Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 130809 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Plopp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #60 dnia: Lipca 16, 2009, 13:53:05 »
    Ja w zasadzie lubię wszystkie książki fantazy typu Lewisa... Tolkiena... Tolkiena, przeczytałem wszystkie możliwe książki przetłumaczone na polski... I wszystkie z serii "opowieści z Narnii"... Właśnie czytam przed ostatni rozdział, III tomu "Hrabiego Monte Christo" Dumasa... I też polecam:) Z lektur szkolnych lubię "psa który jeździł koleją", "chłopców z placu broni" i o tym kolesiu co wylądował na wyspie i pisał pamiętnik:) Z resztą tylko te lektury przeczytałem:D Poza tym dwa razy przeczytałem biblię przekład tysiąclecia i Gdański... Reszty książek nie pamiętam... ale większość to była klasyka. 

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Lipca 18, 2009, 09:18:25 »
    4 pancerni i pies... Tak, tak mi się spodobała, że przeczytałem ją z 6 razy.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #62 dnia: Lipca 18, 2009, 19:38:21 »
    A moją ulubioną książką jest ,,Bracia Lwie Serce", żadna książka mi tak nie zaiponowała i nie wciągnęła. Pamiętam, że dorwałem się do niej kiedy byłem u babci, nie miałem co robić, strasznie mi się nudziło i postanowiłem poszukać czegoś ciekawego w domu, książek, filmów jakiś zdjęć czy coś. Znalazłem tą książkę, przeczytałem początek i mnie wciągnęła. Przeczytałem ją tylko dwa razy, ale chyba TYLKO dlatego tak mało, bo niekoniecznie chętnie czytam książki (chyba, że jakieś nawiązujące do średniowiecza/starożytności/fantasy), ale to chyba normalne w moim wieku. Ogólnie polecam wszystkim tą książkę (starszym, jak i młodszym). Na początku może wydać się nudna, ale później jest naprawdę fajna.

P.S
    Znacie jakieś fajne książki nawiązujące do średniowiecza i starożytności oprócz książek Tolkiena, no i książki ,,Eragon"??.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 18, 2009, 20:06:17 »
    Od jakiegoś czasu moje ulubione książki to podręczniki akademickie...

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • CS is everything. M&B too.
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 19, 2009, 19:29:09 »
    P.S
    Znacie jakieś fajne książki nawiązujące do średniowiecza i starożytności oprócz książek Tolkiena, no i książki ,,Eragon"??.

Polecam Wiedźmina Andrzeja Sapkowskiego i Trylogię Husycką tegoż samego autora.
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 21, 2009, 09:14:07 »
    A ja polecam Pana Mateusza Tadeusza

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 21, 2009, 09:16:08 »
    A ja polecam Pana Mateusza Tadeusza

Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, że masz niski pułap wieku, więc raczej Pana Tadeusza widziałeś tylko z okładki, poza tym wątpie, żebyś przeczytał choć słowo z tego dzieła.....

"przeczytałem 1500 książek jak postępować z ludźmi. Kiedy ty byłeś jeszcze mały i zjadałeś swoje gile ja skakałem jak żabka na szczyt po głowach takich frajerów jak Ty. Jestem skazany na sukces a Ty smieciu?...
    -Ja w moim zyciu przeczytałem dwie książki
    Naprawde? co to było? Poczytaj mi mamo?
    -Jedną z nich był Ojciec Chrzestny. Gdybyś ją przeczytał wiedziałbyś że pieniądze to nie wszystko, że nie zdradza sie przyjaciół i nie dmucha ich żon. Ale napchałeś sobie głowe jakimiś pierdołami o żabach i teraz na siłe próbujesz zainteresować tym innych. Nie Krzysiu?" :]
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 10:09:35 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 25, 2009, 20:48:40 »
    Pana Tadeusza przeczytałem, w czasie zeszłorocznych wakacji, kiedy to banda bezdomnych zdemolowała domek letniskowy mojego tatulka.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 26, 2009, 18:13:11 »
    Ja przeczytałem całą sagę Harrego Pottera, a teraz czytam już drugą część sagi Władcy Pierścieni :P

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 27, 2009, 16:52:07 »
    Ja polecam "Rosję Putina" Anny Politkowskiej i inne Jej książki (niestety,nie zdążyła napisać ich więcej)

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #70 dnia: Lipca 27, 2009, 16:56:21 »

A czy te książki mają tyczyć się historii czy ma to być fikcja literacka?

Offline gazomierz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Lipca 27, 2009, 18:44:58 »
    Andrzej Pilipiuk, saga o Jakubie Wedrowyczu, jak i zbiory opowiadan "2568 krokow", "Czerwona goraczka" oraz "Rzeznik drzew".
    Dla tych, ktorych interesuje Polska szlaczecka, ksiazki Jacka Komudy. "Wilcze Gniazdo", "Bohun" czy "Warcholy i pijanice czyli poczet hultajow z czasow Rzeczpospolitej szlacheckiej".
    Dla lubiacych pokrecone klimaty, Neil Gaiman. Szczegolnie "Nigdziebadz"(polecam tez serial nakrecony przez BBC, tytul angielski "Neverwhere") oraz "Ksiega cmentarna".
    Dla lubiacych epickie fantasy polecam dorobek Davida Gemmela. Saga Drenajow, Opowiesci Sipstrassi, Saga o ludzie Rigante plus kilka niepowiazanych pozycji.
    Goraco polecam tez rosysjka i czeska fantasyke. "Kys" Tatiany Tolstoj, bardzo ciekawa wariacja na temat postapokaliptycznego swiata.
    A jesli komus chce sie pofatygowac do lokalnej biblioteki i zapytac o stare numery "Fantastyki", "nowej Fantastyki" czy "Feniksa", to moze odnalesc tam piekny nowy swiat ;)

Na koniec troche klasyki. Tolkien, Strugaccy, Lem, Lewis, Dick, Howard, Sapkowski, Gibson, Pohl, Czechow, Gogol... oj, moznaby wymieniac godzinami.Tak w skrocie prezentuje sie moj gust literacki. Moze ktos sie zacheci do siegniecia po ktoras z pozycji.

Plus lekki offtop, komiksy :)
    Z pozycji obowiazkowych "Szninkiel". Powaznie, jak ktos nie zna to dorwac w jakis sposob.
    I na tym polu lekka nutka patriotyzmu, "Funky Koval" oraz "Kajko i Kokosz". To drugie glownie do mlodszych, nie wiem jak z kojarzeniem a warto podtrzymac pamiec o tej cudownej serii, ktora wychowala pokelenia polakow w duchu braterstwa i wspolpracy ;) Szkoda, ze malo skutecznie...

Offline antykaczor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 07, 2009, 20:18:36 »
    Ja lubie LOTR (jak kazdy) :) eragona i jego kontynuacje oraz gra endera(takie sci-fi)

Offline kameleon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 08, 2009, 19:34:52 »
    Jedną z moich ulubionych książek jest Tortilla Flat Johna Steinbecka. Jest opowieścią o grupie kalifornijskich menelików, jednak podczas czytania nasuwają się skojarzenia do legendy o Królu Arturze. ;) Polecam.

Offline fanatyk

• Użytkownik
    • Pasjans is Krieg
    « Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 13, 2009, 20:55:08 »
    Wiedźmin? Jak na razie mam z głowy dwa tomy opowiadań, ale skoro je przetrwałem z uśmiechem na twarzy i mam zamiar brnąć dalej to znaczy, iż jest to jedna z lepszych książek. A najbardziej lubię Silma, a raczej kilka ostatnich stron, na których to można znaleźć mini-słowniczek. Do tego Łowcy Dusz, bardzo ciekawa lektura, mimo, iż momentami męcząca.