Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 130811 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Arrrr
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 14, 2009, 01:21:01 »
    Niedawno skończyłem czytać książkę pt. "Zły brzeg" Piotra Patykiewicza.
    Zły brzeg to historia chłopaka z rybackiej wioski, który bardzo szybko musi przemienić się w prawdziwego mężczyznę i nauczyć się, do czego służy krew miesięczna, smocza łza i jądra czarta. Poznaje mściwość ludzi, zajadłość topielców i podłość księżniczek. Walczy z piratami, wspina się na niezdobyte turnie i zamarza wśród śnieżycy. Jada rzeczy, jakich porządni ludzie nie rzucają nawet psom, i tuli w ramionach najbrzydszą dziewczynę, jaką widziano na tym i na tamtym, "złym” brzegu.Zdobywa serca dwóch pięknych kobiet, a każda z nich jest na swój sposób niezwykła.

Jest to ciekawa lektura z gatunku fantasy. Opowieść jest wciągająca, czasami straszy, czasami śmieszy, cały czas zachowuje mroczny, słowiański klimat. Postacie są wyraziste, nie wycięte z jednego kawałka papieru, dialogi realistyczne, miejscami "soczyste". Muszę powiedzieć, że Patykiewicz ma podobny styl pisania do Andrzeja Sapkowskiego, co jest wielkim plusem.
    Jedyną wadą książki jest to, że jest za krótka. Ma tylko 413 stron. 
    Chciałbym powiedzieć coś więcej ale nie chcę odbierać przyjemności przyszłym czytelnikom.

Na zachętę zamieszczam krótki fragment z samego początku książki. Od razu mówię, że nie jest najlepszy, ale daje radę.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 01:22:43 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 14, 2009, 11:50:11 »
    Ostatnio skończyłem 3 tom Gamede'a... Zawiodłem się trochę, bowiem okazało się, że nie jest to tom ostatni (co sprowadza się do tego, że akcja została ucięta znów w najciekawszym momencie). Pocieszająca może być jednak myśl, że nie jest to jeszcze koniec opowieści. :)
    Teraz parę słów dla osób nieznających dotychczas Gamedeca. Mianowicie, jego autorem jest niejaki Marcin Przybyłek. Książki opowiadają o wydarzeniach z odległej przyszłości, gdzie świat realny przeplata się ze światem wirtualnym. Wizja owej przyszłości jest niezwykle sugestywna i rzekłbym, że nie tak nieosiągalna, jakby się mogło wydawać. Oczywiście nie mogło zabraknąć pojazdów anty-grawitacyjnych (zwanych Pneumobilami), motombów (mechanicznych powłok dla ludzi, którzy nie mają własnego ciała, a jedynie mózg zamknięty w specjalnym urządzeniu, zwanym "dibekiem"), czy też barier ABB (chroniących obszary zamieszkane przez ludzi, przed niebezpieczną fauną i florą oraz niesprzyjającym klimatem). Wspaniała intryga (miejscami może i niezrozumiała, lecz tym bardziej wciągająca), wątki zajmujące się rozważaniami dotyczącymi wielu spraw, które dotyczą nas samych - to bez wątpienia atuty Gamedeca. Za każdym razem, gdy sięgałem po kolejny tom, podświadomie czułem, że to nie będzie łatwa lektura. Czułem tak, bowiem niejednokrotnie musiałem przerwać czytanie i zastanowić się głębiej nad czymś, co było w książce w interesujący sposób poruszone. Według mnie, owe rozmyślenia tylko potęgują pozytywne wrażenia, płynące z przyswajania treści tej książki. Obowiązkowa pozycja dla każdego, kto nie boi się s-f i lubi pogłowić się nad sensem egzystencji szarego człowieka... :P
    Tutaj znajduje się strona poświęcona Gamedecowi: www.gamedeczone.com
    « Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2009, 11:16:59 wysłana przez Nevader »

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 17, 2009, 17:38:30 »
    Głównie polska fantastyka z fabryki słów.
    Miedzy innymi:
    wszystkie książki Jacka Piekary. Szczególnie seria o mordimerze madderdinie.
    Zapach Szkła - Ziemiańskiego
    Wiedźmin
    Prawia i Powinności

I rewelacyjna komedia - ewangelia napisana przez przyjaciela Jezusa z dzieciństwa - Biffa. Napisane przez Christophera Moora.
    "Baranek" - BAAARDZO POLECAM!

Offline mati3333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 25, 2009, 22:42:25 »
    Ja lubię trylogię Władcy Pierścieni, Hobitta, wszystkie części Harry Pottera, Eragon, Najstarszy, Brisingr i książki Stephen'a Kinga (najfajniejszą książką Kinga według mnie jest Komórka)

Offline Vanir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:02:57 »
    Tolkien,seria dziedzictwo, Samozwaniec Jacka Komudy. Czytałem Pottera ale jakoś nie pasują mi te klimaty. Złoto gór czarnych. Teraz zastanawiam się nad wiedźminem opłaca się kupić?

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 29, 2009, 21:45:32 »
    dev/null
    « Ostatnia zmiana: Września 12, 2009, 12:28:38 wysłana przez Kropotkin »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 12, 2009, 12:33:54 »
    dev/null  ...i to by było na tyle..
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Listopada 17, 2009, 10:04:13 »
    Tolkien, Wiedźmin i Harry Potter jakoś nic innego mnie nie porwało .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #83 dnia: Listopada 17, 2009, 16:29:52 »
    Hmm... no ja myślę że "hierarchia" moich naj naj autorów i ich książek wygląda tak:

Mickiewicz (głównie "Pan Tadeusz" i "Dziady")
    Tolkien ("Władca Pierścieni" - trylogia, "Hobbit", "Silmarillion")
    Sienkiewicz ("Ogniem i mieczem", "Potop", "Pan Wołodyjowski", "W pustyni i w puszczy")
    Rowling (seria "Harry Potter")
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #84 dnia: Listopada 17, 2009, 16:42:54 »
    Tolkien ("Władca Pierścieni" - trylogia, "Hobbit", "Silmarillion")
    Ja tak tylko przelotem (czyt. spamuje xD)...

Przecież Władca Pierścieni to nie jest trylogia... :/

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #85 dnia: Listopada 17, 2009, 16:47:36 »
    A niby co? :P
    Władca Pierścieni:
    Drużyna Pierścienia
    Dwie wieże
    Powrót Króla
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #86 dnia: Listopada 17, 2009, 16:49:11 »
    Każda z tych książek ma po dwie części O_O.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #87 dnia: Listopada 17, 2009, 16:56:06 »
    Władca Pierścieni jest drugim tomem trylogii. Został wydany jako trzy książki za naleganiem wydawcy. Właściwia trylogia to Hobbit, Władca Pierścienie i Silmarillion (nie wiem czy dobrze napisałem :P)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Listopada 17, 2009, 19:09:20 »
    Mnie się zdaję, że Władca Pierścieni to trylogia, poszczególny tom jest podzielony na 2 księgi .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #89 dnia: Listopada 17, 2009, 20:16:34 »
    Ja uwielbiam książki Wołoszańskiego i Daviesa. A dziełem do którego mogę wracać zawsze i wszędzie jest "Ulisses" Jamesa Joyca - pasjonujące, niesamowite dzieło.
    "I never risk my own skin if I don't have to."