Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 131671 razy)

Opis tematu:

Offline Guts

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #90 dnia: Listopada 17, 2009, 21:03:12 »
    "Wiedźmin" "Narrenturm", "Boży bojownicy", "Lux Perpetua" Sapkowskiego
    Tolkien wszystko,
    Całkiem ciekawy jest "Smokobójca" Pacyńskiego
    też nie narzekałem na "ani słowa prawdy" Piekary chodź czegoś mi tam brakowało
    W gruncie rzeczy "zły brzeg" Patykiewicza też można przeczytać.
    Innych na chwilę obecną nie pamiętam ale nie bardzo polecam trylogię Wojnarowskiego o magunie Debrenie chociaż niektóre opowiadania są całkiem niezłe ale ogólnie kiepsko.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #91 dnia: Listopada 18, 2009, 01:37:43 »
    Najbardziej lubię czytać wszelkiego rodzaju fantastykę. Moim ulubionym wydawnictwem jest Fabryka Słów. Wśród książek tego wydawnictwa jest bardzo mało takich, które mi się nie spodobały. Ulubione książki w moim przypadku to: Achaja (Andrzej Ziemiański), Arcydzieła (zbiór opowiadań różnych autorów, w Polsce wydany przez Prószyński i S-ka), Gamedec (Marcin Przybyłek), Kroniki Jakuba Wędrowycza (seria wydawnicza, Andrzej Pilipiuk), Malowany człowiek (Peter V. Brett), Mroczny Bies (zbiór opowiadań różnych autorów, wydany przez Fabrykę Słów), Norweski dziennik (Andrzej Pilipiuk), Nocarz (Magdalena Kozak), Opowieści ze świata czarownic (Andre Norton), Piknik na skraju drogi (Arkadij i Borys Strugaccy), Raport mniejszości (zbiór opowiadań, Philip K. Dick), Silmarillion (J.R.R. Tolkien), Zapach szkła (zbiór opowiadań, Andrzej Ziemiański), Żywe srebro (Neal Stephenson) oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych tytułów.

PS. Poszukuję polskiego przekładu (dokonanego przez Czesława Niemirowskiego) traktatu filozoficznego pod tytułem: "Lewiatan, czyli materia, forma i władza państwa kościelnego i świeckiego", którego autorem jest Thomas Hobbes. Zależy mi na tym, aby cena nie przekroczyła 70 złotych i aby egzemplarz nie był uszkodzony. Wprawdzie znalezienie tej pozycji na aukcjach internetowych nie jest trudne, lecz cena jest tam zwykle wygórowana i sięga nawet do 100 złotych. Jeśli ktoś znajdzie jakąś atrakcyjną ofertę, proszę o kontakt na PW.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2010, 14:01:39 wysłana przez Nevader »

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 08, 2009, 09:15:49 »
    wszystkie książki Naomi Novik oczywiście fantasty
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 14, 2009, 20:57:15 »
    Ostatnio wpadła mi książka autorstwa J.R.R Tolkiena ( nowa czyli stara ) pt."Legenda o Sigurdzie i Gudrun " zawierająca dwie pieśni :
    " Pieśń o Volsungach " i "Pieśń o Gudrun " . Wszystko ( prawie ) jest napisane wierszem i mamy dwie wersje językowe : angielską na jednej stronie i polską na drugiej . Tolkien ułożył własną wersję wielkiej legendy z czasów starożytnej Północy , chodzi o poezje w języku staronordyjskim  czyli Eddy . Książka jest bardzo ciekawa i można podzszliwowac swój angielski . Bardzo polecam , po chodzi tu o coś co miało ogromny wpływ na świat ze śródziemia . Opis z jednej strony :
    "Tolkien opisuje losy legendarnego bohatera Sigurda, potomka Odyna, dzieje Nibelungów (germańskich Burgundów), z których wywodzi się Gudrun, a także Hunów z ich legendarnym przywódcą Atlim (Attylą) na czele. W tłumaczeniu zanika, co prawda, wykorzystane przez Tolkiena metrum staroislandzkie, rekompensuje je jednak wykorzystanie staropolszczyzny i dwujęzyczny tekst. To książka dla tych, którzy pragną poznać, w czym tkwią źródła Tolkienowskiej mitologii, smoka Glaurunga i jego pogromcy Turina czy nazwy Middle-earth, ale także dla tych, których fascynuje mitologia Północy."

Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline husarz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 15, 2009, 14:10:56 »
    H. Sienkiewicz - "Ogniem i mieczem", "Potop", "Pan Wołodyjowski".
    John Stoye - "Oblężenie Wiednia"
    Norman Davies - "Spuścizna Sobieskiego"
    Andrzej Stojowski - "W ręku Boga"
    Jacek Komuda - "Samozwaniec"
    "AMOR PATRIAE NOSTRA LEX" – Miłość Ojczyzny naszym prawem (motto Polskiej Husarii)

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 26, 2009, 17:52:32 »
    Co powiecie o serii Flanagana "Zwiadowcy"? Dostałem na gwiazdę pierwszą księgę, przeczytałem w trzy godziny, tak mnie wciągnęła ^^. Może i czasem są  jakieś błędy językowe, ale ten klimat, ta przygoda. Uważam, że książkę można nawet porównać z Władcą Pierścieni (btw. Chidori - MUSISZ to przeczytać! :D). Po prostu tak mnie wciągnęła, że aż mnie odciągnęła od komputera, co jest nie lada wyczynem xD. Więc mam pytanie czy ktoś z was ją przeczytał, jeśli tak, to co o niej sądzicie?

PS: Teraz czytam ją drugi raz xD
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline werbull

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 26, 2009, 18:20:49 »
    Czytam Władca pierścieni (trylogia) i Opowieści z Narnii.

PS.Polecam ^^

Gwoli ścisłości dodam, że Władca Pierścieni nie jest trylogią. ^^
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2009, 18:22:10 wysłana przez Alkhadias »

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 26, 2009, 18:23:52 »
    no to teraz ja
    SPLINTER CELL operacja BARAKUDA
    J.K.Rowling-seria Harry Potter
    Naomi Novik-Seria Temeraire
    R.D.Lawrence-Biała puma
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 26, 2009, 19:13:50 »
    Co powiecie o serii Flanagana "Zwiadowcy"? Dostałem na gwiazdę pierwszą księgę, przeczytałem w trzy godziny, tak mnie wciągnęła ^^. Może i czasem są  jakieś błędy językowe, ale ten klimat, ta przygoda. Uważam, że książkę można nawet porównać z Władcą Pierścieni (btw. Chidori - MUSISZ to przeczytać! :D). Po prostu tak mnie wciągnęła, że aż mnie odciągnęła od komputera, co jest nie lada wyczynem xD. Więc mam pytanie czy ktoś z was ją przeczytał, jeśli tak, to co o niej sądzicie?

PS: Teraz czytam ją drugi raz xD
    Hmmmm.... Książka jest dla mnie taka sama jak Eragon to znaczy, momentami głupia, z błędami, często nielogiczna, ale tak jak i ów Eragon wciąga niemiłosiernie. Mimo tych wszystkich wad chce się ją czytać.... Nie powiem, że jest warta przeczytania, ale potrafi zagwarantować trochę zabawy. Jeśli nie rozumiecie o co mi chodzi to powiem, że to jest coś w stylu Serious Sama na komputer, prosta, odmóżdżająca (w porównaniu do innych książek) rozrywka.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 26, 2009, 19:41:14 »
    To, że są błędy, to nie wina autora, leczy wydawcy i tłumaczy... książka wciąga, nie wiadomo dlaczego, może taka bezmózga jak mówisz nie jest, czasami potrafi zaskoczyć, ale czasem można przewidzieć jakąś sytuację. Podobno w kolejnych częściach autor się bardziej postarał i wyeliminował wszystkie niedociągnięcia, dlatego też jutro jadę do Empiku po kolejną część :)
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 28, 2009, 13:48:54 »
    Moje ulubione książki to:

"piknik na skraju drogi" - powieść napisana wspólnie przez Arkadija i Borysa Strugackich.
    " Krzyżacy" - powieść napisana przez Henryka Sienkiewicza

I to byłoby chyba wszystko ;p.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 29, 2009, 13:22:26 »
    Czytał ktoś "Alchemika" Paulo Coelho?
    Chce zacząć czytać. Jakiejś opinie?

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 29, 2009, 14:03:28 »
    Ja czytałem (moja mama sobie kupiła i przeczytałem bo fajna okładka xD)... i ogólnie, trochę się zawiodłem...
    Książka wprawdzie fajna, dobrze napisana, dużo emocji, ale niestety - o tych całych emocjach już po niedługim czasie zapominasz, zapominasz treści i morału książki, po prostu nie zostaje ona w pamięci...

PS: Czytam teraz już IV część "Zwiadowców" Flanagana  i muszę przyznać że z każdą kolejną częścią tłumacz bardziej się stara, jest mniej błędów i książka robi się coraz ciekawsza. Serdecznie zachęcam do jej przeczytania szczególnie młodych "uwielbiaczy" fantasy bez magii :)

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 29, 2009, 14:30:39 »
    Ja chciałem zacząć czytać Jacka Komude "Samozwaniec" . Czytał ktoś ? Jakie macie wrażenia ?
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 29, 2009, 17:26:11 »
    Edymion Spring-Matthew Skelton, Ogniem i Mieczem tom1 i 2; Pan Tadeusz; Potop tom1 i 2-Henryk Sienkiewicz, Ostatnia Walka-Jan Zumbach.

Polecam te książki, są to jedne z moich ulubionych.