zostalem wiec marszalkiem - nareszcie - i mam podbic kilka zamkow szwedzkich, mowi Krol. Tylko ze posrod tych niby szwedzkich zamkow jest Tula (moskiewskia twierdza, ale ok, moge ja podbic jak Krol chce) i twierdza Kalanczak (twierdza tatarska, a tatarzy to nasi sojusznicy). O co tu chodzi?? Pozatym, nawet gdybym chcial podbic, to nie moge, bo opcja 'okraz miasto' nie pojawia sie. To znowu jakis bug ze mam zdobyc zamki sojusznikow. Probowalem juz ladowac gre na nowo. Myslalem ze moze zadanie sie nieco zmieni, ale nie. Wiec co? Mam napasc na wojska tatarskie w celu pogorszenia stosunkow z nimi? I potem dopiero bede mial opcje okrazenia zamku i wtedy dopiero to zrobic? To jest chore...
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2011, 12:35:52 wysłana przez KamilW »

Offline Avenroth

• Użytkownik
    « Odpowiedź #621 dnia: Września 03, 2011, 18:41:30 »
    A ktos mógłby odpowiedzieć na moje pytanie może? Z góry dziękuję.

Offline zel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #622 dnia: Września 09, 2011, 16:51:48 »
    Kogo potrzebuje w mieście, aby garnizon samoczynnie mi się uzupełniał? Mam w takim Wilnie wszystkie budynki i rotmistrza, chorążego, kapitana pułku, setnika piechoty, setnika kawalerii.
    A garnizon mi się nie uzupełnia, gdzie w takim bakczysaraju, gdzie mam wszystko wykupione, garnizon sam się uzupełnia o polskie jednostki.
    Trochę ciężko będzie mi zostawić Wilno bez opieki i ruszyć chociażby po najemników (co też mi się nie uśmiecha, bo teraz jeden jezdziec to 2000 talarów), zeby uzupelnic garnizon samemu, jak wiec sprawic, zeby mial tam chociaz ze dwie setki wojska?

Offline KamilW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #623 dnia: Września 14, 2011, 21:16:32 »
    Wydaje mi sie ze AI uzupelnia sobie jednostki/garnizon samemu. Gracz musi to oczywiscie samemu robic przez opcje "organizuj garnizon" kiedy sie wchodzi do miasta.

Ja tez mam pytanie. Jestem juz polskim krolem i mam zniszczyc wszystkie frakcje. Zniszczylem Szwedow i Kozakow, Tatarow tez, ale tylko poniewaz mialem z nimi wojne. Czemu? Dlatego ze madre AI krola Kazimierza mi nakazalo zebym zdobyl pare twierdzy Szwedzkich. Problem byl w tym ze jedna z tych twierdz byla tatarska, i byla to twierdza na Krymie. No, ale nie wazne. Zajalem tez wszystkie moskiewskie osady, pokonalem ich armie. Myslalem ze wszystkie, ale wiadomosc o pokonaniu Moskwy sie nie pokazywala. I czasami byly wiadomosci, ktore powiadamialy mnie ze ten czy ten z moich jencow przylaczyl sie do Moskwy. A ja objechalem cala mape z dziesiec razy i nie spotkalem zadnej armii rosyjkiej. Nie bylo tez komunikatow ze kniaz ten czy ten prowadzi oblezenie czy pustoszy jakas wies. A w calym tym czasie juz chyba trzech obcych szlachcicow dolaczylo sie do moskwy. To gdzie oni sa? Nie moge w ten sposob skonczyc kampanii.

Offline MaszoT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #624 dnia: Września 15, 2011, 20:05:00 »
    A ja mam pytanie z innej beczki ;D ....
    Kupiłem sobie Dzikie Pola i w sumie to są już w drodze i mam zamiar kupić se kompa jakiegoś podrasowanego tak za 4000 - 5000 tys.
    lecz puki co mam taki :
    AMD Athlon XP, 1666 MHz 2000+
    1536 MB  RAM (czyli 1,5 gb)
    NVIDIA GeForce FX 5600XT 128 mb
    i chciałem zapytać kogoś kto się dobrze zna na sprzęcie czy Dzikie pola mi pójdą ?? Tzn tak żeby dało się grać bo to że pójdą to wiem :P
    "Vide Cull Fide"

Offline zielczi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #625 dnia: Września 24, 2011, 13:22:41 »
    Robię misje tajemnice czarnego hetmana, nie potrafię odnaleźć Janusza Radziwiła..
    Szukałem go już chyba we wszystkich karczmach, a może mam szukać go gdzie indziej?
    Proszę o pomoc.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #626 dnia: Września 24, 2011, 13:31:31 »
    Najszybciej będzie, gdy spotkasz podróżnika i go wypytasz, za niewielką opłatę, o miejsce pobytu Radziwiłła. Gdy podróżnik nie będzie miał go na liście, odczekaj kilka dni w grze, a powinien się pojawić.

Pozdrawiam!

Offline zielczi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #627 dnia: Września 27, 2011, 18:38:09 »
    Dzięki za pomoc,
    Odnalazłem go jednak mam zbyt mało sławy by móc pchnąć fabułę do przodu...
    Zacząłem więc działać też coś dla "Moskwy" i również mur. Ograbiłem 3 wioski polskie,dostarczyłem towar oraz ograbiłem karawanę która kierowała się do bakczysraju i dalej fabuła się urywa. Jakieś sugestie?

@edit
    Wie ktoś może również jak zdobyć od Szwedów zadanie pojmania francuza z początku gry?
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2011, 10:46:46 wysłana przez zielczi »

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #628 dnia: Września 28, 2011, 18:22:02 »
    Mam dwa pytania:

- Jak nająć jednostki  w swojej twierdzy? {Chodzi mi o doświadczone, bo wieśniaków i kosynierów nie mogę podekspić}

- Co jest z legendą o czarnym hetmanie? Jakiś staruch podczas obrony wsi mi coś takiego mówił, a dowódcy sił zaporoskich mówią że możliwe że to czarownik, albo nie wiedzą.

Offline Flashtek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #629 dnia: Października 11, 2011, 18:13:49 »
    jakie postacie i budynki sa potrzebne do rekrutacji husarii? :D