Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 130814 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Kąt z książkami
    « dnia: Maja 01, 2007, 07:51:07 »
    Jakie są Wasze ulubione książki?

Ten temat będzie używany do rozmowy na temat wszystkich książek, aby uniknąć zaśmiecenia forum
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2014, 17:11:39 wysłana przez HUtH »

Offline Haldir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Przybywasz tu w rytm kroku w przeznaczeniu...
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 01, 2007, 09:13:00 »
    U mnie oczywiście Hobbit :) W życiu nic lepszego nie czytałem.
    "Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jak bym chciał a mniej niż połowe chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują"

"Wskrzesmy dawną chwałę z wściekłości siejąc zniszczenia aż wstanie krwawy świt"

Offline Ivar the Boneless

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 01, 2007, 11:55:13 »
    Uwielbiam książki Pratchetta (szczególnie Świat Dysku). Co do władcy pierścieni to też mam sentyment ale to raczej ze względu na "scenerie" w jakiej to czytałem (na wagarach w lesie hehe). Miło wspominam też Wiedźmina Sapkowskiego i opowiadania Edgara Alana Poe.
    Sku mod himlen Halvdane, vi vil fylde luften med spyd sa
    Denne kristne sol blivert sort - Ragnar Lodbrok

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2007, 09:01:13 »
    (...) Ja lubię Trylogię Władcy Pierścieni, (...)

Dżizas... znowu to samo... Już o tym w temacie o filmach pisałem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Władca_Pierścieni

"Władca Pierścieni jest często nazywany trylogią, choć naprawdę jest to powieściowa całość, podzielona na sześć ksiąg. Ze względu na swoją dużą objętość została wydana w trzech tomach z powodu nacisków wydawcy, nie było to jednak oryginalne zamierzenie Tolkiena. Powieść składa się z sześciu części:(...)"

Offline Szwejk

• Użytkownik
    • Shinpū tokubetsu kōgekitai
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2007, 19:31:51 »
    Czytał ktoś może jakąś ksiązke Gemmella? Polecam Troje jego autorstwa.

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 06, 2007, 19:52:52 »
    Jeśli o Davida Gemmella chodzi, to czytałem jedynie "Mroczny Księżyc", "Waylander" i zacząlem "Wilka w cieniu", jednak nie przebrnąłem przez niego.
    Generalnie świetny pisarz, słyszałem opinie, ze zanim rozpisze jakąkolwiek bitwe, czy walke sprawdza źródła historyczne.
    "Wilk w cieniu" mi nie przypadł do gustu ze względu na realia w jakiś toczy się akcja. Jednak 2 wymienione przeze mnie książki są świetne

Offline inus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2007, 17:37:14 »
    Większość czyta fantasy...?

To się nie wstrzele... coprawda do fantasy też zaglądam (czytałem Dragonlance, i troche polskiej - "Sługa Boży", "Młot na czarownice" itp.), jednak ulubione dla mnie to zupełnie co innego... uwielbiam Marqueza, jego "Sto lat samotności" albo opowiadania, ze swoim klimatem. Jeśli ktoś nie czytał, albo nie słyszał... polecam. Naprawde ciekawe. Coprawda... "kilka" tam wątków politycznych, pokazanie nastrojów narodowych itp (jest kolumbijczykiem), więc wypadało by znać troche historie tego narodu by wszystko zrozumieć, ale i bez tego jego powieści są niezwykłe, i te kilka wątków da sie przeżyć.

A tak bardziej ogólnie: jego powieści/opowiadania określesia sie mianem "realizmu magicznego", dlatego każdy kto lubi fantastyke,  może i polubić Marqueza.

To tyle ;p

Offline Szwejk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2007, 18:14:27 »
    Ostatnio zainteresowałem się troche II wojną światową, a dokłądniej frontem wschodnim. Przeczytałem "Szosa Wołokołamska", czyli o losach pewnego generała kazachskiego, który objął dowódctwo na batalionem krasnej armii i toczył ciężkie walki.... zgadnijcie gdzie :P
    Teraz zacząłem "Gwardziści spod Stalingradu" Czujkowa. Zapowiada się kiepsko, ale z czasem może coś się zacznie ciekawego ;)

Offline Jarmir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 18, 2007, 10:24:54 »
    Ja lubie Sapkowskiego, Pratchetta i Pilipiuka. Jak ktos lubi "lekkie" fantasy, to polecam zwłaszcza tego ostatniego.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2007, 14:43:49 »
    Ja lubię władcę pierścieni, Hobbita, Eragona, DragonLance (szczególnie legendę o Humie i Wrota Thorbardurinu), Wiedźmina, Świat Dysku, Mroczne Materie, Klucz Keplianów (to ostatnie to lekkie fantasy ;p), Kantyczkę i wiele innych (zamierzam przeczytać także Trylogie mrocznego elfa ;D. Z horrorów to czytałem Nawiedzonego Herberta ;p Niezły ;]

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 20, 2007, 20:05:08 »
    Ja lubie Sapkowskiego, Pratchetta i Pilipiuka. Jak ktos lubi "lekkie" fantasy, to polecam zwłaszcza tego ostatniego.

No jeśli Pilipiuk pisze "lekkie fantasy" to nie wiem kto pisze "ciężkie". Lekkie to moim zdaniem raczej Prachett, a Pilipiuk mimo, że pisze ze sporą dawką [czarnego] humoru jest czasem nieznośnie trudny w zrozumieniu. Oczywiście nie mówię to akurat o głębokim infantylizmie Jakuba Wędrowycza :)

Offline Ivar the Boneless

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 20, 2007, 22:35:10 »
    Ostatnio czytam Paragraf 22 Hellera. Świetna książka, w niektórych kręgach wręcz kultowa.
    Sku mod himlen Halvdane, vi vil fylde luften med spyd sa
    Denne kristne sol blivert sort - Ragnar Lodbrok

Offline Vierie

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 25, 2007, 19:09:35 »
    Sapkowski, pilipieuk, pratchett, gaiman, tolkien, pacynski, lidia maja kossagowska, donat szyller, ziemiański, umberto eco, kołakowski , blach blach moge tak długo pisać :))

Offline Szwejk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 03, 2007, 15:37:44 »
    Czytajcie Szwejka, książka zwala z nóg :D No bo przecież ktoś kto co drugi dzień był pijany musi pisać genialne książki ;)

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 14, 2007, 15:16:19 »
    Wiedźmin i Władca Pierścieni. Najlepsza część Wiedźmina to moim zdaniem Czas Pogardy, a we Władcy Pierścieni wszystkie części są b.dobre.
    PS: Pozdro dla wszystkich fanów fantasy, Których jak widze jest tu wiele.