Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132251 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 12, 2010, 11:57:07 »
    Ostatnio przeczytałem bardzo interesującą książkę, a mianowicie "Grzechoczący kośćmi" autorem jest Eliot Pattison. Fabuła rozgrywa się w roku 1759 na terenie Ameryki Północnej kolonizowanej przez osadników brytyjskich. Jest to w zasadzie kryminał z dość zagmatwaną i wciągającą fabułą. Gorąco polecam ten tytuł.
    Chciałbym polecić jeszcze jednego pisarza. Nazywa się Carlos Ruiz Zafón, jak do tej pory miałem przyjemność przeczytać dwie pozycję: "Cień wiatru" oraz "Marina".
    Zwłaszcza tą pierwszą czyta się bardzo przyjemnie.

Tutaj znajdziecie recenzje książek:
    1. Cień wiatru
    2. Grzechoczący kośćmi
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2010, 12:22:39 wysłana przez Dalhi »

Offline Plopp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #136 dnia: Lutego 27, 2010, 15:58:21 »
    A czy oprócz fantasy jest coś co samemu się nie przeżyło;)

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #137 dnia: Lutego 27, 2010, 19:39:32 »
    A czytaliście może Pierścień Mroku ? Na prawdę super książka. Generalnie akcja dzieje się 300 lat po wydarzeniach z Władcy Pierścieni. Polecam :)
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #138 dnia: Maja 25, 2010, 20:33:42 »
    Nie czytałem jeszcze książek Tolkiena (wiem, głupi byłem) i chcę nadrobić zaległości. I tu pytanie : zacząć od Hobbita, Sillmariona czy może jeszcze czegoś innego ? Chcę jak najmniej gubić się w świecie Śródziemnia. Jaką kolejność czytania polecacie ?

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #139 dnia: Maja 26, 2010, 00:05:27 »
    Nie czytałem jeszcze książek Tolkiena (wiem, głupi byłem) i chcę nadrobić zaległości. I tu pytanie : zacząć od Hobbita, Sillmariona czy może jeszcze czegoś innego ? Chcę jak najmniej gubić się w świecie Śródziemnia. Jaką kolejność czytania polecacie ?

Więc tak...wszystko zależy od tego o czym chcesz ty czytać najpierw. Czy na początek wolisz to od czego pewnie zaczynała większość z nas (WP, Hobbit) czy jednak chcesz zgłębiać dzieje Ardy od początku jej istnienia?

Może ja podam to od początku Ardy.

Podstawą jest Silmarillion. Wbrew pozorom jest to jak dla mnie największe dzieło Tolkiena. Opisuje dzieła tego wszystkiego co wydarzyło się przed Wojną o Pierścień. Jest to jak gdyby historia całej Ardy. Po Silmarillionie, jeśli spodoba ci się historia Turina Turambara możesz przeczytać Dzieci Hurina. Później przeczytaj sobie Hobbita i oczywiście Władcę Pierścieni. Później możesz zabrać się "The History of Middle-earth" czyli zbiór dwunastu książek opisujących jak sama nazwa mówi historię Śródziemia. Niestety tylko dwie z tych książek "Niedokończone Opowieści" i "Zapomniane Legendy Śródziemia" zostały przetłumaczone na język Polski. Są też inne książki które możesz zgłębić później jak atlas Śródziemia czy Encyklopedia Ardy (czy jakoś tak). To by było na tyle, miłej lektury!
    « Ostatnia zmiana: Maja 26, 2010, 00:11:14 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #140 dnia: Maja 26, 2010, 01:53:14 »

Zacznij od Hobbita, potem Władca Pierścieni. Silmarillion nie jest dobry na początek i możesz sięgnąć po niego później, gdy już poczujesz klimat Śródziemia. Ponadto poczułbyś się bardzo nieswojo przeskakując z Silmarilliona na Hobbita (który jest niezbędnym wprowadzeniem do Władcy Pierścieni), bo to zupełnie inny styl pisania. Dlatego Hobbit, jako książka najbardziej dziecinna i najlżejsza w czytaniu, powinien pójść "na pierwszy ogień".

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #141 dnia: Maja 26, 2010, 09:23:02 »
    No właśnie, to jest drugi ze sposobów czytania książek Tolkiena. Może i lepszy bo zazwyczaj za Silmarilliona biorą się ludzie którym spodobały się takie książki jak Władca Pierścieni czy Hobbit. Inni mogą się trochę gubić:) Jest też niestety część ludzi która czytając Hobbita stwierdziła że książki Tolkiena są wyłącznie dla dzieci i przez to się zniechęciła.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Fudi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Maja 26, 2010, 17:05:21 »
    Hobbit to łatwa, przyjemna ksiązka dobra dla ludzi zaczynających dopiero przygode z Tolkienem, wcale nie jest "dziecinna" wystarczy sie głebiej zastanowić.
    Dalej polecam arcydzieło - Władce Pierścieni. Jeśli po lekturze tych dwóch utworów zakochasz sie w Śródziemiu przeczytaj Silimarillion.

Jak pewnie wielu z Was wychowałem się na Tolkienie(przeczytałem, naprawde, wszystkie jego książki), dziś nadal sięgam po niego dość często(mimo tej całej tolkienowskiej iteralnej infantylności) głównie dla głębszych treści - o, których niestety często się zapomina. Najlepsze dzieło Tolkiena(moim zdaniem) - "Dzieci Hurina" - warte przeczytania, głębokie

Jednak gdybym miał typować najlepszą z ksiązek, które miałem przyjemnośc czytać wybrałbym "Wilka Stepowego" H.Hesse - bardzo mroczna, ciężka w czytaniu powieść egzystencjalna, której zakończenia nikt chyba nie jest w stanie zrozumieć. Książka opowiada o... aAaaAh tego nie jest się w stanie opisać, to trzeba przeczytać.
    Polecam też "Dżume" Camusa, bardzo moralizująca opowieść o walce z tak naprawde ze złem.

Obie książki gorąco polecam, ale tylko dojrzalszym czytelnikom, którzy widzą wiecej niż można wnioskować z literalnego rozumienia tekstu.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #143 dnia: Maja 26, 2010, 17:16:43 »
    Dzięki za odpowiedz. Zacznę od Hobbita, zobaczymy co dalej.

Offline Fryderyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Maja 27, 2010, 21:07:43 »
    Przeczytajcie "Co do grosza" J.Archera świetna książka.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Maja 28, 2010, 08:24:34 »
    Ktoś czytał książki Roberta Heinleina?

Offline SIEG

• Użytkownik
    • RAHOWA
    « Odpowiedź #146 dnia: Maja 28, 2010, 09:16:10 »
    A ja od siebie polecam wszystko co wyszło spod ręki pana Komudy.
     Geniusz literacki i tyle!
     Książki: 
    -Opowieści z Dzikich Pól (zbiór opowiadań, Alfa 1999, ISBN 83-7179-165-8)
    -Wilcze gniazdo (powieść, Fabryka Słów 2002, ISBN 83-89011-11-5)
    -Opowieści z Dzikich Pól, wyd. zmienione (zbiór opowiadań, Fabryka Słów 2004, ISBN 83-89011-46-8)
    -Warchoły i pijanice (książka popularnonaukowa, Fabryka Słów 2004, ISBN 83-89011-40-9)
    -Imię Bestii (zbiór opowiadań, Fabryka Słów 2005, ISBN 83-89011-73-5)
    -Bohun (powieść, Fabryka Słów 2006, ISBN 83-60505-08-X)
    -Czarna szabla (zbiór opowiadań, Fabryka Słów 2007, ISBN 978-83-60505-32-8)
    -Diabeł Łańcucki (powieść, Fabryka Słów 2007, ISBN 978-83-60505-56-4)
    -Galeony Wojny (powieść, Fabryka Słów 2007, t. 1: ISBN 978-83-60505-75-5, t. 2: ISBN 978-83-60505-88-5)
    -Czarna bandera (zbiór opowiadań, Fabryka Słów 2008, ISBN 978-83-7574-000-4)
    -Herezjarcha (zbiór opowiadań, Fabryka Słów 2008, ISBN 978-83-7574-006-6)
    -Samozwaniec, t. 1 (powieść, Fabryka Słów 2009, ISBN 978-83-7574-039-4)
    -Banita (powieść, Fabryka Słów 2010, ISBN 978-83-7574-159-9)
    -Samozwaniec, t. 2 (powieść, Fabryka Słów 2010, ISBN 978-83-7574-174-2
    Ktokolwiek bierze miecz, ginie od miecza, a ktokolwiek nie bierze miecza, albo z rąk go wypuszcza... ginie na krzyżu!

Offline Petters

• Użytkownik
    • W grze - Deus
    « Odpowiedź #147 dnia: Maja 28, 2010, 12:37:41 »
    Jakoś specjalnie często książek nie czytam, ze 2 miesięcznie. Ostatnio czytałem Samozwańca, który strasznie ciężko mi szedł, nie wiem czemu. Ale tamte czasy mnie porwały i teraz biorę się za drugi tom.
    Najprościej rzecz ujmując, ludzie dzielą się na dwa rodzaje - na gaduły i na ludzi czynu.
    Większość ludzi to gaduły. Jedyne, co potrafią, to gadać.
    Ale kiedy przychodzi co do czego, właśnie ludzie czynu odmieniają świat.
    A kiedy to robią, odmieniają też nas. I dlatego nigdy o nich nie zapominamy.
    A kim ty jesteś? Będziesz tylko gadał, czy się postawisz i coś z tym zrobisz?
    Bo, uwierzcie mi, reszta to tylko zwykłe pieprzenie.

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Maja 30, 2010, 08:58:59 »
    Nie wiem dlaczego, ale WP, czy Hobbit zupełnie mnie nie wciągnęły. Wiem, że to głupie ale zwyczajnie zasypiałem nad tymi książkami. Nudziło mnie to. może to wina tłumaczenia?   

Jeżeli nazwałbym kogoś mistrzem to na pewno Sapkowskiego. Jest wartka, ciekawa akcja, nie rozpisuje się nad niepotrzebnymi detalami. Świetne.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #149 dnia: Maja 30, 2010, 12:26:20 »
    Nie wiem dlaczego, ale WP, czy Hobbit zupełnie mnie nie wciągnęły. Wiem, że to głupie ale zwyczajnie zasypiałem nad tymi książkami. Nudziło mnie to. może to wina tłumaczenia?   

Jeżeli nazwałbym kogoś mistrzem to na pewno Sapkowskiego. Jest wartka, ciekawa akcja, nie rozpisuje się nad niepotrzebnymi detalami. Świetne.

Kwestia gustu. Ja bardzo lubię te "niepotrzebne" detale. Nadają one przekonującej głębi, dla całej twórczości J.R.R. Tolkiena. Pozwalają na chwile odpłynąć z szarych okowów nudnego świata i zanurzyć się w pełnej szczegółów krainie, którą on stworzył. Te szczegóły nadają światu przedstawionemu swojego własnego charakteru, że czasem aż można zapiomnieć, że to tylko zmyslona kraina. Z drugiej strony nie przyciągnął mnie jednak Sapkowski, ponieważ mimo przyjemnego stylu, całe jego książki są dla mnie zbyt płytkie. Książkę czyta się zbyt szybko i nie da rady wczuć się w przedstawione obrazy tak dokładnie, jak przy książkach Tolkiena.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/