Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187220 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alojzy Pędraczek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #630 dnia: Października 16, 2011, 12:56:56 »
    Pytałem w specjalnie utworzonym wątku. Zapytam jeszcze raz bo odp. nie otrzymałem.

Czy po zerwaniu umowy z Królem Janem Kazimierzem (stosunki koło 70) dotyczącej służby jako kapitan najemników otrzymam ponowną propozycję takiej służby??
    Zrobiłem tak bo przez dłuuuugi czas nie otrzymywałem wioski. Teraz już wiem że muszę przejść kampanię Polski czyli najpierw zdobyć Warszawę. ale do tego potrzebna jest mi porządna armia. A żeby ją utworzyć muszę mieć znów możliwość rekrutowania najemników.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #631 dnia: Października 16, 2011, 13:24:55 »
    To są chyba roblemy z GRĄ a nie z rozgrywką link:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=35.0
    Vivat Pomerania!

Offline Alojzy Pędraczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #632 dnia: Października 16, 2011, 14:50:06 »
    Proszę o odp. a nie o oddelegowanie do innych wątków. Akurat te dwie części wątków są bardzo zbliżone więc nie widzę przeciwskazań by zapytać akurat tu.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #633 dnia: Października 16, 2011, 15:04:45 »
    Najemnikow mozesz zawsze rekrutowac, a czy propzycje sluszy otrzymasz, chyba tak, ja mialem 2 takie jak 1 zerwalem dostalem 2 i odmowilem. PS to bylo na patchu 1.130
    Vivat Pomerania!

Offline Alojzy Pędraczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #634 dnia: Października 16, 2011, 23:09:33 »
    Aha dzięki za odp

Ja nie dodałem, ale gram na patchu 1.143

Offline michun2521

• Użytkownik
    « Odpowiedź #635 dnia: Października 23, 2011, 18:34:20 »
    Mam takie pytanie mianowicie mam 25 dzień gry i moge mieć tylko 15 ludzi a gdy wchodze do menu odziału to widze że jest napisane 15/58 ale nie mogę najmować kolejnych ludzi z żadnego państwa
    może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić ?
    aha charyzmy mam 9 i przywództwo na 3 ( wychodziło by 15 ludzi) ale dlaczego jest 15/58 ?
    jeszcze teraz zauważyłem że po stracie kilku ludzi w bitwie nie mogę rekrutować zastępczych nawet jak mam 10 to do tych 15 nie mogę dobić....

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #636 dnia: Października 23, 2011, 18:45:36 »
    a akse masz? stosunki z tymi apnstwami doibre?
    a czy chodzi ci o najemnikow? wtedy to mozesz z kazdego obozu mkeic 20 piechoty 20 strzelcow i 16 konnych
    Vivat Pomerania!

Offline michun2521

• Użytkownik
    « Odpowiedź #637 dnia: Października 23, 2011, 18:48:04 »
    chodzi mi o normalnych żołnierzy ze wsi :D
    nie najemników
    rekrutuje z polski i mam dobre relacje

Dobra już sobie poradziłem
    « Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 16:50:31 wysłana przez michun2521 »

Offline mmc7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #638 dnia: Października 31, 2011, 00:51:53 »
    Siemka, przeszukiwałem całe forum, i nie znalazłem odp na moje pytanko. Mianowicie, czy w OiM naprawdę tak mało expa się dostaje w bitwie? Nawet ubijając powiedzmy szwedzkiego rajtara, dostaję chyba 96 czy coś koło tego. No to jest śmieszne. I do tego jeszcze ceny u pośredników okupów. Najwyższą cenę, jaką dostałem, to 109 właśnie za rajtara. Bo za np. łupieżców - 12 (tyle samo expa), bandytów 13 (chyba 25 expa) itp. Tak ma być, czy to jakiś błąd? Aha, i gdzie mogę rekrutować husarzy? Bo narazie zdobywam ich tylko przez odbicie jeńców. Jak zbiorę rekrutów z wioch Rzeczpospolitej, drzewko mi się zamyka na pikinierze weteranie, albo muszkieterze ochotniku weteranie.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #639 dnia: Października 31, 2011, 07:51:31 »
    tak expa tak malo.
    husarzy mozna znalezc u kasztelana jak jestes poddanym jana kazimierza, albo jak masz wlasne panstwo w ktoryms z zamkow polskich
    Vivat Pomerania!

Offline mmc7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #640 dnia: Października 31, 2011, 11:02:40 »
    Ok dziękuję. Czyli za jeńców tak samo jest dobrze z cenami? Bo niby teraz ciężej się wzbogacić na bitwach (szczególnie przez tych jeńców) to i tak jest leciutki bug z handlem. Mamy obok siebie miasto "A" z prochem po 150 talarów. W twierdzy "B" obok można spylić po 700, a raz już sprzedałem po 1000. W Warbandzie aż tak nie można było zarobić na handlu ;) Aaa i troszkę mnie irytują te tabory (np kupieckie) ale jak już za taborem się schowają np. janczarzy, to mam niezły pogrom wśród najlepszych jednostek.

Offline Madrian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #641 dnia: Listopada 07, 2011, 11:52:02 »
    Ok dziękuję. Czyli za jeńców tak samo jest dobrze z cenami? Bo niby teraz ciężej się wzbogacić na bitwach (szczególnie przez tych jeńców) to i tak jest leciutki bug z handlem. Mamy obok siebie miasto "A" z prochem po 150 talarów. W twierdzy "B" obok można spylić po 700, a raz już sprzedałem po 1000. W Warbandzie aż tak nie można było zarobić na handlu ;) Aaa i troszkę mnie irytują te tabory (np kupieckie) ale jak już za taborem się schowają np. janczarzy, to mam niezły pogrom wśród najlepszych jednostek.

Jeżeli chcesz zarabiać na bitwach, to kluczem jest wysoka umiejętność "plądrowanie" w oddziale oraz wysoka umiejętność handel.
    Wówczas po bitwie dostajesz znacznie lepsze jakościowo łupy, które możesz sprzedać po wyższych cenach.
    Na handlu można zarobić, ale jest to dość kłopotliwe. Z reguły towary najlepiej sprzedawać w miastach po przeciwnej stronie mapy, co oznacza dalekie podróże. Po drugie, z każdą sprzedaną sztuką cena spada. Więc jak weźmiesz dużo np. prochu i sprzedasz pierwszą beczkę za 1000 to druga jest za 950, a trzecia za 800 itd.

Jak masz sporo gotówki, to w centrum miast jest opcja "sejmik" gdzie możesz na procent zainwestować pieniądze i po jakimś czasie je odebrać z procentami. Jak masz zainwestowane np. 100k złota, to zyski są całkiem konkretne. Starcza na żołd dla sporej armii.

Tabor jest prosty do pokonania.
    Ja np. chowam oddział za jakąś górką (mapy są te same więc szybko się ich uczysz) żeby kule się moich nie czepiały.
    Na pierwszy ogień mam ustawionych bohaterów - są nieśmiertelni, więc nie ma kłopotu.
    Sam zza górki ostrzeliwuję ludzi w taborze (dobrze mieć kule +5 i celną broń), a górka mnie osłania przed salwami. AI jest na tyle głupie, że wali do ciebie nawet przy minimalnej szansie trafienia. Więc nie trwa zbyt długo jak się wyprztykają z amunicji. A wtedy zarządzasz atak.

Inna metoda szybsze - to każesz ludziom zaczekać, a sam atakujesz tabor, na dobrym koniu. Uwaga AI skupia się na tobie, a wtedy wydajesz rozkaz ataku. Nim AI zmieni cel, to twoi ludzie będą blisko. Wtedy atakujesz już bezpośrednio. Przeskakujesz nad taborem i taranujesz tłum strzelców. To są sekundy, ale cenne bo nie mogą strzelać. A w bezpośredniej odległości próbują walczyć z tobą wręcz. Jak na to wpadną twoi ludzie to tabor masakruje się w chwilkę.

Offline mmc7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #642 dnia: Listopada 08, 2011, 22:57:52 »
    Co do handlu - ja to już wiedziałem ;) Tylko troszkę mnie irytowało, że tak łatwo zarobić kupe szmalcu na handlu, a tak mało na rabunkach. Wysoki poziom um. handel i plądrowanie zdobywa się przecież po dłuższym czasie.

Co do lokat - mam dzień 300, a na lokacie ok 605k talarów ;) większość zdobyta dzięki napaścią na tabory kupieckie i właśnie handel prochem, trochę daktylami, lnem, piwem i ceramiką.

Co do walki z taborami - ciekawa taktyka, aż nie wpadłem na to. Chociaż często sam bitwy wygrywałem właśnie przez to, że strzelcy całą amunicję stracili śrutując we mnie oddalonego o pińcet metrów ;) Tak więc dzięki, sprawdzę sobie w grze.

PS. Jakie są najlepsze buty? Bo mam "Drogie kozaki z utwardzeniem" z 13 armor.

Offline mmc7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #643 dnia: Listopada 08, 2011, 23:01:40 »
    PS2.Serio genialne, że po jednym hicie może nawet taki rozbójnik mnie ściągnąć :P w warbandzie zawsze się czułem jak jakiś czołg :D
    PS3.Sorka za dwa posty po sobie, omyłka ;/ ostatni raz :P

Offline masho

• Użytkownik
    « Odpowiedź #644 dnia: Listopada 19, 2011, 19:53:51 »
    Mam problem z multiplayerem. mam gre zaktualizowaną do 1.143 przy tym oknie gdzie jest Konfiguracja itd.  jest jak byk napisane 1.143 ale gdy odpalam multiplayer pisze że mam 1.139 a to znaczy że nie moge sie połaczyć z żadnym serwerem